Елда с кестени
 Изпрати
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна за хапване, но да запазите и полезните ѝ свойства? Ето едно есенно предложение - елда в комбинация с кестени. Тях всеки ги обича. А сварени заедно с гречката ( на руски елда ) се получава плътен и наистина интересен аромат. Една укрепваща кашичка за уютно настроение.
Нека видим как да я приготвим!
 И кестените, и елдата имат силни вкусови качества, които ще се борят в тази гозба. Моето предложение е съотношението да е приблизително 100гр елда на 6-7бр кестени.
Изчиствате и накълцвате кестените, докато са още сурови. Ако много ги харесвате, сложете повече.
 Във вряща, леко подсолена вода се слагат накълцаните сурови кестени и елдата. Добре е съотношението им с водата да е 1:2,5.
Забележка: Кафявата елда има специфичен аромат на земя и пръст и е леко горчива. За да смекчим това, някои готвачи препоръчват да я измием добре, да я подсушим и запечем предварително за кратко и едва тогава да я варим. Други пък просто съветват да се изхвърли първата вода при варенето. Това е трудна задача, тъй като по правило на гречката не ѝ трябва кой знае колко време, за да се стане готова.
 Оставете ги да поврат на максимална степен за десетина минути. След това намалете градуса за още 5-7мин. Накрая нека покъкрят за още 3-5 мин.
Вече сварена, сместа се покрива за кратко с кърпа, за да се задуши.
 Ако имате под ръка, пуснете да се накисне вътре ленено семе. След това я прецедете до сравнително суха каша.
Сложете орехи и семена по ваш вкус. Аз добавих маково и сусамово семе. Може да се подправи с масло или зехтин, още докато е топла. А защо не и с маслини? Импровизирайте!
Да ви е вкусно! |

· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Брашното – някои го предпочитат черно
| |
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Шоколадов терин с кестени
· Гювечета с кестени
|
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
| |
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
|
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
| |
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
|
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
| |
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
|
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Вие сте магнит за комари? Това може да е причината
· Нов начин за активиране на пасивни клетки в ретината може да възстанови зрението
| | |
|
|
Неделя 28 Май 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
 Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
 Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
  Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
  Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
   Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
  Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
  Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
  Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
 Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
 Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
 Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър
1 петел /1.500/
1 кг арпаджик
1/2...
  Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
|