Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Смутито завладява с финес здравословното хранене


За ползите, комбинациите, видовете смути, както и някои препоръки

Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все повече хора. Като решение идват алтернативите на традиционните представи за формата и вида на храната, която приемаме. Хит стават т.нар. супер храни и алтернативите за междинните хранения. Така възниква станалото истински хит в последните години смути.

Смути (от англ. smooth ”гладък”) наричаме гъста, кремообразна напитка, приготвена от различни плодове, зеленчуци, листни зеленчуци, ядки, разбити с блендер и смесени с течност, към които обикновено се добавя и ситно натрошен лед.

Смути с предимство пред фрешовете (джусинг).

Основната разлика между смути и фреша е, че за разлика от соковете, които съдържат само прясно изцедения сок от компонентите, за приготвянето на смути се използва целият плод или зеленчук. От месестата част смутито получава фибри (полезните растителни влакнини), а от семките и кората - мазнини, протеини, пектин и други полезни вещества. Това прави вкусът по-плътен от на фреша и усвояването на полезните вещества е по-пълноценно.

Пресните сокове - за какво да внимаваме.

Технологията на приготвяне на смутитата и соковете също е различна - блендирането прави напитката по-гъста и пухкава. Друго съществено предимство на смутито пред сока е това, че за обработването на смути от организма е необходима повече енергия, много по-засищащо е и напълно замества едно основно хранене. Диетолозите и нутриционистите горещо препоръчват прясно приготвено смути за закуска - то ще даде нужната енергия за старт на деня и в същото време няма да донесе чувство за тежест и дискомфорт. Освен това смути можем да си направим с плод или зеленчук, който не е възможно да бъде изстискан на сок - авокадо, банан, листни зеленчуци, замразени плодове.

Шейковете още по-силно се различават от смути, защото правят на основата на краве мляко, което се избягва при смути. Прясното мляко е с все по-спорни ползи за организма. В шейковете се слагат и пресни плодове, но съдържанието им е малко.

Комбиниране на съставките

Плодове и зеленчуци е възможно да се комбинират, но като цяло е нежелателно и нека комбинацията да не е равностойна - нека едното да преобладава. Ябълка, лимон, краставици са неутрални и може да участват в комбинации. Подобно на бебешкото захранване, опитвайте комбинации, като въвеждате по един нов компонент и следете за неприятни реакции - обикновено подуване и газове. И не се увличайте да слагате твърде много компоненти.

Смутитата са с изключително разнообразен състав. Най-общо рецептите съдържат поне един плод или зеленчук с месеста консистенция, поне един по-сочен, течност за разреждане - обикновено изворна вода или ядково мляко. Лед също можете са добавяте, особено лятото действа освежаващо, както и други добавки.

Видове смути според съдържанието.

Плодово смути. При него се блендират плодове (пюрира се в блендер) изцяло по ваш вкус или по вкуса на хората, за които го приготвяте. Експериментирайте с различни варианти - ограничава ви единствено вашето въображение. Сезонът не е пречка - спокойно могат да бъдат използвани замразени плодове. Банани с ягода, праскови с пъпеш, микс от горски плодове...вариациите наистина са безкрайни.

Зеленчуково смути. Разликата с плодовото е ясна, технологията за приготвяне на двете е еднаква, а би могло да се приготви и плодово-зеленчуково смути. Използвайте всякакви видове зеленчуци, които могат да се консумират сурови. Към тях може да прибавите и пресни подправки - магданоз, босилек, копър. Интересен фактът, че много деца, които отказват зеленчуци, предлагани по обичайния начин, консумират с удоволствие зеленчуково смути;

Десертно смути. Разликата между десертното смути и шейковете е много малка. Шоколад, стафиди, сметана, сладолед - тези съставки, макари не до там полезни, са позволени за направата на десертно смути. За основа обикновено служат плодове. Десертното смути би могло да се превърне в любимо лакомство за децата, особено ако се замрази. Положителното тук е, че вие сами комбинирате съставките и бихте могли да вмъквате и полезни вкусотии - банани, фурми, лешници и какаови ядки, подсладени с мед и овкусени с ванилия или пръчка канела;

Зелено смути. То се превърна в истински хит сред почитателите на здравословния начин на живот. В основата му са листни зеленчуци - спанак, лапад, зеле, киселец, коприва, кълнове, тученица, селъри, кале, магданоз, целина -
блендирани заедно и смесени с вода, сок от цитруси или мляко от ядки. Зелените смутита са изключително здравословни, съдържат голямо количество хлорофил, лесноусвояеми протеини, фолиева киселина. Калориите са малко, но за сметка на това са истински витаминни бомби и зареждат организма с енергия. Много по-удачни са зеленолистните за смути, отколкото за фреш - представете си колко магданоз отива за една чаша сок, а при смути ще ползваме целия магданоз. Важно е постепенно да се увеличава количеството на зеленолистните, за да се свикне с особения вкус. Много са полезни преди и след тренировка, като следобедна закуска за хора с интензивен начин на живот, подложени на стрес и умора, злояди и капризни към храната деца;

Диетично смути (смути за отслабване). Съобразено с диетичния режим, който спазвате, смутито може да замени някое от храненията. Овесени ядки, пшеничен зародиш, бадеми, лешници - тези достатъчно хранителни съставки носят необходимата енергия, без да създават чувство за тежест. Ако диетата ви е с някаква цел - детокс, отслабване, оптимизиране на метаболизма, е добре смутито да се съобразява с плана без отклонения

Препоръки за консумация на смути

Консумирайте смутито веднага след блендирането, особено ако съдържа цитруси и други богати на витамин С компоненти, тъй като той се окислява бързо, смутито променя цвета си и губи витамина;

Пийте бавно, наслаждавайте се, „предъвквайте” всяка глътка, преди поглъщането й. Може да ви се струва нелепо, но това е важно за челюстите и цялостното усещане, че се храним, а не пием.

За важността на дъвченето на храната

Някои от използваните продукти могат да се накиснат предварително във вода, за постигане на по-добра консистенция на смутито - овесени трици, ядки, сушени плодове.

Инвестирайте в добър блендер, и с пасатор става, но той не прави консистенцията лека, а я "смачква". В блендера с голяма мощност можете да слагате големи и твърди плодове и те се стопяват за секунди.

Към прясно направеното смути могат да се добавят още и прахообразни или течни хранителни добавки - кълнове, спирулина и други водорасли, пшеничен зародиш, билки на прах, конопен протеин, чиа и мака на прах. Всичко, което смятате за полезно и което ви действа добре.

Това е част от чара на смути - постоянното експериментиране с полезните продукти и суровини. Ето така смутито завладя здравословното хранене.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Витамин C и връзката му с колагена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· 5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
· Мащабно проучване: Изкуствените подсладители увеличават риска от рак с 13%
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Доклад: Устойчивите на петна и вода продукти съдържат токсични химикали
Неделя
22
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Цялата истина за „хапчето след секс”
Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един неприятен свидетел. За да избегнем...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Днешният човек трябва да бъде забавляван. Телевизията особено силно ни напомня това – шоута, сериали,...
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Мъжът със златната ръка
Има един човек на света, който е помогнал на повече хора, отколкото можем да си представим, че е възможно...
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Щастието – избор или следствие?
Една вечер в колата, моят приятел ме попита, какъв е смисълът на живота според мен? Да си щастлив – казах...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Ролите, които играе жената
Не е нужно да сте родена актриса, за да ви се налага да изиграете безброй роли в живота си. Замисляли...
Когато усмивката е малко насила
Има моменти, в които хич не ти е до усмивка, но се усмихваш. За да скриеш своята уязвимост. За да покажеш,...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
В търсене на изгубеното спокойствие
„Спокойният ум не може да бъде смутен или уплашен, а следва своя вътрешен ритъм в радост или несполука...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива...
Криза на идентичността - кога се случва и кой е заплашен?
Може би сте чували и преди термина "криза на идентичността" и вероятно имате някаква представа какво...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Не мога или не искам
Когато някой каже, че не може нещо това наистина ли е така или просто означава че не иска? Дори, когато...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook