Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладки хапки с фурми



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки хапки с фурми, мароканците прибавят вода от портокалов цвят, но поради липсата й, реших да заместя с портокалови корички. Предполагам, че натурална портокалова есенция би свършила сходна работа. Също така присъства и 5 г mastic (мастикова дъвка - продава се в аптеките), който аз не добавих. Намалила съм и пропорциите на половина, а също не съм ползвала за мазнина маргарин, които в тази рецепта би следвало да е в съотношение: 4:1/ масло:маргарин. Аз обаче не използвам маргарин от поне 12 години.

Десертът, признавам, е прекрасен. Пълнежът му е изключително сладък и нежен. Някои етапи от приготвянето му са трудни, но човек, когато има желание да твори с ръцете си, нищо не може да го спре :)

Когато избирате фурми се спрете на натурални фурми. Те са по-месести и за разлика от другите (по-сухите) не са озахарени допълнително.
100 гр. краве масло
1 к.г натурални фурми
1/2 шушулка бурбонска ванилия
4 яйца
брашно
щипка индийско орехче
щипка канела
щипка разтворимо кафе
1 к.л настъргана био портокалова кора


От маслото, 3 от яйцата, ванилията и брашното омесваме твърдо тесто (в зависимост брашното поема около 150 гр.). Консистенцията трябва да е еднородна и да не остават бучици масло. Завиваме тестото във фолио и оставяме в хладилника да стегне.

Сваряваме на пара фурмите. Тъй като аз нямам уред за пара, върху тенджера с вряща вода, поставих метален гивдир и ги държах за около 10-15 минути. Следва най-трудната част в тази рецепта, обелването от кожичките на фурмите и разбира се, махането на костилките. Ако фурмите ви нямат костилка, намалете с около 150 грама количеството на фурмите.

В кухненски робот или с помощта на пасатор, пасираме почистените натурални фурми заедно с канелата, индийското орехче, портокаловите корички и 50 мл водичка (или портокалова флорална вода).

От половината втвърдило се вече тесто разточваме кора. С помощта на нож изрязваме крайчетата, за да се превърне във формата на тавичката за печене. В самата тава поставяме хартия за печене (тази стъпка я препоръчвам горещо - просто не мога да си представя какво търкане ще падне ако я няма, след като видях как залепва сместа с фурмите). Поставяме разточената кора. Отгоре с помощта на лъжица разпределяме сместа с фурми. Тъй като консистенцията на пълнежа е много лепкава, от време на време, намокряйте лъжичката. Аз го правих в сок от портокал, но може и с водичка.
От другата половина на тестото разточваме втора кора, с която покриваме пълнежа.


Едното от яйцата разбиваме с щипка разтворимо кафе и с него намазваме горната кора на сладкиша, оставяме да постои 15 минутки. Лично аз преди това с помощта на къдрав нож направих резкички за красота. Нарязваме на ромбчета и печем в загрята на 220 градуса фурна за около 15 минути.

Мароканският сладкиш е добре да оставите да изстине добре. Само този, който е опитвал горещо сладко (да речем от сливи), знае защо не бива да ядем врели плодове :)

Коментари
2010-04-19 #6
Iskra
Вече си имам макове
2010-04-18 #5
wildprincess
Искра,къде са ти слънчогледите?
2010-04-17 #4
Iskra
Принцес, аз си грабнах. Бяха много вкусни
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Салата с портокалов дресинг
· Телешко със сини сливи
· Ghriba - марокански сладки
· Мароканската кухня – пиршество за душата - II
· Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
· Торта от фурми с крем от авокадо
· Домашни бонбони - II
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Най-фертилните храни - II
· Сушените плодове лекуват - II част
· Тархана чорба
· Книжен кебап
· Хумус
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Четвъртък
19
Юни 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
„Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
След феноменалния успех на „Вкусът на България“ любимият кулинар на България Иван Звездев отново събира...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook