Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Морковите – позната "супер храна"


В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини, минерали и други фитонутриенти. Под това название обикновено си представяме всевъзможни екзотични и причудливи продукти, които слабо казано, имат странен вкус. Сякаш обаче забравяме за нашите стари познайници, които присъстват от векове на трапезата ни, но са не по-малко ценни за здравето ни, например морковите.

Мислим, че ги познаваме – сочни, сладки, ярко оранжеви и много богати на бета-каротин (провитамин А). Но не винаги са били такива. Прародителят на моркова всъщност е жилав и горчив, тъмно лилави или бледожълт на цвят вретеновиден корен. В светлата му разновидност имало само бледи следи от бета-каротин, а тъмната била богата на антоциани – същите пигменти, които придават характерния цвят на цвеклото, къпините, боровинките и тъмните череши. Въпреки това хората са използвали морковите още от дълбока древност, предимно листата и семената им, които съдържат етерични масла с лечебно действие. и то предимно като лекарство.
Едва през XVI век холандските производители чрез специална селекция създали познатия ни оранжев морков, както твърди легендата – в чест на кралското семейство. Оцветяването му се дължи на богатото съдържание на провитамина бета-каротин. Не случайно самото вещество е наречено на този зеленчук (от carota – морков). Само 100 гр. от него ни осигуряват необходимото количество витамин А за две денонощия, а чаша морковен сок – за цели шест. Високите дози бетакаротин, за разлика от животинската форма на витамина, не са токсични, затова не съществуват рискове. А ползите са безспорни – витамин А подобрява зрението, подсилва имунитета, регенерира тъканите, заздравява костите и подобрява фертилността, предпазва организма ни от свободните радикали (силен антиоксидант).

Особено видим ефект има редовната консумация на моркови върху кожата – тя се възстановява по-бързо, засилва се призводството на колаген, благодарение на което бръчките намаляват, акнето се изчиства, успокояват се екземите и псориазиса, тенът се освежава. Бетакаротинът дори повишава устойчивостта срещу ултравиолетовите лъчи, като в същото време ускорява придобиването на златист загар.

Освен на бета-каротин, морковите са прекрасен източник и на витамините В1, В6, В9 (фолиева киселина), С, Е, минералите калий, магнезий и мед. В тях се съдържат също много фибри, които подобряват работата на стомашно-чревния тракт.

Как да ги избираме моркови
Цветът е определящ за съдържанието на бета-каротин, затова винаги трябва да избираме най-ярко оцветените моркови. Колкото по-голям е кореноплода, толкова повече витамини съдържа,...но и нитрати също, затова не бива да бъдем прекалено лакоми към размера. По-важно е да обърнем внимание на свежестта – зеленчуците не бива да имат напуквания и петна, които говорят, че е започнало загниване.

Как да ги приготвяме
Най-голяма част от витамините се намират в кората на корена, затова трябва да ги остъргваме съвсем леко или по възможност – само да ги измиваме добре. След това можем да ги консумираме на салата, на сок или леко задушени. Морковите са едни от малкото зеленчуци, които са по-полезни сготвени, отколкото сурови. Причината е, че термичната обработка прави бета-каротина по-лесно усвоим, особено ако добавим някаква растително масло или сметана.
Коментари
2011-02-21 #1
niji
много полезна.поздравявам ви
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
· Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
· Полезни ли са обелките от банан?
· Лъжи за красотата
· Слънцезащитни масла от природата
· Дрождеви маски за свеж тен
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Кола маска у дома - все още най-доброто решение за обезкосмяване
· Защо е важен подборът на правилните средства за лична хигиена
· Най-предпочитаните слънчеви очила за това лято
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
Четвъртък
18
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да избегнем негативното (само)програмиране
Можем ли сами да програмираме така живота си, че да бъдем нещастни, в лошо здраве и да влияем негативно...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
Овес за здраве и красота
Всички знаем, че пълнозърнените култури са идеалната закуска, която засища и ни дава здравословен старт...
"От 1 януари ще..."
Типично за края на годината е следното поведение: обръщаме се поглед назад и констатираме, че някои лоши...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Съществува ли безусловната любов и в какво се изразява същността ѝ?
„Вярвам, че невъоръжената истина и безусловната любов ще имат последната дума.“ - Мартин Лутър Кинг-младши ...
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Съзидателната сила на несигурността и как да я открием
Има едно нещо в този живот, което ни е сигурно и то се нарича несигурност. Тя е във всяка секунда с нас...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook