Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Туршия със зелени домати, чесън и копърче


Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде на мама няколко буркана, защото у тях никой не я хапвал. И тогава и сега за туршия не премирах (освен карфиола!), но тази помня ми се стори много вкусна, въпреки чесъна, който ако сега ползвам ограничено, тогава бе повратната съставка за нещо, което няма да ям. Каквото и да става.

През годините никъде не съм я опитвала, питала съм и познати, но даже не бяха чували за това, което обяснявах. Защото тази туршийка няма вкус на т.нар "слънчева туршия с домати", доматките не стоят твърди и въобще... съвсем различен вкус.
Леля ми почти не си спомняше, че някога е правила зимнина, а за рецепта и да не говорим.
Но преди две години, заедно с рецептата за "Дунавската салата" (също търсена от мен), рецептата просто се появи случайно. В началото не бях сигурна дали е тя, но след като я адаптирах за моя вкус се превърна.
2 кг дребни зелени домати
15 зърна черен пипер,
3-4 зърна бахар
100 гр олио
200 гр винен оцет
(6 градусов)
100 гр сол
1 китка пресен копър
120 гр захар
5-6 скилидки чесън

Изберете по-дребни зелени домати, ако обичате повече чесън - сложете повече, общо взето това важи и за другите съставки.
Аз не правя много бурканчета, но ако сте по-голямо семейство увеличете пропорционално съставките.
Доматите се измиват добре. Не е нужно да се отстранява мястото, където е била дръжката. Нарязват се на полумесеци (например с дебелина 0,5 см в широката част) и се слагат в голяма тава. Подобно на начина, по който престояват плодовете за сладко, посипваме зелените домати със захарта и солта. Така престояват 2-3 часа, след което ги отцеждаме добре.

Сокът, който се е образувал от доматите, заедно с олио, оцет, подправки, се слагат в тенджера, оставяме да ври 1 минута и изключваме.

В буркан, слагаме на дъното стрък копър (поне педя дълъг), до средата нареждаме домати, пак слагаме копър +една скилидка чесън и отново домати и копър. Заливаме с изстиналата марина
Бурканите се затварят добре с капачки и се заварят за 5-6 минути

Заварянето представлява, нареждане на бурканите в дълбок съд, който да ги покрие с вода. След завиране се изчакват определените минути. По този начин буркана се вакумира и продуктите не се развалят.

Кога можем да хапваме туршийката е логичен въпрос. При слънчевата туршия това може да се случи след седмица, две. Тъй като при тази не знаех, колко време е нужно я отворих след 30 дни и беше чудесна.
Виж още статии за:   Рецепти · Зимнината · Доматите · Рецепти с Чесън ·
Коментари
2019-10-12 #9
Ася Ларин
Много хубава туршийка за ракийка. Дадох рецептата на майка ми тя много я харесва. А също и сестра ми и племеницата, но те само ядът.
Мерси! Да е сладко на всички, които я пробват.
2017-11-28 #8
Еми
Рецептата вълшебна!!! Отдавна я търся и все намирам нещо което не е същото. На мен ми я донесе една приятелка, на която бабата на братовчедка и била направила. То дълга и широка, ама вкусна. И хайде да не тормозя хората и кой на кой дал буркана, най накрая я намерих. Благодаря най сърдечно. Голям специалитет, интересен и вкусен!!!
2016-12-08 #7
kris
Четете ги тези текстове преди да питате. Написано е след колко време е била станала
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Песто от левурда
· Панирани пиперки с доматен сос
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Как да: Приготвим сушени домати
· Есенна зеленчукова супа
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Боб чорба по манастирски
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Виж още статии за:   Рецепти · Зимнината · Доматите · Рецепти с Чесън ·
Вторник
3
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook