Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
От Асоциация „Активни потребители“ са направили тест на предлаганите край училищата готови пакетирани сандвичи в 6 града – София, Варна, Шумен, Перник, Велико Търново и Благоевград.

Какво показват резултатите:

Храната на децата извън дома е чувствителна тема за българското общество. Качеството на закуските и обедите в училищата и детските градини се регулира от законодателството и официално се контролира от Българската агенция по безопасност на храните. На практика с какво се хранят децата зависи повече от директорите на институциите и местните власти и има много подозрения и скандали в тази насока. Ако в училищата все пак има правила и надзор то територията около тях е неясна зона.
Учениците могат да посещават множество заведения, лавки и павилиони и да се сдобият с всичко което се купува с пари. Това поражда напрежение сред родителите и затова всяка информация относно храната предлагана около училищата е от полза.

В този тест на Активни потребители са проучени готовите пакетирани сандвичи търгувани край учебните заведения.

Храните са придобити от обекти намиращи се в рамките на 100 метра от входа или оградата на училищата. Нашите доброволци-тайни клиенти посетиха 6 града и закупиха общо 36 отделни марки пакетирани сандвичи. Етикетите на продуктите са проучени и резултатите са представени и коментирани в текста.

Какво и как се продава около училищата

В близост до обичайното училище има от 1 до 5 – 6 обекта за храни. При посещенията тайните ни клиенти откриха, че преобладаващо в тях се продават най-вече пакетирани сладкиши, чипсове, солети и подобни. На второ място са приготвяните на място храни. Това са дюнери, пици, тостове, принцеси, хот-дог, спагети, банички, кифли и др. За съжаление при тези храни е трудно да се идентифицират вложените съставки защото се търгуват без етикети с подробна информация. Основен риск при тези обекти е лошата хигиена. В много от тях се откриват сериозни пропуски с просто око. Най-често срещаните са съхранението на готовите храни или суровините в неподходящи температурни условия, образно казано на стайна температура върху плотове или рафтове. Това обуславя риск от предаване на инфекциозни болести. Да напомним, суровините, например приготвените за печене пици и принцеси, се съхраняват в хладилник, а за готовите за консумация храни трябва топла витрина поддържаща 64 градуса. Друг обичаен проблем е липсата на индивидуални защитни средства, маски, ръкавици и работно облекло при персонала и мръсните маси и подове. Дори вихрещата се епидемия от коронавирус явно не е в състояние да промени навиците на личния състав и затова ако вашето дете се прибере с хранително натравяне започнете въпросите с къде и какво яде днешния ден!

В хода на закупуването установихме, че в обектите около училищата преобладават приготвените на място сандвичи, а пакетираните се срещат по-рядко. Те обичайно се съхраняват в хладилни витрини и на повечето места, но не навсякъде, това е спазвано. При тях е задължително да има етикети съдържащи цялата изискуема от законодателството информация за продукта и производителя. Това позволява, за разлика от приготвяните на място храни, да се проведе подробно проучване на тяхното качество.

Изследването включва 36 марки пакетирани сандвичи закупени от 6 града. От анализирането на информацията на етикетите могат да се направят следните констатации:

Информация на етикетите
Масово етикетите съдържат непълна или нечетлива информация. От 36 търговски марки, коректно и цялостно е описанието при 12, т.е. 33%. В много случаи производителите изписват само основните пет или шест съставки на сандвичите и спират дотам. Тази небрежност представлява нарушение на законодателството и съответните фирми подлежат на санкции.

Зеленчуци
Зеленчуците са масово пренебрегвани от производителите на сандвичи. В 1 от 4 не съдържат зеленчуци. При останалите те присъстват очевидно повече за красота. Само в 2 марки количеството на зеленчуците надхвърля 10% от общото тегло на продукта.

Месо
Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни продукти – колбаси, шунка, филе, бекон. В нито един от тях не открихме месо, такова което бихте си купили от магазина, или риба. Съответно тези обработени меса съдържат множество технологични добавки, известни като Е-номера.

Технологични добавки (Е-номера)
Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя отделни Е-номера. Всички те са разрешени за влагане в храни но нужно ли е децата да се хранят с този химически коктейл? Рекордьор е сандвич съдържащ 35 Е-номера – пиле в сладко-кисел сос. На другият край е продукт с моцарела със само 5 добавки.

Заместители
Усреднено в продуктите има 5,3 заместители. Тази категория се използва когато естествената суровина се заменя с индустриално получена такава. Сред най-честите заместители са различните типове нишестета, палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен и др. Максимално се установяват 11 броя, а минимално е 1.

Консерванти
Откриват се и средно 2,6 консерванта, най-много 4, а най-малко 1. Най-често се срещат нитритните съединения влагани в колбасите.

Оцветители
Средно в сандвичите има 2,2 оцветители, като вариацията е от 0 до 5.

Палмова мазнина
В половината от сандвичите се открива палмова мазнина. Обикновено тя се влага в имитиращ млечен продукт или е част от сосове и мазила.

Сгъстители/емулгатори
Усреднено съдържанието на сгъстители/емулгатори е 4,1 съединения, минимално 0, а максимално 6. Към тази категория спадат химикалите използвани за сгъстяване и задържане на вода. Установяват се най-вече в сосовете и мазилата. Освен за търговския вид гелосващите агенти помагат за повишаване на рандемана, т.е. купувате си повече скъпа добавена вода. Най-често се откриват гума гуар и гума ксантан.

Описаното по-горе проучване на Активни потребители показва изключително високо съдържание на технологични добавки и заместители в предлаганите край училищата сандвичи. Основна причина за този тъжен резултат е преобладаващото използване в рецептите на преработени индустриални месни продукти и готови салати, сосове и мазила. Негативната тенденция се допълва от нежеланието да се влагат зеленчуци и качествени млечни продукти. В общият случай очевидно стремежът на мнозинството производители е да използват евтини преработени суровини с дълъг срок на годност и минимизирани разходи за труд, защото не се налага допълнителна кулинарна обработка. В този си „химически вид“ сандвичите определено не са здравословната храна нужна за правилното развитие на децата.

Няколко съвета към родители и производители

Масова практика е сандвичите за децата да се приготвят вкъщи. Обръщайте внимание какви суровини ползвате. Ако купите колбаси, салати и сосове от магазина, вашето произведение няма да се различава от описано в настоящето проучване, само няма да имате етикет който да ви алармира за това.

Опитвайте да използвате месо вместо колбаси. Можете да приготвяте и скара със смляна от вас кайма. В охладеното или замразено месо липсват влаганите в обработените месни продукти Е-номера и заместители.

Слагайте повече зеленчуци в сандвичите! Това е и начин да накарате децата да ги консумират.

Ограничете използването на готови сосове и салати, мазила и маргарин. Те са по-скоро химия вместо храна. Замествайте с краве масло, домашна лютеница или обикновена майонеза.

Не забравяйте рибата! Тя е перфектен избор за сандвичи.

За производителите е много важен срокът на годност и това е водещ критерий при подбора на съставките. Същият ефект може да се постигне с използване на нови технологии, например пакетиране под вакуум или защитна атмосфера и др.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· 5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· Мики Маус стана герой във филм на ужасите
· Пеещи бащи станаха хит в социалните мрежи (видео)
· Романът „Рана“ на Захари Карабашлиев стана носител на тазгодишното отличие „Златен лъв“ (откъс)
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
Вторник
27
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Естествено... като дишането
Поемането на дъх, издишването му, това е най- дълбоко вкорененият човешки инстинкт. От вдишването на...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Пролетните алергии
Ще го познаете лесно. Носната кърпа е почти винаги в ръката му, готова да се притече на помощ. Очите...
Анти-ейдж характер
Да си призная, словосъчетанието „анти-ейдж” е в противоречие със собствените ми разбирания. Смисълът...
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юли като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Да се научим да разтоварваме емоционалния си багаж
Как да разберем, че имаме твърде много емоционален багаж ли? Постоянно лошото настроение, безразличието,...
"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
Следите ли за здравето си?
Последни проучвания показват, че над 20% от българите прекъсват курса си на лечение с антибиотик в момента,...
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Етеричното масло от борови иглички е целогодишен източник на добро здраве. То се извлича чрез процес...
Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
Учени откриха нови данни за предсмъртните видения на хора в клинична смърт
Американски невролози установиха, че предсмъртните видения на хора в състояние на клинична смърт се дължат...
Шампионите на суровите ядки - I
"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
Повече увереност в епохата на социалните мрежи
Социалните мрежи и нашата податливост към изкушенията за бърза популярност в тях извадиха и най-хубавото,...
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Да успокоим разтревожено дете с тези магически фрази
Децата изглеждат смели и безстрашни, но са изтъкани от много сенки, малки и големи чудовища и несигурност....
"Не" на депресията между есента и зимата
Есенното очарование е неоспоримо, но и то отстъпва на дъждовните, облачни, сиви дни. Не са малко и хората,...
Самовнушението
Свикнали сме преди всичко да вярваме на себе си или поне живеем с това убеждение. Много често чуваме...
Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
Ендометриозата е хронично естрогенозависимо заболяване и се характеризира с разрастването на ендометриална...
Vacu Activ - Революционните комбинирани уреди за отслабване и оформяне на тялото
Когато се запознах с иновацията на технологията, която се крие зад уредите на полския бранд Vacu аctivus,...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Когато се събудите сутрин...
"Когато се събудите сутрин, благодарете за утринната светлина, за живота и силата. Благодарете за храната...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
Индия е известна с различния смисъл, който се влага в храната и напитките, съставките в нея са не само...
Как да избегнем негативното (само)програмиране
Можем ли сами да програмираме така живота си, че да бъдем нещастни, в лошо здраве и да влияем негативно...
Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
Съществуват няколко вида храни, които са достъпни навсякъде по света и са богати на витамини и минерали,...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook