Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тарама хайвер


Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират се като предястие, добавка към плато с риба или като пастет за хапки и сандвичи. Сега обичам да си го хапвам с чаша бяло вино, червен мискет или водка. Разбитият хайвер е високо калоричен, но чревоугодничеството винаги надделява.

Представям ви класическа рецепта за приготвянето на разбит тарама хайвер. Съществуват варианти с грис или картофи вместо хляб, с чесън - вместо лук, с магданоз, с жълтъци, с добавка пушена сьомга, рулца от раци, скариди и др.

Така приготвен може да съхраняваме за около седмица в хладилника


100-120 гр. - предварително осолен хайвер
500-700 мл - олио
1 бр - сух бял хляб
1 лимон - сок
1/2 лук - настърган (по желание)
това е за доста голямо количество, ако имаш нужда намали пропорциите


Какъв грамаж особен хайвер да сложите, избирате според това, колко интензивен искате да е вкуса.
Повечето олио пък го прави по-пухкав.
Хлябът трябва да е бял /можете да използвате тостер/ и добре изсъхнал. Мекият хляб ще се превърне в топка тесто, която ще разбиете трудно и ще предаде лепкавост на хайвера. Сол не се добавя - хайверът е достатъчно солен още при съхраняването си. Може да го стриете с лъжица, но по-практично е с миксер или пасатор.

Начин на приготвяне
Махаме кората на филиите хляб и ги накисваме във вода. Изцеждаме добре и слагаме в подходящ за разбиване съд. Към него добавяме осоления хайвер, настърган лук и пасираме.
Капка по капка започваме да добавяме олиото. Когато изразходим половината, можем да започнем да го добавяме на тънка струя, като при всяко капване следим, дали олиото е попило добре в сместа.
За да придобие по-гладък вид и бял цвят, може да се добавят няколко капки топла вода. Слагаме и сока от половин лимон (повече или по-малко според вкуса) и разбъркваме добре.

Можете да декорирате гладката смес с малко неразбит хайвер, чиито зрънца придават много апетитен вид.
Коментари
2019-07-12 #35
Инна Георгиева
Доста съм убедена, Иванчо, че горчилката идва от торбичката, с която сте поставили за узряване в сол рибния продукт.
Когато се приготвя със сол е по-добре да се маха ципата, в която е хайверът. Аз лично винаги съм го приготвяла със ситна морска сол, не знам има ли значение, но така спокойно може да престои около 1 година.
Теоретично не е невъзможно да постигнеш емулсия и само от хайвер и олио - на практика майонезата представлява точно това.
Не съм убедена обаче колко хора ще успеят да го постигнат.
Та да кажем, че е просто по-лесно да има хляб, с по-гарантиран резултат, а вероятно и по-бюджетно.
Относно пропорциите - не мисля, просто става по-интензивен, всеки обича различен вкус
За блендера - съжалявам, нямам никаква идея.
Поздрави
2019-06-15 #34
Иванчо
Забравих още три въпроса:

4. Колко дълго се съхранява вече разбития хайвер в хладилник?
5. Вгорчавал ми е хайвер и мисля, че е от лука. Как да го избегна?
6. Пасаторът ми е с разбиваща перка на дъното на стъклена кана с обем ~1.5 литра. Подходящ ли е за създаване на разбит хайвер?

Много благодаря за вниманието.
Много приятни събота и неделя!

2019-06-15 #33
Иванчо
Имам около половин килограм хайвер от карагьоз, осолен с едра морска сол както е в "торбичките" си, залят с олио догоре ш един пръст над него, престоял в хладилника повече от месец. Имам няколко въпроса и с благодарност ще прочета евентуални отговори:

1. Колко дълго може да се съхранява в този вид?
2. Лошо ли ще е, ако съдържанието на хайвера в сместа е по-голямо от пропорциите, обсъждани тук?
3. Хлябът в сместа - защо е нужен и кое е по-лошото, ако не използвам хляб?

Благодаря за вниманието и приятна събота и неделя!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пастички "С любов"
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Колкото различни са хората, толкова различни са и начините за изразяване на любовта
· Как да направим плато сирена?
· Саркастични любовни послания
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Вторник
21
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook