Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Рибата в детското меню


Кога и как да започне захранването с риба

        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко, белтъчините в него се усвояват лесно и пълноценно. Освен незаменими аминокиселини, рибата, в по-голям или малък процент, в зависимост от вида си, съдържа минерали, витамини, полиненаситени мастни киселини, в това число и омега-3, а морската риба съдържа и йод, така важен за правилното развитие и функциониране на щитовидната жлеза.

В детското меню рибата е един от най-важните компоненти, който трябва да присъства в храната поне веднъж седмично. Важно е да се има предвид, че тя е и един от най-силните алергени, затова захранването с нея трябва да стане внимателно и плавно, около 2-3 месеца след захранването с месо, т.е. около 10-12 месец, ако в семейството няма предразположеност към алергии. Що се отнася до черупчестите и морските дарове, те трябва да се избягват до третата годинка на децата, заради неоправдано високия риск от алергични раекции.


Кога и как да започнем захранването с риба:

За предпочитане е да се започне с някой от немазните видове риба- хек, калкан, бяла риба. Както е обичайно за въвеждането на нов вид храна, малко количество се смесва с вече въведен продукт, например зеленчуково пюре, и се предлага на детето в обедното меню, за да има възможност да се реагира навреме при евентуална алергична реакция. Най-чести такива са обрив, повръщане , стомашно неразположение, отоци. Ако липсват реакции, с всеки следващ ден количеството риба се увеличава, за да достигне размера на една порция- около 50-60 гр. за едногодишно дете.

Оптималното меню за децата, препоръчвано от педиатрите, включва риба един, максимум два пъти в седмицата- с нея не бива да се прекалява, защото често алергията към белтъчините в рибата действа с натрупване и ако я предлагате твърде често се повишава рискът от алергична реакция.


Как да избираме прясна риба:

Що се отнася до избора на самата риба, която купувате, трябва да внимавате за вида й. На прясната, охладена риба, хрилете отвътре са от ярко розови до кърваво червени, по хрилете на сладководните като сом, шаран може да има слуз, но тя трябва да е бистра. Люспите са ярки и сребристи. Очите също са бистри и според вида риба - изпъкнали в различна степен, но не е вдлъбнати навътре по външната им страна. Може да я съхранявате в хладилник два дни. Замразената риба има светло месо - ако то е тъмно, значи рибата е била повторно замразявана, а това не е добре. След размразяване, рибата трябва да се приготви веднага. Размразяването е най-добре да става в леко подсолена вода, за да се запазят максимално минералните вещества.


Как да приготвяме рибата за бебета и малки деца:

Най-подходящо за бебета и малки деца е приготвянето на пара - така се запазват най-добре полезните вещества. Варете я цяла или на едри парчета, за да бъде тя по-вкусна и сочна. Към водата може да се прибавят корени от магданоз, дафинов лист, лук или моркови, за допълнително овкусяване.
Като начало е най-добре да предлагате на детето рибно пюре - предварително сварената риба се комбинира с вече въведен в менюто зеленчук или зърнен продукт. Картофи, моркови, тиквички, грах, царевица, броколи- това са обичайните комбинации с риба. Може да добавите допълнително мазнина, особено ако приготвяте по-сух вид риба.

С порастването на детето е редно да разнообразявате и рибното меню- вече може да предложите печена риба, рибни кюфтенца, рибно суфле, фрикасе с риба...Основно правило си остава да почистите и най-фините костици, за да предпазите детето от задавяне.



Три изпитани рецепти с риба за деца след 1 годинка:

Рибни кюфтенца:
Около 250-300 гр. рибно филе (подходящо е филето от всяка речна риба), 1 филийка сух хляб, накиснат в прясно мляко, 1 малка глава кромид лук, 1 яйце, магданоз, копър, девесил, малко лимонов сок, олио
Рибата се смила в месомелачка или блендер, добавят се настърганият лук, накиснатият и отцеден хляб, наситнените подправки и лимоновият сок. Продуктите се омесват добре с яйцето. Оформят се кюфтенца, които се поставят върху хартия за печене, поръсват се с по 1 каф. лъжичка олио и се пекат в гореща фурна.

Риба- рагу
(за две-три порции)
Около 150 гр. рибно филе, по 1 среден морков, картоф и домат, половин глава лук, магданоз, копър, 1 ч. л. краве масло
Маслото се разтопява, към него се добавят нарязаните зеленчуци и се задушават около минута. Добява се вода и се оставят да поврят. Рибата се нарязва на парчета и се слага в тавичка. Добавят се зеленчуците и всичко се пече до готовност, накрая се поръсва със зелените подправки.

Риба със спанак и кускус
(за две-три порции)
Около 150 гр. бяла риба, шепа почистен спанак, ½ ч.ч кускус, ½ глава кромид лук, скилидка чесън, олио
Рибата се сварява на пара. Спанакът, лукът и чесънът се задушават в олиото, накрая се добява рибата, нарязана на парчета и всичко се разбърква . Кускусът се сварява по обичайния начин. Рибата и спанакът се сервират върху канапе от кускус.
Коментари
2019-01-17 #2
Цвети
Здравейте, Таня! Ще направим известна корекция. Благодарим за коментара!
2019-01-17 #1
Таня
Здравейте! Това, което сте написали за избора на прясна риба, не е вярно: "Прясната, охладена риба, има чисти и ярки хриле, без слуз по тях, гладки и блестящи люспи и светли, изпъкнали очи."
Хрилете отвътре трябва да са кърваво-червени, а не чисти и ярки. Хрилете на сладководните риби са със слуз. Ако рибата е стара, люспите пак ще са гладки и блестящи. Очите на много видове са изпъкнали и ако е стара рибата, няма да се вдлъбнат. Основното правило за очите е да са бистри, когато е стара рибата са замъглени.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Леща с тиквички и кус кус
· Червената леща - повече желязо за малки и големи
· Пица от лимец с риба и каперси
· Паламуд плакия по варненски
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· Семейни игри и предизвикателства за 8 март
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Неделя
17
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Под хипноза
Хипноза е древно понятие. Както много други състояние от парапсихологията, и нейните корени са още в...
Видове главоболие и как да се справим с тях
Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може...
Планкът - наистина ли това е съвършеното упражнение и защо е толкова ефективно?
Понеже пролетта все по-ясно се вижда, а след нея идва ред и на лятото, време е и ние да се видим в огледалото...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Лечебните ползи на катранения сапун
Белият бор е един от най-мощните природни лечители. Силата на дървото е толкова голяма, че дори въздухът...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
16 стъпки към духовно израстване
1. Не съди хората. Не говори лошо за човек в негово отсъствие. Той също е частичка от божественото съвършенство,...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Капанът на обезличаването в името на любовта
“Когато сам изтриеш с гумичка своята самоличност, за да станеш част от някой друг - ставаш невидим за...
Повече увереност в епохата на социалните мрежи
Социалните мрежи и нашата податливост към изкушенията за бърза популярност в тях извадиха и най-хубавото,...
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е на три години и - много! Това е задължителен ритуал...
Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
Непосилната монотонност на ежедневието
Отново понеделник. Ставам и тръгвам на работа. Дългото пътуване в автобуса. На отиване и връщане. Време...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Отблизо за каланетиката - II. Упражнения
Каланетиката е полезна за изпълнение както в сутрешните часове, така и вечер. Сутрин помага за тонизиране...
Вместо паста за зъби
Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
За изкуството на медицината
"Животът е кратък, пътят към изкуството - дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът - недостатъчен, а...
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
Днес много се говори за емпатията като за всеобща ценност в общуването, като основа за емоционалната...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook