Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мароканската кухня – пиршество за душата - II


Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя се в различни големини. Често мароканците го използват вместо вилица, за да се хранят с него от общото плато на тажина.

По време на свещения месец Рамадан в Мароко задължително се приготвят харира - супа от домати и леща. Тогава се хапва и сладкото лакомство селу – уникален сладкиш със сусам, бадеми и канела. Той се пече и при раждане на дете. Други типични марокански сладки през Рамадана са шебакия - сусамени бисквити с канела и шафран, потопени в много мед.
Празничното предястие „пастиа” /или бастиа/- има сладко-солен вкус, приготвя се от точени кори, лук, месо от пиле, друг вид птица или пък морски дарове, с добавка ядки, сварено яйце, кориандър, магданоз и канела. Макар да се смята за национално мароканско ястие, неговата родина е Испания.

По обичай, всички ядат общо от тажина с ръце
Разнообразието на Мароканската кухня се дължи на многобройните влияния, които се преплитат в нея – береберско, испанско, арабско, африканско, средиземноморско, и др. „Тажинът" и „харира” са берберски; благодарение на маврите кухнята се обогатила със зехтин, плодове, бадеми, билки; бедуините допринесли за хляба, житните култури, млякото, фурмите, а арабите разбира се с подправките. Мароканците са съумели да запазят вековната традиция в готвенето и не случайно кухнята им е на второ място в света по изобретателност след френската.

Ментовият чай е характерна напитка в страните от Магреба. Той е наричан още и туарегски чай, тъй като произлиза от туарегите(амазиги), които са берберското население на Северна Африка . Приготвя се с листа от зелен чай, листа от мента и много захар. Той е много разпространена напитка и се пие по всяко време, а когато се сервира на гост -приготвянето му се превръща в ритуал. Вкусът на ментовият чай е неповторим и неслучайно марокански собственик на кафене Абделатиф казва: „Когато чаят стане част от теб, това се превръща в истинска любовна история”.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладки хапки с фурми
· Телешко със сини сливи
· Ghriba - марокански сладки
· Страната на 1001 нощ - V. Есауира и полезно за Мароко
· Мароко - Страната на 1001 нощ - IV. Маракеш
· Мароко - Страната на 1001 нощ - III. Казабланка
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Четвъртък
23
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook