Мазнините: добри, полезни, вредни - II
 Изпрати
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини (изключение прави само рибеното масло). Но също така те са източник на ценни вещества за организма. Затова трябва да ги приемаме в по-малки количества, но не и да ги изключим от менюто си. Границата между ползата и вредата се крие в количеството .
Краве масло: наситени мазнини – 56 гр., омега-9 – 29гр., омега-6 – 3 гр., холестерол – 190 мг, енергия – 780 ккал.
То е лесноусвоимо от организма и богато на маслоразтворими витамини (А, Е, D). Като недостатък може да се отбележи съдържанието на холестерол, които обаче е естествено балансиран от лецитин – вещество, което го разтваря в кръвта.
Свинска мас: наситени мазнини – 42 гр., омега-9 – 44 гр., Омега-6 – 10 гр., холестерол – 100 мг., енергия – 738 ккал. .
От тази информация става ясно, че свинската мас далеч не е толкова страшна, колкото ни се втълпява. Тя съдържа сравнително малко калории, а ненаситени мазнини в състава й са повече от наситените. Една от тях е арахидонова киселина, която стимулира имунния отговор. Затова не бива да изключваме напълно приема на животински мазнини, особено по време на боледуване, тъй тя като не се съдържа в растителните масла.
Оптималното дневно количество свинска мас е 10-30 гр., което може да си набавим примерно от една вратна пържола. Освен това, тя е една от най-подходящите мазнини за пържене, тъй като има висока точка на димене. Приготвените с нея храни обаче трябва да се хапват топли, защото при стайна температура отново се втвърдява.
Рибено масло: наситени мазнини – 20 гр., омега-9 – 47 гр., омега-6 – 4 гр., омега-3 – 29 гр., холестерол – 600 мг., енергия – 900 ккал.
Това е най-добрият източник на незаменимите омега-3 мастни киселини, тъй като в лененото масло, макар привидно да са в по-голямо количество, не са в пълноценна форма. Освен, че са абсолютно необходими за функционирането на организма ни, те са истински допинг за мозъка – подсилват паметта, защитават нервните клетки от увреждане и подобряват настроението. Може да приемаме рибеното масло като хранителна добавка или да си го набавяме от редовна консумация на мазна морска риба – скумрия, ципура, риба тон, сьомга.
Хидрогенирани мазнини
Маргарин: съставът му зависи от растителното масло, от което е произведен.
Създаден е като евтина алтернатива на кравето масло, но днес се рекламира за здравословен продукт. Действително съдържа по-малко калории, няма и холестерол, но преработката превръща полезните растителни масла в опасни транс-мазнини, които запушват артериите, създават риск от развитие на диабет 2 тип и сърдечни заболявания. Единствено тези мазнини можем да наречем 100% вредни, без никави ползи за организма. За съжаление е трудно да ги избегнем. Дори да не консумираме маргарин, те ни дебнат от всички готови сладкиш и полуфабрикати.
И накрая – трябва да се стремим към разообразие. Не съществува най-добро масло, затова трябва да използваме целия потенциал на природата. Това означава да си купим няколко различни масла и да ги комбинираме. Само така ще осигурим на организма си всички необходими мастни киселини.
|
Коментари
2016-11-25 #10  reni Рафинирана означава преминало обработка с химия (това представлява и олиото което се продава по принцип, извлича се чрез нефтени продукти и т.н.).
Т.е посредство химия всичко се е изсветлило.
2016-11-25 #9  канна Reni, не пише дали е хидрогенирана (май тогава клиентите ще я отбягват). Пише че е 100% рафинирана и с нето 2,5 кг, прибл. 3 литра.
2016-11-23 #8  reni Канна, на опаковката не пише ли дали е хидрогенизирана?
2016-11-23 #7  канна От много време за пържените картофи ползвам фритюрна палмова мазнина "Белла". Чух, че в естествено състояние тази мазнина е гъста червеникава течност. В кофичката, обаче е твърда и бяло-кремава. Някой знае ли със сигурност дали твърдостта в посочената опаковка се дължи на хидрогениране?
2015-09-27 #6  Милчева Колкото статии прочетох по темата, омая ми се главата от противоречия! Бъдете спокойни, всичко що е предназначено за трапезата- не е вредно. Въпрос на вкус.
2011-04-05 #5  Цвети оливие е олио, не знам защо така му викаха, но ми беше много забавно  свинска мас, свинска мас, ма сичко трябва да се яде топло......
2011-04-05 #4  Инна Георгиева В първите години на кулинарните ми творчества, със свинска мас приготвях почти всички видове гювечи, зеле и сродни. Ставаха изключително вкусни.
А как обичам масленки, мммммм
Обаче виж, пържени картофи с мас, никога не съм яла.
"оливие" зехтин ли е? Във Варненско често срещам по-възрастни да го наричат дървено масло. 
2011-04-05 #3  Iskra Пържените картофки със свинска мас не само са много вкусни, но и не съдържат канцерогенни, защото това е една от най-устойчивите мазнини на пържене. Изобщо свинската мас трябва да бъде реабилитирана.
2011-04-05 #2  Цвети както винаги  сетих се за свинската мас - най- вкусните пържени картофи баба на село правеше с мас и мааалко "оливие" ( така му казваха ) - хрупкави, божествени......  а колко е ефикасен сапунът от свинска мас - не е истина просто 
|
|
Неделя 9 Февруари 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
|
Абонирай се за новости
 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
След като пролетта най-накрая пристигне, много от нас се отправят навън, за да се насладят на по-топлото...
  Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
  Радиацията на мобилните телефони - II
Употреба на GSM от деца
Мненията относно използването на мобилен телефон от малките деца и тинейджърите...
  За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
 Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не го използвайте отново. Защото то крие опасност от...
 Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
  10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
  Кошмарните женски дни
Когато наближат едни определени дати от месеца, направо ми се реве. Буквално! И често се случва – при...
  Опасните бенки
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях са вродени, а друга се появяват...
 "Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
  Кога да посетим своя гинеколог - II
Избор на контрацептиви
Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху...
 За малката нужда, пиенето на вода и други дреболии в първи клас
Много са вълненията преди и в началото на първи клас. И най-подготвените родители не могат да отрекат,...
 Да придадем на зимата душа и топлина
Зимата е всяка година по едно и също време, но някак винаги успява хем да ни изненада, хем очаквано -...
 Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
 Прахчетата срещу грип и настинка
Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са...
 Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
 Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
 Всички мои сестри
Забелязали ли сте нещо общо в това как жените общуваме помежду си? Независимо, дали излизаме по женски...
  Джанките
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които...
|