Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

За(Пре)хранване след Великденския пост


Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили да ги спазвате вече сте на финалната права и сигурно вече нямате търпение да сложите край на ограниченията и да се нахвърлите на празничната трапеза. Но, ако не искате да навредите на здравето си, ще ви бъдат необходими още малко усилия на волята.

Отдавна (и на практика) е оборена тезата, че отказът от животински продукти за тези 40 дни може да се окаже вредна за здравето. Дори напротив – изцяло растителната храна дава на тялото възможност да се пречисти от токсините и да се зареди с витамини и минерали. Рязката промяна на хранителния режим след края на постите обаче може да стресира организма ви. Затова завръщането към обичайното ви меню трябва да бъде внимателно и постепенно.

Великденската трапеза
Да започнем със символа на празника – яйцата. Въпреки, че белтъкът им е много лесно усвоим, не бива да прекалявате с тях. Едно яйце е оптималното, количество, което можете да изядете. Така хем ще уважите традицията, хем няма да натоварите стомаха си. Козунак също си позволете в умерени количества, а от алкохола и агнешкото по-добре се откажете.

Месо и риба
След яйцата започнете да включвате и други животински белтъчини. В идеалният случай е добре да хапнете месо на 3-4 ден след края на поста, най-добре варено пилешко (но не и пържено). От рибите най-подходящи са треската и костура. И не забравяйте да продължавате да комбинирате месните блюда с обилни зелени салати. В марулките, магданозът, зеленият лук и изобщо свежите зеленчуци се съдържат ензими, които подпомагат усвояването на животинските белтъчини.

Плодове и зеленчуци
След приключването на поста не се отказвайте от полезния навик да похапвате повече богата на целулоза храна. Фибрите поддържат здравословният баланс в стомашно-чревният тракт, а оттам и в целия организъм.

Млечни продукти
Принципно прясното мляко трудно се усвоява от повече възрастни и може да причини колики, диария или напротив – запек. Затова пък киселомлечните продукти съдържат необходимите за храносмилането пробиотици и подготвят организма за обичайните хранителни навици. Изяждайте по една кофичка кисело мляко.

Храни табу

През първата седмица след поста е добре да избягвате всички храни, които натоварват жлъчката и храносмилането:

● Меса, богати на холестерол – агнешко, свинско, колбаси.
● Пържени, солени, мариновани и твърде подправени храни.
● Мазни продукти като майонеза, кашкавал, краве масло, различни сосове.
● Кафе и газирани напитки.

Разковничето е в количеството
Включвайте все повече храни от тези, които сте избягвали по-време на поста, но в малки количества. Най-важното е да не преяждате, а на хапвате често – през 2-3 часа. Така ще разпределите равномерно натоварването върху храносмилателните органи и ще им да дадете възможност да се адаптират.
Коментари
2011-04-19 #1
Инна Георгиева
Тази година за първи път реших да прочистя организма за по-дълго време използвайки точно тези дати от годината (вярвам, че не са случайни). След около 25-тия ден обаче се почувствах леко отпаднала, въпреки вкарването на всичко необходимо от зеленолистни, житни и бобови. За това вкарах млечните продукти отново. Месото не ми липсва, но си мислех тези дни, че трябва да бъда внимателна и на Великден да не изям една кора яйца наистина
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Торта със стар козунак без печене
· Започва Светлата седмица
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Как да избегнем пролетната умора
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
Вторник
30
Май 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мъжът със златната ръка
Има един човек на света, който е помогнал на повече хора, отколкото можем да си представим, че е възможно...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
Лутеинът – мощен антиоксидант-съюзник за добро зрение
Очите са един от най-важните ни органи. В съвременния ритъм на живот, често ги претоварваме с дълго стоене...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Цялата истина за „хапчето след секс”
Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един неприятен свидетел. За да избегнем...
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
Eлектронните цигари - опасни ли са?
Един от най-големите врагове на здравето са цигарите. От десетилетия се води масова кампания за вредата...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
Всички обичаме вкусните червени плодчета на ягодата, но не знаем, че всъщност листата на растението са...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook