Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зелеви сарми с праз и гъби


Рецепта за Петковден, за пости и за Бъдни вечер


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да има ястие с праз - типичен за сезона зеленчук. Като всеки представител на семейството на лука, той има силни антибактериални свойства и това го прави идеален за сезона, когато градим имунитета за есента. В Hera.bg вече сме представили любимата ми рецепта с праз - Баница с праз, затова тази година ще предложа

Зелеви сарми с праз и гъби

И макар Петковден да е чак на 14-ти, аз ще направя генерална репетиция, защото златно правило е: "Ако готвиш по специален повод, не планирай ястие, което ще готвиш за пръв път"

Тези постни сарми са подходящи за всички пости през годината, дори и за строг пост - тогава можете да задушавате само във вода, без мазнина. Сармите със зелеви листа са чудесно допълнение към коледната трапеза и могат да допълнят броя от нечетни постни ястия.

Зелевите листа са ми от последната зима и затова избрах тази рецепта - ползвайки миналогодишните листа, ще направя място във фризера за пресни зелеви листа, които скоро предстоят. Гъбите са в малко количество, колкото да предадат аромат, празът преобладава, но по ваш вкус можете да сложите повечко.

Понеже не всички в семейството харесват зелеви сарми, половината плънка сложих в червени пиперки и ги изпекох заедно със сармите.

Ако пазите строг пост, не може да ползвате мазнина и може да задушите продуктите в малко вода.
7 средни зелеви листа
6-7 червени чушки
1 и 1/2 к. ч. ориз
(около 150 гр.)
4-5 средни гъби
2 стръка праз
(около 30 см всеки)
+ праз за декорация
джоджен, чубрица, черен пипер
мазнина и сол


Приготовление

Празът разрязвам на половинки, после на четвъртинки и нарязвам на ситно. Гъбите също наситнявам.

Запържвам ги в мазнината, намалявам котлона и, като омекнат малко, добавям изчистения, премит и накиснат за 10 минути ориз. Включвам фурната на 200 градуса.

Когато оризът попие мазнината и стане леко прозрачен, наливам гореща вода, един пръст над нивото на сместа в тигана. Добавям сухите подправки и черния пипер, посолявам, разбърквам и захлупвам.

Количеството на солта зависи и от солеността на зелето. Ако правите като мен, едновременно сарми и пиперки, е добре все пак да не слагате много сол, а да посолите отделно пиперките отвътре. Не обичаме соленото у дома и следя за количеството сол, както и за качеството, колкото мога.

Оризът ври така на лек огън колкото да набъбне, но не да се свари напълно, а да се усеща твърдата сърцевина на зрънцето.

Междувременно подготвям чушките и зелевите листа. Котлонът поизстива, а фурната се сгорещява, затова е време за пълнене.

Завивам сармите като пакетче, пиперките пълня и подпирам в стената на тавата да не се изсипят.

Майка ми оваля малко парче домат с люспата в брашно и с него запушва отвора на пиперката, но пресен домат вече няма.

Нареждам ги в тавата и ако има останала плънка - изсипвам я между пиперките и сармите. Заливам с топла вода до средата им.

Някои домакини сваряват първо сармите и после ги пекат, но аз ползвам алуминиево фолио. Истината е, че не ми се мие още една тенджера.

Завивам тавата с алуминиево фолио и пека 20 минути. После махам фолиото и пека още 20 минути.



Декорирах с малко нарязан на лентички праз и готово. Резултатът от генералната репетиция беше одобрен от семейния съвет и менюто за Петковден е изготвено.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Кисело зеле по добруджански
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни арменски сармички
· Постни лозови сарми с царевица
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Как да си захванем квас?
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Печени зеленчуци на грил
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Аранчини - италиански оризови топки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Винен кебап от гъби кладница
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Леща с тиквички и кус кус
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 5 любими десерта с ябълки
· Патладжанена разядка
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Сряда
28
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Как да направим плато сирена?
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Ябълков кейк
Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook