Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Алкохолът и храната са две удоволствия в живота, които често се допълват по един магичен начин. Това не означава само консумация на добро вино или пивка бира с храната, а за използването на алкохол за приготвянето на различни видове ястия.

Кои са дестилатите и в кои храни се добавят?



Дестилатите са алкохолни напитки, получени чрез дестилация на ферментирали течности. Те имат по-висока концентрация на алкохол и съответно по-силни аромати и вкусове в сравнение с други напитки, като бира или вино. Сред най-известните дестилати са конякът, ромът, водката и различните видове ликьори. Специалистите от екипа на Sid Shop споделят малко повече информация за това в кои храни се добавят.

Коняк и други дестилати в сосовете
Сосовете са основни при готвенето. Конякът, със своя специфичен аромат, често намира място в рецептите им. Той не само задълбочава вкуса, но помага и за фламбирането на ястията, като им придава уникален аромат.

Вино в сосовете
Този вид алкохол също е чест помощник в кухнята. Червеното вино може да допринесе за създаването на плътни и наситени сосове, докато бялото придава по-лека и свежа нотка.

Водка за уникален баланс
Водката може да изглежда необичаен избор за сос, но тя помага за усвояването на мазнините и акцентира върху определени аромати в храната.

Ром в десертите
Ромът е любим на мнозина, когато става въпрос за сладкиши. От крем-брюле до бонбони, алкохолната напитка придава сладост и ухание, което прави десертите неустоими.

Ликьори за допълнителна сладост
Ликьорите са перфектни за овкусяване на различни десерти. Те придават различни интригуващи нотки на сладкарските изделия.



Други начини за използване на алкохола в кухнята



Приложението на алкохола в кулинарията е впечатляващо. Ето някои примери:

Фламбиране с различен вид алкохол
Техниката на фламбиране използва алкохола за създаване на впечатляващ визуален ефект и интензивни аромати. Популярните напитки за фламбиране са коняк, ром и дори водка.

Дресинг за салати
Алкохолът може да бъде използван и като компонент на дресинг за салата. Бялото вино или леката бира добавят уникален привкус на традиционните рецепти.

Овкусяване на ястия
Различни видове алкохол се използват за овкусяване на разнообразни ястия, като така се създава уникална комбинация между алкохола и останалите съставки.

Алкохолът в готвенето не е просто моден каприз. Той може да преобрази всяка храна, да разгърне вкуса и да създаде наистина уникални комбинации. Не пропускайте възможността да експериментирате и да откриете нови и вълнуващи вкусове!
Виж още статии за:   Как да... ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да се отървем от паяците у дома?
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
Виж още статии за:   Как да... ·
Събота
20
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца ни съветва Александра Разаренова, диетолог, специалист по...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook