Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Революционерът Джейми Оливър


На 15 май известният готвач провежда кампанията си Food revolutionary day


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор на Food revolution day (Ден на революция на храненето). През 2015 г. той е избрал датата 15 май. Оливър, който е известен с акциите си в британските и американските училище, свързани със здравословното хранене и информираността на младите хора относно вредната и полезната храна, е основател на фондация Jamie Oliver Food Foundation и с всяка изминала година сподвижниците и известните личности, които застават зад идеите му, се увеличават. Както и успехите му.

Всяко дете трябва да знае как да отглежда и да сготви храна


според Оливър и на 15 май той ни призовава да помогнем обучението за качествата на храната да навлезе по-сериозно в масовите училища. Хранителните навици на днешните хора са ни довели до там, че говорим за световна епидемия от затлъстяване, която засяга 42 милиона деца по света на възраст под 5 години (Според Световната организация по храните на ООН), като прогнозите са, че до 2030 г. 41% от населението на Земята ще е с надномерно тегло или със затлъстяване.

Напоследък милиони хора не притежават елементарни умения да сготвят от раз проста, здравословна и прясна храна. Резултатът е тревожно голям брой страдащи от болести, свързани с начина на хранене. Практически, обучение относно храната може да осигури на децата знанието как да се изхранват и себе си, и бъдещите си семейства, с добра, питателна, вкусна храна - Джейми Оливър




Една от възможните причини за тeзи стряскащи цифри е неинформираността на обществото за качеството, произхода и приготвянето на храната. И посоката, по която се е движила досега каузата за здравословното хранене, е твърде погрешна. Досега целта на всички акции и каузи е била в информиране на родителите, кое е най-добре за здравето на децата им. И тъй като това очевидно не сработва, Джейми Оливър се насочва към самите деца. Към формирането на съзнание у тях да внимават с какво се хранят, да изискват то да е приготвено здравословно и да знаят съставките му. Нов аргумент към родителите – всяка година против затлъстяването се харчат около 2 трилиона долара. Една огромна сума, която съвсем логично може да се насочи към коренно противоположната посока на затлъстяването – гладът в развиващите се страни и страните от „Третия свят”

Това е целта на фондацията на Джейми Оливър – прокарване на часове в обикновените училища с предмет – храната, приготвянето й от чисти суровини и продукти по здравословен начин. Защото, според Оливър:

Трябва да обучим бъдещите поколения в умения, от които те спешно се нуждаят, за да водят здрав, щастлив и продуктивен живот


В основата на кампанията е онлайн петиция, която Оливър е насочил към Г20 (20-те най-развити страни в света+представител на ЕС), но до момента тя е подписвана от над 180 страни от цял свят, а последователите на Деня на революция в храненето към сутринта на 15 май минава 1 000 000 души. За да популяризира идеите си, Джейми Оливър е призовал за подкрепа някои известни личности и популярни лица за младежите, сред които Пол Маккартни, Хю Джакман, Ед Шерийн, Ронан Кийтинг, Идрис Елба и много, много други. Информацията за това, как върви кампанията, постоянно се обновява и може да се следи за всички събития, акции и мнения по темата

С хаштаг във фейбук #FoodRevolutionDay,
Линк към петицията
Официалният сайт на Джейми Оливър

Food Revolution Day

Here it is guys! I am honestly lost for words and so i'll let this video do all the talking. Wherever you are in the world Watch it. Sign It. Share It. Jamie xx #foodrevolutionday change.org/jamieoliver

Posted by Jamie Oliver on 13 май 2015 г.


Революция на хранене в България

Джейми Оливър е пионер в област, в която в България не е дори тема в обществото – информираността на самите деца относно качествата на храната им. Свободата да правят информиран избор, понякога против волята на родителите си и дори да ги поучават за някои храни, съставки и техники на приготвяне. Доколко това е тема пък в образованието, което, всеки ще си каже, има достатъчно проблеми, е отделна тема. Но никой не може да отрече и следните факти:

Всяко трето българско момче и всяко четвърто българско момиче са с наднормено за възрастта си тегло. Ако е в първи клас, в училище най-вероятно ще му предложат да закуси с това:



Най-рисковата група, до 14 години, прекарва почти целия си активен ден в училище – редовни часове+занималня. Изборът на здравословна храна е силно ограничен. В лавките има всичко друго, не е и качествена храна – един минимум от пълнозърнести тестени изделия, пресни плодове, зеленчуци и салати, млечни напитки без добавени овкусители, оцветители и подсладители. Нездравословният избор за сметка на това е неизброим.

Не всички училища предлагат топла храна за обяд в ученическите столове, друг е въпросът за качеството й, въпреки Препоръката на агенцията по храните, която масово почти не се спазва. А колкото до произхода на храните – не е прозрачно как и колко доставчици и получатели на обществени поръчки харчат за суровини и откъде идват те.

Министерството на образованието отпуска средства на училищата по програма „Чаша топло мляко и закуска за ученика” за ученици от предучилищните паралелки до 4-ти клас с осреднен бюджет 45-55 ст., в зависимост от това, къде се намира училището и как разпределя средствата. Нека всеки направи сам сметката си – колко здравословни неща могат да се купят с 45-55 ст. и дали разбиранията за здравословно са еднакви и постижими за всички.

В списание Hera.bg винаги сме се чувствали отговорни и ангажирани със здравето на нашите деца, част от която е здравословното хранене. В началото на учебната година 2014/2015 започнахме проект "Здравословен обяд за ученика", по време на който две седмици давахме примерни менюта за закуска, обяд и следобедна закуска за учениците. Менюта, взети от реалния училищен живот на една второкласничка на обикновено българско училище.



Смятаме, че родителите сме отговорни в това отношение към тях, особено в създаването на навици и отношение към храненето и готвенето, но от личен опит става ясно, че училището и държавата трябва да работят заедно с нас и приетите закони трябва да бъдат прилагани, съобразно времето, в което живеем и мрачната статистика за затлъстяването. Всеки може да промени това.

10 безплатни идеи за здравословен обяд за ученика

Здравословен обяд за ученика - ден по ден
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Най-важните съвети в помощ на родителите на първокласниците
· Защо да насърчим детето да рисува, независимо колко е "добро"?
· "Значителна част от това, което ви предстои, ще бъде поръчано от скуката"
· Стресът и първолачето
· Да си първокласник - то не е шега
· Отново на училище
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· SilentBet сайт за казино анализи - мисия, история и ценности
· Какво прави Efirbet.com по-различен сайт за букмейкър ревюта?
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Херман Хесе: „Мъдростта е да мислиш с песимизъм, а да действаш с оптимизъм"
· 30 години от смъртта на незабравимия Фреди Меркюри
· Гена Димитрова: Живях от изкуство, живях от любов…
· Домашно училище за позитивно мислене
· Синдромът на мама-квачка
· Безсънието до детската люлка
· Да научим детето да играе само
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
· Шрифт на кирилица , който помага на деца и възрастни с дислексия (свали от тук)
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· Червената рокля - милиони шевове, които разбиха културните бариери
· Отвори вратата...
· Едно кафе за душата ти....
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
· Мащабно проучване: Изкуствените подсладители увеличават риска от рак с 13%
Неделя
26
Юни 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
Детето има сополи. Звучи прозаично. Но, когато малкото бебе се дави в собствените си секрети, а кашлицата...
Богинята в нас
В митологията на повечето древни народи от Азия, Африка, Америка и Европа се среща образа на Жената Богиня....
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Творчеството – това, което ни прави щастливи
Щастието - цял живот го преследваме. И много по-често се самонараняваме, отколкото да го хванем в шепи...
Канистерапията – общуването с кучета лекува
„И зная – ако Бог ме попита: „Дете, на обичане кой те научи?”, ще Му кажа с ръка на сърцето: едно куче!“...
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Тайните на ранното закаляване - II
За обличането и закаляването. Много родители се чудят, независимо колко е голямо детето, с какво да го...
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Следите остават 
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Негативните емоции са част от нас
“…човек не може да тъжи много дълго в такъв интересен свят, нали?” – Луси Монтгомъри Светът е пълен...
Кралицата на драмите
На нея й се случват само изключителни неща. Поне тя смята така. Разказва за тях подробно и развълнувано,...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Етеричното масло от мащерка
Кой не обича мащерката и кой не е чувал за нея!? Като подправка, за чай или като билка, това растение...
Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
Определението за думата „самоефективност“ в оксфордския английски речник гласи: „Лична сила или...
Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
Бременни жени, които работят две или повече нощни смени в седмицата, са подложени на по-висок риск от...
Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
Исоп против кашлица и възпаления
Латинското му наименование е Hyssopus officinalis и представлява полу храст от семейство Устноцветни....
Сбогом, начално училище!
С 4-ти клас си заминава една фаза от образованието ни - сбогуваме се с началото училище. Вярвам, че това...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Искате да контролирате всичко? Спрете още днес
Мислили ли сте си някога, че без вашата намеса всичко на работа ще се срине, че децата ще останат гладни...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Необикновената обикновена леска
Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни видове в България. Освен че плодовете и са...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
Знаем, че кислородът е основна предпоставка за живот и че участва активно в много от биохимичните процеси....
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Оризовата вода
Ако имате малки деца сигурно вече сте я изпробвали като ефикасно средство срещу диария. В Индия я ползват...
Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж,...
7 април - Световен ден на здравето
На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Днес празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването...
Балет за възрастни – за добра фигура, грация и повече самочувствие
Балетът е изключително красиво изкуство, което преплита красота и грация, драматургия и хореография,...
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Как да поддържаме фигурата си след 40-те
Неволите на средната възраст засягат и двата пола. Но докато при мъжете обикновено настъпва обрат в начина...
Осъзнато сънуване
Сънищата, смята Фройд, са потиснати желания и страсти, през деня заключени в подсъзнанието ни, а докато...
Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
Йогалатес е вид комбинация от упражнения, вдъхновени от йога и метода „Пилатес“, както подсказва...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Арт Терапия
Ако стресът беше дреха, то тя би била плътно прилепнал латексов костюм. Обличаш си го сутрин или в определени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook