Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Тези дреби сладки наричани в Мароко Ghriba са част от почти всеки празник
Тези дреби сладки наричани в Мароко Ghriba са част от почти всеки празник

Ghriba - марокански сладки


След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена. Така, че когато открих една книга за кухнята на тази страна без колебание си я купих. Днес ви представям рецепта от нея.

Тези дребни сладки, наричани в Мароко Ghriba, са част от почти всеки празник. Ghriba се наричат над 20 вида дребни сладки, приготвени от орехи или бадеми. Тъй като дори и там ядките са скъпи, и се внасят най-често от Испания и Франция, понякога тези сладки се приготвят от сусам дори и само от брашно. Като изключим смилането на ядките, сладките отнемат не повече от 20 минути.
500 грама орехи + 100 гр цели за украса.
2 яйца - само белтъците
130 гр захар
1/2 ч.л масло
1/2 ч.л канела
1/2 ванилия


Обърнете внимание на орехите и дали нямат някоя останала черупка. В тези 500 грама аз лично открих 3 парченца от черупката - достатъчно да счупим зъб. От орехите отделете около 100 грама такива, които са цяла половинка - те ще се сложат най-отгоре. Орехите смиламе в кухненски робот - по на едро.

В купа слагаме белтъците, добавяме захарта, канелата и ванилията и разбиваме докато сместа стане бяла. За разликa от ореховките - тук не правим белтъците на сняг.

Добавяме смлените орехи и разтопеното масло. С помощта на ръцете оформяме топчета. Върху всяко топче притискаме половинка орехче
Нареждаме ги в тавичка с готварска хартия, която е намазнена леко. Печем във фурната на около 180-200 градуса, за 10-15 минути. Внимавайте да не ги прегорите.




Коментари
2010-03-02 #7
Инна Георгиева
Радвам се Цвети! Скоро ще пусна и един друг марокански сладкиш. Много интересен приготвя се с фурми
2010-03-02 #6
Цветелина
Вчера ги направих, много са вкусни!
2010-01-28 #5
Инна Георгиева
wildprincess без брашно да
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладки хапки с фурми
· Телешко със сини сливи
· Мароканската кухня – пиршество за душата - II
· Страната на 1001 нощ - V. Есауира и полезно за Мароко
· Мароко - Страната на 1001 нощ - IV. Маракеш
· Мароко - Страната на 1001 нощ - III. Казабланка
· Тархана чорба
· Книжен кебап
· Хумус
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пастички "С любов"
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Сряда
17
Април 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook