Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кейлът е поредната обявена за „супер” храна. Богатото семейство на Зелеви е дала не е един и двама видни представители, подкрепящи здравословното хранене, но кейлът излиза гордо пред цялото семейство, за да се окичи и с титлата - "цар на зеленолистните зеленчуци", измествайки спанака и братовчеда броколи.

Културата на хранене дотолкова се е изменила, че учени, нутриционисти и обикновени хора са в търсене на всякакви алтернативи, забравени традиционни храни, комбинации от хранителни режими и технологии на приготвяне, само и само да се намалят негативните въздействия на модерното хранене. Много хора и кардинално промениха режима си – минаха към веган хранене, суровоядство и вегетарианство. Но науката ги предупреждава, че, за да е здравословна тази кардинална промяна, храненето им трябва да е изключително добре планирано и пълноценно.

Храни като кейлът са истинска революция за здравословното хранене не само за тях, а и за останалите, които ако не отричат месото, поне ги е грижа какво ядат. Той е достъпната за всички суперхрана


Кейлът, още листно зеле, е представител на семейство Зелеви и може да се срещне в почти цял свят. В Тайван и Малайзия се слага в супи, а в Европа е предпочитан на задушено с месо – традиция, тръгнала в Скандинавските страни около Средновековието. Действително, най-популярен е кейлът в Северна Европа. У нас не е бил много разпространен по време на Средновековието, но около и след Освобождението, когато и много наши градинари отиват на работа из Европа, зелето без глави идва и в нашата страна.

Полезни свойства на кейла


Кейлът неслучайно е суперхрана – той показва много високи нива на най-полезните вещества за човешкия организъм:

Като всеки листен зеленчук, кейлът съдържа много фолиева киселина, фибри и хлорофил – те подобряват работата на храносмилателната система.

Можем спокойно да кажем за кейлът, че е „вегетарианското говеждо”. Да, месото има повече желязо от него, но само ако произходът на месото е гарантиран, както и качеството му. А сравнението между двете храни по отношение на калориите е еднозначно – кейлът с неговите 35 калории за 100 гр е далеч по-диетичен.

Пак сравнено по отношение на калориите и произхода – кейлът бие млякото по нива на калций, но комбинацията с витамин К, прави сравнението направо безпочвено – кейлът по-добре предпазва от остеопороза, възпаление на ставите, артрит и пази костното вещество много по-добре от който и да е млечен продукт. Витамин К и служи за транспортьор на калция до пълното му усвояване. Но и витаминът се грижи калцият да не се натрупва в зоната около сърцето и аретриите, с което се предотвратява развитието на атеросклероза.

Витамин К крие може би най-голямото предимство на кейла. В зеленчука този витамин надвишава за 100 гр дневната доза два пъти. Витаминът се намира в ограничени количества в прясната храна и не е толкова разпросранен, но има изключително важни функци – оптимизира съсирването на кръвта и има противовъзпалителен ефект. Това важи за всички тъкани и органи – от стомашните язви, до ставни възпаления, чревната система. Учени твърдят, че е добра превенция срещу рак и Алзхаймер, но това остава още не докрай изследвата област.

Кейлът притежава мощни антиоксидантни свойства и се включва във всички детоксикиращи и диетични режими. Той чисти стомашно-чревния тракт от токсини. Там роля вземат каретеноидите и флавоноидите.



Витамин С е другото голямо предимство за кейла. В сравнение с морковите нивата на витамина са 18 пъти по-големи и с 4 пъти повече от на спанака. Другият антиоксидант, витамин А, също има високи нива в кейла.

Ползите в кейла за веганите, суровоядците и вегетарианците се виждат лесно – желязо, калций+витамин К, фибри и витамини. Затова това е една от храните, които задължително трябва да консумират.


Отглеждане на кейл


Кейлът се отглежда много лесно, защото не прави глави и това, което е важно за вас, за да имате хубав кейл е той да прави само листа. Оглежда се от семена и се сее на разсад пролетта, а порасналите към 10-15 см стръкове се разсаждат на 20-30 см едно от друго в съвсем обикновена градинска почва. Нужда от наторяване няма. Добре е да следите за бялата зелева пеперуда. Оглеждайте задната част на листата и при необходимост пръскайте с разредена настойка от коприва или се посъветвайте с агроном.

Листата се режат с ножичка когато са малки и крехки – тогава не горчат много и са най-вкусни на салати и смути, както кейлът е най-полезен. На по-големите листа им се отрязва централната жила. Можете да режете листата спокойно, а ако добре поливате и не режете през основата на кейла – ще се радвате на листа до есента и дори след есенните слани. Единствено първият, обикновено мокър и тежък сняг пречупва листата, но иначе – кейлът е много студоустойчив.

Кулинарна употреба на кейл


Кейлът е приготвя както листните зеленчуци. На смути в различни комбинации, добре е да е с лимон, който малко смекчава леко лютивия му вкус. Може да се добавя в салата като спанака или да се готви на яхнии, задушено и различни кишове, фритати. Оптимално за диетичното хранене е добре той да се приготвя на пара, но това важи за в най-пълна сила за специални режими. На вкус е с леко лютив, типично зелев вкус, но е приятен и пикантен. Не се колебайте да опитате кейла – цените му говорят достатъчно за търсенето, той е нормална европейска, а не някоя екзотична храна и може да се гледа на терасата съвсем спокойно.
Коментари
2018-10-28 #1
Теофил Георгиев
Пробвах и съм доволен от този зеленчук.Как да се снабдя със семе да си го произвеждам.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
Четвъртък
23
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ориенталският танц
В древността танцът е бил мистичният език, чрез който хората са се свързвали с божествата и с мъдростта...
Как се променят жените, когато не са обичани?
Любовта може да се ражда за няколко минути, да се гради бавно, но да умира до края на дните ни. Няма...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
В плен на емоциите
Докато покупката на нова дреха е в състояние да ни изстреля за минути в небесата и да се сбогуваме с...
Причини за постоянната умора
Вече наближава пролетта, а с нея и така „любимата” ни пролетна умора. При някои от нас тя е особено осезаема,...
Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
Лято е, температурите не спират да се покачват, слънцето ни дарява с изобилие от светлина, предразполагайки...
8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
След като пролетта най-накрая пристигне, много от нас се отправят навън, за да се насладят на по-топлото...
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Нова мания против стрес - книжки за оцветяване за възрастни
Мислите ли, че оцветяването е само за деца и вие отдавна сте преживели тази страст? Време е да преосмислите...
Фермерските пазари - перспектива за био земеделието
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво слагат на трапезата...
7 симптома, зад които депресията се крие
Депресията не е признак на слабост и никой не е застрахован срещу нея. Оказва се, че близо 20% от хората...
Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
Есенната умора се появява след летните ваканции и се характеризира със заморяващо чувство на изтощение...
18 неща, които бременните жени тайно правят
Нека си признаем, бременността не е каквото сме очаквали, както са ни казвали и каквото пише по книги...
Ритъмът на сърцето - II
Кога да не мерим пулса? Когато: сме в изправено или легнало положение- най-малки стойности се отчитат...
Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
Да включим в менюто си ягоди е повече от полезно за организма ни: Укрепват имунната система Подобряват...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Подарете за Коледа не скъпоценна вещ, а безценно преживяване
Декември, колкото студен и мрачен, толкова и празничен и еуфоричен. Всеки забързан нанякъде, всеки нещо...
Морковите и доматите са по-полезни сготвени
Маргарита Королева, професор от Руската федерална медико-биологична агенция, доктор на медицинските науки,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Голямото семейство и малките ми ритуали сутрин
Имам четиричленно семейство. Всеки е с различен график и има различни изисквания сутрин. Малката не иска...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Какаото помага за по-добра работа на мозъка
Британски учени от Университета в Бирмингам, заедно с американски колеги от Университета на Илинойс,...
Лечение... с вода!
Никой от нас не би могъл да живее без вода. Самите ние сме съставени в по-голямата си част от нея. Но...
Здравословният егоизъм
Егоизмът не е нещо, което звучи особено добре, но факт е, че всеки има нужда от здравословната му доза....
Анемията – скритите симптоми
Анемията обикновено се промъква в живота ни незабелязано. Слабост, лесна умора, депресия, задух и учестено...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Как да се справим със задържането на вода в организма?
Водата е от решаващо значение за здравето и представлява много голяма част от тялото ни. Всъщност, човешкото...
Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
Забелязвате ли непрекъснатото желание на голяма част от хората около вас да се показват, да изявяват...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Изборите в живота ни като възможност за израстване
„Ако винаги правиш правилния избор, няма как да растеш” - Хийт Леджър Справянето с ежедневните...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook