Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Приготвим сушени домати


Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително здравословна, заради изобилното използване на всякакви зеленчуци, зехтин и зелени подправки. Неизменно и любимо присъствие в почти всички италиански ястия са доматите - под формата на салца, сосове за паста и пица, сушени домати.

Последните са особено характерна добавка и стават все по-популярни и у нас, където традиционно доматите са на почит. Макар и на пръв поглед да изглеждат много екзотично, сушените домати никак не са сложни за приготвяне и би било чудесно да ви се намират няколко бурканчета на рафта в килера - за приготвяне на някоя специална вечеря или просто така, за разкош към традиционните гозби. Домашните сушени домати са и по-вкусни от купешките, тъй като може да ги овкусите с подправки точно както ги харесвате. А и си ги приготвяте сами и гарантирате, че сушенето е без химия.

За да си направите домашни сушени домати, първо е необходимо да подберете правилния сорт. Сорт Рома е много подходящ - това са дребните, продълговати доматчета, които зреят в края на лятото и са много месести, почти без семки, с ниско съдържание на вода.

Те са подходящи за сушене, защото след обработката остават плътни и месести, люспата им е тъничка, а и не е необходимо да се режат на по-дребно - достатъчно е да ги срежете на две.

Традиционно доматите се сушат на открито - на слънце, дни и седмици наред. Ясно е, че в градски условия това би било трудно начинание, а и не се знае до колко ще е полезно заради праха, насекомите и останалата мръсотия във въздуха. Затова ще се наложи да изсушите доматите във фурната или, ако имате - в дехидрататор.

Как да сушим домати

Нарежете избраното количество зрели домати на парчета по дължина (ако се спрете на сорта Рома, необходимо е да ги срежете само на две), на четвъртинки или на шайби, както ги предпочитате. Имайте предвид, че след сушене, от около 15 кг домати излиза 1 кг сушена „продукция”.

Изберете голяма тава, покрийте я с хартия за печене и наредете върху нея доматите, със срязаното нагоре и малко разстояние помежду им. Поръсете обилно с дресинг, приготвен от зехтин, зелени подправки (босилек, риган, розмарин) сол, няколко щипки захар и черен пипер. Ако не ползвате дресинг, доматите ще останат сухи и с неутрален вкус, но някои хора ги предпочитат така. Ако и вие сте от тях и това е целта ви, може да изсушите доматите направо върху решетките на фурната.

Сложете тавата във фурна загрята на 60-70 градуса, с вентилатор и „забравете” тавичката там за няколко часа. Не е нужно да въртите или да правите нещо друго - доматите ще се сушат дълго време, може би около 10 часа. Ако няма вентилатор, вратата на фурната трябва да стои леко отворена, за да излиза топлия въдух - инак доматите ще се изпекат, вместо да се изсушат.

Готови са, когато крайчетата им се завият навътре, а в средата останат почти напълно сухи. Важно е не изсъхнат до степен да се чупят, а да съхранят част от влагата и еластичността си. Възможно е някои парчета да бъдат готови преди останалите - в този случай просто извадете готовите и оставете другите да се досушат.

След като доматите са готови, оставете ги да изстинат в тавата, в която са печени.

Мариноване на сушени домати

Понеже сухите домати рано или късно мухлясват, трябва да бъдат съхранени в марината. Подредете ги в бурканчета, като между пластовете посипвате смес от пресни клонки босилек или ромарин, нарязан чесън, майорана, риган, сол и мъничко захар - подправките са изцяло по ваш вкус. Можете да сложите натурални маслини, сушени сливи. Притиснете доматите така, че да бъдат плътно подредени в бурканчето, без излишен въздух между пластовете и досипете до горе със горещ зехтин, но без да се мачкат. Съхранявайте на тъмно и хладно място - в хладилник се запазват до два месеца или стерилизирайте за по-голяма трайност.

Така маринованите домати, а може и със сушен патладжан или пипер, обилно полети с хубав зехтин, се превръщат в италианско антипасто - това е предястие, което се поднася с италиански хляб - чабата, фокача и други. Няма по-традиционен начин от този да посрещнете гостите си alla italiano. Сушените домати са чудесна добавка към всякакви видове паста, пица, салати, печени меса, печива.

Самият зехтин, в който са мариновани доматите, също придобива чудесен вкус и е подходящ за овкусяване на салати, брускети, дресинги, за намазване тестото на пицата.

Ако сега правите зимнината и са ви омръзнали обичайните буркани, опитайте този много различен от нашия начин на запазване на вкусовете. Полъхът на късно лято може да носи италиански привкус и да бъде запазен чак до зимата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Брускети асорти
· За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Панирани пиперки с доматен сос
· Туршия със зелени домати, чесън и копърче
· Какво да похапваме пред телевизора
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Мазнините: добри, полезни, вредни - I
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Как да изберем мебели за спалнята
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
· Засейте тези култури до лука и ще предпазите градината от вредители
Понеделник
15
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook