Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да съхраним: Хайвер за разбиване


Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч няма нито вкуса, нито цената на черния и червен хайвер от есетрови риби, но пусто си е вкусотия.

Ако си имаш рибари у дома или пък често ти попада риба с хайвер си е добра идея да съхраниш хайвера (освен ако няма да го пържиш).
Препоръчвам, все пак хайвера за осоляване да е с добре обособени зърна.


Почистване, узряване и съхраняване на хайвера
При почистването на рибата изваждаме хайвера, измиваме го добре - отцеждаме много добре, след което внимателно отстраняваме ципата.
В бурканче или съд с капаче слагаме сол, отгоре хайвер, пак сол, хайвер и така спазвайки съотношение сол-хайвер 1:1 като уплътняваме добре за да не влиза въздух.

Така съхранен узрява добре след 2-3 седмици до месец, но най-добрия индикатор за готовността му е оранжевия цвят.
Можете да го държите със солта 1 година в хладилника без да се притеснявате.
Ако ви мързи или нямате достъп до риба можете да си купите от големите супермаркети готов осолен хайвер за разбиване.

А ето тук можеш да прочетеш: Рецепта за разбит - тарама хайвер
Виж още статии за:   Как да... · Зимнината · Риба и морски дарове ·
Коментари
2017-12-04 #8
Кольо
Инна Георгиева, "ксерокопирната машина" винаги е Ксерокс, но виж копирната машина ... не винаги
П.П.Хората така са свикнали с емблематичната за копирна машина марка Ксерокс, че даже си измислят думички като ксерокопие и ксерокопирна машина
П.П.П.Дори и автоматичната проверка на правописа не смята "ксерокопие" за грешна дума
2015-12-01 #7
Asen Karamfilov
Уважаеми,от 35г ползвам хайвер от таранка,като никога до сега,не съм се занимавал с "изкормване,отделяне на ципа на хайвер"и никога не ми е горчал-просто след улов на таранка с хайвер(познава се по издутия корем),с едната ръка я хванете зад главата и с палеца и показалеца на другата ръка сапочнете да "доите"рибата-така получавате чист хайвер без ципи и...горчивина....Ще се радвам,ако съм Ви помогнал.....
2011-07-09 #6
Мими
Силно горчивият вкус е показател, че си спукал жлъчката на рибата, когато си я изкормвал. За целта, когато чистиш риба не забивай ножа в корема, а го търкай все едно режеш зеленчук. Тогава много внимателно отдели хайвера и след това вътрешностите.

Другото важно нещо, което смятам , че е пропуснато, не е необходимо хайвера да се съхранява в пластове сол. Достатъчно е да се осоли обилноq и когато го поставите в буркана да го залеете с олио, кото го покрива поне два пръста. По този начин се консервира, като се изолира от въздуха.
Грешно е да смятате , че солта ще го запази перфектно. Възможно е да се ограни, да си промени вкуса голяма част от хайвера и то точно в горният пласт, където е в досег с въздуха.
Червеното оцветяване на хайвера се получава при шарана, до като този на щуката примерно си остава светъл дори когато узрее.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
Виж още статии за:   Как да... · Зимнината · Риба и морски дарове ·
Сряда
12
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook