Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
От Асоциация „Активни потребители“ са направили тест на предлаганите край училищата готови пакетирани сандвичи в 6 града – София, Варна, Шумен, Перник, Велико Търново и Благоевград.

Какво показват резултатите:

Храната на децата извън дома е чувствителна тема за българското общество. Качеството на закуските и обедите в училищата и детските градини се регулира от законодателството и официално се контролира от Българската агенция по безопасност на храните. На практика с какво се хранят децата зависи повече от директорите на институциите и местните власти и има много подозрения и скандали в тази насока. Ако в училищата все пак има правила и надзор то територията около тях е неясна зона.
Учениците могат да посещават множество заведения, лавки и павилиони и да се сдобият с всичко което се купува с пари. Това поражда напрежение сред родителите и затова всяка информация относно храната предлагана около училищата е от полза.

В този тест на Активни потребители са проучени готовите пакетирани сандвичи търгувани край учебните заведения.

Храните са придобити от обекти намиращи се в рамките на 100 метра от входа или оградата на училищата. Нашите доброволци-тайни клиенти посетиха 6 града и закупиха общо 36 отделни марки пакетирани сандвичи. Етикетите на продуктите са проучени и резултатите са представени и коментирани в текста.

Какво и как се продава около училищата

В близост до обичайното училище има от 1 до 5 – 6 обекта за храни. При посещенията тайните ни клиенти откриха, че преобладаващо в тях се продават най-вече пакетирани сладкиши, чипсове, солети и подобни. На второ място са приготвяните на място храни. Това са дюнери, пици, тостове, принцеси, хот-дог, спагети, банички, кифли и др. За съжаление при тези храни е трудно да се идентифицират вложените съставки защото се търгуват без етикети с подробна информация. Основен риск при тези обекти е лошата хигиена. В много от тях се откриват сериозни пропуски с просто око. Най-често срещаните са съхранението на готовите храни или суровините в неподходящи температурни условия, образно казано на стайна температура върху плотове или рафтове. Това обуславя риск от предаване на инфекциозни болести. Да напомним, суровините, например приготвените за печене пици и принцеси, се съхраняват в хладилник, а за готовите за консумация храни трябва топла витрина поддържаща 64 градуса. Друг обичаен проблем е липсата на индивидуални защитни средства, маски, ръкавици и работно облекло при персонала и мръсните маси и подове. Дори вихрещата се епидемия от коронавирус явно не е в състояние да промени навиците на личния състав и затова ако вашето дете се прибере с хранително натравяне започнете въпросите с къде и какво яде днешния ден!

В хода на закупуването установихме, че в обектите около училищата преобладават приготвените на място сандвичи, а пакетираните се срещат по-рядко. Те обичайно се съхраняват в хладилни витрини и на повечето места, но не навсякъде, това е спазвано. При тях е задължително да има етикети съдържащи цялата изискуема от законодателството информация за продукта и производителя. Това позволява, за разлика от приготвяните на място храни, да се проведе подробно проучване на тяхното качество.

Изследването включва 36 марки пакетирани сандвичи закупени от 6 града. От анализирането на информацията на етикетите могат да се направят следните констатации:

Информация на етикетите
Масово етикетите съдържат непълна или нечетлива информация. От 36 търговски марки, коректно и цялостно е описанието при 12, т.е. 33%. В много случаи производителите изписват само основните пет или шест съставки на сандвичите и спират дотам. Тази небрежност представлява нарушение на законодателството и съответните фирми подлежат на санкции.

Зеленчуци
Зеленчуците са масово пренебрегвани от производителите на сандвичи. В 1 от 4 не съдържат зеленчуци. При останалите те присъстват очевидно повече за красота. Само в 2 марки количеството на зеленчуците надхвърля 10% от общото тегло на продукта.

Месо
Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни продукти – колбаси, шунка, филе, бекон. В нито един от тях не открихме месо, такова което бихте си купили от магазина, или риба. Съответно тези обработени меса съдържат множество технологични добавки, известни като Е-номера.

Технологични добавки (Е-номера)
Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя отделни Е-номера. Всички те са разрешени за влагане в храни но нужно ли е децата да се хранят с този химически коктейл? Рекордьор е сандвич съдържащ 35 Е-номера – пиле в сладко-кисел сос. На другият край е продукт с моцарела със само 5 добавки.

Заместители
Усреднено в продуктите има 5,3 заместители. Тази категория се използва когато естествената суровина се заменя с индустриално получена такава. Сред най-честите заместители са различните типове нишестета, палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен и др. Максимално се установяват 11 броя, а минимално е 1.

Консерванти
Откриват се и средно 2,6 консерванта, най-много 4, а най-малко 1. Най-често се срещат нитритните съединения влагани в колбасите.

Оцветители
Средно в сандвичите има 2,2 оцветители, като вариацията е от 0 до 5.

Палмова мазнина
В половината от сандвичите се открива палмова мазнина. Обикновено тя се влага в имитиращ млечен продукт или е част от сосове и мазила.

Сгъстители/емулгатори
Усреднено съдържанието на сгъстители/емулгатори е 4,1 съединения, минимално 0, а максимално 6. Към тази категория спадат химикалите използвани за сгъстяване и задържане на вода. Установяват се най-вече в сосовете и мазилата. Освен за търговския вид гелосващите агенти помагат за повишаване на рандемана, т.е. купувате си повече скъпа добавена вода. Най-често се откриват гума гуар и гума ксантан.

Описаното по-горе проучване на Активни потребители показва изключително високо съдържание на технологични добавки и заместители в предлаганите край училищата сандвичи. Основна причина за този тъжен резултат е преобладаващото използване в рецептите на преработени индустриални месни продукти и готови салати, сосове и мазила. Негативната тенденция се допълва от нежеланието да се влагат зеленчуци и качествени млечни продукти. В общият случай очевидно стремежът на мнозинството производители е да използват евтини преработени суровини с дълъг срок на годност и минимизирани разходи за труд, защото не се налага допълнителна кулинарна обработка. В този си „химически вид“ сандвичите определено не са здравословната храна нужна за правилното развитие на децата.

Няколко съвета към родители и производители

Масова практика е сандвичите за децата да се приготвят вкъщи. Обръщайте внимание какви суровини ползвате. Ако купите колбаси, салати и сосове от магазина, вашето произведение няма да се различава от описано в настоящето проучване, само няма да имате етикет който да ви алармира за това.

Опитвайте да използвате месо вместо колбаси. Можете да приготвяте и скара със смляна от вас кайма. В охладеното или замразено месо липсват влаганите в обработените месни продукти Е-номера и заместители.

Слагайте повече зеленчуци в сандвичите! Това е и начин да накарате децата да ги консумират.

Ограничете използването на готови сосове и салати, мазила и маргарин. Те са по-скоро химия вместо храна. Замествайте с краве масло, домашна лютеница или обикновена майонеза.

Не забравяйте рибата! Тя е перфектен избор за сандвичи.

За производителите е много важен срокът на годност и това е водещ критерий при подбора на съставките. Същият ефект може да се постигне с използване на нови технологии, например пакетиране под вакуум или защитна атмосфера и др.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Българската бира с най-висока репутация в ЕС
· „Варна Лит” 2021 се завръща с плеяда любими творци
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Вариантът Делта - какво се знае за индийската мутация на коронавируса
· Бавно научавам...
Събота
31
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Когато загубите самоконтрол пред детето
„...За Бога, Петя, пак закъснявам заради теб, писна ми вече от мотането ти! Веднага се обувай и тръгвай,...
Грипът – как да разпознаем усложненията
Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове, грипът ни посещава всяка зима. Но да му...
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
"Не" на депресията между есента и зимата
Есенното очарование е неоспоримо, но и то отстъпва на дъждовните, облачни, сиви дни. Не са малко и хората,...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Новите зависимости
Старите, до болка познати зависимости, са всеизвестни – алкохол, цигари, наркотици, хазарт. В основата...
Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушене
Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната...
Анти-ейдж характер
Да си призная, словосъчетанието „анти-ейдж” е в противоречие със собствените ми разбирания. Смисълът...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
Пита Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно....
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
Италиански учени установиха, че пробиотиците в киселото мляко могат да намалят затлъстяването при децата...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Как чрез думите сами си причиняваме нещастие и болести?
Не знам дали вярвате в силата на положителното и съответно отрицателното мислене и в това, че само ние...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Грешките, които ни пречат да постигнем целите си
Когато поставяме цели в живота си, е добре да предвидим и малките стъпки, чрез които да стигнем до тях,...
Как идентичността ни определя нашето поведение?
В основата на нашата идентичност е това как сами виждаме себе си или как вярваме, че другите ни...
Кога да посетим своя гинеколог - II
Избор на контрацептиви Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
3 нестандартни подхода за сваляне на тегло
Повечето от нас, които имат проблем с излишните килограми, обикновено се сблъскват с трудни за спазване...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Нещата, които не можем да променим
Стотици статии ни съветват как да променим себе си и как всичко в този живот зависи от нас самите. Самоусъвършенстването...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Как да разпознаем и да се противопоставим на манипулаторите
Започвам следващите редове със смесени чувства. Израснала съм в семейство, където лъжата, измамата и...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Херпесът – гостенин за цял живот
На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Хиперактивното и мудното дете - как да им помогнем
Сигурно сте виждали някое от тези деца, за които казват, че са като „на пружина“ - те просто не спират...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook