Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С аромат на печени чушки


Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на есенния сезон. В ежедневието казвам на чушките "пипер", но не знам защо в комбинация с "печени" в съзнанието ми изплува думата "чушки". Защо чушкопекът се казва така и защо не е пиперопек, а? В текста ще си използвам израза "печени чушки".

Заедно с приготвянето на лютеница, печените чушки в буркани бе традиционна зимнина в моето детство. Даже години след като спряхме да правим домашна лютеница, пиперът остана единственото, което се приготвяше у дома.

Рецептата бе проста. Измитият и почистен от семки пипер се пече върху гореща тенекия от всички страни. В измит и добре подсушен буркан се слага на дъното аспирин (или каквато и да е марка ацетилсалициловата киселина). Направо от тенекията се слага пипер в буркана, като леко се притискат за да се съберат повече, отгоре се слага пак аспирин и се затваря веднага. Не е нужна стерилизация, стига пиперът наистина да е достатъчно горещ.

Ацетилсалициловата киселина има и допълнително действие на консервант. Добре е капачките да са здрави, трябва да се огледат дали уплътненията им са добре. Разбира се, случваше се някой друг буркан бомбаж.

Днес аз лично замразявам печения пипер. Първите години, след изпичане ги и белих, отваряйки си работа за целия китайски народ и боядисвайки ноктите си като с къна. После спрях да го прaвя и установих няколко неща: първо - вкусът им е по-хубав, второ - текстурата на пипера е по-запазена и трето - белят се изключително лесно след размразяване.
Ако трябва да сравня, кой вкус е по-добър от буркан или от фризер, тези от буркан са с предимство. Просто физичното свойство на водата да разширява обема си при замразяване действа и тук, това от своя страна някак си нарушава структурата му, правейки по-мек този от фризера.

Печенето

Печене на ламарина
Специално за вариант на печени чушки в буркан, смятам този е най-подходящ, поради факта, че няколко чушки стават наведнъж. Добре е ламарината да не е много тънка, за да разпределя правилно топлината. Преди да се започне печенето ламарината се опушва. В този вариант е ясно, трябва да си се снабдил с дърва - дърва, не пръчки и шишарки. Все пак, за да печеш пипер на ламарина, е добре да имаш личен двор. Представям си как комшията е опрял 6 тухли до новата кооперация и опушва ефектната й фасада.

Печене с чушкопек
На пазара има единични и тройни чушкопеци, като последните след премахване на пластината могат да бъдат използвани за печене на патладжан.
Виждала съм да се правят печени чушки в буркан чрез печене на чушкопек. Докато се изчакват да се съберат достатъчно бройки, се държат в тенджера, за да са горещи. Нямам информация какъв процент бомбаж може да се получи. Минус на печенето в чушкопек е нуждата, чушките, които ще печем, да имат подходяща форма за нашия чушкопек - дължина, дебелина, да не са криви.

Може би не знаете, но чушкопекът е българско откритие, създадено през 1974 г. във Велико Търново по скиците на инж. Николай Пиперков - каква заигравка прави съдбата с фамилията и уреда само, а? :)
Коментари
2011-09-11 #3
marina
Аз пека в чушкопек и ..... директно в буркана с аспирин. След всяка чушка затварям с капачка да не се охлажда. Ако взема и чушкопека на сестра си, всичко става за 2 пъти по-малко време.
Препоръчвам ви подобен пукан пипер / чушки /. Може да се ползва хубава капия, а може и върхари / по-дребното , което в края се прибира /. В буркани се слага оцет до ръба, 2-3 суп. л. олио, 4с.л. вода, 2с. л. захар, 1с.л. сол,2-3 скилидки чесън. Не е необходим аспирин. Запичате чушките и веднага поставяте в буркана. Затваря те с капачка. и обръщате с капака надолу. Добре е бурканите да се завият, за да останат по-дълго време горещи. Ползвам буркани , които се затварят със затварачка т. е. от по-старите. Опитайте тази година с малко, а догодина може и да увеличите дозата.
2011-09-08 #2
Инна Георгиева
Благодарности за споделеното, Светлана. Сигурна съм, че ще е полезна информацията ти за всички градски чада, желаещи домашен печен пипер
2011-09-06 #1
Светлана Иванова
Здравейте, относно печенето с чушкопек и затварянето в буркани, аз от години го правя в апартамента си. Всичко си е както при печенето на ламарина, но понеже в моя чушкопек се събират 2 до 3 чушки, съм си изработила собствен вариант. Когато чушките се пекат си имам приготвен буркан със счукан аспирин отдолу. След като извадя чушката я пъхам директно в буркана и затварям с капачка и така докато буркана се напълни, след което отгоре отново счукан аспирин и окончателно затваряне. След това с капачката надолу на топло в едно старо одеало до следващия ден. До сега бомбаж не съм имала.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· На есента - Джон Кийтс
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
· Как да изберем мебели за спалнята
· Засейте тези култури до лука и ще предпазите градината от вредители
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
Неделя
22
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook