Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Приготвим сушени домати


Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително здравословна, заради изобилното използване на всякакви зеленчуци, зехтин и зелени подправки. Неизменно и любимо присъствие в почти всички италиански ястия са доматите - под формата на салца, сосове за паста и пица, сушени домати.

Последните са особено характерна добавка и стават все по-популярни и у нас, където традиционно доматите са на почит. Макар и на пръв поглед да изглеждат много екзотично, сушените домати никак не са сложни за приготвяне и би било чудесно да ви се намират няколко бурканчета на рафта в килера - за приготвяне на някоя специална вечеря или просто така, за разкош към традиционните гозби. Домашните сушени домати са и по-вкусни от купешките, тъй като може да ги овкусите с подправки точно както ги харесвате. А и си ги приготвяте сами и гарантирате, че сушенето е без химия.

За да си направите домашни сушени домати, първо е необходимо да подберете правилния сорт. Сорт Рома е много подходящ - това са дребните, продълговати доматчета, които зреят в края на лятото и са много месести, почти без семки, с ниско съдържание на вода.

Те са подходящи за сушене, защото след обработката остават плътни и месести, люспата им е тъничка, а и не е необходимо да се режат на по-дребно - достатъчно е да ги срежете на две.

Традиционно доматите се сушат на открито - на слънце, дни и седмици наред. Ясно е, че в градски условия това би било трудно начинание, а и не се знае до колко ще е полезно заради праха, насекомите и останалата мръсотия във въздуха. Затова ще се наложи да изсушите доматите във фурната или, ако имате - в дехидрататор.

Как да сушим домати

Нарежете избраното количество зрели домати на парчета по дължина (ако се спрете на сорта Рома, необходимо е да ги срежете само на две), на четвъртинки или на шайби, както ги предпочитате. Имайте предвид, че след сушене, от около 15 кг домати излиза 1 кг сушена „продукция”.

Изберете голяма тава, покрийте я с хартия за печене и наредете върху нея доматите, със срязаното нагоре и малко разстояние помежду им. Поръсете обилно с дресинг, приготвен от зехтин, зелени подправки (босилек, риган, розмарин) сол, няколко щипки захар и черен пипер. Ако не ползвате дресинг, доматите ще останат сухи и с неутрален вкус, но някои хора ги предпочитат така. Ако и вие сте от тях и това е целта ви, може да изсушите доматите направо върху решетките на фурната.

Сложете тавата във фурна загрята на 60-70 градуса, с вентилатор и „забравете” тавичката там за няколко часа. Не е нужно да въртите или да правите нещо друго - доматите ще се сушат дълго време, може би около 10 часа. Ако няма вентилатор, вратата на фурната трябва да стои леко отворена, за да излиза топлия въдух - инак доматите ще се изпекат, вместо да се изсушат.

Готови са, когато крайчетата им се завият навътре, а в средата останат почти напълно сухи. Важно е не изсъхнат до степен да се чупят, а да съхранят част от влагата и еластичността си. Възможно е някои парчета да бъдат готови преди останалите - в този случай просто извадете готовите и оставете другите да се досушат.

След като доматите са готови, оставете ги да изстинат в тавата, в която са печени.

Мариноване на сушени домати

Понеже сухите домати рано или късно мухлясват, трябва да бъдат съхранени в марината. Подредете ги в бурканчета, като между пластовете посипвате смес от пресни клонки босилек или ромарин, нарязан чесън, майорана, риган, сол и мъничко захар - подправките са изцяло по ваш вкус. Можете да сложите натурални маслини, сушени сливи. Притиснете доматите така, че да бъдат плътно подредени в бурканчето, без излишен въздух между пластовете и досипете до горе със горещ зехтин, но без да се мачкат. Съхранявайте на тъмно и хладно място - в хладилник се запазват до два месеца или стерилизирайте за по-голяма трайност.

Така маринованите домати, а може и със сушен патладжан или пипер, обилно полети с хубав зехтин, се превръщат в италианско антипасто - това е предястие, което се поднася с италиански хляб - чабата, фокача и други. Няма по-традиционен начин от този да посрещнете гостите си alla italiano. Сушените домати са чудесна добавка към всякакви видове паста, пица, салати, печени меса, печива.

Самият зехтин, в който са мариновани доматите, също придобива чудесен вкус и е подходящ за овкусяване на салати, брускети, дресинги, за намазване тестото на пицата.

Ако сега правите зимнината и са ви омръзнали обичайните буркани, опитайте този много различен от нашия начин на запазване на вкусовете. Полъхът на късно лято може да носи италиански привкус и да бъде запазен чак до зимата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Брускети асорти
· За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Панирани пиперки с доматен сос
· Туршия със зелени домати, чесън и копърче
· Какво да похапваме пред телевизора
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Мазнините: добри, полезни, вредни - I
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Как да избелим бялото пране?
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· FunStarter: Подаръците, които не познават срокове
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
Четвъртък
12
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Тархана чорба
Когато някъде около 2-3. клас една съседка- туркиня ни даде пакетче с домашна тархана, помня така си...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook