Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Рибата в детското меню


Кога и как да започне захранването с риба

        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко, белтъчините в него се усвояват лесно и пълноценно. Освен незаменими аминокиселини, рибата, в по-голям или малък процент, в зависимост от вида си, съдържа минерали, витамини, полиненаситени мастни киселини, в това число и омега-3, а морската риба съдържа и йод, така важен за правилното развитие и функциониране на щитовидната жлеза.

В детското меню рибата е един от най-важните компоненти, който трябва да присъства в храната поне веднъж седмично. Важно е да се има предвид, че тя е и един от най-силните алергени, затова захранването с нея трябва да стане внимателно и плавно, около 2-3 месеца след захранването с месо, т.е. около 10-12 месец, ако в семейството няма предразположеност към алергии. Що се отнася до черупчестите и морските дарове, те трябва да се избягват до третата годинка на децата, заради неоправдано високия риск от алергични раекции.


Кога и как да започнем захранването с риба:

За предпочитане е да се започне с някой от немазните видове риба- хек, калкан, бяла риба. Както е обичайно за въвеждането на нов вид храна, малко количество се смесва с вече въведен продукт, например зеленчуково пюре, и се предлага на детето в обедното меню, за да има възможност да се реагира навреме при евентуална алергична реакция. Най-чести такива са обрив, повръщане , стомашно неразположение, отоци. Ако липсват реакции, с всеки следващ ден количеството риба се увеличава, за да достигне размера на една порция- около 50-60 гр. за едногодишно дете.

Оптималното меню за децата, препоръчвано от педиатрите, включва риба един, максимум два пъти в седмицата- с нея не бива да се прекалява, защото често алергията към белтъчините в рибата действа с натрупване и ако я предлагате твърде често се повишава рискът от алергична реакция.


Как да избираме прясна риба:

Що се отнася до избора на самата риба, която купувате, трябва да внимавате за вида й. На прясната, охладена риба, хрилете отвътре са от ярко розови до кърваво червени, по хрилете на сладководните като сом, шаран може да има слуз, но тя трябва да е бистра. Люспите са ярки и сребристи. Очите също са бистри и според вида риба - изпъкнали в различна степен, но не е вдлъбнати навътре по външната им страна. Може да я съхранявате в хладилник два дни. Замразената риба има светло месо - ако то е тъмно, значи рибата е била повторно замразявана, а това не е добре. След размразяване, рибата трябва да се приготви веднага. Размразяването е най-добре да става в леко подсолена вода, за да се запазят максимално минералните вещества.


Как да приготвяме рибата за бебета и малки деца:

Най-подходящо за бебета и малки деца е приготвянето на пара - така се запазват най-добре полезните вещества. Варете я цяла или на едри парчета, за да бъде тя по-вкусна и сочна. Към водата може да се прибавят корени от магданоз, дафинов лист, лук или моркови, за допълнително овкусяване.
Като начало е най-добре да предлагате на детето рибно пюре - предварително сварената риба се комбинира с вече въведен в менюто зеленчук или зърнен продукт. Картофи, моркови, тиквички, грах, царевица, броколи- това са обичайните комбинации с риба. Може да добавите допълнително мазнина, особено ако приготвяте по-сух вид риба.

С порастването на детето е редно да разнообразявате и рибното меню- вече може да предложите печена риба, рибни кюфтенца, рибно суфле, фрикасе с риба...Основно правило си остава да почистите и най-фините костици, за да предпазите детето от задавяне.



Три изпитани рецепти с риба за деца след 1 годинка:

Рибни кюфтенца:
Около 250-300 гр. рибно филе (подходящо е филето от всяка речна риба), 1 филийка сух хляб, накиснат в прясно мляко, 1 малка глава кромид лук, 1 яйце, магданоз, копър, девесил, малко лимонов сок, олио
Рибата се смила в месомелачка или блендер, добавят се настърганият лук, накиснатият и отцеден хляб, наситнените подправки и лимоновият сок. Продуктите се омесват добре с яйцето. Оформят се кюфтенца, които се поставят върху хартия за печене, поръсват се с по 1 каф. лъжичка олио и се пекат в гореща фурна.

Риба- рагу
(за две-три порции)
Около 150 гр. рибно филе, по 1 среден морков, картоф и домат, половин глава лук, магданоз, копър, 1 ч. л. краве масло
Маслото се разтопява, към него се добавят нарязаните зеленчуци и се задушават около минута. Добява се вода и се оставят да поврят. Рибата се нарязва на парчета и се слага в тавичка. Добавят се зеленчуците и всичко се пече до готовност, накрая се поръсва със зелените подправки.

Риба със спанак и кускус
(за две-три порции)
Около 150 гр. бяла риба, шепа почистен спанак, ½ ч.ч кускус, ½ глава кромид лук, скилидка чесън, олио
Рибата се сварява на пара. Спанакът, лукът и чесънът се задушават в олиото, накрая се добява рибата, нарязана на парчета и всичко се разбърква . Кускусът се сварява по обичайния начин. Рибата и спанакът се сервират върху канапе от кускус.
Коментари
2019-01-17 #2
Цвети
Здравейте, Таня! Ще направим известна корекция. Благодарим за коментара!
2019-01-17 #1
Таня
Здравейте! Това, което сте написали за избора на прясна риба, не е вярно: "Прясната, охладена риба, има чисти и ярки хриле, без слуз по тях, гладки и блестящи люспи и светли, изпъкнали очи."
Хрилете отвътре трябва да са кърваво-червени, а не чисти и ярки. Хрилете на сладководните риби са със слуз. Ако рибата е стара, люспите пак ще са гладки и блестящи. Очите на много видове са изпъкнали и ако е стара рибата, няма да се вдлъбнат. Основното правило за очите е да са бистри, когато е стара рибата са замъглени.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Леща с тиквички и кус кус
· Червената леща - повече желязо за малки и големи
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Защо родителите не трябва винаги да са „в синхрон“ с децата си
· Тротинетка за всяко дете – как да изберем
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Петък
17
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Да се насладим на живота по график
Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че...
Абсурдът да отлагаме удоволствието
Ако сте те от тези, които искат да свършат първо, второ, трето, да насмогнат на всичко и навсякъде и...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Защо от загубата на домашен любимец толкова ни боли?
Хората, които нямат домашен любимец, често не разбират мъката на другите, когато се случи тяхната животинка...
Затлъстяването при децата: Причини, последици и превенция
Затлъстяването при децата е сериозен здравословен проблем, който засяга все повече млади хора по целия...
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Това кошмарно главоболие - II
Съществува обаче и друг вид главоболие – мигрената, чийто произход остава все така забулен в тайнственост....
Грешките в грима, които причиняват акне
Гримът може умело да покрие всеки недостатък и с негова помощ се създават невероятни визии. Съществуват...
Вредна ли е 3D технологията за детското зрение
3D технологията е бъдещето на киното, в това вече няма нужда никой да ни убеждава – нужно е само да хвърлим...
Изненадващо: Хората могат да чуват тишината
Учени използваха слухови илюзии, за да разкрият, че хората могат да чуят тишината по същия начин, по...
16 стъпки към духовно израстване
1. Не съди хората. Не говори лошо за човек в негово отсъствие. Той също е частичка от божественото съвършенство,...
Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
Лечебната дилянка е една от най-древните билки
В Древна Гърция и Рим дилянката е била една от най-прославените билки. В Средновековна Швеция пък се...
За изкуството на медицината
"Животът е кратък, пътят към изкуството - дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът - недостатъчен, а...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
Правилна грижа за устните - I
Стараем се да изглеждаме добре и красиви. Полагаме грижи за косата си, за кожата на тялото, позволяваме...
Без отпуск тази година? Станете турист в собствения си град
Ако вие сте от тези щастливци, които нямат голям или никакъв годишен отпуск, трябва ви спешно идея как...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Безопасни ли са оралните контрацептиви
Въпреки новопоявяващите се форми на контрацепция, противозачатъчните таблетки продължават да бъдат най-ефикасния...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook