Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите ядки са постоянно на една ръка разстояние – на бюрото или в чантата ни, за да можем по здравословен начин да заситим внезапните пристъпи на глад. Разбира се, в менюто ни неизменно присъстват и голямо количество сезонни плодове и зеленчуци, а спирането на животинските продукти за повече от месец се очаква да реши с магическа пръчица или поне да облекчи някои банални дискомфортни състояния като главоболие, запек и проблемна кожа. Напук на това ни очакване, обаче още след първите дни на поста започваме да се чувстваме по-тежки и подпухнали, а освен това подутия корем и газовете стават наш незаменим спътник за следващите 40 дни – освен ако не се почувстваме толкова зле, че да се откажем някъде по средата на поста.

Една неочаквана причина за това е, че не изкисваме предварително суровите ядки, зърнените и бобовите храни, които включваме в менюто си. Но защо да го правим?


Обяснението е съвсем просто и звучи по следния начин: Ядките, бобовите и зърнените храни съдържат в себе си две вещества, от които ние хората нямаме нужда: ензимни инхибитори и фитинова киселина. Ензимните инхибитори предпазват семената в почвата от гнилостни процеси, докато настъпи подходящия момент за покълване, затова и усвояването им от човешкия организъм далеч не е пълно и ефективно. Фитиновата киселина от своя страна е толкова реактивна, че за да осигури на семената необходимите хранителни вещества за оцеляване се свързва с редица важни минерали (калций, магнезий и желязо), от които до нас в крайна сметка не стига почти нищо. Оказва се, че ензимните инхибитори и фитиновата киселина пречат на пълноценното усвояване на храната, като деформират нашите хранителни ензими и могат да доведат, както до хранителни дефицити, така и до редица неприятни симптоми като раздразнение на стомаха, газове и подуване.

Решение има и то е съвсем просто – предварително накисване на зърнените и бобовите храни и ядките.


При накисване ензимните инхибитори се неутрализират, а фитиновата киселина се отделя във водата. Не само – чрез накисване събуждаме ядките, бобовите и зърнените за живот, тъй като те са вече една стъпка по-близо до процеса на покълване. А всички знаем колко полезни и пълни с нутриенти са кълновете. И още – при накисване глутенът и протеините в тези храни стават по-лесно усвоими, а с водата, в която са киснали, се изхвърлят и голяма част от токсините в тези храни. И все пак, за да бъде накисването на ядките, бобовите и зърнените храни от полза е важно да спазваме няколко прости, но важни правила:


Правила за накисване на ядките и семената

Всеки вид храна има точно определено минимално време за накисване, за да се отделят от нея веществата, които няма да са ни от полза и за да се задействат процесите на „съживяване“ в нея:



Водата, в която са били накиснати ядките, бобовите и зърнените, задължително се изхвърля, а самата храна се изплаква поне още веднъж след това;

Изкиснатите вече ядки, бобови и зърнени храни могат да се съхраняват в хладилник до 24 часа, но най-добрият вариант е да бъдат сготвени веднага, защото има риск да започнат да мухлясват;

Добре е водата да покрива поне 4-5 пръста храната, която накисвате, защото повечето бобови храни и ядки имат свойството да набъбват;

Ядките, семената и зърнените храни се накисват в хладка вода, докато бобовите – в топла.

Някои хора препоръчват към водата за накисване да се добавят няколко лъжици лимонена или оцетна киселина, сол или хлебна сода, за да се ускорят процесите на отделяне на вредните вещества, но накисване в чиста вода е не по-малко ефективно.

И ако се чудите как ще успеете да въведете поредната новост от специалистите по здравословното хранене, то ние ще ви подскажем само с една дума: планиране. Изисква се съвсем малка пренастройка в навиците ви на готвене и тя включва това да планирате менюто си от предния ден. Няма нищо по-лесно от това просто да накиснете планираните за менюто ви за следващия ден ядки, бобови или зърнени храни в купа вода и просто да забравите за тях, докато не дойде моментът за готвене. А това, което получавате като екстра е фактът, че на следващия ден сваряването на любимите ви боб, леща, нахут или кафяв ориз например, става в пъти по-бързо от обикновено. Гарантирано.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
· Как да изберем мебели за спалнята
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Уморена ли е душата ви?
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
Четвъртък
6
Октомври 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да се отървеш от излишното е от съществено значение за твоето благополучие. Как?
Днес всички сме водени от стремеж за трупане – на все нови и нови вещи, на повече приятели в социалните...
Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
Избелване на зъбите: митове и истини
Усмивката е нашата визитна картичка. Когато тя е ослепително бяла и красива, ще даряваме околните по-често...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
Напоследък почти навсякъде четем, че за да бъдем щастливи, трябва да сме малко егоисти, да обръщаме повече...
Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
Храните ли се здравословно? Знаете ли какво е детокс? Доста модерни въпроси напоследък. Дали, обаче знаем,...
Аеробните занимания
Днес все повече фитнес и танцови клубове предлагат разнообразие от дейности и лутайки се из списъка трудно...
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
Винаги ще съм тук за теб...
Емили Макдауъл (Emily McDowell) е артист и жена, преборила се с рака. Посланията в нейните "Емпатични...
Можем ли да загърбим миналото?
„Минало – заминало”, казват старите хора. „Гледай напред” – чуваме от другите, когато си припомним с...
Избелване на зъбите без вреда - II
Потъмнените зъби можем да изсветлим и сами у дома – не с такъв потресаващ ефект, но евтино и без вреда....
Селъри - хрупайте за здраве
Когато си говорим за листна целина, позната още като кервиз, немалка част от нас не е очарована, тъй...
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Меню "Aнти-стрес"
Когато ресурсите на организма са на изчерпване, а ние трябва да свършим още „малко” работа, да откраднем...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
"Не" на напуканите пети през лятото
Сигурно те са последната част от тялото ни, за която по принцип се сещаме. Не и когато се напукат, обаче....
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Емоционална интелигентност
Когато говорим за интелигентност сякаш отдаваме по-голямо значение на рационалната, познавателна интелигентност....
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Министерство на здравеопазването публикува препоръки какво да правим, за да сведем до минимум възможността...
"От 1 януари ще..."
Типично за края на годината е следното поведение: обръщаме се поглед назад и констатираме, че някои лоши...
Кисели хора
По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Нашите умове имат удивителната способност да следят времето, въпреки факта, че нямаме сензорни органи,...
Новите мании – невидима заплаха
Свикнали сме да мислим за зависимостите като за личен проблем. Наркотици, алкохол, никотин, захар – злоупотребата...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook