Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Морковите – позната "супер храна"


В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини, минерали и други фитонутриенти. Под това название обикновено си представяме всевъзможни екзотични и причудливи продукти, които слабо казано, имат странен вкус. Сякаш обаче забравяме за нашите стари познайници, които присъстват от векове на трапезата ни, но са не по-малко ценни за здравето ни, например морковите.

Мислим, че ги познаваме – сочни, сладки, ярко оранжеви и много богати на бета-каротин (провитамин А). Но не винаги са били такива. Прародителят на моркова всъщност е жилав и горчив, тъмно лилави или бледожълт на цвят вретеновиден корен. В светлата му разновидност имало само бледи следи от бета-каротин, а тъмната била богата на антоциани – същите пигменти, които придават характерния цвят на цвеклото, къпините, боровинките и тъмните череши. Въпреки това хората са използвали морковите още от дълбока древност, предимно листата и семената им, които съдържат етерични масла с лечебно действие. и то предимно като лекарство.
Едва през XVI век холандските производители чрез специална селекция създали познатия ни оранжев морков, както твърди легендата – в чест на кралското семейство. Оцветяването му се дължи на богатото съдържание на провитамина бета-каротин. Не случайно самото вещество е наречено на този зеленчук (от carota – морков). Само 100 гр. от него ни осигуряват необходимото количество витамин А за две денонощия, а чаша морковен сок – за цели шест. Високите дози бетакаротин, за разлика от животинската форма на витамина, не са токсични, затова не съществуват рискове. А ползите са безспорни – витамин А подобрява зрението, подсилва имунитета, регенерира тъканите, заздравява костите и подобрява фертилността, предпазва организма ни от свободните радикали (силен антиоксидант).

Особено видим ефект има редовната консумация на моркови върху кожата – тя се възстановява по-бързо, засилва се призводството на колаген, благодарение на което бръчките намаляват, акнето се изчиства, успокояват се екземите и псориазиса, тенът се освежава. Бетакаротинът дори повишава устойчивостта срещу ултравиолетовите лъчи, като в същото време ускорява придобиването на златист загар.

Освен на бета-каротин, морковите са прекрасен източник и на витамините В1, В6, В9 (фолиева киселина), С, Е, минералите калий, магнезий и мед. В тях се съдържат също много фибри, които подобряват работата на стомашно-чревния тракт.

Как да ги избираме моркови
Цветът е определящ за съдържанието на бета-каротин, затова винаги трябва да избираме най-ярко оцветените моркови. Колкото по-голям е кореноплода, толкова повече витамини съдържа,...но и нитрати също, затова не бива да бъдем прекалено лакоми към размера. По-важно е да обърнем внимание на свежестта – зеленчуците не бива да имат напуквания и петна, които говорят, че е започнало загниване.

Как да ги приготвяме
Най-голяма част от витамините се намират в кората на корена, затова трябва да ги остъргваме съвсем леко или по възможност – само да ги измиваме добре. След това можем да ги консумираме на салата, на сок или леко задушени. Морковите са едни от малкото зеленчуци, които са по-полезни сготвени, отколкото сурови. Причината е, че термичната обработка прави бета-каротина по-лесно усвоим, особено ако добавим някаква растително масло или сметана.
Коментари
2011-02-21 #1
niji
много полезна.поздравявам ви
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
· Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
· Полезни ли са обелките от банан?
· Лъжи за красотата
· Слънцезащитни масла от природата
· Дрождеви маски за свеж тен
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Сега е моментът да се погрижим за здравето на кожата си след летните почивки
· Кола маска у дома - все още най-доброто решение за обезкосмяване
· Защо е важен подборът на правилните средства за лична хигиена
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
Понеделник
5
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
COVID-19: Важно за родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища
Министерството на здравеопазването публикуват информация какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи...
Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
Пържени, печени, задушени, на студена лятна супа, в кюфтенца, дори сурови на салата, тиквичките имат...
Безсрамно за срамните болести - II
ХИВ/СПИН - разрушава имунната система и тялото става неспособно да се пребори с множеството инфекции...
За хранителните навици на малкия човек
Колко майки досега сте чували да казват за детето си “нищо не яде”? Много, нали? Разбира се, под “нищо”,...
Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
Маслото от риган е мощно растително средство, което може да съперничи на антибиотиците, когато става...
Как да си водим дневник?
Дневникът е едно от най-древните лекарства за справяне със стреса. Воденето на такъв може да е отмора...
Изборите в живота ни като възможност за израстване
„Ако винаги правиш правилния избор, няма как да растеш” - Хийт Леджър Справянето с ежедневните...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Ако само знаеше...
В деня за борба срещу СПИН, нека се замислим за тези носители на вируса ХИВ, които нищо не подозират....
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook