Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Алкохолът и храната са две удоволствия в живота, които често се допълват по един магичен начин. Това не означава само консумация на добро вино или пивка бира с храната, а за използването на алкохол за приготвянето на различни видове ястия.

Кои са дестилатите и в кои храни се добавят?



Дестилатите са алкохолни напитки, получени чрез дестилация на ферментирали течности. Те имат по-висока концентрация на алкохол и съответно по-силни аромати и вкусове в сравнение с други напитки, като бира или вино. Сред най-известните дестилати са конякът, ромът, водката и различните видове ликьори. Специалистите от екипа на Sid Shop споделят малко повече информация за това в кои храни се добавят.

Коняк и други дестилати в сосовете
Сосовете са основни при готвенето. Конякът, със своя специфичен аромат, често намира място в рецептите им. Той не само задълбочава вкуса, но помага и за фламбирането на ястията, като им придава уникален аромат.

Вино в сосовете
Този вид алкохол също е чест помощник в кухнята. Червеното вино може да допринесе за създаването на плътни и наситени сосове, докато бялото придава по-лека и свежа нотка.

Водка за уникален баланс
Водката може да изглежда необичаен избор за сос, но тя помага за усвояването на мазнините и акцентира върху определени аромати в храната.

Ром в десертите
Ромът е любим на мнозина, когато става въпрос за сладкиши. От крем-брюле до бонбони, алкохолната напитка придава сладост и ухание, което прави десертите неустоими.

Ликьори за допълнителна сладост
Ликьорите са перфектни за овкусяване на различни десерти. Те придават различни интригуващи нотки на сладкарските изделия.



Други начини за използване на алкохола в кухнята



Приложението на алкохола в кулинарията е впечатляващо. Ето някои примери:

Фламбиране с различен вид алкохол
Техниката на фламбиране използва алкохола за създаване на впечатляващ визуален ефект и интензивни аромати. Популярните напитки за фламбиране са коняк, ром и дори водка.

Дресинг за салати
Алкохолът може да бъде използван и като компонент на дресинг за салата. Бялото вино или леката бира добавят уникален привкус на традиционните рецепти.

Овкусяване на ястия
Различни видове алкохол се използват за овкусяване на разнообразни ястия, като така се създава уникална комбинация между алкохола и останалите съставки.

Алкохолът в готвенето не е просто моден каприз. Той може да преобрази всяка храна, да разгърне вкуса и да създаде наистина уникални комбинации. Не пропускайте възможността да експериментирате и да откриете нови и вълнуващи вкусове!
Виж още статии за:   Как да... ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как се използва фотоепилатор?
· Учени откриха нов метод за варене на яйца с перфектен резултат
· Как да избелим бялото пране?
Виж още статии за:   Как да... ·
Сряда
19
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Пълнено пиле с кестени
Характерна за Северозапада, една празнична рецепта от българската кухня, която няма как да ви остави...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Прекрасен е този ми Патладжан ветрило и ви предлагам да го опитате точно по този начин. Вариации има...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook