Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Патладжанени рулца с козе сирене



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме го забравили. Цената му наистина е по-висока от кравето, но полезността му е също пъти по-висока.

1 патладжан-400-500 гр
4-5 домата от консерва
100 гр прясно козе сирене
1 пресен домат
2 скилидки чесън
розмарин
черен пипер
зехтин
сол


Патладжанът нарязваме по дължина, на ивици с дебелина 5 мм, посоляваме и оставяме за 30-60 мин да излезне горчивия сок. След което ги подсушаваме.
Зависи от широчината на патладжана (има и по-тънки сортове), нарязваме ивиците на ленти с дебелина 5-6 сантиметра. Избирайте по-дълги патладжани, за да може да се навият.

Всяка ивица намазваме със зехтин и изпичаме на оребрен тиган (ако нямате такъв, можете да ги изпечете във фурна, върху хартия за печене, до златисто от двете страни). След това посоляваме.

В тиган с малко мазнина, запържваме 2 скилидки чесън, разрязани на две и ги изваждаме. В същата мазнина запържваме, докато се изпари водата, нарязания на ситно пресен домат и доматите от консерва, добавяме сол, млян черен пипер на вкус и розмарин.


Сиренето нарязваме с дължина колкото широчината на патладжанените лентички.
Във всяка ивица патладжан слагаме малко от доматите, парченце сирене и завиваме на рулца.
Ако желаете можете вместо козе да замените със прясно (неузряло) краве сирене
Добър апетит.
Коментари
2010-02-23 #1
elle
Ето и моята рецепта за патладжан.Нарязавам патладжана на половинки по дължина,като ладии.Ако е по-голчм,може и на дебели филии.Познатата процедура по отделчне на горчивия сок. След това редя в добре намаслена тава,отгоре слагам ситно нарязано сирене Моцарела,чесън,пресен босилек,домати също наситнени и капвам върху всяко парче по няколко капки балсамов оцет.Пека в умерена до силна фурна до готовност.Вкусно е!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Козето мляко – достойната замяна
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пастички "С любов"
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Събота
7
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
На Петковден (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват ястията с праз. В миналото овчарите...
Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
Пицата е храна, която се радва на голяма популярност по целия свят. Тя е обичана от всички и се отличава...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook