Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да съхраним: Хайвер за разбиване


Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч няма нито вкуса, нито цената на черния и червен хайвер от есетрови риби, но пусто си е вкусотия.

Ако си имаш рибари у дома или пък често ти попада риба с хайвер си е добра идея да съхраниш хайвера (освен ако няма да го пържиш).
Препоръчвам, все пак хайвера за осоляване да е с добре обособени зърна.


Почистване, узряване и съхраняване на хайвера
При почистването на рибата изваждаме хайвера, измиваме го добре - отцеждаме много добре, след което внимателно отстраняваме ципата.
В бурканче или съд с капаче слагаме сол, отгоре хайвер, пак сол, хайвер и така спазвайки съотношение сол-хайвер 1:1 като уплътняваме добре за да не влиза въздух.

Така съхранен узрява добре след 2-3 седмици до месец, но най-добрия индикатор за готовността му е оранжевия цвят.
Можете да го държите със солта 1 година в хладилника без да се притеснявате.
Ако ви мързи или нямате достъп до риба можете да си купите от големите супермаркети готов осолен хайвер за разбиване.

А ето тук можеш да прочетеш: Рецепта за разбит - тарама хайвер
Виж още статии за:   Как да... · Зимнината · Риба и морски дарове ·
Коментари
2017-12-04 #8
Кольо
Инна Георгиева, "ксерокопирната машина" винаги е Ксерокс, но виж копирната машина ... не винаги
П.П.Хората така са свикнали с емблематичната за копирна машина марка Ксерокс, че даже си измислят думички като ксерокопие и ксерокопирна машина
П.П.П.Дори и автоматичната проверка на правописа не смята "ксерокопие" за грешна дума
2015-12-01 #7
Asen Karamfilov
Уважаеми,от 35г ползвам хайвер от таранка,като никога до сега,не съм се занимавал с "изкормване,отделяне на ципа на хайвер"и никога не ми е горчал-просто след улов на таранка с хайвер(познава се по издутия корем),с едната ръка я хванете зад главата и с палеца и показалеца на другата ръка сапочнете да "доите"рибата-така получавате чист хайвер без ципи и...горчивина....Ще се радвам,ако съм Ви помогнал.....
2011-07-09 #6
Мими
Силно горчивият вкус е показател, че си спукал жлъчката на рибата, когато си я изкормвал. За целта, когато чистиш риба не забивай ножа в корема, а го търкай все едно режеш зеленчук. Тогава много внимателно отдели хайвера и след това вътрешностите.

Другото важно нещо, което смятам , че е пропуснато, не е необходимо хайвера да се съхранява в пластове сол. Достатъчно е да се осоли обилноq и когато го поставите в буркана да го залеете с олио, кото го покрива поне два пръста. По този начин се консервира, като се изолира от въздуха.
Грешно е да смятате , че солта ще го запази перфектно. Възможно е да се ограни, да си промени вкуса голяма част от хайвера и то точно в горният пласт, където е в досег с въздуха.
Червеното оцветяване на хайвера се получава при шарана, до като този на щуката примерно си остава светъл дори когато узрее.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
Виж още статии за:   Как да... · Зимнината · Риба и морски дарове ·
Понеделник
27
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook