Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от картофи


Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ ли веднъж хрупкавите, ухаещи на масло крутони, последвани от мекия и нежен вкус на картофената крем супа, ще станеш нейн почитател завинаги. По време на постите - можеш да замениш маслото с олио а застройката с яйце да отпадне.

картофи - 1,500 кг
кр.масло - 100 гр
моркови - 1-2 бр
лук - 1 глава
брашно - 50 гр
прясно мляко - 800 мл
яйца- 3 бр
сол
черен пипер


Лукът и морковите нарязваме наситно и задушаваме в половината от маслото. Когато омекнат заливаме с гореща вода. Картофите обелваме, нарязваме наситно и добавяме към врящата вода заедно с малко сол. Когато зеленчуците са сварени ги пасираме.

Отделно приготвяме бешамелов сос. В останалото масло запържваме брашното до златисто и бавно прибавяме прясното мляко, черния пипер и солта. От яйцата използваме само жълтъците /белтъците може да се използват за някой десерт./
Разбиваме жълтъците и малко по малко добавяме към соса. Сосът добавяме към пасираните зеленчуци и ако е много гъста крем-супата добавяме гореща вода, варим като разбъркваме още 10 минути.
За по-голяма прецизност можем да притрием супата през гивдир, но мисля, че ако използваме електрически пасатор, този процес е ненужен.

Сервираме към супата чинийка с крутони, които приготвяме от нарязан на кубчета хляб - 1 см, намазнени с масло и запечени в тавичка до зачервява. Крутоните се слагат в горещата крем-супа непосредствено преди ядене за да бъдат хрупкави. Ако ви се налага да притоплите крем супата, то най-добре го направете на водна баня.
Коментари
2013-08-01 #3
Инна Георгиева
Веси, аз също най-често не правя никакви сосове. Пасирам си зеленчука и това е. В тази връзка ето едно много хубаво предложение за есента http://www.hera.bg/s.php?n=965
2013-08-01 #2
vesi
За хората с проблеми от глутена без бешамелов сос.
Аз лично просто сварявам зеленчуците в подсолена вода с малко олио, след което пасирам и готово. Лека, здравословна и витаминозна супа.
2012-11-02 #1
Ганка Михайлова
Много ми харесва! Рецептите са чудесни и дават голямо поле за собствени идеи и пригодяване към личен вкус! Живи и здрави! И още такива подобни!

С уважение: Ганка Михайлова
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Картофки на фурна с асафетида
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Тархана чорба
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Петък
21
Юни 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Долма по иракска рецепта
Покрай един Рамазан Байрям се бяхме заговорили у дома, а после и се зачетохме, с каква храна мюсюлманите...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook