Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Kексче с шоколадова душа



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа.

Продукти на 6 кексчета:
150 гр. черен шоколад (над 60%)
150 гр. масло
100 гр. захар
30 гр. брашно
3 яйца
1 ванилия

Шоколадът начупваме на парченца. В подходящ съд разтапяме на бавен огън маслото, захарта и шоколада. Ако се притеснявате за това дали няма да загорите сместа, можете да разтопите съставките на водна баня. Оставяме сместа да изстине добре.

Яйцата разбиваме и добавяме към изстиналата шоколадова смес. Ако сместа е гореща и добавите яйца - те ще се пресекат и сместа ще стане на парцали. Разбъркваме добре и добавяме брашното и ванилията.
Намазняваме силиконова формичка за мъфини. Изсипваме сместа, като не пълним съвсем до горе формата, по време на печенето ще се надуят леко. Така поставяме формата във фризера за поне 2 часа.

Загряваме фурната на 220-250 градуса, изваждаме кексчетата от фризера и ги слагаме да се пекат за около 13-15 минути. В зависимост от времето вътрешността се получава с различна консистенция.

След изпичане, кексчетата се оставят да изстинат и чак тогава се изваждат от формата. Можем да ги украсим с пудра захар и плодове. В случая съм използвала касис и мента.
Коментари
2011-01-09 #6
Христина
Имам един въпрос. Кексчетата се пекат едновременно на горна и долна фурна или е хубаво първо малко на долна за да се надигнат и след това на горна ?
2010-09-27 #5
Криси Петкова
Вили ами различни рецепти, като цяло мъфините са с по-твърдо тесто, ето тук пък е 200 гр за 12 кексчета пак. http://www.hera.bg/s.php?n=88
Всичко зависи каква плътност трябва да се получи. Тук идеята е, че вътре е меко.
Със сигурност ако например, яйцата са ти Много големи, трябва леко да увеличиш брашното, но със сигурност не до 320 грама. Тук много важно е замразяването.
Сподели твоята рецепта за кексчета?
2010-09-27 #4
violeta
питам,защото вчера правих мъфини и за 12 броя използвах 320 гр брашно
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вкусни десерти с тиква
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· Шоколадов чийзкейк
· Шоколадови топчета
· Фъдж с кокос
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Джинджифилова торта с портокали
· Галет със смокини
· Пастички "С любов"
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Колкото различни са хората, толкова различни са и начините за изразяване на любовта
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Саркастични любовни послания
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Събота
2
Март 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
15 декември - Международен ден на чая
Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември от 2005 г. насам от страните производителки на...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook