Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Долма по иракска рецепта



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Покрай един Рамазан Байрям се бяхме заговорили у дома, а после и се зачетохме, с каква храна мюсюлманите от целия свят отбелязват семейното събиране за празника, в който младите искат прошка.

Оказа се, че мюсюлманите в различните краища на света сервират различни ястия, характерни за неговата страна, а така и стигнах до мюсюлманите в Ирак и тяхната долма.

Разбира се у нас също правим пълнени зеленчуци, а в някои варненски населени места си й казват и долма,

но интересното за иракската долма са подправките, които се използват.



Очевидно, че те са много по-различни от тези, които сме срещали в България. И нищо чудно - страна люлка на древни народи. Основно присъства сос от нар, лимон, бахарат - смес от подправки - кардамом, кимион, бахар, кориандър, червен пипер и всякакви допълнителни различни. За любители на екзотичната кухня като нас, нито една подправка не ни е чужда, а и както знаете - любимата ни кухня е индийската, мексиканската и ориенталската, а всички тези подправки са застъпени силно в тях.

Та така - светът е прекалено шарен, че да го виждаш в черно-бяло.

Основен подход за рязането, пълненето и приготвянето използвах от това видео https://www.youtube.com/watch?v=IkT8_FZ8ht8

Направих долмата с телешка кайма, добавила съм и домашния си телешки бульон - приготвям го и го замразявам в буркани. Бахарат също си правя у дома - защото наистина харесваме тази смес.
за 1 ч.л. Бахарат - счукваш 1 карамфилче, 2 бахарчета, резене, кимион, кориандър - по 7-8 семенца, кардамон - 1 шушулка, малко настъргано индийско орехче.



👉Зеленчуците:
2 патладжана тънки и около педя широки - просто тук рядко има толкова малки
3 тиквички - тънки и малки
3 глави лук - големи
3 домата, колкото топка за тенис
4-5 долма чушки - тези които имат тъпо дъно
картофи - тях ще нарежем на шайби и ще наредим в намазнена тенджера на дъното.
Издълбавам ги с уред за дълбаене на зеленчуци - търсех мислено с какво мога да го заменя, но просто купихме такъв за около 6 лв.

👉За плънката:
300 гр. мляно телешко месо
1 и 1/2 ч.ч. ориз - Жасминов (чашата си е като от едно време чашите за чай)
2 големи глави лук
3-4 бр. скилидки чесън
1 връзка голяма магданоз
1/2 връзка копър
1/2 ч.ч или 100 мл. меласа от нар - в шишета, който е/
3 ч.л. доматен концентрат
1/2 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. чили пипер
1 ч.л. черен пипер
1 к.л. канела
1 ч.л. сумак
2 с.л. зехтин
1 ч.л. Бахарат
сол

👉За течността:
1 ч.ч. телешки бульон - моят е домашен, но мисля, че с оглед, че долмата се прави и постна не е проблем и да няма
2 ч.ч. вода.
1/2 ч.ч. сос меласа от нар
1/2 ч.ч. пасата домати
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. пюре от чушка - или 1 ч.л. червен пипер при липса.
черен пипер и сол


🍽Приготвяне:

Зеленчуците се издълбават. Тъй като нямам малки тиквички и патладжан, аз съм ги отрязала на две.
На главата лук се прави сцепване с нож до средата и се вари за 2 мин. Чушките долма се срязват с капаче, както и доматът, без да отрязваме докрай - с пръсти лесно се махат семената на чушките, за домата - използваме супена лъжица. Във видеото тук - https://youtu.be/IkT8_FZ8ht8 се вижда как се отделят най-външните и по-големи слоеве, а и как се пълни лука, както и всичко описано за останалите зеленчуци.
Цялата им вътрешност, заедно с наситнения лук + тази на главите, които ще пълним, се пасират едро - който има желание да реже на ситно.

Оризът се измива добре, изцежда се и към него се добавят пасираните зеленчуци, зехтинът, подправките и всичко, което е описано за плънка, добавя се каймата и с ръце се разбърква добре.



❥В по-дълбока и по-висока тенджера - намазняваме с мазнина, на дъното нареждаме картофи на шайби - така другия зеленчук не залепя за тенджерата, а самите картофи с леко запечена коричка, са божествени в крайния резултат.

С лъжица пълним зеленчуците, първо слагаме лука, после останалите зеленчуци. Заливаме със соса, варим на среден котлон около 60 минути под капак. В някакъв миг леко го дръпнах, за да извира течността.
Дърпаме от котлона и така да си отвърне поне 40 минути. После върху тенджерата поставяме голяма чиния, поднос, тава - каквото решим и обръщаме.

Да ви е сладко!
Ако има въпроси намерете ме в fb/КоткаВкухнята

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 2000-годишната римска баня Basilica Therma, известна като „Дъщерята на краля“ в Турция (снимки)
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Пълнено пиле с кестени
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Постни банички с праз и маслини
· Импровизиран киш с праз и бекон
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Понеделник
10
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Защо да хапваме тиква: 10 причини
Тиквата, със своите ярко оранжеви тонове и характерни форми, не само е символ на есента, но и е невероятно...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Идейка за нещо много бързо, полезно и вкусно, приготвено за по-малко от 25 минути в нашия хоум офис днес. Спанак...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook