Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

За(Пре)хранване след Великденския пост


Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили да ги спазвате вече сте на финалната права и сигурно вече нямате търпение да сложите край на ограниченията и да се нахвърлите на празничната трапеза. Но, ако не искате да навредите на здравето си, ще ви бъдат необходими още малко усилия на волята.

Отдавна (и на практика) е оборена тезата, че отказът от животински продукти за тези 40 дни може да се окаже вредна за здравето. Дори напротив – изцяло растителната храна дава на тялото възможност да се пречисти от токсините и да се зареди с витамини и минерали. Рязката промяна на хранителния режим след края на постите обаче може да стресира организма ви. Затова завръщането към обичайното ви меню трябва да бъде внимателно и постепенно.

Великденската трапеза
Да започнем със символа на празника – яйцата. Въпреки, че белтъкът им е много лесно усвоим, не бива да прекалявате с тях. Едно яйце е оптималното, количество, което можете да изядете. Така хем ще уважите традицията, хем няма да натоварите стомаха си. Козунак също си позволете в умерени количества, а от алкохола и агнешкото по-добре се откажете.

Месо и риба
След яйцата започнете да включвате и други животински белтъчини. В идеалният случай е добре да хапнете месо на 3-4 ден след края на поста, най-добре варено пилешко (но не и пържено). От рибите най-подходящи са треската и костура. И не забравяйте да продължавате да комбинирате месните блюда с обилни зелени салати. В марулките, магданозът, зеленият лук и изобщо свежите зеленчуци се съдържат ензими, които подпомагат усвояването на животинските белтъчини.

Плодове и зеленчуци
След приключването на поста не се отказвайте от полезния навик да похапвате повече богата на целулоза храна. Фибрите поддържат здравословният баланс в стомашно-чревният тракт, а оттам и в целия организъм.

Млечни продукти
Принципно прясното мляко трудно се усвоява от повече възрастни и може да причини колики, диария или напротив – запек. Затова пък киселомлечните продукти съдържат необходимите за храносмилането пробиотици и подготвят организма за обичайните хранителни навици. Изяждайте по една кофичка кисело мляко.

Храни табу

През първата седмица след поста е добре да избягвате всички храни, които натоварват жлъчката и храносмилането:

● Меса, богати на холестерол – агнешко, свинско, колбаси.
● Пържени, солени, мариновани и твърде подправени храни.
● Мазни продукти като майонеза, кашкавал, краве масло, различни сосове.
● Кафе и газирани напитки.

Разковничето е в количеството
Включвайте все повече храни от тези, които сте избягвали по-време на поста, но в малки количества. Най-важното е да не преяждате, а на хапвате често – през 2-3 часа. Така ще разпределите равномерно натоварването върху храносмилателните органи и ще им да дадете възможност да се адаптират.
Коментари
2011-04-19 #1
Инна Георгиева
Тази година за първи път реших да прочистя организма за по-дълго време използвайки точно тези дати от годината (вярвам, че не са случайни). След около 25-тия ден обаче се почувствах леко отпаднала, въпреки вкарването на всичко необходимо от зеленолистни, житни и бобови. За това вкарах млечните продукти отново. Месото не ми липсва, но си мислех тези дни, че трябва да бъда внимателна и на Великден да не изям една кора яйца наистина
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ето защо Великден е толкова рано през 2024 г. и защо се променя всяка година
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Торта със стар козунак без печене
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Как да избегнем пролетната умора
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
Неделя
3
Ноември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нов начин за активиране на пасивни клетки в ретината може да възстанови зрението
Дегенеративното заболяване на ретината е проблем за милиони хора по света, тъй като светлочувствителните...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушене
Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната...
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат? - II
Кехлибар ( янтар)- изкопаема смола, известна като камъкът на Слънцето. Лекува очите, ушите, гърлото,...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Да оцелееш по Коледа
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време буквално ни задъхва,...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook