Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Долма по иракска рецепта



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Покрай един Рамазан Байрям се бяхме заговорили у дома, а после и се зачетохме, с каква храна мюсюлманите от целия свят отбелязват семейното събиране за празника, в който младите искат прошка.

Оказа се, че мюсюлманите в различните краища на света сервират различни ястия, характерни за неговата страна, а така и стигнах до мюсюлманите в Ирак и тяхната долма.

Разбира се у нас също правим пълнени зеленчуци, а в някои варненски населени места си й казват и долма,

но интересното за иракската долма са подправките, които се използват.



Очевидно, че те са много по-различни от тези, които сме срещали в България. И нищо чудно - страна люлка на древни народи. Основно присъства сос от нар, лимон, бахарат - смес от подправки - кардамом, кимион, бахар, кориандър, червен пипер и всякакви допълнителни различни. За любители на екзотичната кухня като нас, нито една подправка не ни е чужда, а и както знаете - любимата ни кухня е индийската, мексиканската и ориенталската, а всички тези подправки са застъпени силно в тях.

Та така - светът е прекалено шарен, че да го виждаш в черно-бяло.

Основен подход за рязането, пълненето и приготвянето използвах от това видео https://www.youtube.com/watch?v=IkT8_FZ8ht8

Направих долмата с телешка кайма, добавила съм и домашния си телешки бульон - приготвям го и го замразявам в буркани. Бахарат също си правя у дома - защото наистина харесваме тази смес.
за 1 ч.л. Бахарат - счукваш 1 карамфилче, 2 бахарчета, резене, кимион, кориандър - по 7-8 семенца, кардамон - 1 шушулка, малко настъргано индийско орехче.



👉Зеленчуците:
2 патладжана тънки и около педя широки - просто тук рядко има толкова малки
3 тиквички - тънки и малки
3 глави лук - големи
3 домата, колкото топка за тенис
4-5 долма чушки - тези които имат тъпо дъно
картофи - тях ще нарежем на шайби и ще наредим в намазнена тенджера на дъното.
Издълбавам ги с уред за дълбаене на зеленчуци - търсех мислено с какво мога да го заменя, но просто купихме такъв за около 6 лв.

👉За плънката:
300 гр. мляно телешко месо
1 и 1/2 ч.ч. ориз - Жасминов (чашата си е като от едно време чашите за чай)
2 големи глави лук
3-4 бр. скилидки чесън
1 връзка голяма магданоз
1/2 връзка копър
1/2 ч.ч или 100 мл. меласа от нар - в шишета, който е/
3 ч.л. доматен концентрат
1/2 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. чили пипер
1 ч.л. черен пипер
1 к.л. канела
1 ч.л. сумак
2 с.л. зехтин
1 ч.л. Бахарат
сол

👉За течността:
1 ч.ч. телешки бульон - моят е домашен, но мисля, че с оглед, че долмата се прави и постна не е проблем и да няма
2 ч.ч. вода.
1/2 ч.ч. сос меласа от нар
1/2 ч.ч. пасата домати
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. пюре от чушка - или 1 ч.л. червен пипер при липса.
черен пипер и сол


🍽Приготвяне:

Зеленчуците се издълбават. Тъй като нямам малки тиквички и патладжан, аз съм ги отрязала на две.
На главата лук се прави сцепване с нож до средата и се вари за 2 мин. Чушките долма се срязват с капаче, както и доматът, без да отрязваме докрай - с пръсти лесно се махат семената на чушките, за домата - използваме супена лъжица. Във видеото тук - https://youtu.be/IkT8_FZ8ht8 се вижда как се отделят най-външните и по-големи слоеве, а и как се пълни лука, както и всичко описано за останалите зеленчуци.
Цялата им вътрешност, заедно с наситнения лук + тази на главите, които ще пълним, се пасират едро - който има желание да реже на ситно.

Оризът се измива добре, изцежда се и към него се добавят пасираните зеленчуци, зехтинът, подправките и всичко, което е описано за плънка, добавя се каймата и с ръце се разбърква добре.



❥В по-дълбока и по-висока тенджера - намазняваме с мазнина, на дъното нареждаме картофи на шайби - така другия зеленчук не залепя за тенджерата, а самите картофи с леко запечена коричка, са божествени в крайния резултат.

С лъжица пълним зеленчуците, първо слагаме лука, после останалите зеленчуци. Заливаме със соса, варим на среден котлон около 60 минути под капак. В някакъв миг леко го дръпнах, за да извира течността.
Дърпаме от котлона и така да си отвърне поне 40 минути. После върху тенджерата поставяме голяма чиния, поднос, тава - каквото решим и обръщаме.

Да ви е сладко!
Ако има въпроси намерете ме в fb/КоткаВкухнята

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Постни банички с праз и маслини
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Петък
2
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook