Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на малца


Ползи на малцовия екстракт


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина на някои вида алкохол - бирата, малкцовото уиски, бърбъна. Получаването на малц е дълъг и сложен процес. Този вид суровина е покълнал при изкуствени условия и впоследствие изсушен ечемик, пшеница или друг зърнен продукт.

Превръщането на зърната в малц започва с тяхното покълване. За да започне пък покълването, зърната се накисват във вода. Нормалното им водно съдържание е около 11 – 12%, докато за покълването им е нужно то да достигне около 44%. Този процес се осъществява в апарати, в които се поддържат оптимална влажност, температура и съдържание на въглероден двуокис във въздуха. В процеса на покълването в зърната се активират определени ензими, които разграждат скорбялата и високомолекулните белтъчини до разтворими съединения. Получената суровината се нарича „зелен малц“. Високото водно съдържание на този зелен малц го прави нетраен, затова той се суши в малцови сушилни, чрез обдухване с топъл въздух. Процесът отнема около 24 часа.

Световното производство се пада главно на ечемичния малц. Това обаче не означава, че останалите видове малц са по-некачествени. Всеки един от тях има определени характеристики и благодарение на тяхната комбинация могат да се получат невероятни като вкус, аромат и качество видове алкохол.

Именно от ечемичния малц се прави т.нар. малцов екстракт, който е бил особено популярен в следвоенния период, през първата половина на XX в. Използвал се е като хранителна добавка за деца сред британската работническа класа. Преди да го открият, негов заместител е било богатото на омега 3 рибено масло от треска. Поради факта, че то не е особено приятно на вкус и мирис, родителите започнали да го смесват с малцов екстракт, който е ароматен и сладък на вкус. Точно този малцов екстракт е прочутото „лекарство за усилване“, което Кенга дава на малкия Ру в книгата „Мечо Пух“.

Съставът на ечемичния малц е наистина внушителен:

В 100 грама се съдържат:

Над 10 гр протеини
78,3 гр въглехидрати
8,21 гр вода
Само 1,84 грама мазнини
Само 0,8 гр захари
7,1 гр фибри
37 мг калций
303 мг фосфор
224 мг калий
97 мг магнезий
4,71 мг желязо

Сред останалите преимущества на ечемичния малц са 0 грама холестерол, както и високо съдържание на всички витамини от групата B, витамин Е и витамин К.

Ечемикът се смята за една от най-ценните храни, с които разполагаме по принцип.

Ечемична отвара се препоръчва при камъни в бъбреците, висок албумин в урината, завишена кръвна захар и холестерол. Отварата от ечемик има още тхрачващо действие и значително повишава количествата на витамин B в организма. С нейна помощ може дори да откажете цигарите.

Най-лесният начин да си приготвите тази отвара е:

Накисвате около 150 г ечемик в малко вода за 1 нощ. На сутринта доливате още литър вода. След това варите за около 10 минути на тих огън и прецеждате. Отварата изпивате постепенно през деня, вместо вода.

Относно екстракта, който споменахме по-горе от ечемичен малц - можете да го намерите в специализираните магазини. Представлява изцяло растителен продукт, получен чрез екстракция на цялото ечемично зърно. Много наподобява пчелния мед като консистенция и сладост, но е с тъмнокафяв цвят и силно изразен вкус на малц. Явява се перфектен заместител на меда. Съдържа споменатите вече множество полезни вещества и витамини и се използва дори при лечение на хроничен бронхит, както и от спортисти- за сила и издръжливост. Подходящ е за добавяне към кисело или ядково мляко, различни напитки, както и към сладкиши. Може да си го разтваряте във вода, да го добавите към зърнена закуска или дори да си го намажете върху филийка хляб. Ароматът и вкусът наистина ще ви харесат, а полезността е гарантирана.

Дали ще се спрете на приготвена от вас ечемична отвара, ще си купите малцов екстракт, ще изпиете чаша хубава (крафт) бира или ще си сипете малко наистина добро уиски, избирате вие. Наясно сте обаче, че вариантите са съвсем различни и че не ви осигуряват еднакво количество от нужните вещества. И все пак, малцът си е малц- той може да бъде единствено полезен, стига да не прекалявате с него. Като с всеки друг продукт.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Подходящи ли са фет бърнърите за жени
· Избелване на зъбите: митове и истини
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Четвъртък
6
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Хималайската сол - в oсновата на живота
Всички знаем за "белите" врагове на здравето, за които трябва да внимаваме - бяла рафинирана захар, бяло...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Настроения според сезона
Пролетна умора, последвана от летен мързел, след това есенна меланхолия, а за капак и зимна депресия...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Джинджифилът е цъфтящо, многогодишно растение от семейство Zingiberaceae, има тесни, зелени листа и...
Необичайни признаци за дехидратация
Лято е, а телата ни имат нужда от повече течности. И ако за някои хора жаждата е напълно нормално и често...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Върбинка против умора, изтощение и стрес
В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
Електрическата четка за зъби – лукс или необходимост?
Тя е модерна, технологична, с много функции и има претенции да измива най-добре зъбите. Дали обаче е...
Вредните навици през бременността - II
Злоупотребата с медикаменти Домът ви е заприличал на образцова аптека, а вие пиете лекарства за щяло...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook