Малки сладки изкушения
Изпрати
Децата ги обожават. С тях черпим на рождения си ден и за всички по-специални поводи. Във формата на шоколадови сърчица си ги подаряват и влюбените. Ужасяваме се, че са вредни за зъбите и не бива да се ядат в голямо количество. От тях се дебелее. Но са неудържимо вкусни. Да, всичко това са бонбоните. Въпреки многото за и против, има поне една причина, поради която заемат почетно място – те са част от удоволствията в този живот. А в него непременно трябва да има и празник, наслада и радост.
За техни предтечи се смята нещо, което още египтяните майсторели преди 3 500 години. Те смесвали плодове, ядки и пчелен мед. Едва ли тази смес е приличала чак толкова на днешните бонбони, но звучи вкусно и натурално, а и със сигурност е било храна за отбрани хора.
600 години преди новата ера персите откриват „тръстика, която дава мед без помощта на пчелите“. Това, разбира се, като всяка по-специфична новост в онова време е била ревниво пазена тайна. Ала съдбата на всяка загадка е да бъде разкрита и това отнема част от очарованието й. Походите на Александър Велики през IV век преди новата ера са поводът европейската култура да влезе в съприкосновение с персийската тайна и „сладкото удоволствие“ се разпространява из Средиземноморието.
През Средновековието захарта е скъпа радост за любителите на наслади, а и това не е епохата, когато хедонизмът е особено стимулиран, предвид господството на Църквата, отричаща земните удоволствия. И все пак първите представители на съвременните бонбони се появяват в Европа през XII век. Те са от захарна тръстика, донесена от Изток от кръстоносците, но дълго време бонбоните продължават да са нещо рядко и изключително. Тогава захарта, а и всички подправки, се считат като средство за лечение. Едва в края на XIV век се организира търговията със захар и започва появата на захарни изделия – захаросани плодове, нуга. В първите сладкарници няма и помен от бонбони, в тях се продават захаросани плодове и конфитюри. Сладките неща стават нещо по-демократично и достъпно за по-обикновените хора едва през XIX век с отглеждането на захарното цвекло. Всепризната царица на бонбоните е Франция – там има 600 вида от тази вкусотии. Но това е естествено – Франция е страната на удоволствията и кулинарните изтънчености, а бонбоните съчетават двете в едно.
Принос в еволюцията към съвременните бонбони имат и американците. Дейвид Кедбъри е човекът, който първи украсява кутия с бонбони за празника Св. Валентин. Това става в САЩ през 1868 г. Той слага на кутията рисунка на дъщеря си и нейното коте. Ранните колонисти в Щатите първи изписват любовни послания върху бонбони за Празника на влюбените. Днес се правят 8 милиарда бонбони годишно с формата на сърца с надписи върху тях „Целуни ме“ и „Бъди мой“.
Шоколадовите бонбони – сега класика в жанра, са доста ново творение на сладкарската изобретателност. Те съществуват едва от 1913 г. А витамини към тях започват да се добавят от 1926 г.
Оказва се, че има дори музей на бонбоните. Той се намира в южноиталианския град Бари, на Адриатическо море. В него има документи, инструменти и матрици за изработване на сладки и бонбони от фабриката на Мучи, която съществува повече от век. Състои се от четири зали – две от тях са посветени на производството на бонбони, една – на шоколада, а в последната зала може да се види видео, посветено на сладкарството и да се дегустират различни специалитети.
Бонбоните са нещо, без което можем. Едва ли обаче трябва винаги да се лишаваме от тях, защото те са едно от нещата, които правят живота ни цветен и празничен. Все пак малките сладки изкушения са част от оня лукс, с който преди време са имали вземане-даване само знатните и богатите. Сега всеки от нас може да се направи на специален, да подари на себе си и близките нещо изтънчено, красиво и вкусно. Бонбоните са знак за обич, за желание да доставим радост. Но нека не забравяме, че те са само допълваща част към прекрасните моменти. Не могат да заменят усмивката, блясъкът в очите, човешката топлота.
|
|
|
Събота 7 Септември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
"Никой не е съвършен. Приближи се"
Хората с увреждания у нас все още страдат от най- страшната човешка болест – те са невидими. Не участват...
Маргарет Бурк-Уайт – първата жена-военен кореспондент
Маргарет Уайт е американска фотографка, известна с големия си принос към фотожурналистиката - особено...
2016 г. - годината на Огнената маймуна
Първата асоциация с думата „маймуна”? Интелигентна, пъргава, непостоянна. Такива са и представителите...
Том Ханкс и романа му "Създаването на още един голям филмов шедьовър"
Том Ханкс казва, че е написал първия си роман като "освобождаване от безкрайния натиск" на правенето...
2011 – годината на Заека
Според легендата, Буда извикал на върха на свещената планина всички животни, за да сподели с тях посрещането...
Обич
Нощта е виолетова. На точки.
Светулки бяха? Или пък звезди…
А може би очите ми нарочно
се пръснаха...
Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
Πpeз дaлeчнaтa 1885 г. нa 1 aвгycт в пeчaтницaтa нa Caнĸт Πeтepбyг e oтпeчaтaнa пъpвaтa...
Синди Крауфорд - един супермодел на 50
Синди Крауфорд навърши на 22 февруари 2016 г. 50 години и отпразнува рождения си ден с официалното си...
"Паднали принцеси" - фотосесия на Dina Goldstein
"И заживели щастливо" , така завършват всички приказки за принцове и принцеси, сякаш всякакви трудности,...
Електронната или класическата книга
Безспорно най-яркият белег за прогреса на едно общество е четенето на книги, защото то води до по-големите...
За женските символи
Символите са онези странни огледала, които успяват точно и концентрирано да уловят характера и значението...
Асиметрията е нашата най-несъвършена, но истинска красота
Забелязали ли сте, че лявото око е по-високо разположено от дясното? Или може би е обратното? Всъщност,...
Коледни пости - Ден 33: Някой горе те пази. Сънища, спомени и светлина
Рибата от вчера стана много хубава. Това си беше една класическа рецепта за риба плакия, но аз не сложих...
Коледа е за всички
Всеки има право на коледно настроение и трепетно очакване. Не са само подаръците, а радостта, която споделяме....
|