За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер.
Бонбони с фурми и кашу
Вторият вид са ми любимци. Комбинацията от фурми и ядки е най-доброто, което може да се случи на рецепторите :). Само почерпете някого (след себе си разбира се) и вижте как ви гледа след това. :)
кашу - 90 гр
фурми - 7 бр.
какао, кокос
В него натрошавате кашуто (всякакви други ядки са добре дошли, 70-90 гр.). Изсипвате го в отделен съд, за да използвате отново блендера за фурмите (6-7 бр.). Желателно е преди да се смелят, да са били накиснати във вода за час-два. Махате им костилките и ги смилате. Става лепкаво и трудноуправляемо, но това не трябва да бъде никаква пречка. Към така получения „мармалад“ се добавя кашуто и отново се миксира. Обикновено на този етап блендера започва да се отказва от професията си, затова можете да разбъркате сместа и с лъжица.
Отново всичко лепне – нормално, запазвате спокойствие и отивате към последната стъпка - оформяне на топчетата. Става като цариградски кюфтенца (не че ям) между дланите. Следва най-красивият момент – овъргаляне в кокосови стърготини.
Гласувам с две ръце за домашно приготвени – не е сложно, купувате си кокос, настъргвате вътрешността му на ренде и го сушите на хартия за печене, после, като изсъхне добре (за 1-2 дни) го сипвате в бурканче – ароматът е страхотен. Ако нямате кокосови стърготини, може за „глазура“ да използвате натрошени ядки или какао, както сурово (натрошено), така и сухо. Със сухото какао постигате ефекта "трюфел", но трябва обилно да овъргаляте готовите топчета, само с потапяне в какаото на прах не става.
Много ще се радвам ако чуя вариации на тези рецепти и споделите дали сте изненадали някого с този вкус. Аз от половин година вече гледам и се забавлявам на вкусовите реакции на роднини и познати към тези бонбони, много лесни за приготвяне (изключваме частта с миенето на лъжиците и блендера от фурмите :) ) и много полезни за здравето.
Пробвала съм различни варианти на подобни бонбони. Може вместо фурми да се използват стафиди С бадеми, мед, сусамов тахан, кокосово масло, какао също стават много вкусни.
Видях годжи берита на една снимка. И тях добавям понякога в самите бонбони, както и ленено брашно и .... списъка може да е дълъг
Теди, имам добри отзиви и от колегите и от каките в плод и зеленчука, които ме питаха какво ще правя с толкова много фурми, та после ги почерпих. Даже има хора, които са дали заявка, а не успяха да опитат. Даже и пак ще направя )
Рецептата за вторите бонбонки "Бонбони с фурми и кашу" са страхотни, имах рецептата от Теди и още преди да се публикува ги направих. Препоръчвам с двете ръце!