Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Туршия със зелени домати, чесън и копърче


Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде на мама няколко буркана, защото у тях никой не я хапвал. И тогава и сега за туршия не премирах (освен карфиола!), но тази помня ми се стори много вкусна, въпреки чесъна, който ако сега ползвам ограничено, тогава бе повратната съставка за нещо, което няма да ям. Каквото и да става.

През годините никъде не съм я опитвала, питала съм и познати, но даже не бяха чували за това, което обяснявах. Защото тази туршийка няма вкус на т.нар "слънчева туршия с домати", доматките не стоят твърди и въобще... съвсем различен вкус.
Леля ми почти не си спомняше, че някога е правила зимнина, а за рецепта и да не говорим.
Но преди две години, заедно с рецептата за "Дунавската салата" (също търсена от мен), рецептата просто се появи случайно. В началото не бях сигурна дали е тя, но след като я адаптирах за моя вкус се превърна.
2 кг дребни зелени домати
15 зърна черен пипер,
3-4 зърна бахар
100 гр олио
200 гр винен оцет
(6 градусов)
100 гр сол
1 китка пресен копър
120 гр захар
5-6 скилидки чесън

Изберете по-дребни зелени домати, ако обичате повече чесън - сложете повече, общо взето това важи и за другите съставки.
Аз не правя много бурканчета, но ако сте по-голямо семейство увеличете пропорционално съставките.
Доматите се измиват добре. Не е нужно да се отстранява мястото, където е била дръжката. Нарязват се на полумесеци (например с дебелина 0,5 см в широката част) и се слагат в голяма тава. Подобно на начина, по който престояват плодовете за сладко, посипваме зелените домати със захарта и солта. Така престояват 2-3 часа, след което ги отцеждаме добре.

Сокът, който се е образувал от доматите, заедно с олио, оцет, подправки, се слагат в тенджера, оставяме да ври 1 минута и изключваме.

В буркан, слагаме на дъното стрък копър (поне педя дълъг), до средата нареждаме домати, пак слагаме копър +една скилидка чесън и отново домати и копър. Заливаме с изстиналата марина
Бурканите се затварят добре с капачки и се заварят за 5-6 минути

Заварянето представлява, нареждане на бурканите в дълбок съд, който да ги покрие с вода. След завиране се изчакват определените минути. По този начин буркана се вакумира и продуктите не се развалят.

Кога можем да хапваме туршийката е логичен въпрос. При слънчевата туршия това може да се случи след седмица, две. Тъй като при тази не знаех, колко време е нужно я отворих след 30 дни и беше чудесна.
Виж още статии за:   Рецепти · Зимнината · Доматите · Рецепти с Чесън ·
Коментари
2024-08-15 #10
Весела
Звучи вкукно, но не виждам никъде написани количествата на съставките. Ще пробвам на око.
2019-10-12 #9
Ася Ларин
Много хубава туршийка за ракийка. Дадох рецептата на майка ми тя много я харесва. А също и сестра ми и племеницата, но те само ядът.
Мерси! Да е сладко на всички, които я пробват.
2017-11-28 #8
Еми
Рецептата вълшебна!!! Отдавна я търся и все намирам нещо което не е същото. На мен ми я донесе една приятелка, на която бабата на братовчедка и била направила. То дълга и широка, ама вкусна. И хайде да не тормозя хората и кой на кой дал буркана, най накрая я намерих. Благодаря най сърдечно. Голям специалитет, интересен и вкусен!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Песто от левурда
· Панирани пиперки с доматен сос
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Как да: Приготвим сушени домати
· Есенна зеленчукова супа
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Виж още статии за:   Рецепти · Зимнината · Доматите · Рецепти с Чесън ·
Неделя
20
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook