Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Алкални храни за здраве през зимата


Но и за всички сезони


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Киселинният баланс е много важен за организма. Винаги е добре средата да е леко по-алкална и алкалните молекули да преобладават. Ако не се получава и средата ни е твърде киселинна, тялото започва да си набавя тези минерали от мускулите, костите, сухожилията и разбира се - страда черния дроб. Това продължително изразходване на минералите от организма води до ацидоза - повишена киселинност на телесните течности (когато Ph в кръвта е под 7,35)

Симптомите за киселинност на организма са сравнително лесно разпознаваеми - отслабен имунитет, мускулни схващания, болки в ставите и мускулите, бърза умора, безсъние, преждевременно клетъчно стареене, затлъстяване, диабет, както и далеч по-сериозни и дори нелечими заболявания.


За да поддържаме организма си в добро здраве, имаме нужда от достатъчно алкални храни. През зимата е особено важно, за да сме здрави и неподатливи на вирусни инфекции. Точно сега, обаче е времето на месото, сладките неща и ограниченото наличие на зеленчуци- все факти, които ни „хвърлят” право в „обятията” на киселинните храни. Затова, нека разберем кои са алкалните храни, за които не бива да забравяме през този толкова рисков за здравето ни сезон.

Алкализиращите зеленчуци

Спанак, броколи, кейл (наричан листно зеле или „новото говеждо месо”) държат първенството сред високо алкалните зеленчуци. Доверете се още на зелето и карфиола. Не са трудни за намиране и през студените месеци, затова не ги подминавайте. А иначе краставиците също спадат към тази група- и дори през зимата да не ги консумираме особено често, нека не ги забравяме през останалите сезони.

Сред кореноплодните също има алкални „победители”- червеното цвекло, морковите и хрянът - перфектните зимни имуностимулатори. Напролет пък не забравяйте за червените и белите репички.

Най-доброто съотношение обикновено е около 70% алкални и 30% киселинни храни и напитки.
Вероятно навсякъде за него четете, но няма как да го подминем и тук - добрият, стар чесън -достатъчно алкален и още повече полезен. Магданозът и кълновете са сред най-високо алкалните храни, както и повечето подправки. Малко по-ниско алкални са целината и джинджифилът. Не пренебрегвайте и лука, зеления боб, чушката и соята - нареждащи се сред категорично алкалните храни, те ще ви заредят само с полезни вещества.

Алкализиращи плодове

Сред плодовете можете спокойно да прекалите с лимоните- може би най-алкализиращата храна от всички. От време на време се доверявайте и на авокадото, бананите, грейпфрута. Сушените плодове също са алкализиращи. Добавяйте ги спокойно в смутито или просто така.

Алкализиращи подправки

А дали не сте чували и за кайенския пипер - известен е със своите антибактериални свойства и е богат източник на витамин А, който ще ви избави от неприятното действие на киселините в тялото ви. Сред подсладителите високо алкална е стевията, а малко по-ниско алкална е меласата - имайте ги предвид, когато приготвяте сладки неща.

Прегледна таблица на алкализиращи и вкиселяващи храни

И накрая- освен, че вече научихте кои са най-алкалните храни, редно е да знаете и кои са най-киселинните такива, за да можете да ги избягвате. Захарта е същинска киселинна отрова. Бялото брашно, рафинираният ориз - също. Сред най-киселинните добавки, с които обичаме да гарнираме ястията си е соевият сос. Една от най-полезните суровини в сладкарството също спада към киселинните храни и това е какаото. Сред зеленчуците първенството държат гъбите, а сред плодовете портокалите, ябълките . С месото никога не бива да прекалявате, тъй като и говеждото, и свинското, и птичето, са киселинни меса. Яйцата също имат висока степен на киселинност. Сред напитките- не злоупотребявайте с кафето и алкохола, за да не изчерпате много бързо алкалните си запаси.

Добре е да знаем, че тялото ни само се опитва да се предпази от тези киселини посредством мазнините. Започвайки да трупа мазнини, то блокира киселините. Работата на мазнините е да ни предпазят, но в същото време - наясно сте колко много ни вредят. Ако се чудите защо не виждате резултати, при положение, че тренирате усилено, проверете нивото на киселинност в организма си. Именно, когато сложим в норма алкално-киселинния си баланс, ще се избавим от натрупаните мазнини. Или пък, ако сме с много ниско тегло, ще успеем да качим по-лесно няколко килограма.

Яденето на прекалено много алкални храни също може да доведе до проблеми с течение на времето, но рискът е много по-малък, затова наистина е задължително да обърнем достатъчно сериозно внимание на този вид баланс в организма. За да поддържаме такъв е добре, освен да похапваме повече алкални храни, и да се движим достатъчно. Освен това е хубаво да редуваме минералната вода с изворна или да пием само изворна, както и да не пием вода, докато се храним, за да може тялото ни по-добре да усвои храната с всичките и полезни вещества. Последни данни сочат, че храната на българина е предимно киселинна, което е достатъчно основателен факт да се замислим какво ядем и защо всъщност боледуваме. Бъдете отговорни за здравето си. Помогнете си сами, преди да се наложи да потърсите помощ от специалист. Тогава вече сте закъснели.
Коментари
2017-02-11 #1
Andre
Към киселинните храни сред плодовете да са портокалите, ябълките?! Имате грешка нещо. И портокалите и ябълките са алкални храни а не киселинни. Въобще не знам плод който да е към киселинните храни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
· Подходящи ли са фет бърнърите за жени
· Избелване на зъбите: митове и истини
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Неделя
9
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сушените плодове лекуват - II част
Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние...
Калолечение за здраве и дълголетие - I
Лечебната кал е дар от природата с много ползи за организма. Тя има сложен физико-химичен състав, заради...
Сугестопедията - българска следа в обучението
Българската наука може да не е дала много на света, но пък напоследък често слушаме за сугестопедията,...
Ехинацеята – допинг за имунната система
Макар, че понякога човешкото здраве изглежда изключително крехко, в нашия организъм се крият огромни...
През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
НЗОК напомня, че целият месец юни е периодът, в който можем да сменим личния си лекар, респективно -...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
Какво става, когато технологиите, и то най, най-новите се съюзят с рекламния бизнес, не за поредната...
Пробиотиците - защо не можем без тях - II
Важно е не само да приемаме достатъчно полезни бактерии, но и да им осигуряваме оптимална среда за развитие...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Добрият стар сапун - II
Сапунът и киселинният баланс на кожата Най-силният аргумент срещу сапуните е високото им pH – между...
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е на три години и - много! Това е задължителен ритуал...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Анорексия или просто диета - II
Правилният подход Но как да разберете в опасност ли е вашето дете? И как трябва да реагирате? На първо...
Екзотично, полезно и непознато
Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има...
Най-странните фобии, които хората развиват
Страхът е една от най-интересните и влиятелни части на човешката природа - това е най-мощният вътрешен...
Сутрешни ритуали за обич
Сутрините са начало на деня. Те са подарък от живота. Твърде голяма част от нас обаче сякаш не го осъзнават....
Лек за разширените вени - II
Важно е още при първите признаци на венозен проблем, да вземем превантивни мерки, за да не се стигне...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Фолиевата киселина - ползи за здравето и бременността
Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за важните микроелементи, витамини и хранителни вещества,...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook