Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа от коприва, елда, гъбки и булгур



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче... не ми хрумваше. Е, казах си, ще я направя явно по стария начин. Сложих да заври вода, за да попаря копривата и в последния миг установих, че имам и 3 гъбки от предишния ден, както и пакет елда, който купих отдавна, но така и не ползвах.

Елдата има леко нагарчащ и стипчив вкус, ако изберете тази, която е кафява (тя е бланширана). В повечето био магазини, обаче, се продава елда, която е със ветъл цвят. Тя няма никакви странични вкусове.

Защо да включим елда към менюто си? Ами има забавна форма. Добре де не е това. Макар да изглежда като житна култура, всъщност елдата спада към семейството на лапада. Консумацията й се отразява прекрасно на кожата, косата, ноктите. Дава сила и издръжливост. И елдата и булгура могат да се използват в ястия, които обикновенно приготвяме с ориз.

3 шепи връхчета коприва
200 гр гъби печурки
3 с.л смлени домати от консерва
1 шепа булгур (20 грама)
1 шепа елда (20 грама)
черен пипер, зехтин
суха целина
пресен магданоз
сол


В съд с малко вряща вода, попарих за минута копривата и я отцедих.

Гъбките нарязах на ситно и задуших в 1 с.л зехтин, домавих доматите и 2 литра вода (както и водичката, в която попарих копривата).

Когато водата завря, прибавих измитите и почистени булгур и елда, черен пипер, сол, дръжки от магданоз и малко суха целина.

След около 20 минути добавих нарязаната коприва и шепа наситнени листа от магданоз.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа с резене, коприва и левурда
· Супа от коприва
· Домашна прясна паста без яйца
· Баница с тученица
· Супа с гъби шийтаке
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Елда с кестени
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Лапад - непретенциозен, но много полезен
· Яхния с охлюви и лапад
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Пилаф "Трите зърна"
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Супа от коприва и пащърнак
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Аранчини - италиански оризови топки
· Тархана чорба
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Понеделник
10
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook