Подарете си здраве с червено цвекло
 Хапването на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро здраве и положително настроение. Историята говори, че цвеклото е намерило място сред едно от древните чудеса на света, а именно Висящите градини на Семирамида. Това едва ли е случайно, защото този сладък зеленчук е заряд от витамини и полезните му свойства са били познати още на древните народи.
Цвеклото е лек за редица болести. То е било признато още от Хипократ, който го е включвал в своите рецепти. Едно от най-важните му качества е, че бори ракови заболявания.
Много подходящ за предпазване от грип през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, лимони и ябълки. При изследвания е доказано, че пиенето на сок от цвекло в продължение на 4-6 седмици стабилизира състоянието на организма. Цвеклото съдържа много вещества, които подпомагат изхвърлянето на токсините, подобряват функцията на черния дроб и пречистването на кръвта, затова е и много подходяща храна по време на лъчетерапия и затлъстяване.
Въпреки че това е най-сладкия зеленчук, той е подходящ за диабетици, а хлорофилът, който съдържа, помага на страдащите от анемия, особено в комбинация със сок от ряпа и моркови.
Една от най-важните съставки на червеното цвекло са антоцианите (цветни пигменти), които имат антиоксидантни свойства. За стимулиране на имунната система цвеклото може да се пие в комбинация с имуностимулатори и антиоксиданти като женшен.
През зимните месеци при хрема и настинка може да капвате по 1-2 капки сок от цвекло в ноздрите си и така вашето състояние със сигурност ще се подобри.
ImageLeftКомбинацията от цвекло и мед пък е лекарство за страдащите от високо кръвно. За да се радвате на нормално кръвно и добър холестерол може да хапвате и салата от цвекло.
Интересен факт е, че цвеклото е и подходящ зеленчук за спортисти, които се стремят към по-голяма издържливост, заради нитратите, които съдържа. Освен че щадят кислородните запаси на организма, те дават и чувството за по-малко изтощение.
Все пак, имайте предвид, че въпреки всички положителни качества, сокът от червено цвекло не бива да се приема повече от 4-6 седмици. След този период е необходима почивка, тъй като непрекъснатото пиене на сок от цвекло има разхлабващо действие. Затова пийте еликсира с мярка и се радвайте на добро здраве. |
Коментари
2023-01-22 #41  детелина Червеното цвекло, както и другите кореноплодни зеленчуци съдържат много груба структура и е проблематично да се консумира в суров вид, дори и под формата на сок. По - добре е да се задуши на пара до омекване, за да не причини дискомфорт в стомаха.
2015-10-24 #40  Невена Нека и аз да се включа виждайки по темата различни необоснова ни мнения. Някой пишат, че трябва да престои 24ч в хладилника, други да не се пие веднага. Има и съвети да се пие с лъжица зехтин. Отдавна пия този сок и ви питам, как можете на салата да го ядете веднага а като сок не може. Каква е разликата. Как може в сока да има отровни пектити а в салата да няма. Твърдениянта на някой ми се струват нелогични. Поинтересувах се в английски сайтове за диетично и здравословно хранене и установих, че никъде и никой в нито един сайт отбелязва подобно нещо. Напротив, всички съветват да се пие до 10/15 минути след изцеждането и да бъде смесен с лимон и други плодове по ваш избор. Единствено в руските сайтове пише, че трябва да престоява и предполагам, че някой е поставил коментар с негово мнение и от там се е разнесла мълвата.Чули не дочули и разпространяват, така както сигурно се е разпространило и в руските сайтове.
2014-06-04 #39  Елена Елена
Пийте сок от червено цвекло с други плодове и не се притеснявайте. Моят син през 2012 година от хербециди и пестициди получи увреждане на черния дроб. Благодарение на некадърното лечение стигна до събиране на вода и едва го спасиха в Окръжна болница Пловдив, за което искрено благодаря на лекарите от гастроентериологията. По-късно се наложи да лежи и във ВМА София, където положиха неумуверни усилия за оставянето му жив. Беше изписан с много висока утайка, анемия, и високи стойности на асат, алат и висок билирубин. Със сок от червено цвекло, моркови и ябълки моето момче се оправи напълно и сега е жив и здрав.
За шест месеца от октомври до март един тон и половина цвекло, моркови и ябълки ги превърнах в сок, който той изпи.
Така, че правете сок от цвекло и пийте спокойно.
2014-01-06 #38  Alex обичам настъргано червено цвекло с настрганиморкови на салатка...случайно открих, че ако към него се прибави пресен лук и нарязана прясна краставица...също се получава много свежо като лука омекотява характерната миризма на цвеклото.
2014-01-05 #37  Цветомир Аз всяка сутрин разбивам в блендера едно червено цвекло около 250 гр. един морков средно голям , суров сусам небелен , една чаена лъжица смляно ленено семе, 1/2 ч.л. индозенийска канела, една шепа орехи, или бадеми, или кашу, или лешник / каквото имам под ръка /, всичко това в сурово състояние, по 1с.л. ечемичени, овесени, ръжени и пшеничени ядки. Може и една лъжица овесени трици. Това всяка сутрин. Блендера го прави като пюре.Става страхотно на вкус. Само не знам с това цвекло , какво правим , като не трябвало да се яде веднага след като е нарязано , не трябва да се смесва с друго и т.н. и т.н.Може ли някой да каже със сигурност има ли сериозни вреди за здравето от червеното цвекло , ако се консумира веднага след като е разбито в блендер и какъв е проблема да се консумира примерно 2-3 месеца всеки ден и след една седмица почивка отново. И въобще необходимо ли е да се прави почивка . Благодаря Ви предварително !
2012-11-14 #35  Hera Привет г-жа Цветанова,
изпратете на мейла ни снимката с рецептата и ще я качим от ваше име 
2012-11-14 #34  ecvetanova Искам да споделя, че правих страхотни палачинки от червено цвекло. Никой, ама никой от дегустаторите дори не заподозря, че са от червено цвекло! Супер лесни и вкусни. Не знам как да кача снимка тук, за да ви покажа колко са симпатични.
Иначе рецептата ми е измислица. Направих по-гъсто от нормалното палачинково тесто със следните продукти:
1.Сварено и пасирано червено цвекло
2.Брашно
3.Яйце
4.Прясно мляко
5.Зехтин
6.сол
7.чесън
*Пекох на намазнен тиган, малко по-дебелички, за да не се скъсат и обръщах внимателно - с помощна чинийка.
Докато са топли нанесох плънката (просто пасирах обезсолено сирене със зелени подправки и стана леко зелено млечно кремче) и ги завих. Като се охладят напълно, чак тогава нарязах на парченца, върху всяко с пош шприцнах по една розичка от крема и сервирах. Страхотно вкусно и наистина много, много лесно. С 3 палачинки, нарязани на персонални парченца, успешно се поднася студено предястие за поне 6 човека. Кажете ми, ако някой знае как се качват снимки тук, да ви покажа как изглеждат моите.
2012-11-08 #33  didi Привет! Да дам и аз моя принос към темата за цвеклото. Моите в къщи не го долюбват, но аз го прокарах като салатка. Зеле наситно с настъргани: червено цвекло, моркови, ряпа, магданоз. Прибавяла съм и авокадо, царевица от консерва, настъргани краставици, ябълки. Със или без майонеза - въпрос на вкус. А колко ракия пие.......
2011-09-07 #32  vvenelina Аз лично го предпочитам сурово - едно средно голямо цвекло около 250 гр. настъргано на едро ренде една малка главичка лук ,сок от лимон ,олио и сол.Много вкусна и здравословна салатка .
Пробвах и сок от цвекло , лимон и моркови но предпочитам на салата 
2011-08-08 #31  dilqna Аз мога да го препоръчам на всички, който страдат от нередовен стомах.
2011-02-28 #30  ssieber Милена, моля ви споделете рецептите си!
Благодаря
2011-02-27 #29  ecvetanova Аз не мисля, че след термична обработка, запазва всичките си положителни свойства. Аз лично го консумирам само сурово и то предимно на сок.
2011-02-27 #28  marinela Имах предвид когато се прави пресен сок , не и когато е обработено топлинно.
2011-02-26 #27  fifi маринела когато е преминало топлинна обработка ,няма нужда да престоява и тогава да се консумира, поне аз не го чакам .консумирам много и го приготвям на пара с добавка от ябълка и морков .-прекрасни вкусови качества
2011-02-26 #26  маринела  Червеното цвекло трябва да престои отворено 24ч в храдилника при количество от 200мл.Има летливи съединения от ,които при това количество може да се получат нежелани реакции, като виене на свят и прилошаване.При количество от 50 мл. и при комбинация с други плодове или зеленчуци не е необходимо.Моя позната е оперирана от рак на стомаха , бяха я отписали преди години. Още е жива и здрава след като е пила всеки ден по 200мл цвекло с почивки.Аз се възползвах от рецептата и по друг проблем със същия ефект.И когато го пиете незабрлавяйте да си казвате , че днес се чувствате по добре от вчера с усмивка . Успех!
2011-02-17 #25  Изолда Ecvetanova, и аз съм чела на много места, че сокът от цвекло трябва да се остави да престои на хладно, за да се разрушат вредните съединения. Предполагам, че става дума за нитратите, които цвеклото съдържа в големи количества. Те се събират най-много около дръжката и връхчето. Също така есента цвеклото има повече нитрати, а към пролетта постепенно намаляват.
2011-02-17 #24  ecvetanova Здравейте!
Аз също пия червено цвекло и се надявам да си погна с това в борбата с рака.
Знае ли някой от вас обаче, дали след изцеждането на сока е необходимо да престои поне 2 часа, преди употреба?
Тази теория се разпространява доста активно и се свързва с това, че цвеклото съдържа тежки елементи за черния дроб, които ако сока се изпие прясно изцеден, го товарят.
Моля, споделете познанията си!
2011-01-27 #23  ели Много е хубаво червено цвеклото!Истински Божи дар!Имам страст към него вече 20-тина години.Преди толкова- времената бяха други и когато го сеех на село всички ми се смееха...Винаги когато надигам чашата с разпенения му сок благодаря на Бога за този елаксир.Този зеленчук прави чудеса с полезните си съставки.
2010-09-19 #22  Eftimiya Здравейте! Мисля, че благодарение на червеното цвекло успявах да поддържам някакви прилични стойности на левкоцитите по време на лъчетерапията преди 2 години. Правех сок от сурови прясно изцедени моркови, ябълки и цвекло и поне 2 пъти на ден изпивах по 1 голяма чаша. Много често правех и салата от настъргано цвекло и моркови, подправени с ябълков оцет и чесън.
2010-04-23 #21  sieber и аз така го варя, после го нарязвам на кубчета и правя салата с чесън, зехтин, оцет и сол. Много вкусна и полезна салатка, а и сина ми обича да си го хапва така на парченца. Много полезен зеленчук!
2010-02-12 #20  Milena Drajkova Здравейте,цвеклото разрязвам на две,варя и после режа на парченца.
2010-02-11 #19  fifi на куб4ета ли се вари цвеклото и ябтлката сурова ли се прибавя
2010-02-11 #17  Milena Drajkova Третата ми рецапта е внесена в Русия от Франция от Петър Първи заради любителите на водка-казва се винегрет-сварено цвекло на кубчета се смесва с нарязани кисели краставички,картофи,моркови-от косерва или варени и кисела ябълка-равни количества,сол на вкус и олио,малко оцет-заради краставичките.
2010-02-11 #16  Симон Адева Милена звучи много вкусно! Мерси!
2010-02-11 #15  Milena Drajkova 1.,,Сельодка под шубой"-сварено настъргано цвекло-2 средно големи глави,между пластове цвекло се нарежда на парченца маринована риба-каквато имате,най-често херинга.Също между пластовете като ги редувате намазвате обилно с майонеза-да попие в продуктите.Украсява се според фанатазията на домакинята,вкусно предястие за аперитив.
2.Сварено цвекло се настъргва,посолява,добавят се 3-4 скилидки пресован чесън,пак майонеза,счукани орехи-количествата са по лична преценка,така че като се разбърка с майонезата да стане приятно гъста салата-за оформяне.
2010-02-10 #14  Симон Адева O с ябълка ми звучи прекрасно.
Милена сподели твоите рецепти. Руснаците наистина го консумират много
2010-02-10 #13  valentina petrova много е полезно сурово но и мен ме притеснява мирисът затова го приготвям на пара след което го настъргвам и прибавям настъргана кисела ябълка , овкусявам с олио иоцет копър 4есън и смлени орехи
2010-02-10 #12  Milena Drajkova Приготвям няколко салати от червено цвекло,усвоих ги в Русия,а там са майстори.Ако някой проявява интерес,ще ги споделя.
2010-02-05 #11  Анелия Аз го харесвам сварено и овкусено с олио, оцет и чесън 
2010-01-30 #10  wildprincess Много ви благодаря!Много съм чувствителна към миризмите!Но пък е много вкусно и мисълта ,че е полезно ще помогнат да се примиря с цвекловия аромат. 
2010-01-30 #9  Инна Георгиева wildprincess това е аромат на пръст  То и трюфелите имат такъв аромат ама пусто каква цена само 
Като го измиеш, обелиш овкусиш няма чак такъв вкус. Като го свариш, марноваш пък съвсем! Ама чак да не се усеща изобщо както казва Искра - абе не е точно така. Но как да ти кажа, то и на синьото сирене вкуса за някои хора е странен 
п.с. Ако пък удря на мухъл - явно е мухлясало това дет си яла,помирисила и т.н.
2010-01-29 #8  Iskra Суровото цвекло наистина има особен дъх - на мен ми допада, но други го определят като пръст или мухъл. Ако ти е неприятен, пробвай да го мариноваш по рецептата на Инна: http://www.hera.bg/s.php?n=340
Наистина става много вкусно, особено на салата с настъргани моркови, сладка царевица и магданоз. А дъха на"мухъл" изобщо не се усеща.
2010-01-29 #7  wildprincess Момичета,моля кажете как го правите на салата.Варите ли го преди това?И само на мен ли ми се струва,че има дъх на мухъл,или това си е миризмата на цвеклото?
2010-01-29 #6  Радост Цети, благодаря много за загрижеността. Тази рецепта ще я пробвам. На бебчо не мога още, защото е много малък и с мед е рисковано. Цвеклото си има лечебни свойства и витамини. До сега съм го консумирала под формата на сок в комбинация с морков и ябълка. Чудесно е! На салата сега ще пробвам с морков
2010-01-29 #5  Iskra Ям го и мариновано, но повече го обичам сурово. Последната вкусна салата, която ядох беше от настъргани цвекло, моркови и корен целина - съчетанието беше невероятно 
2010-01-29 #4  Инна Георгиева Вчера тъкмо си мариновах. Обожавам го  /мариновано де/
2010-01-29 #3  Дими В нашето семейство консумираме червено цвекло от 2-3 години предимно сурово най-вече смесено със зелена салата, с моркови и с други зеленчуци.Чудесно е! 
2010-01-27 #2  Цвети Радост, гледах една рецепта по телевизията - червено цвекло за бебета и малки деца. Значи взимаш една неголяма, хубава глава и изрязваш конус горе при листата ок. 5-6 см в дълбочина и потапяш брадата във вода. Всяка вечер слагаш една супена лъжица мед в конуса и на сутринта изпива малкото отделения сок. Било нещо страшно. Аз не съм го пробвала, не мога да ти кажа и аз защо, но ми се струва доста идейно 
2010-01-26 #1  Радост Червеното цвекло е невероятно, има силно действие. Повишава тонуса и подобрява нервната система. Казвам го от опит. И освен това съм го включила в схемата за захранване на бебчето ни. Другият месец ще започваме от него и аз мисля да направя сок от него, за да подсиля имууната система.
|
|
Петък 18 Юли 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
  Зеленчуковите сокове
Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове...
  7 стъпки към успеха
Попаднали сте в задънена улица. И сякаш в нищо не ви върви. Бизнесът ви е рухнал или просто тъпчете на...
  Детето - левичар - II
Освен левичари и десничари, съществуват и хора, които еднакво добре боравят и с двете ръце – т. нар....
 Искате да контролирате всичко? Спрете още днес
Мислили ли сте си някога, че без вашата намеса всичко на работа ще се срине, че децата ще останат гладни...
  Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
  Грижа за мазната кожа на лицето
Отстраняването на грима от мазната кожа вечер е особено важно. Мазната смаска, която е запушила порите...
  Ориенталският танц
В древността танцът е бил мистичният език, чрез който хората са се свързвали с божествата и с мъдростта...
 Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
 Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
 Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
 В плен на емоциите
Докато покупката на нова дреха е в състояние да ни изстреля за минути в небесата и да се сбогуваме с...
  Когато вещите се превърнат в цел
„По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Вярно, облеклото и вещите говорят много за нас. Те са първото...
 Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
 Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
 Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
   Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
 Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
 Емоционалните нужди, за които не трябва да се извиняваме
Нуждаете ли се от повече разбиране или внимание? Усещате ли, че нещо не ви достига, а някак нямате смелост...
 Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
  Как да си отгледаме кълнове
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
  Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
 Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
 Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
За предимствата на зеления чай сме „говорили” доста, но дали сте чували за един „братовчед” на зеления...
  Да си направим карта на желанията
От няколко години използвам времето, в което семейството спи ободряващ следобеден сън на 31ви декември,...
 Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
 Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
  В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
 Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
 Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
 Къде да се скрием от жегата в големия град?
Напечени тротоари и фасади на сгради, хиляди климатици, които бълват огнен въздух от металните си тела....
 Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
Храните ли се здравословно? Знаете ли какво е детокс? Доста модерни въпроси напоследък. Дали, обаче знаем,...
 Доколко (не) можем да снижаваме очакванията си?
Казват, че ако нямаш високи очаквания, няма да се разочароваш. Очаквания хората да бъдат според представите...
 Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
 Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
 Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
 Грешките в грима, които причиняват акне
Гримът може умело да покрие всеки недостатък и с негова помощ се създават невероятни визии. Съществуват...
 Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
Напоследък почти навсякъде четем, че за да бъдем щастливи, трябва да сме малко егоисти, да обръщаме повече...
 Вместо равносметки и обещания - списък с планове
Доскоро не вярвах в равносметките и обещанията на Нова година. Запъването в определена дата, за да „оправиш”...
 Как веганството започва да променя живота ти
Ако се замисляш за това, как веганстстово би променило живота ти, значи той вече се променя. Това е повече...
 Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
|