Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С аромат на печени чушки


Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на есенния сезон. В ежедневието казвам на чушките "пипер", но не знам защо в комбинация с "печени" в съзнанието ми изплува думата "чушки". Защо чушкопекът се казва така и защо не е пиперопек, а? В текста ще си използвам израза "печени чушки".

Заедно с приготвянето на лютеница, печените чушки в буркани бе традиционна зимнина в моето детство. Даже години след като спряхме да правим домашна лютеница, пиперът остана единственото, което се приготвяше у дома.

Рецептата бе проста. Измитият и почистен от семки пипер се пече върху гореща тенекия от всички страни. В измит и добре подсушен буркан се слага на дъното аспирин (или каквато и да е марка ацетилсалициловата киселина). Направо от тенекията се слага пипер в буркана, като леко се притискат за да се съберат повече, отгоре се слага пак аспирин и се затваря веднага. Не е нужна стерилизация, стига пиперът наистина да е достатъчно горещ.

Ацетилсалициловата киселина има и допълнително действие на консервант. Добре е капачките да са здрави, трябва да се огледат дали уплътненията им са добре. Разбира се, случваше се някой друг буркан бомбаж.

Днес аз лично замразявам печения пипер. Първите години, след изпичане ги и белих, отваряйки си работа за целия китайски народ и боядисвайки ноктите си като с къна. После спрях да го прaвя и установих няколко неща: първо - вкусът им е по-хубав, второ - текстурата на пипера е по-запазена и трето - белят се изключително лесно след размразяване.
Ако трябва да сравня, кой вкус е по-добър от буркан или от фризер, тези от буркан са с предимство. Просто физичното свойство на водата да разширява обема си при замразяване действа и тук, това от своя страна някак си нарушава структурата му, правейки по-мек този от фризера.

Печенето

Печене на ламарина
Специално за вариант на печени чушки в буркан, смятам този е най-подходящ, поради факта, че няколко чушки стават наведнъж. Добре е ламарината да не е много тънка, за да разпределя правилно топлината. Преди да се започне печенето ламарината се опушва. В този вариант е ясно, трябва да си се снабдил с дърва - дърва, не пръчки и шишарки. Все пак, за да печеш пипер на ламарина, е добре да имаш личен двор. Представям си как комшията е опрял 6 тухли до новата кооперация и опушва ефектната й фасада.

Печене с чушкопек
На пазара има единични и тройни чушкопеци, като последните след премахване на пластината могат да бъдат използвани за печене на патладжан.
Виждала съм да се правят печени чушки в буркан чрез печене на чушкопек. Докато се изчакват да се съберат достатъчно бройки, се държат в тенджера, за да са горещи. Нямам информация какъв процент бомбаж може да се получи. Минус на печенето в чушкопек е нуждата, чушките, които ще печем, да имат подходяща форма за нашия чушкопек - дължина, дебелина, да не са криви.

Може би не знаете, но чушкопекът е българско откритие, създадено през 1974 г. във Велико Търново по скиците на инж. Николай Пиперков - каква заигравка прави съдбата с фамилията и уреда само, а? :)
Коментари
2011-09-11 #3
marina
Аз пека в чушкопек и ..... директно в буркана с аспирин. След всяка чушка затварям с капачка да не се охлажда. Ако взема и чушкопека на сестра си, всичко става за 2 пъти по-малко време.
Препоръчвам ви подобен пукан пипер / чушки /. Може да се ползва хубава капия, а може и върхари / по-дребното , което в края се прибира /. В буркани се слага оцет до ръба, 2-3 суп. л. олио, 4с.л. вода, 2с. л. захар, 1с.л. сол,2-3 скилидки чесън. Не е необходим аспирин. Запичате чушките и веднага поставяте в буркана. Затваря те с капачка. и обръщате с капака надолу. Добре е бурканите да се завият, за да останат по-дълго време горещи. Ползвам буркани , които се затварят със затварачка т. е. от по-старите. Опитайте тази година с малко, а догодина може и да увеличите дозата.
2011-09-08 #2
Инна Георгиева
Благодарности за споделеното, Светлана. Сигурна съм, че ще е полезна информацията ти за всички градски чада, желаещи домашен печен пипер
2011-09-06 #1
Светлана Иванова
Здравейте, относно печенето с чушкопек и затварянето в буркани, аз от години го правя в апартамента си. Всичко си е както при печенето на ламарина, но понеже в моя чушкопек се събират 2 до 3 чушки, съм си изработила собствен вариант. Когато чушките се пекат си имам приготвен буркан със счукан аспирин отдолу. След като извадя чушката я пъхам директно в буркана и затварям с капачка и така докато буркана се напълни, след което отгоре отново счукан аспирин и окончателно затваряне. След това с капачката надолу на топло в едно старо одеало до следващия ден. До сега бомбаж не съм имала.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Долма по иракска рецепта
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Обичам да пазарувам, но харча неразумно. Няколко съвета как да пазарувате за по-малко пари
· Какво трябва да направим, ако усетим земетресение - практични и конкретни действия
· Съвет: Обичате ли да спестявате пари? Опитайте това!
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Тархана чорба
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Вторник
28
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook