Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените на техния произход са в арабските страни, където от дълбока древност тези сладки и здравословни плодове на финиковата палма, са били на почит. Още тогава са били известни техните ползи за човешкия организъм и сведенията сочат, че фурмите са основна храна на арабските воини, бедуините, египтяните, както и на китайските столетници - все жители в места, където храната е оскъдна, а условията - екстремни.

Финиковата палма и нейните плодове, фурмите
У нас фурмите се продават в сушен и опакован вид, внос, основно от Северна Африка и Ориента - Турция, Тунис, Мароко, Египет. Най-добре е да се спрете на натурални фурми, които не са допълнително озахарени, за да се възползвате от здравословните им качества.
Състав на фурмите

Фурмите са едни от най-хранителните сушени плодове, заради въглехидратите, протеините и мазнините в тях, и са богати на почти всички витамини, с изключение на вит. Е. Съдържат 23 вида аминокиселини (които липсват в повечето други плодове), рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина и много активни антиоксиданти, желязо, фосфор, магнезий, селен, фолиева киселина, калций, мед, сяра, минерални соли и т.н.

Важно е да се спомене, че нямат холестерол, напротив, дори понижават нивото на вредния, регулират глюкозата в кръвта. Те са идеален заместител на сладките неща, ако сте любител, и чудесен избор за диети и здравословни хранителни режими. Имат нисък гликемичен индекс и са подходящи за диабетици.Сладостта им се дължи на фруктозата и глюкозата, а не на вредната за човека захароза. И все пак - и с тях, както с всички сушени плодове не бива да се прекалява.

Здравословни ползи от фурмите

Укрепват имунитета и действат общо благоприятно на здравето - фурмите са едни от най-полезните храни изобщо;

Повлияват метаболизма и обмяната на веществата, особено полезни са при лоша функция на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод в тях;

Благоприятстват мозъчната дейност и повишават активността на невронните връзки и концентрацията;

Полезни са за храносмилането. Имат очистващо и регулиращо действие. Спомагат за развитието на полезни бактерии в червата и поддържат киселинния баланс на организма.

Дават сила, издръжливост, енергия. Помагат при преумора и отпадналост, препоръчват се за консумация след дълго боледуване;

Укрепват и стимулират дейността на сърцето, черния дроб и бъбреците и подхранват кръвта.

Полезни са при анемия и сърдечно-съдови заболявания, заради високото си ниво на калий.

Препоръчват се при хипертония и белодробни заболявания. Успокояват кашлицата и спомагат за извеждане на течността от дробовете.

Препоръчителни са за диабетици, заради полезните фруктоза и глюкоза, и липсата на опасната захароза.

Изключително полезни са за бременни жени (фолиева киселина) и кърмачки (лактогонни са).

Подходящи са за диети и редуциране на телесното тегло. Добър заместител са на рафинираните сладкиши и намаляват чувството на глад;

Фурмите съдържат флуор, който предпазва зъбите от кариес;

Противопоказания

Не е препоръчителна консумацията им при камъни в бъбреците, заради оксаловата киселина, която съдържат.
Фурмите са лепкави и сладки и е добре зъбите да се измиват добре след похапването им.

Фурмите и кулинарията

Фурмите имат дълга история в кулинарията на много народи. Освен всичките им хранителни достойнства, особено ценени са те при сладкишите като естествен подсладител, Ако искате да заменяте рафинираната бяла захар, фурмите са отлично средство. Блендирайте количество от тях и ползвайте в сурови сладкиши - веган десерти, сурови бонбони, ястия за малки деца. Освен естествената си сладост, те притежават още едно ценно качество - естествено лепкави са и с тях стават чудесни постни десерти, защото заместват яйцата в това си качество.

Суровоядска торта с шоколад, глог и фурми

Друго обичайно тяхно приложение, наред със стафидите, е участието им в козунаци, кексове и сладки хлябове. Често се сервират на плата сирена и вино.

Как да избираме фурми?

Истинските, "натурални", незахаросвани допълнително и необработвани фурми се намират сравнително трудно. Те са със златисто-кехлибарен до червеникаво-кафяв, леко прозрачен цвят. Не би следвало да са с твърде дебела коричка, защото това показва, че са обработвани с парафин, за да се запази плода от червеи. Опаковката трябва да е непрозрачна и добре запечатана, фурмите да са месести и меки и да нямат захарни кристали по повърхността си. Този така полезен плод издържа около година при правилно съхранение – на хладно и сухо, в херметически затворена кутия, не в найлон.
Коментари
2014-11-13 #2
Инна Георгиева
Чудесно лакомство и за деца! Една идея от мен за празнични бонбони с тях http://www.hera.bg/s.php?n=1869
2014-11-13 #1
Десислава Ив. Симеонова
Преди години от един пазар в Кайро си купихме пресни фурми - ако не знаех, че това са именно фурми, нямаше да "включа" какъв е този плод; натуралните, откъснати преди ден-два фурми изглеждат напълно различно от опакованите и продаваните в Европа (междудругото, тогава разбрахме и че с някои по-дребнички сортове банани се готви). У дома и в офиса имаме 4 саксии с вече средно големи палми - пораснали именно от засадени (преди около 4 години, просто ей-така) 3-4 костилки от фурми.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта от фурми с крем от авокадо
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Домашни бонбони - II
· 2000-годишната римска баня Basilica Therma, известна като „Дъщерята на краля“ в Турция (снимки)
· Долма по иракска рецепта
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
· Най-известните жени в света на игрите
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
Вторник
28
Ноември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
Диабетът и физическите упражнения
Редовните упражнения, наред с контрола и поддържането на добри референтни стойности на кръвната захар...
Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Най-важната работа на децата - играта
Неконтролираната, свободна игра е най-важната дейност за едно дете. Тя е неговият начин да учи за физическия...
Как да се справим с фрустрацията?
"Разочарованието, макар и доста болезнено от време на време, е много положителна и съществена част от...
Антиоксидантите – шепа несинтетично здраве!
Списания, телевизия, радио ни заливат ежедневно с реклами за фармацевтични лекарства. "Излекувай болката",...
Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
Един от начините да преживеем тегавата зима е да планираме всички онези приятни неща, които можем да...
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
Пържени, печени, задушени, на студена лятна супа, в кюфтенца, дори сурови на салата, тиквичките имат...
Лек за разширените вени
Оттекли крака с неузнаваема първоначална форма, криволичещи релефни вени или синьо-лилави жилки, които...
Горещи нощи? Спете голи!
За някои хора обличането на специални пижамки или нощнички преди лягане е най-естественото нещо на света....
Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
Добрата устна хигиена и редовните посещения при зъболекар са много важни, но храната, която приемаме,...
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
3 нестандартни подхода за сваляне на тегло
Повечето от нас, които имат проблем с излишните килограми, обикновено се сблъскват с трудни за спазване...
Когато се събудите сутрин...
"Когато се събудите сутрин, благодарете за утринната светлина, за живота и силата. Благодарете за храната...
Завистта - чистата отрова в отношенията
Неоспорим факт е, че ние жените обичаме да споделяме много повече и по-често за разлика от мъжете. Понякога...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат? - II
Кехлибар ( янтар)- изкопаема смола, известна като камъкът на Слънцето. Лекува очите, ушите, гърлото,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook