Тарама хайвер
Изпрати
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират се като предястие, добавка към плато с риба или като пастет за хапки и сандвичи. Сега обичам да си го хапвам с чаша бяло вино, червен мискет или водка. Разбитият хайвер е високо калоричен, но чревоугодничеството винаги надделява.
Представям ви класическа рецепта за приготвянето на разбит тарама хайвер. Съществуват варианти с грис или картофи вместо хляб, с чесън - вместо лук, с магданоз, с жълтъци, с добавка пушена сьомга, рулца от раци, скариди и др.
Така приготвен може да съхраняваме за около седмица в хладилника
100-120 гр. - предварително осолен хайвер
500-700 мл - олио
1 бр - сух бял хляб
1 лимон - сок
1/2 лук - настърган (по желание)
това е за доста голямо количество, ако имаш нужда намали пропорциите
Какъв грамаж особен хайвер да сложите, избирате според това, колко интензивен искате да е вкуса.
Повечето олио пък го прави по-пухкав.
Хлябът трябва да е бял /можете да използвате тостер/ и добре изсъхнал. Мекият хляб ще се превърне в топка тесто, която ще разбиете трудно и ще предаде лепкавост на хайвера. Сол не се добавя - хайверът е достатъчно солен още при съхраняването си. Може да го стриете с лъжица, но по-практично е с миксер или пасатор.
Начин на приготвяне
Махаме кората на филиите хляб и ги накисваме във вода. Изцеждаме добре и слагаме в подходящ за разбиване съд. Към него добавяме осоления хайвер, настърган лук и пасираме.
Капка по капка започваме да добавяме олиото. Когато изразходим половината, можем да започнем да го добавяме на тънка струя, като при всяко капване следим, дали олиото е попило добре в сместа.
За да придобие по-гладък вид и бял цвят, може да се добавят няколко капки топла вода. Слагаме и сока от половин лимон (повече или по-малко според вкуса) и разбъркваме добре.
Можете да декорирате гладката смес с малко неразбит хайвер, чиито зрънца придават много апетитен вид.
|
Коментари
2019-07-12 #35 Инна Георгиева Доста съм убедена, Иванчо, че горчилката идва от торбичката, с която сте поставили за узряване в сол рибния продукт.
Когато се приготвя със сол е по-добре да се маха ципата, в която е хайверът. Аз лично винаги съм го приготвяла със ситна морска сол, не знам има ли значение, но така спокойно може да престои около 1 година.
Теоретично не е невъзможно да постигнеш емулсия и само от хайвер и олио - на практика майонезата представлява точно това.
Не съм убедена обаче колко хора ще успеят да го постигнат.
Та да кажем, че е просто по-лесно да има хляб, с по-гарантиран резултат, а вероятно и по-бюджетно.
Относно пропорциите - не мисля, просто става по-интензивен, всеки обича различен вкус
За блендера - съжалявам, нямам никаква идея.
Поздрави
2019-06-15 #34 Иванчо Забравих още три въпроса:
4. Колко дълго се съхранява вече разбития хайвер в хладилник?
5. Вгорчавал ми е хайвер и мисля, че е от лука. Как да го избегна?
6. Пасаторът ми е с разбиваща перка на дъното на стъклена кана с обем ~1.5 литра. Подходящ ли е за създаване на разбит хайвер?
Много благодаря за вниманието.
Много приятни събота и неделя!
2019-06-15 #33 Иванчо Имам около половин килограм хайвер от карагьоз, осолен с едра морска сол както е в "торбичките" си, залят с олио догоре ш един пръст над него, престоял в хладилника повече от месец. Имам няколко въпроса и с благодарност ще прочета евентуални отговори:
1. Колко дълго може да се съхранява в този вид?
2. Лошо ли ще е, ако съдържанието на хайвера в сместа е по-голямо от пропорциите, обсъждани тук?
3. Хлябът в сместа - защо е нужен и кое е по-лошото, ако не използвам хляб?
Благодаря за вниманието и приятна събота и неделя!
2018-12-10 #32 Адолф
2015-12-09 #31 бОРЯНА ЗДРАВЕЙТЕ всички!
Темата за хайвера е отново на дневен ред, защото точно сега му е времето да се прави. В неделя, по повод Никулдена, реших да направя хайвер. Купувам от един познат ми рибарски магазин. Там предлагат два вида, единият е розов и по-евтин, другият - бял и доста по-скъп. От различни риби е. Бях взела от белия. Накиснах сух хляб , филийка две, изтисках го, настъргах глава воден лук и ги разбих с миксера и чак тогава добавих тарамата. Доста дълго разбивах като добавях капка по капка шарлан, т. е. нерафинирано слънчогледово олио. Всичко това на око, но поне половин литър и повече отиде мазнина; накрая добавих топла вода една лъжица и сок на един лимон. Слава Богу, не се пресече, вероятно не беше солена тарамата, защото не е солен и сега си мечтая кога отново да забъркам нова порция. Много се притеснявах, когато за първи път правих хайвер, но човек трябва да преодолее собствената си неувереност и тогава се получава. Не е толкова страшно пък и да не се получи, белтъкът върши чудесна работа, ако се пресече.
2015-12-09 #30 Роди Много ми се иска да опитам на Пенсионер хайвера ,който твърди че се прави само с тарама,лук и олио или зехтин...
2015-12-09 #29 Meg Пенсионер е прав! За първи път ми се пресича хайвер ама така,че каквото и да правех не се оправяше.Прочетох коментара му за белтъка и воала - хайвера се оправи! Благодаря!
2015-04-25 #28 Пенсионер Пресеченият хайвер се оправя с белтък и добър майстор!!! Хляб, грис и всевъзможни добавки се слагат от лаици.
2015-04-25 #27 Пенсионер Претендирам да съм супер майстор в разбиването на хайвер!!! 30-50 гр хайвер, 800-1000 гр олио или зехтин, една голяма глава лук,. Всички други добавки са "селски" измишльотини за пишман кулинари!!! Практически опит-60 години.... За "избелване"-1 голям свеж лимон. За красота и "стръв"-солена хамсия, червена капия и силна сливова ракия!...
2015-02-18 #26 Роди Пресеченият хайвер ,не се оправя по никакъв начин.... поне според мен....
2015-02-18 #25 Инна Георгиева Привет, добре е да постои за минимум 3-4 седмици в сол. Сам ще забележите, че ще промени своя цвят до червеникав, по този начин "узрява".
2015-02-17 #24 Boris Здравеите имам хаивер от схаран искам да ви попитам ако не осося хаивера а добавя солта при самото разбаркване дали ште се получи
2013-05-12 #23 atanas lazarow mladi hora,не се заблуждавайте! разбивам хайвер от 60 години,но никога за да консумирате качествен хайвер не ползвайте хляб,грис и разни салати.най качествен е шарановия. в зависимост колко е престоял в солта се разбива с дървена лъжица от 30 до 50 грама,а след това с миксер и се налива съответния вид олио на тънка струйка. след 700-800 гр се изсипва поне 1 глава нарязан лук.разбиването и доливането на масло продължава докато хайвера заприлича на надробен хляб.тогава излейте сока от 1 лимон и настърганата му кора.при евентуално пресичане, ползувайте съвета на боряна.ползувайте хайвер от речна риба защото е по вкусен и икономичен поне 3 пъти
2012-02-03 #22 Лора Благодарение на вас и специално на Роди, направих страхотен хайвер! Благодаря!
2011-12-10 #21 антоан Разминаване в крайния резултат има, защото всеки ползва различна тарама. От различни риби и най-вече с различна соленост. Аз лично съм постигал прекрасен резултат с пресен хайвер от пролетни лихнуси (на които точно преди хвърлянето едрината на зърната са около 2-3 мм и прекрасно оранжеви) и от други попчета, като го осолявам слабо и оставям за 1 денонощие в хладилника. След това разбивам със същите съставки, но в процентно отношение доста повече в полза на реалния хайвер, а не на хляба и олиото (зехтина).
\"Подсказка\" за хората, които не могат да си набавят лично пресен хайвер, а искат да постигнат по-интензивен (в същото време естествен) рибен вкус --> купете си по- голямо количество тарама, което преди приготвянето обезсолете в цедка или тензух в съд с вода.
И... малка скилидка чесън дава много приятен, но не натрапващ се оттенък.
Успех!
2011-02-25 #20 боряна Здравейте всички, които се включихте по моето питане за тарама хайвера. Забавно стана. Благодаря!
Ще опитам последователността, описана от Роди. Искам само да добавя, че ако се случи така, че тарамата се пресече, можете да добавите един белтък и да продължите разбиването. Пробвала съм го и наистина дава добър резултат.
Добър апетит!
Б
2011-02-25 #19 Роди Последователността при мен е друга и има значение кое кога се добавя като продукти: 1- нарязвам лука на ситно,изсипвам в купата,към него добавям хайвера,с пасатора разбивам за 2-3 минути,след което изстисквам предварително напоения хляб от водата,отделям кората му и добавям в купата,като постепенно добавям олио и разбивам непрекъснато с пасатора,докато хляба поеме всичкото олио..Когато вече преценя,че хайвера е готов,добавям сока от половин лимон.Лимонът убива малко от солта както и прави хайверът по-бял на цвят
2011-02-25 #18 Роди Не разбирам наистина,що за хайвер правят някои жени от прочетеното до тук ...Нормално е да става рядък,при положение ,че хлябът ,който слагате 2-3 филийки,няма как да поеме 700мл олио.. също така ,вие майонеза ли приготвяте или хайвер??? Аз по нагоре потвърдих рецептата ,която е описана ...че е абсолютно точна..нищо допълнително не се слага,вече зависи кой какво количество иска да приготви
2011-02-24 #17 марина Ако се стрива с лъжица, добре е да се стрият хляба, лука и хайвера заедно. След това се добавя на тънка струйка олиото.
2011-02-23 #16 Инна Георгиева Боряна, според мен, ако ще разбиваш с пасатор няма значение. Ако ще го стриваш с лъжица може би ще е нужно първо хайвер, а после добавяне на хляб.
2011-02-23 #15 boriana Здравейте, бих искала да попитам Роди за приготвянето на хайвера - не трябва ли хляба и лука да се сложат след като сме разбили хайвера?
Това е тънка подробност, но важна.
Благодаря за отговора предварително.
Боряна
2011-02-02 #14 Hera Мерси, ще обърнем внимание.
2011-02-02 #13 Верак Да, рецептата е точна. Но.... правописът е "неточен". Възможно е да е такъв, но не е допустимо, ако държите на авторитета си като онлайн списание. Грешките "вгорчават" хайвера.
2010-12-03 #12 Роди рецептата е изключително точна ,така както е описана и става много вкусен хайвера и пухкав... Нищо допълнително не му се слага от всичко изброено по долу.... Рецептата я зная от баба ми и лично аз приготвям този хайвер от 15 годишна Всички които са го опитали и то хора дори на възраст много го харесват и винаги ме питат как го правя... Трябва да се разбива постоянно..... и то в една посока само...
2010-12-03 #11 Роди тази рецепта е за една средно голяма купа ,която аз използвам за таратор и салати Иначе рецептата е абсолютно точна и правилно написана.На една супена лъжица тарама ...отива един хляб.....
2010-06-09 #10 марина Хайверът е по-малко, но и хлябът е доста по-малко.
2010-06-09 #9 Инна Георгиева Всеки може да си слага колкото иска от тарамата. Някои обичат по-интензивен вкус, други по-малко интензивен. Пробвайте докато ви хареса Това е хубавата част на домашната кухня - тя е предназначена за хората у дома
2010-06-09 #8 Puh Ами ако следя рецептата, че ти слагаш по-малко хайвер, същата си е рецептата като съотношение.
2010-06-09 #7 марина Ако хайверът е пресечен може да се започне отначало с малко хляб и хайвер и после да се добавя лъжица по лъжица от старата смес. Горчивият вкус може да се дължи на недобре изрязаната твърда част на лука / случвало ми се е/. Аз приготвям хайвера с повече олио и по-малко хляб.
50г хайвер, 1глава стар лук, около 700мл олио и меката част / без кората / на 2-3 филйки хляб / предварително потопени в студена вода и след това добре изстискани/. Разбивам с пасатора на миксера първо хайвера, нарязания лук и хляба. След това сменям бъркалките и започвам да добавям постепенно олиото. Става доста плътен, но в края добавям малко гореща вода с лимонена киселина/ съвсем малко/ или лимонов сок. Повече ми харесва с газирана вода. / и не забравяйте да разбивате с миксера до края /. Добър апетит!!!
2010-06-07 #6 Инна Георгиева Пухкава,
честно казано хайвера пресече ли се няма оправяне. Имайки предвид, че това е хляб и малко хайвер - хвърли го и започни отначало.
Ако искаш опитай върху друг разбит хляб да добавяш от тази втечнена смес до получаване на гъста консистенция. Какъв хайвер използва?
2010-06-06 #5 пухкава Моят стана страшно рядък, а от сол просто горчи! Как да го "поправя"?
2010-05-05 #4 марина Вместо гореща вода или мляко може да се добави в края малко газирана вода. Хайверът става лек и пухкав.
2010-02-09 #3 Петя сега за празника ще направя и аз
2010-01-05 #2 Даци Разбитият хайвер става много пухкав и вкусен, ако накрая се добавят 2-3 с.л. горещо прясно мляко.
2009-12-01 #1 Румяна Кирова И се получава нещо тооооолкова вкусно! Само че внимавайте - наистина е много калорично!
|
|
Петък 17 Януари 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон.
Как да почистите мидите преди...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо.
за 12 кексчета...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
|