Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Алкални храни за здраве през зимата


Но и за всички сезони


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните молекули да преобладават. Ако не се получава и средата ни е твърде киселинна, тялото започва да си набавя тези минерали от мускулите, костите, сухожилията и разбира се - страда черния дроб. Това продължително изразходване на минералите от организма води до ацидоза - повишена киселинност на телесните течности (когато Ph в кръвта е под 7,35)

Симптомите за киселинност на организма са сравнително лесно разпознаваеми - отслабен имунитет, мускулни схващания, болки в ставите и мускулите, бърза умора, безсъние, преждевременно клетъчно стареене, затлъстяване, диабет, както и далеч по-сериозни и дори нелечими заболявания.


За да поддържаме организма си в добро здраве, имаме нужда от достатъчно алкални храни. През зимата е особено важно, за да сме здрави и неподатливи на вирусни инфекции. Точно сега, обаче е времето на месото, сладките неща и ограниченото наличие на зеленчуци- все факти, които ни „хвърлят” право в „обятията” на киселинните храни. Затова, нека разберем кои са алкалните храни, за които не бива да забравяме през този толкова рисков за здравето ни сезон.

Алкализиращите зеленчуци

Спанак, броколи, кейл (наричан листно зеле или „новото говеждо месо”) държат първенството сред високо алкалните зеленчуци. Доверете се още на зелето и карфиола. Не са трудни за намиране и през студените месеци, затова не ги подминавайте. А иначе краставиците също спадат към тази група- и дори през зимата да не ги консумираме особено често, нека не ги забравяме през останалите сезони.

Сред кореноплодните също има алкални „победители”- червеното цвекло, морковите и хрянът - перфектните зимни имуностимулатори. Напролет пък не забравяйте за червените и белите репички.

Най-доброто съотношение обикновено е около 70% алкални и 30% киселинни храни и напитки.
Вероятно навсякъде за него четете, но няма как да го подминем и тук - добрият, стар чесън -достатъчно алкален и още повече полезен. Магданозът и кълновете са сред най-високо алкалните храни, както и повечето подправки. Малко по-ниско алкални са целината и джинджифилът. Не пренебрегвайте и лука, зеления боб, чушката и соята - нареждащи се сред категорично алкалните храни, те ще ви заредят само с полезни вещества.

Алкализиращи плодове

Сред плодовете можете спокойно да прекалите с лимоните- може би най-алкализиращата храна от всички. От време на време се доверявайте и на авокадото, бананите, грейпфрута. Сушените плодове също са алкализиращи. Добавяйте ги спокойно в смутито или просто така.

Алкализиращи подправки

А дали не сте чували и за кайенския пипер - известен е със своите антибактериални свойства и е богат източник на витамин А, който ще ви избави от неприятното действие на киселините в тялото ви. Сред подсладителите високо алкална е стевията, а малко по-ниско алкална е меласата - имайте ги предвид, когато приготвяте сладки неща.

Прегледна таблица на алкализиращи и вкиселяващи храни

И накрая- освен, че вече научихте кои са най-алкалните храни, редно е да знаете и кои са най-киселинните такива, за да можете да ги избягвате. Захарта е същинска киселинна отрова. Бялото брашно, рафинираният ориз - също. Сред най-киселинните добавки, с които обичаме да гарнираме ястията си е соевият сос. Една от най-полезните суровини в сладкарството също спада към киселинните храни и това е какаото. Сред зеленчуците първенството държат гъбите, а сред плодовете портокалите, ябълките . С месото никога не бива да прекалявате, тъй като и говеждото, и свинското, и птичето, са киселинни меса. Яйцата също имат висока степен на киселинност. Сред напитките- не злоупотребявайте с кафето и алкохола, за да не изчерпате много бързо алкалните си запаси.

Добре е да знаем, че тялото ни само се опитва да се предпази от тези киселини посредством мазнините. Започвайки да трупа мазнини, то блокира киселините. Работата на мазнините е да ни предпазят, но в същото време - наясно сте колко много ни вредят. Ако се чудите защо не виждате резултати, при положение, че тренирате усилено, проверете нивото на киселинност в организма си. Именно, когато сложим в норма алкално-киселинния си баланс, ще се избавим от натрупаните мазнини. Или пък, ако сме с много ниско тегло, ще успеем да качим по-лесно няколко килограма.

Яденето на прекалено много алкални храни също може да доведе до проблеми с течение на времето, но рискът е много по-малък, затова наистина е задължително да обърнем достатъчно сериозно внимание на този вид баланс в организма. За да поддържаме такъв е добре, освен да похапваме повече алкални храни, и да се движим достатъчно. Освен това е хубаво да редуваме минералната вода с изворна или да пием само изворна, както и да не пием вода, докато се храним, за да може тялото ни по-добре да усвои храната с всичките и полезни вещества. Последни данни сочат, че храната на българина е предимно киселинна, което е достатъчно основателен факт да се замислим какво ядем и защо всъщност боледуваме. Бъдете отговорни за здравето си. Помогнете си сами, преди да се наложи да потърсите помощ от специалист. Тогава вече сте закъснели.
Коментари
2017-02-11 #1
Andre
Към киселинните храни сред плодовете да са портокалите, ябълките?! Имате грешка нещо. И портокалите и ябълките са алкални храни а не киселинни. Въобще не знам плод който да е към киселинните храни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
Събота
24
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пазете се! Медикаменти обещават магическо отслабване след празничните трапези
Идеята за феноменално намаляване на килограмите изглежда най-привлекателна особено след поредица от почивни...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Как да се защитим от кърлежи
Топлото време ни мами за разходки сред прохладата на гората, за пикници на сенчести полянки, бране на...
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
Избери си семейство за Коледа
Казват, Коледа е семеен празник. Засипват ни картини и думи на сплотеност и общност, която идва от кръвта,...
Колко вида кураж има и как да го развием, за да бъдем успешни?
„Кураж е необходим не само за смелите дела, но също така и за продуктивните дейности и мислене.“ - Фридрих...
Шест японски тайни за дълголетие
Районът на Окинава се нарича "синя зона" - където хората живеят много дълго време. Животът до 100 години...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
Нещастието, което сами си навличаме
Мислите ли за щастието? Дали го познавате, дали някога изобщо сте го срещали? Казват, че ако си задавате...
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Защо трябва да махнем телефона си от спалнята вечер?
За много хора вече целият им живот е съсредоточен в телефона. Оправданията, че ни помага за работа и...
Безсрамно за срамните болести - II
ХИВ/СПИН - разрушава имунната система и тялото става неспособно да се пребори с множеството инфекции...
Топла зима с мурсалски чай
Зимата несъмнено е времето за чай. Вече сме споменавали колко ползи имаме от него. Сега обаче ще обърнем...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
Печурките са много полезни, защото имат положителен ефект върху здравето поради хранителната си стойност. „Те...
Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
Конопеното олио е една от онези здравословни мазнини, за които няма да сбъркаме, ако ги ползваме и за...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook