Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на малца


Ползи на малцовия екстракт


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина на някои вида алкохол - бирата, малкцовото уиски, бърбъна. Получаването на малц е дълъг и сложен процес. Този вид суровина е покълнал при изкуствени условия и впоследствие изсушен ечемик, пшеница или друг зърнен продукт.

Превръщането на зърната в малц започва с тяхното покълване. За да започне пък покълването, зърната се накисват във вода. Нормалното им водно съдържание е около 11 – 12%, докато за покълването им е нужно то да достигне около 44%. Този процес се осъществява в апарати, в които се поддържат оптимална влажност, температура и съдържание на въглероден двуокис във въздуха. В процеса на покълването в зърната се активират определени ензими, които разграждат скорбялата и високомолекулните белтъчини до разтворими съединения. Получената суровината се нарича „зелен малц“. Високото водно съдържание на този зелен малц го прави нетраен, затова той се суши в малцови сушилни, чрез обдухване с топъл въздух. Процесът отнема около 24 часа.

Световното производство се пада главно на ечемичния малц. Това обаче не означава, че останалите видове малц са по-некачествени. Всеки един от тях има определени характеристики и благодарение на тяхната комбинация могат да се получат невероятни като вкус, аромат и качество видове алкохол.

Именно от ечемичния малц се прави т.нар. малцов екстракт, който е бил особено популярен в следвоенния период, през първата половина на XX в. Използвал се е като хранителна добавка за деца сред британската работническа класа. Преди да го открият, негов заместител е било богатото на омега 3 рибено масло от треска. Поради факта, че то не е особено приятно на вкус и мирис, родителите започнали да го смесват с малцов екстракт, който е ароматен и сладък на вкус. Точно този малцов екстракт е прочутото „лекарство за усилване“, което Кенга дава на малкия Ру в книгата „Мечо Пух“.

Съставът на ечемичния малц е наистина внушителен:

В 100 грама се съдържат:

Над 10 гр протеини
78,3 гр въглехидрати
8,21 гр вода
Само 1,84 грама мазнини
Само 0,8 гр захари
7,1 гр фибри
37 мг калций
303 мг фосфор
224 мг калий
97 мг магнезий
4,71 мг желязо

Сред останалите преимущества на ечемичния малц са 0 грама холестерол, както и високо съдържание на всички витамини от групата B, витамин Е и витамин К.

Ечемикът се смята за една от най-ценните храни, с които разполагаме по принцип.

Ечемична отвара се препоръчва при камъни в бъбреците, висок албумин в урината, завишена кръвна захар и холестерол. Отварата от ечемик има още тхрачващо действие и значително повишава количествата на витамин B в организма. С нейна помощ може дори да откажете цигарите.

Най-лесният начин да си приготвите тази отвара е:

Накисвате около 150 г ечемик в малко вода за 1 нощ. На сутринта доливате още литър вода. След това варите за около 10 минути на тих огън и прецеждате. Отварата изпивате постепенно през деня, вместо вода.

Относно екстракта, който споменахме по-горе от ечемичен малц - можете да го намерите в специализираните магазини. Представлява изцяло растителен продукт, получен чрез екстракция на цялото ечемично зърно. Много наподобява пчелния мед като консистенция и сладост, но е с тъмнокафяв цвят и силно изразен вкус на малц. Явява се перфектен заместител на меда. Съдържа споменатите вече множество полезни вещества и витамини и се използва дори при лечение на хроничен бронхит, както и от спортисти- за сила и издръжливост. Подходящ е за добавяне към кисело или ядково мляко, различни напитки, както и към сладкиши. Може да си го разтваряте във вода, да го добавите към зърнена закуска или дори да си го намажете върху филийка хляб. Ароматът и вкусът наистина ще ви харесат, а полезността е гарантирана.

Дали ще се спрете на приготвена от вас ечемична отвара, ще си купите малцов екстракт, ще изпиете чаша хубава (крафт) бира или ще си сипете малко наистина добро уиски, избирате вие. Наясно сте обаче, че вариантите са съвсем различни и че не ви осигуряват еднакво количество от нужните вещества. И все пак, малцът си е малц- той може да бъде единствено полезен, стига да не прекалявате с него. Като с всеки друг продукт.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Хемороиди – от какво се получават?
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Четвъртък
7
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бъди автор на всеки ден от живота си
Имаш ли чувството, че не си част от собствения си живот? Че нещата се случват без твоя контрол и не по...
Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
Днес много се говори за емпатията като за всеобща ценност в общуването, като основа за емоционалната...
Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
Месечният цикъл все още е тема табу
Този период от месеца когато жената е в месечния си цикъл е обвит с митериозност и сякаш никой не говори...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Когато се събудите сутрин...
"Когато се събудите сутрин, благодарете за утринната светлина, за живота и силата. Благодарете за храната...
Кошмарният образ на победителя
Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Абсурдът да отлагаме удоволствието
Ако сте те от тези, които искат да свършат първо, второ, трето, да насмогнат на всичко и навсякъде и...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
Харвардски учени обявиха орехите за най-полезния продукт за сърцето. Дълго време се смяташе, че орехите...
Детето - левичар - I
Имате си сладко и умно дете. То расте и се променя с всеки изминал ден. По някое време обаче разбирате,...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Какво искам да постигна преди да умра
Когато сме малки, имаме толкова много мечти, желания, идеи, дори на възрастните да изглеждат глупави....
Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Най-важното умение, на което никой не ни учи
„Всички проблеми на човечеството произлизат от неспособността на човек да стои тихо сам в стая." - Блез...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
Крадци на щастие - I
Има неща, от които усмивките се скриват, настроението помътнява, а мислите стават мрачни. Колкото и да...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Сурови мисли
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови...
Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
Всички сме чували за йоните, и че те са положителни и отрицателни – това е техният електрически заряд....
Сутиенът винаги приковава вниманието
Малка част от нас са притежателки на безупречен бюст, който няма нужда от дооформяне, а и сутиенът се...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook