Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените на техния произход са в арабските страни, където от дълбока древност тези сладки и здравословни плодове на финиковата палма, са били на почит. Още тогава са били известни техните ползи за човешкия организъм и сведенията сочат, че фурмите са основна храна на арабските воини, бедуините, египтяните, както и на китайските столетници - все жители в места, където храната е оскъдна, а условията - екстремни.

Финиковата палма и нейните плодове, фурмите
У нас фурмите се продават в сушен и опакован вид, внос, основно от Северна Африка и Ориента - Турция, Тунис, Мароко, Египет. Най-добре е да се спрете на натурални фурми, които не са допълнително озахарени, за да се възползвате от здравословните им качества.
Състав на фурмите

Фурмите са едни от най-хранителните сушени плодове, заради въглехидратите, протеините и мазнините в тях, и са богати на почти всички витамини, с изключение на вит. Е. Съдържат 23 вида аминокиселини (които липсват в повечето други плодове), рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина и много активни антиоксиданти, желязо, фосфор, магнезий, селен, фолиева киселина, калций, мед, сяра, минерални соли и т.н.

Важно е да се спомене, че нямат холестерол, напротив, дори понижават нивото на вредния, регулират глюкозата в кръвта. Те са идеален заместител на сладките неща, ако сте любител, и чудесен избор за диети и здравословни хранителни режими. Имат нисък гликемичен индекс и са подходящи за диабетици.Сладостта им се дължи на фруктозата и глюкозата, а не на вредната за човека захароза. И все пак - и с тях, както с всички сушени плодове не бива да се прекалява.

Здравословни ползи от фурмите

Укрепват имунитета и действат общо благоприятно на здравето - фурмите са едни от най-полезните храни изобщо;

Повлияват метаболизма и обмяната на веществата, особено полезни са при лоша функция на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод в тях;

Благоприятстват мозъчната дейност и повишават активността на невронните връзки и концентрацията;

Полезни са за храносмилането. Имат очистващо и регулиращо действие. Спомагат за развитието на полезни бактерии в червата и поддържат киселинния баланс на организма.

Дават сила, издръжливост, енергия. Помагат при преумора и отпадналост, препоръчват се за консумация след дълго боледуване;

Укрепват и стимулират дейността на сърцето, черния дроб и бъбреците и подхранват кръвта.

Полезни са при анемия и сърдечно-съдови заболявания, заради високото си ниво на калий.

Препоръчват се при хипертония и белодробни заболявания. Успокояват кашлицата и спомагат за извеждане на течността от дробовете.

Препоръчителни са за диабетици, заради полезните фруктоза и глюкоза, и липсата на опасната захароза.

Изключително полезни са за бременни жени (фолиева киселина) и кърмачки (лактогонни са).

Подходящи са за диети и редуциране на телесното тегло. Добър заместител са на рафинираните сладкиши и намаляват чувството на глад;

Фурмите съдържат флуор, който предпазва зъбите от кариес;

Противопоказания

Не е препоръчителна консумацията им при камъни в бъбреците, заради оксаловата киселина, която съдържат.
Фурмите са лепкави и сладки и е добре зъбите да се измиват добре след похапването им.

Фурмите и кулинарията

Фурмите имат дълга история в кулинарията на много народи. Освен всичките им хранителни достойнства, особено ценени са те при сладкишите като естествен подсладител, Ако искате да заменяте рафинираната бяла захар, фурмите са отлично средство. Блендирайте количество от тях и ползвайте в сурови сладкиши - веган десерти, сурови бонбони, ястия за малки деца. Освен естествената си сладост, те притежават още едно ценно качество - естествено лепкави са и с тях стават чудесни постни десерти, защото заместват яйцата в това си качество.

Суровоядска торта с шоколад, глог и фурми

Друго обичайно тяхно приложение, наред със стафидите, е участието им в козунаци, кексове и сладки хлябове. Често се сервират на плата сирена и вино.

Как да избираме фурми?

Истинските, "натурални", незахаросвани допълнително и необработвани фурми се намират сравнително трудно. Те са със златисто-кехлибарен до червеникаво-кафяв, леко прозрачен цвят. Не би следвало да са с твърде дебела коричка, защото това показва, че са обработвани с парафин, за да се запази плода от червеи. Опаковката трябва да е непрозрачна и добре запечатана, фурмите да са месести и меки и да нямат захарни кристали по повърхността си. Този така полезен плод издържа около година при правилно съхранение – на хладно и сухо, в херметически затворена кутия, не в найлон.
Коментари
2014-11-13 #2
Инна Георгиева
Чудесно лакомство и за деца! Една идея от мен за празнични бонбони с тях http://www.hera.bg/s.php?n=1869
2014-11-13 #1
Десислава Ив. Симеонова
Преди години от един пазар в Кайро си купихме пресни фурми - ако не знаех, че това са именно фурми, нямаше да "включа" какъв е този плод; натуралните, откъснати преди ден-два фурми изглеждат напълно различно от опакованите и продаваните в Европа (междудругото, тогава разбрахме и че с някои по-дребнички сортове банани се готви). У дома и в офиса имаме 4 саксии с вече средно големи палми - пораснали именно от засадени (преди около 4 години, просто ей-така) 3-4 костилки от фурми.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Торта от фурми с крем от авокадо
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Домашни бонбони - II
· 2000-годишната римска баня Basilica Therma, известна като „Дъщерята на краля“ в Турция (снимки)
· Долма по иракска рецепта
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Петък
8
Ноември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Страхът – наш приятел и враг
Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Страхувал се е още първобитният...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
Сурови мисли
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
След като пролетта най-накрая пристигне, много от нас се отправят навън, за да се насладят на по-топлото...
Покой на ума или как най-накрая да заживеем в настоящето
Ако сте от хората, които се интересуват от вътрешния свят и хармония на човека, то няма начин да не...
Неща, които вече не ме впечатляват
Дали с времето, дали с годините, които трупаме, но списъкът с неща, които ме впечатляват, много се е...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Бахова терапия - от растенията с любов
Терапията на д-р Едуард Бах е една от алтернативните методи на лечение, които добиват все по- голяма...
Витамин C и връзката му с колагена
Аскорбиновата киселина или Витамин C е един от най- често приеманите водоразтворими витамини. Това не...
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
Храните ли се здравословно? Знаете ли какво е детокс? Доста модерни въпроси напоследък. Дали, обаче знаем,...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
Самочувствието – въпрос на избор
Случвало ли ви се е да се питате как така непривлекателната ви колежка има толкова богат и красив мъж....
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Липсва ви енергия? Вероятните причини
Забелязали ли сте, че има дни, в които може да сте десет часа на работа и после още пет да шетате из...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook