Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зелеви сарми с праз и гъби


Рецепта за Петковден, за пости и за Бъдни вечер


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да има ястие с праз - типичен за сезона зеленчук. Като всеки представител на семейството на лука, той има силни антибактериални свойства и това го прави идеален за сезона, когато градим имунитета за есента. В Hera.bg вече сме представили любимата ми рецепта с праз - Баница с праз, затова тази година ще предложа

Зелеви сарми с праз и гъби

И макар Петковден да е чак на 14-ти, аз ще направя генерална репетиция, защото златно правило е: "Ако готвиш по специален повод, не планирай ястие, което ще готвиш за пръв път"

Тези постни сарми са подходящи за всички пости през годината, дори и за строг пост - тогава можете да задушавате само във вода, без мазнина. Сармите със зелеви листа са чудесно допълнение към коледната трапеза и могат да допълнят броя от нечетни постни ястия.

Зелевите листа са ми от последната зима и затова избрах тази рецепта - ползвайки миналогодишните листа, ще направя място във фризера за пресни зелеви листа, които скоро предстоят. Гъбите са в малко количество, колкото да предадат аромат, празът преобладава, но по ваш вкус можете да сложите повечко.

Понеже не всички в семейството харесват зелеви сарми, половината плънка сложих в червени пиперки и ги изпекох заедно със сармите.

Ако пазите строг пост, не може да ползвате мазнина и може да задушите продуктите в малко вода.
7 средни зелеви листа
6-7 червени чушки
1 и 1/2 к. ч. ориз
(около 150 гр.)
4-5 средни гъби
2 стръка праз
(около 30 см всеки)
+ праз за декорация
джоджен, чубрица, черен пипер
мазнина и сол


Приготовление

Празът разрязвам на половинки, после на четвъртинки и нарязвам на ситно. Гъбите също наситнявам.

Запържвам ги в мазнината, намалявам котлона и, като омекнат малко, добавям изчистения, премит и накиснат за 10 минути ориз. Включвам фурната на 200 градуса.

Когато оризът попие мазнината и стане леко прозрачен, наливам гореща вода, един пръст над нивото на сместа в тигана. Добавям сухите подправки и черния пипер, посолявам, разбърквам и захлупвам.

Количеството на солта зависи и от солеността на зелето. Ако правите като мен, едновременно сарми и пиперки, е добре все пак да не слагате много сол, а да посолите отделно пиперките отвътре. Не обичаме соленото у дома и следя за количеството сол, както и за качеството, колкото мога.

Оризът ври така на лек огън колкото да набъбне, но не да се свари напълно, а да се усеща твърдата сърцевина на зрънцето.

Междувременно подготвям чушките и зелевите листа. Котлонът поизстива, а фурната се сгорещява, затова е време за пълнене.

Завивам сармите като пакетче, пиперките пълня и подпирам в стената на тавата да не се изсипят.

Майка ми оваля малко парче домат с люспата в брашно и с него запушва отвора на пиперката, но пресен домат вече няма.

Нареждам ги в тавата и ако има останала плънка - изсипвам я между пиперките и сармите. Заливам с топла вода до средата им.

Някои домакини сваряват първо сармите и после ги пекат, но аз ползвам алуминиево фолио. Истината е, че не ми се мие още една тенджера.

Завивам тавата с алуминиево фолио и пека 20 минути. После махам фолиото и пека още 20 минути.



Декорирах с малко нарязан на лентички праз и готово. Резултатът от генералната репетиция беше одобрен от семейния съвет и менюто за Петковден е изготвено.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Кисело зеле по добруджански
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни арменски сармички
· Постни лозови сарми с царевица
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Как да си захванем квас?
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Долма по иракска рецепта
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Аранчини - италиански оризови топки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Винен кебап от гъби кладница
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Леща с тиквички и кус кус
· Пълнено пиле с кестени
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Вкусни десерти с тиква
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 5 любими десерта с ябълки
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Тархана чорба
Понеделник
20
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook