Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Рибата в детското меню


Кога и как да започне захранването с риба

        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко, белтъчините в него се усвояват лесно и пълноценно. Освен незаменими аминокиселини, рибата, в по-голям или малък процент, в зависимост от вида си, съдържа минерали, витамини, полиненаситени мастни киселини, в това число и омега-3, а морската риба съдържа и йод, така важен за правилното развитие и функциониране на щитовидната жлеза.

В детското меню рибата е един от най-важните компоненти, който трябва да присъства в храната поне веднъж седмично. Важно е да се има предвид, че тя е и един от най-силните алергени, затова захранването с нея трябва да стане внимателно и плавно, около 2-3 месеца след захранването с месо, т.е. около 10-12 месец, ако в семейството няма предразположеност към алергии. Що се отнася до черупчестите и морските дарове, те трябва да се избягват до третата годинка на децата, заради неоправдано високия риск от алергични раекции.


Кога и как да започнем захранването с риба:

За предпочитане е да се започне с някой от немазните видове риба- хек, калкан, бяла риба. Както е обичайно за въвеждането на нов вид храна, малко количество се смесва с вече въведен продукт, например зеленчуково пюре, и се предлага на детето в обедното меню, за да има възможност да се реагира навреме при евентуална алергична реакция. Най-чести такива са обрив, повръщане , стомашно неразположение, отоци. Ако липсват реакции, с всеки следващ ден количеството риба се увеличава, за да достигне размера на една порция- около 50-60 гр. за едногодишно дете.

Оптималното меню за децата, препоръчвано от педиатрите, включва риба един, максимум два пъти в седмицата- с нея не бива да се прекалява, защото често алергията към белтъчините в рибата действа с натрупване и ако я предлагате твърде често се повишава рискът от алергична реакция.


Как да избираме прясна риба:

Що се отнася до избора на самата риба, която купувате, трябва да внимавате за вида й. На прясната, охладена риба, хрилете отвътре са от ярко розови до кърваво червени, по хрилете на сладководните като сом, шаран може да има слуз, но тя трябва да е бистра. Люспите са ярки и сребристи. Очите също са бистри и според вида риба - изпъкнали в различна степен, но не е вдлъбнати навътре по външната им страна. Може да я съхранявате в хладилник два дни. Замразената риба има светло месо - ако то е тъмно, значи рибата е била повторно замразявана, а това не е добре. След размразяване, рибата трябва да се приготви веднага. Размразяването е най-добре да става в леко подсолена вода, за да се запазят максимално минералните вещества.


Как да приготвяме рибата за бебета и малки деца:

Най-подходящо за бебета и малки деца е приготвянето на пара - така се запазват най-добре полезните вещества. Варете я цяла или на едри парчета, за да бъде тя по-вкусна и сочна. Към водата може да се прибавят корени от магданоз, дафинов лист, лук или моркови, за допълнително овкусяване.
Като начало е най-добре да предлагате на детето рибно пюре - предварително сварената риба се комбинира с вече въведен в менюто зеленчук или зърнен продукт. Картофи, моркови, тиквички, грах, царевица, броколи- това са обичайните комбинации с риба. Може да добавите допълнително мазнина, особено ако приготвяте по-сух вид риба.

С порастването на детето е редно да разнообразявате и рибното меню- вече може да предложите печена риба, рибни кюфтенца, рибно суфле, фрикасе с риба...Основно правило си остава да почистите и най-фините костици, за да предпазите детето от задавяне.



Три изпитани рецепти с риба за деца след 1 годинка:

Рибни кюфтенца:
Около 250-300 гр. рибно филе (подходящо е филето от всяка речна риба), 1 филийка сух хляб, накиснат в прясно мляко, 1 малка глава кромид лук, 1 яйце, магданоз, копър, девесил, малко лимонов сок, олио
Рибата се смила в месомелачка или блендер, добавят се настърганият лук, накиснатият и отцеден хляб, наситнените подправки и лимоновият сок. Продуктите се омесват добре с яйцето. Оформят се кюфтенца, които се поставят върху хартия за печене, поръсват се с по 1 каф. лъжичка олио и се пекат в гореща фурна.

Риба- рагу
(за две-три порции)
Около 150 гр. рибно филе, по 1 среден морков, картоф и домат, половин глава лук, магданоз, копър, 1 ч. л. краве масло
Маслото се разтопява, към него се добавят нарязаните зеленчуци и се задушават около минута. Добява се вода и се оставят да поврят. Рибата се нарязва на парчета и се слага в тавичка. Добавят се зеленчуците и всичко се пече до готовност, накрая се поръсва със зелените подправки.

Риба със спанак и кускус
(за две-три порции)
Около 150 гр. бяла риба, шепа почистен спанак, ½ ч.ч кускус, ½ глава кромид лук, скилидка чесън, олио
Рибата се сварява на пара. Спанакът, лукът и чесънът се задушават в олиото, накрая се добява рибата, нарязана на парчета и всичко се разбърква . Кускусът се сварява по обичайния начин. Рибата и спанакът се сервират върху канапе от кускус.
Коментари
2019-01-17 #2
Цвети
Здравейте, Таня! Ще направим известна корекция. Благодарим за коментара!
2019-01-17 #1
Таня
Здравейте! Това, което сте написали за избора на прясна риба, не е вярно: "Прясната, охладена риба, има чисти и ярки хриле, без слуз по тях, гладки и блестящи люспи и светли, изпъкнали очи."
Хрилете отвътре трябва да са кърваво-червени, а не чисти и ярки. Хрилете на сладководните риби са със слуз. Ако рибата е стара, люспите пак ще са гладки и блестящи. Очите на много видове са изпъкнали и ако е стара рибата, няма да се вдлъбнат. Основното правило за очите е да са бистри, когато е стара рибата са замъглени.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Леща с тиквички и кус кус
· Червената леща - повече желязо за малки и големи
· Пица от лимец с риба и каперси
· Паламуд плакия по варненски
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Защо да купите бебешка количка от Baby.bg
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Петък
24
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Разговорът, който всяка майка трябва да проведе с дъщеря си
Една нова тема се прокрадва в живота на младите момичета. Тема, която може да окаже влияние върху него...
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
Левурда - още една българска суперхрана
Растението левурда (още див чесън) беше дълго време пренебрегвано, но тенденцията в последните години...
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Как да проработи любовта: Забранете думата "връзка"
Екхарт Толе (р. 16 февруари 1948 г. в Германия като Улрих Толе, но гражданин на Канада) е наричан "един...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
На екзистенц минимума на душата
Някой ден... Някой ден ше изчета онези дебели книги, които все отлагам. Ще изчета и "Вълшебната планина",...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Киберхондрия
Наскоро прочетох тревожно изследване (на Mediascope Europe за 2012 г.), което твърди, че една трета от...
Как да си направим: Лавандулова възглавница
Признавам, че аз самата рядко страдам от безсъние. Ала ми се стори изкушително, преди да заспя, докато...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Херпесът – гостенин за цял живот
На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен...
Дребните неща
„Животът скрит е в дребните неща…” Животът е поредица от цели, проблеми, задачи и препятствия. За...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
3 нестандартни подхода за сваляне на тегло
Повечето от нас, които имат проблем с излишните килограми, обикновено се сблъскват с трудни за спазване...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа
Тяло, ум и душа – това са нашите три неделими същности, между които трябва да поддържаме баланс, според...
Децата в големия град
Замисляли ли сте как живее вашия малчуган в големия град? Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови...
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Живот под контрола на хормоните - I
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно по време на „критическите дни”, когато...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Европейска харта за правата на пациента
Европейският ден на правата на пациента се отбелязва от 2007 г., когато Active Citizenship Network, заедно...
Шумът в големия град
В течение на целия ден ние сме под въздействието на различни звуци. Всеки един от тях ни оказва влияние...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook