Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Елда с кестени


Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна за хапване, но да запазите и полезните ѝ свойства? Ето едно есенно предложение - елда в комбинация с кестени. Тях всеки ги обича. А сварени заедно с гречката ( на руски елда ) се получава плътен и наистина интересен аромат. Една укрепваща кашичка за уютно настроение.

Нека видим как да я приготвим!

И кестените, и елдата имат силни вкусови качества, които ще се борят в тази гозба. Моето предложение е съотношението да е приблизително 100гр елда на 6-7бр кестени.

Изчиствате и накълцвате кестените, докато са още сурови. Ако много ги харесвате, сложете повече.

Във вряща, леко подсолена вода се слагат накълцаните сурови кестени и елдата. Добре е съотношението им с водата да е 1:2,5.

Забележка: Кафявата елда има специфичен аромат на земя и пръст и е леко горчива. За да смекчим това, някои готвачи препоръчват да я измием добре, да я подсушим и запечем предварително за кратко и едва тогава да я варим. Други пък просто съветват да се изхвърли първата вода при варенето. Това е трудна задача, тъй като по правило на гречката не ѝ трябва кой знае колко време, за да се стане готова.

Оставете ги да поврат на максимална степен за десетина минути. След това намалете градуса за още 5-7мин. Накрая нека покъкрят за още 3-5 мин.

Вече сварена, сместа се покрива за кратко с кърпа, за да се задуши.

Ако имате под ръка, пуснете да се накисне вътре ленено семе. След това я прецедете до сравнително суха каша.


Сложете орехи и семена по ваш вкус. Аз добавих маково и сусамово семе. Може да се подправи с масло или зехтин, още докато е топла. А защо не и с маслини? Импровизирайте!

Да ви е вкусно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Брашното – някои го предпочитат черно
· Пълнено пиле с кестени
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Шоколадов терин с кестени
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Жените след 40-те. Да поговорим за Пременопауза, перименопауза и менопауза
Четвъртък
7
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
Вярно е, че ако човек не се грижи за здравето си, никой друг няма да го направи вместо него. Един полезен...
Долма по иракска рецепта
Покрай един Рамазан Байрям се бяхме заговорили у дома, а после и се зачетохме, с каква храна мюсюлманите...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook