Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тонизиращото действие на чая


Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история успява да завладее целия свят. Голямата му популярност се дължи на силно тонизиращото му действие. Чаят съдържа витамини, минерали, полифенол и три алканоида:

Кофеин – стимулира нервната система
Теофилин – разширява кръвоносните съдове
Теобромин – пикочогонно действие
Полифенолът в чая е близък до този в червеното вино, като забавя клетъчното стареене и намалява лошият холестерол.

Съществуват няколко вида чай – черен, зелен и бял. Всички те обаче произхождат от едно и също растение – чаеното дърво. Разликата между тях се състои в обработката на листата.

Череният чай е най-силен и с най-високо съдържание на кофеин. Листата му са преминали през процес на ферментация. Може да бъде сушен или опушен – над смърч или бор, което му придава характерен аромат на напитката.
Листата на зеления чай не са ферментирали, а само са печени и изсушени. Вкусът на напитката е много по-деликатен и изтънчен, а по-ниското съдържание на кофеин я прави подходяща и за хората с високо налягане. Зеленият чай води първенството по съдържание на витамин P, който в комбинация с голямото количество витамин C укрепва капилярите. Зеленият чай засилва паметта и мозъчната дейност и е естествен стимулант при усилена умствена работа. Благодарение на богатото съдържание на антиоксиданти предпазва от ракови заболявания и подобрява общото състояние на имунната система. Не на последно място напитката ускорява метаболизма и изгарянето на мазнините.

Зеленият чай също така е широко използван в козметиката. Той е една от най-често срещаните съставки в антицелулитните продукти. Влага се и в противо-стареещите кремове за лице и тяло. Високото съдържание на цинк успокоява кожата и има благотворно въздействие при акне и възпаления
Белият чай е претърпял най-малко обработка. Листенцата му са само изсушени. Притежава съвсем лек вкус.
И трите видове чай са с приятни вкусови качества както топли, така и студени. Затова можете да ги консумирате за тонус и удоволствие целогодишно.

Виж още статии за:   Здраво тяло · Тонуса · Напитките · Кофеинът ·
Коментари
2012-04-23 #3
краси
напишете за демир бозан.Благодаря
2010-05-16 #2
Iskra
Руми, действието на белия чай е почти единтично с това на зеления, но разликата е, че не съдържа кофеин (защото листата не са печени). А т.н. червен чай е ройбос - съвсем друго растение, което се отглежда в Южна Африка. В някои отношения обаче превъзхожда зеления, например по съдържание на минерали и антиоксиданти, няма кофеин. Като наближи отново чайния сезон ще напиша повече и за него.
2010-05-16 #1
Руми
Искре, благодаря за информацията. Нещо за свойствата и действието на белия чай? А за червения? Преди години бяха внасяли такъв и имаше по магазините. Той нещо средно между зелен и черен ли е? Хубав ден!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
· Сутрешни ритуали за страхотен ден
· Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
Виж още статии за:   Здраво тяло · Тонуса · Напитките · Кофеинът ·
Понеделник
2
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Още ползи на "Златния корен" за здравето
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „златен корен“ или розова родиола, ...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Сауната през времето
Днес повечето от нас свързват сауната с козметични салони, СПА комплекси и лъскаво удоволствие. Много...
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
Появи се ново проучване на американски учени, което показва връзка между всекидневното ядене на гъби...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
Страстните целувки помагат за здравето на зъбите и венците, уверява зъболекарят Алън Кар, който в интервю...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook