Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Алкохолът и храната са две удоволствия в живота, които често се допълват по един магичен начин. Това не означава само консумация на добро вино или пивка бира с храната, а за използването на алкохол за приготвянето на различни видове ястия.

Кои са дестилатите и в кои храни се добавят?



Дестилатите са алкохолни напитки, получени чрез дестилация на ферментирали течности. Те имат по-висока концентрация на алкохол и съответно по-силни аромати и вкусове в сравнение с други напитки, като бира или вино. Сред най-известните дестилати са конякът, ромът, водката и различните видове ликьори. Специалистите от екипа на Sid Shop споделят малко повече информация за това в кои храни се добавят.

Коняк и други дестилати в сосовете
Сосовете са основни при готвенето. Конякът, със своя специфичен аромат, често намира място в рецептите им. Той не само задълбочава вкуса, но помага и за фламбирането на ястията, като им придава уникален аромат.

Вино в сосовете
Този вид алкохол също е чест помощник в кухнята. Червеното вино може да допринесе за създаването на плътни и наситени сосове, докато бялото придава по-лека и свежа нотка.

Водка за уникален баланс
Водката може да изглежда необичаен избор за сос, но тя помага за усвояването на мазнините и акцентира върху определени аромати в храната.

Ром в десертите
Ромът е любим на мнозина, когато става въпрос за сладкиши. От крем-брюле до бонбони, алкохолната напитка придава сладост и ухание, което прави десертите неустоими.

Ликьори за допълнителна сладост
Ликьорите са перфектни за овкусяване на различни десерти. Те придават различни интригуващи нотки на сладкарските изделия.



Други начини за използване на алкохола в кухнята



Приложението на алкохола в кулинарията е впечатляващо. Ето някои примери:

Фламбиране с различен вид алкохол
Техниката на фламбиране използва алкохола за създаване на впечатляващ визуален ефект и интензивни аромати. Популярните напитки за фламбиране са коняк, ром и дори водка.

Дресинг за салати
Алкохолът може да бъде използван и като компонент на дресинг за салата. Бялото вино или леката бира добавят уникален привкус на традиционните рецепти.

Овкусяване на ястия
Различни видове алкохол се използват за овкусяване на разнообразни ястия, като така се създава уникална комбинация между алкохола и останалите съставки.

Алкохолът в готвенето не е просто моден каприз. Той може да преобрази всяка храна, да разгърне вкуса и да създаде наистина уникални комбинации. Не пропускайте възможността да експериментирате и да откриете нови и вълнуващи вкусове!
Виж още статии за:   Как да... ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
Виж още статии за:   Как да... ·
Понеделник
25
Септември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook