Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Елда с кестени


Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна за хапване, но да запазите и полезните ѝ свойства? Ето едно есенно предложение - елда в комбинация с кестени. Тях всеки ги обича. А сварени заедно с гречката ( на руски елда ) се получава плътен и наистина интересен аромат. Една укрепваща кашичка за уютно настроение.

Нека видим как да я приготвим!

И кестените, и елдата имат силни вкусови качества, които ще се борят в тази гозба. Моето предложение е съотношението да е приблизително 100гр елда на 6-7бр кестени.

Изчиствате и накълцвате кестените, докато са още сурови. Ако много ги харесвате, сложете повече.

Във вряща, леко подсолена вода се слагат накълцаните сурови кестени и елдата. Добре е съотношението им с водата да е 1:2,5.

Забележка: Кафявата елда има специфичен аромат на земя и пръст и е леко горчива. За да смекчим това, някои готвачи препоръчват да я измием добре, да я подсушим и запечем предварително за кратко и едва тогава да я варим. Други пък просто съветват да се изхвърли първата вода при варенето. Това е трудна задача, тъй като по правило на гречката не ѝ трябва кой знае колко време, за да се стане готова.

Оставете ги да поврат на максимална степен за десетина минути. След това намалете градуса за още 5-7мин. Накрая нека покъкрят за още 3-5 мин.

Вече сварена, сместа се покрива за кратко с кърпа, за да се задуши.

Ако имате под ръка, пуснете да се накисне вътре ленено семе. След това я прецедете до сравнително суха каша.


Сложете орехи и семена по ваш вкус. Аз добавих маково и сусамово семе. Може да се подправи с масло или зехтин, още докато е топла. А защо не и с маслини? Импровизирайте!

Да ви е вкусно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Брашното – някои го предпочитат черно
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Шоколадов терин с кестени
· Гювечета с кестени
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
Събота
1
Октомври 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook