Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Смутито завладява с финес здравословното хранене


За ползите, комбинациите, видовете смути, както и някои препоръки

Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все повече хора. Като решение идват алтернативите на традиционните представи за формата и вида на храната, която приемаме. Хит стават т.нар. супер храни и алтернативите за междинните хранения. Така възниква станалото истински хит в последните години смути.

Смути (от англ. smooth ”гладък”) наричаме гъста, кремообразна напитка, приготвена от различни плодове, зеленчуци, листни зеленчуци, ядки, разбити с блендер и смесени с течност, към които обикновено се добавя и ситно натрошен лед.

Смути с предимство пред фрешовете (джусинг).

Основната разлика между смути и фреша е, че за разлика от соковете, които съдържат само прясно изцедения сок от компонентите, за приготвянето на смути се използва целият плод или зеленчук. От месестата част смутито получава фибри (полезните растителни влакнини), а от семките и кората - мазнини, протеини, пектин и други полезни вещества. Това прави вкусът по-плътен от на фреша и усвояването на полезните вещества е по-пълноценно.

Пресните сокове - за какво да внимаваме.

Технологията на приготвяне на смутитата и соковете също е различна - блендирането прави напитката по-гъста и пухкава. Друго съществено предимство на смутито пред сока е това, че за обработването на смути от организма е необходима повече енергия, много по-засищащо е и напълно замества едно основно хранене. Диетолозите и нутриционистите горещо препоръчват прясно приготвено смути за закуска - то ще даде нужната енергия за старт на деня и в същото време няма да донесе чувство за тежест и дискомфорт. Освен това смути можем да си направим с плод или зеленчук, който не е възможно да бъде изстискан на сок - авокадо, банан, листни зеленчуци, замразени плодове.

Шейковете още по-силно се различават от смути, защото правят на основата на краве мляко, което се избягва при смути. Прясното мляко е с все по-спорни ползи за организма. В шейковете се слагат и пресни плодове, но съдържанието им е малко.

Комбиниране на съставките

Плодове и зеленчуци е възможно да се комбинират, но като цяло е нежелателно и нека комбинацията да не е равностойна - нека едното да преобладава. Ябълка, лимон, краставици са неутрални и може да участват в комбинации. Подобно на бебешкото захранване, опитвайте комбинации, като въвеждате по един нов компонент и следете за неприятни реакции - обикновено подуване и газове. И не се увличайте да слагате твърде много компоненти.

Смутитата са с изключително разнообразен състав. Най-общо рецептите съдържат поне един плод или зеленчук с месеста консистенция, поне един по-сочен, течност за разреждане - обикновено изворна вода или ядково мляко. Лед също можете са добавяте, особено лятото действа освежаващо, както и други добавки.

Видове смути според съдържанието.

Плодово смути. При него се блендират плодове (пюрира се в блендер) изцяло по ваш вкус или по вкуса на хората, за които го приготвяте. Експериментирайте с различни варианти - ограничава ви единствено вашето въображение. Сезонът не е пречка - спокойно могат да бъдат използвани замразени плодове. Банани с ягода, праскови с пъпеш, микс от горски плодове...вариациите наистина са безкрайни.

Зеленчуково смути. Разликата с плодовото е ясна, технологията за приготвяне на двете е еднаква, а би могло да се приготви и плодово-зеленчуково смути. Използвайте всякакви видове зеленчуци, които могат да се консумират сурови. Към тях може да прибавите и пресни подправки - магданоз, босилек, копър. Интересен фактът, че много деца, които отказват зеленчуци, предлагани по обичайния начин, консумират с удоволствие зеленчуково смути;

Десертно смути. Разликата между десертното смути и шейковете е много малка. Шоколад, стафиди, сметана, сладолед - тези съставки, макари не до там полезни, са позволени за направата на десертно смути. За основа обикновено служат плодове. Десертното смути би могло да се превърне в любимо лакомство за децата, особено ако се замрази. Положителното тук е, че вие сами комбинирате съставките и бихте могли да вмъквате и полезни вкусотии - банани, фурми, лешници и какаови ядки, подсладени с мед и овкусени с ванилия или пръчка канела;

Зелено смути. То се превърна в истински хит сред почитателите на здравословния начин на живот. В основата му са листни зеленчуци - спанак, лапад, зеле, киселец, коприва, кълнове, тученица, селъри, кале, магданоз, целина -
блендирани заедно и смесени с вода, сок от цитруси или мляко от ядки. Зелените смутита са изключително здравословни, съдържат голямо количество хлорофил, лесноусвояеми протеини, фолиева киселина. Калориите са малко, но за сметка на това са истински витаминни бомби и зареждат организма с енергия. Много по-удачни са зеленолистните за смути, отколкото за фреш - представете си колко магданоз отива за една чаша сок, а при смути ще ползваме целия магданоз. Важно е постепенно да се увеличава количеството на зеленолистните, за да се свикне с особения вкус. Много са полезни преди и след тренировка, като следобедна закуска за хора с интензивен начин на живот, подложени на стрес и умора, злояди и капризни към храната деца;

Диетично смути (смути за отслабване). Съобразено с диетичния режим, който спазвате, смутито може да замени някое от храненията. Овесени ядки, пшеничен зародиш, бадеми, лешници - тези достатъчно хранителни съставки носят необходимата енергия, без да създават чувство за тежест. Ако диетата ви е с някаква цел - детокс, отслабване, оптимизиране на метаболизма, е добре смутито да се съобразява с плана без отклонения

Препоръки за консумация на смути

Консумирайте смутито веднага след блендирането, особено ако съдържа цитруси и други богати на витамин С компоненти, тъй като той се окислява бързо, смутито променя цвета си и губи витамина;

Пийте бавно, наслаждавайте се, „предъвквайте” всяка глътка, преди поглъщането й. Може да ви се струва нелепо, но това е важно за челюстите и цялостното усещане, че се храним, а не пием.

За важността на дъвченето на храната

Някои от използваните продукти могат да се накиснат предварително във вода, за постигане на по-добра консистенция на смутито - овесени трици, ядки, сушени плодове.

Инвестирайте в добър блендер, и с пасатор става, но той не прави консистенцията лека, а я "смачква". В блендера с голяма мощност можете да слагате големи и твърди плодове и те се стопяват за секунди.

Към прясно направеното смути могат да се добавят още и прахообразни или течни хранителни добавки - кълнове, спирулина и други водорасли, пшеничен зародиш, билки на прах, конопен протеин, чиа и мака на прах. Всичко, което смятате за полезно и което ви действа добре.

Това е част от чара на смути - постоянното експериментиране с полезните продукти и суровини. Ето така смутито завладя здравословното хранене.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Вариантът Делта - какво се знае за индийската мутация на коронавируса
· Бавно научавам...
Петък
30
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Защо социалните мрежи ни правят тревожни и нещастни
Социалните мрежи са неделима част от живота ни. Независимо дали ни харесва, или не. Независимо колко...
Карфиолът - II
Диетични плюсове По отношение на диетичните ползи на карфиола, във всеки 150 калории (това е около...
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
Как да отстояваме себе си по-ясно?
Какво означава да бъдем решителни и да отстояваме себе си? Ако погледнем дефинициите в речниците, то...
Покой на ума или как най-накрая да заживеем в настоящето
Ако сте от хората, които се интересуват от вътрешния свят и хармония на човека, то няма начин да не...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Пробиотиците - защо не можем без тях - II
Важно е не само да приемаме достатъчно полезни бактерии, но и да им осигуряваме оптимална среда за развитие...
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
Една от най-честите причини за наднорменото тегло и неефективните диети е забавената обмяна на веществата....
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Безсрамно за срамните болести
А сега преглътни това, което ядеш, допий си кафето и ако си от тези, които се изчервяват, стане ли дума...
Това така срамно изпускане на урина
Случвало ли ви се е да изпуснете малко урина, когато се засмеете рязко или кихнете? Положителният отговор...
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Велоергометър. Защо пък не!
Дали, ако си купя велоергометър, няма бързо да ми омръзне и после само да ми пречи из къщи? Дали ще отслабна...
Бавно научавам...
Бавно научавам, че не трябва да реагирам на всичко, което ме дразни. Бавно научавам, че не трябва...
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
Прости думи за отслабването, добрата форма и самочувствието
Почти всяка жена има опит с краткосрочни диети. Някои от нас съвсем бегъл, други – дългогодишен. В повечето...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
От доста време учени и специалисти в областта на спорта изследват теорията, че сънят и упражненията имат...
Орехови листа за цяр
Безспорно орехът е една от най-ценните ядки. Като един от чудодейните дарове на природата, той ни е доказал...
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
Умеем ли да се "продаваме"?
Странни са времената, в които живеем…Обществото ни е меркантилно, силно ориентирано към материалните...
Предменструален синдром - трябва ли да се тревожим?
Изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко. Някои сутрини се чувствате като пребити, без мотивация...
Кърмаческа стачка
Кърмаческа стачка е термин, който се отнася най-общо за бебе, което е под годинка и внезапно отказва...
Женският алкохолизъм
Пиян, почти в безсъзнание мъж се търкаля под пейката в парка. Към този пейзаж вече сме привикнали. Той...
Рисковете от системното недоспиване
Някога, преди доста години, дядо ми казваше: „Сънят лекува!“ Бях малка, но се отнасях с недоверие към...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook