Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладки хапки с фурми



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки хапки с фурми, мароканците прибавят вода от портокалов цвят, но поради липсата й, реших да заместя с портокалови корички. Предполагам, че натурална портокалова есенция би свършила сходна работа. Също така присъства и 5 г mastic (мастикова дъвка - продава се в аптеките), който аз не добавих. Намалила съм и пропорциите на половина, а също не съм ползвала за мазнина маргарин, които в тази рецепта би следвало да е в съотношение: 4:1/ масло:маргарин. Аз обаче не използвам маргарин от поне 12 години.

Десертът, признавам, е прекрасен. Пълнежът му е изключително сладък и нежен. Някои етапи от приготвянето му са трудни, но човек, когато има желание да твори с ръцете си, нищо не може да го спре :)

Когато избирате фурми се спрете на натурални фурми. Те са по-месести и за разлика от другите (по-сухите) не са озахарени допълнително.
100 гр. краве масло
1 к.г натурални фурми
1/2 шушулка бурбонска ванилия
4 яйца
брашно
щипка индийско орехче
щипка канела
щипка разтворимо кафе
1 к.л настъргана био портокалова кора


От маслото, 3 от яйцата, ванилията и брашното омесваме твърдо тесто (в зависимост брашното поема около 150 гр.). Консистенцията трябва да е еднородна и да не остават бучици масло. Завиваме тестото във фолио и оставяме в хладилника да стегне.

Сваряваме на пара фурмите. Тъй като аз нямам уред за пара, върху тенджера с вряща вода, поставих метален гивдир и ги държах за около 10-15 минути. Следва най-трудната част в тази рецепта, обелването от кожичките на фурмите и разбира се, махането на костилките. Ако фурмите ви нямат костилка, намалете с около 150 грама количеството на фурмите.

В кухненски робот или с помощта на пасатор, пасираме почистените натурални фурми заедно с канелата, индийското орехче, портокаловите корички и 50 мл водичка (или портокалова флорална вода).

От половината втвърдило се вече тесто разточваме кора. С помощта на нож изрязваме крайчетата, за да се превърне във формата на тавичката за печене. В самата тава поставяме хартия за печене (тази стъпка я препоръчвам горещо - просто не мога да си представя какво търкане ще падне ако я няма, след като видях как залепва сместа с фурмите). Поставяме разточената кора. Отгоре с помощта на лъжица разпределяме сместа с фурми. Тъй като консистенцията на пълнежа е много лепкава, от време на време, намокряйте лъжичката. Аз го правих в сок от портокал, но може и с водичка.
От другата половина на тестото разточваме втора кора, с която покриваме пълнежа.


Едното от яйцата разбиваме с щипка разтворимо кафе и с него намазваме горната кора на сладкиша, оставяме да постои 15 минутки. Лично аз преди това с помощта на къдрав нож направих резкички за красота. Нарязваме на ромбчета и печем в загрята на 220 градуса фурна за около 15 минути.

Мароканският сладкиш е добре да оставите да изстине добре. Само този, който е опитвал горещо сладко (да речем от сливи), знае защо не бива да ядем врели плодове :)

Коментари
2010-04-19 #6
Iskra
Вече си имам макове
2010-04-18 #5
wildprincess
Искра,къде са ти слънчогледите?
2010-04-17 #4
Iskra
Принцес, аз си грабнах. Бяха много вкусни
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Телешко със сини сливи
· Ghriba - марокански сладки
· Мароканската кухня – пиршество за душата - II
· Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
· Торта от фурми с крем от авокадо
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Домашни бонбони - II
· Най-фертилните храни - II
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Салата с портокалов дресинг
· Портокалови корички в тъмен шоколад
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
Петък
27
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Боб чорба по манастирски
В котешката кухня във Вършец съм. Днес съм приготвила Боб чорба по манастирски и ще ви споделя рецептата,...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook