Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Смутито завладява с финес здравословното хранене


За ползите, комбинациите, видовете смути, както и някои препоръки

Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все повече хора. Като решение идват алтернативите на традиционните представи за формата и вида на храната, която приемаме. Хит стават т.нар. супер храни и алтернативите за междинните хранения. Така възниква станалото истински хит в последните години смути.

Смути (от англ. smooth ”гладък”) наричаме гъста, кремообразна напитка, приготвена от различни плодове, зеленчуци, листни зеленчуци, ядки, разбити с блендер и смесени с течност, към които обикновено се добавя и ситно натрошен лед.

Смути с предимство пред фрешовете (джусинг).

Основната разлика между смути и фреша е, че за разлика от соковете, които съдържат само прясно изцедения сок от компонентите, за приготвянето на смути се използва целият плод или зеленчук. От месестата част смутито получава фибри (полезните растителни влакнини), а от семките и кората - мазнини, протеини, пектин и други полезни вещества. Това прави вкусът по-плътен от на фреша и усвояването на полезните вещества е по-пълноценно.

Пресните сокове - за какво да внимаваме.

Технологията на приготвяне на смутитата и соковете също е различна - блендирането прави напитката по-гъста и пухкава. Друго съществено предимство на смутито пред сока е това, че за обработването на смути от организма е необходима повече енергия, много по-засищащо е и напълно замества едно основно хранене. Диетолозите и нутриционистите горещо препоръчват прясно приготвено смути за закуска - то ще даде нужната енергия за старт на деня и в същото време няма да донесе чувство за тежест и дискомфорт. Освен това смути можем да си направим с плод или зеленчук, който не е възможно да бъде изстискан на сок - авокадо, банан, листни зеленчуци, замразени плодове.

Шейковете още по-силно се различават от смути, защото правят на основата на краве мляко, което се избягва при смути. Прясното мляко е с все по-спорни ползи за организма. В шейковете се слагат и пресни плодове, но съдържанието им е малко.

Комбиниране на съставките

Плодове и зеленчуци е възможно да се комбинират, но като цяло е нежелателно и нека комбинацията да не е равностойна - нека едното да преобладава. Ябълка, лимон, краставици са неутрални и може да участват в комбинации. Подобно на бебешкото захранване, опитвайте комбинации, като въвеждате по един нов компонент и следете за неприятни реакции - обикновено подуване и газове. И не се увличайте да слагате твърде много компоненти.

Смутитата са с изключително разнообразен състав. Най-общо рецептите съдържат поне един плод или зеленчук с месеста консистенция, поне един по-сочен, течност за разреждане - обикновено изворна вода или ядково мляко. Лед също можете са добавяте, особено лятото действа освежаващо, както и други добавки.

Видове смути според съдържанието.

Плодово смути. При него се блендират плодове (пюрира се в блендер) изцяло по ваш вкус или по вкуса на хората, за които го приготвяте. Експериментирайте с различни варианти - ограничава ви единствено вашето въображение. Сезонът не е пречка - спокойно могат да бъдат използвани замразени плодове. Банани с ягода, праскови с пъпеш, микс от горски плодове...вариациите наистина са безкрайни.

Зеленчуково смути. Разликата с плодовото е ясна, технологията за приготвяне на двете е еднаква, а би могло да се приготви и плодово-зеленчуково смути. Използвайте всякакви видове зеленчуци, които могат да се консумират сурови. Към тях може да прибавите и пресни подправки - магданоз, босилек, копър. Интересен фактът, че много деца, които отказват зеленчуци, предлагани по обичайния начин, консумират с удоволствие зеленчуково смути;

Десертно смути. Разликата между десертното смути и шейковете е много малка. Шоколад, стафиди, сметана, сладолед - тези съставки, макари не до там полезни, са позволени за направата на десертно смути. За основа обикновено служат плодове. Десертното смути би могло да се превърне в любимо лакомство за децата, особено ако се замрази. Положителното тук е, че вие сами комбинирате съставките и бихте могли да вмъквате и полезни вкусотии - банани, фурми, лешници и какаови ядки, подсладени с мед и овкусени с ванилия или пръчка канела;

Зелено смути. То се превърна в истински хит сред почитателите на здравословния начин на живот. В основата му са листни зеленчуци - спанак, лапад, зеле, киселец, коприва, кълнове, тученица, селъри, кале, магданоз, целина -
блендирани заедно и смесени с вода, сок от цитруси или мляко от ядки. Зелените смутита са изключително здравословни, съдържат голямо количество хлорофил, лесноусвояеми протеини, фолиева киселина. Калориите са малко, но за сметка на това са истински витаминни бомби и зареждат организма с енергия. Много по-удачни са зеленолистните за смути, отколкото за фреш - представете си колко магданоз отива за една чаша сок, а при смути ще ползваме целия магданоз. Важно е постепенно да се увеличава количеството на зеленолистните, за да се свикне с особения вкус. Много са полезни преди и след тренировка, като следобедна закуска за хора с интензивен начин на живот, подложени на стрес и умора, злояди и капризни към храната деца;

Диетично смути (смути за отслабване). Съобразено с диетичния режим, който спазвате, смутито може да замени някое от храненията. Овесени ядки, пшеничен зародиш, бадеми, лешници - тези достатъчно хранителни съставки носят необходимата енергия, без да създават чувство за тежест. Ако диетата ви е с някаква цел - детокс, отслабване, оптимизиране на метаболизма, е добре смутито да се съобразява с плана без отклонения

Препоръки за консумация на смути

Консумирайте смутито веднага след блендирането, особено ако съдържа цитруси и други богати на витамин С компоненти, тъй като той се окислява бързо, смутито променя цвета си и губи витамина;

Пийте бавно, наслаждавайте се, „предъвквайте” всяка глътка, преди поглъщането й. Може да ви се струва нелепо, но това е важно за челюстите и цялостното усещане, че се храним, а не пием.

За важността на дъвченето на храната

Някои от използваните продукти могат да се накиснат предварително във вода, за постигане на по-добра консистенция на смутито - овесени трици, ядки, сушени плодове.

Инвестирайте в добър блендер, и с пасатор става, но той не прави консистенцията лека, а я "смачква". В блендера с голяма мощност можете да слагате големи и твърди плодове и те се стопяват за секунди.

Към прясно направеното смути могат да се добавят още и прахообразни или течни хранителни добавки - кълнове, спирулина и други водорасли, пшеничен зародиш, билки на прах, конопен протеин, чиа и мака на прах. Всичко, което смятате за полезно и което ви действа добре.

Това е част от чара на смути - постоянното експериментиране с полезните продукти и суровини. Ето така смутито завладя здравословното хранене.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
Понеделник
26
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Емоционална интелигентност
Когато говорим за интелигентност сякаш отдаваме по-голямо значение на рационалната, познавателна интелигентност....
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Витамин C и връзката му с колагена
Аскорбиновата киселина или Витамин C е един от най- често приеманите водоразтворими витамини. Това не...
Учени: Солта скъсява живота
Учени от САЩ доказаха, че хората, които слагат допълнително сол в храната си, са изложени на по-голям...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Исоп против кашлица и възпаления
Латинското му наименование е Hyssopus officinalis и представлява полу храст от семейство Устноцветни....
Антиоксидантите – шепа несинтетично здраве!
Списания, телевизия, радио ни заливат ежедневно с реклами за фармацевтични лекарства. "Излекувай болката",...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
Детето да легне болно на морето – няма родител, който да не изтръпва пред мисълта за подобен „кошмар“....
Билки при безплодие - II
В много случаи обаче така желаното забременяване не настъпва не заради недостига на определени хормони,...
С душа на пътешественик
Ако сте от хората, чиято душа все жадува за нови преживявания из различни страни - познати и чужди дестинации,...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
7 април - Световен ден на здравето
На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Днес празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването...
Да изживеем това, за което мечтаем
Едно от най-важните неща, които трябва да направите, за да бъдете щастливи е да вършите това, което ви...
Кога да посетим своя гинеколог
Откровено казано посещението на гинеколог не е най-приятното занимание. Но дори да нямаме никакви оплаквания,...
Съзидателната сила на несигурността и как да я открием
Има едно нещо в този живот, което ни е сигурно и то се нарича несигурност. Тя е във всяка секунда с нас...
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
Електрическата четка за зъби – лукс или необходимост?
Тя е модерна, технологична, с много функции и има претенции да измива най-добре зъбите. Дали обаче е...
Психологически причини за напълняване
За никой не е тайна, че хранителните разстройства като анорексия, орторексия и булимия, се дължат на...
Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Маслото от мента е едно от най-универсалните етерични масла. Може да се използва за ароматерапия,...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook