Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Тези дреби сладки наричани в Мароко Ghriba са част от почти всеки празник
Тези дреби сладки наричани в Мароко Ghriba са част от почти всеки празник

Ghriba - марокански сладки


След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена. Така, че когато открих една книга за кухнята на тази страна без колебание си я купих. Днес ви представям рецепта от нея.

Тези дребни сладки, наричани в Мароко Ghriba, са част от почти всеки празник. Ghriba се наричат над 20 вида дребни сладки, приготвени от орехи или бадеми. Тъй като дори и там ядките са скъпи, и се внасят най-често от Испания и Франция, понякога тези сладки се приготвят от сусам дори и само от брашно. Като изключим смилането на ядките, сладките отнемат не повече от 20 минути.
500 грама орехи + 100 гр цели за украса.
2 яйца - само белтъците
130 гр захар
1/2 ч.л масло
1/2 ч.л канела
1/2 ванилия


Обърнете внимание на орехите и дали нямат някоя останала черупка. В тези 500 грама аз лично открих 3 парченца от черупката - достатъчно да счупим зъб. От орехите отделете около 100 грама такива, които са цяла половинка - те ще се сложат най-отгоре. Орехите смиламе в кухненски робот - по на едро.

В купа слагаме белтъците, добавяме захарта, канелата и ванилията и разбиваме докато сместа стане бяла. За разликa от ореховките - тук не правим белтъците на сняг.

Добавяме смлените орехи и разтопеното масло. С помощта на ръцете оформяме топчета. Върху всяко топче притискаме половинка орехче
Нареждаме ги в тавичка с готварска хартия, която е намазнена леко. Печем във фурната на около 180-200 градуса, за 10-15 минути. Внимавайте да не ги прегорите.




Коментари
2010-03-02 #7
Инна Георгиева
Радвам се Цвети! Скоро ще пусна и един друг марокански сладкиш. Много интересен приготвя се с фурми
2010-03-02 #6
Цветелина
Вчера ги направих, много са вкусни!
2010-01-28 #5
Инна Георгиева
wildprincess без брашно да
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладки хапки с фурми
· Телешко със сини сливи
· Мароканската кухня – пиршество за душата - II
· Страната на 1001 нощ - V. Есауира и полезно за Мароко
· Мароко - Страната на 1001 нощ - IV. Маракеш
· Мароко - Страната на 1001 нощ - III. Казабланка
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пастички "С любов"
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Постни банички с праз и маслини
Понеделник
8
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook