Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Палачинки (катми) с мая



Катми
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам в съботната или в неделната утрин мая да втасва. Но историята е много умилителна и си заслужава:

Първи юни, петък, 17.30 часа. Голям супермаркет се пръска по касите от хора - възрастни нервничат за уикенда, деца пищят за сладолед. Жега, празничен петък, пълни каси с пълни колички пред тях. Зад мен един спретнат дядо се е наредил с две кубчета мая. Предлагам му да мине пред мен. Не че и аз не съм с две неща, ама той сякаш бързаше. Отказва ми: "Няма нужда, то и Вие сте с вода и солети."
Усмихнах му се - както иска, все пак.

После, без да го питам нещо:

"Внуците ще идват на гости, нали се пада Денят на детето в петък, та ще се вдигнат синът и дъщерята на гости за три дни ще са. " А очите му сияят вече, разбъбря се. "Три внучета имам и вика най-голямото по телефона: "Дядо, като дойдем на Търново, искам катми да ми направиш. Твоите са най-хубавите." Що?" Той се засмива. "Щото са с мая. Жена ми е страхотна готвачка, но катмите са моят специалитет. И сега - ми нямам мая. Като няма внуци за кого да правя катми? Та ги чакаме тая вечер, ама да мина преди това да си взема мая, че после за кога да излизам. И в събота ще им направя, и в неделя ще им направя."

И докато чакаме на плътната опашка в истерясалия супермаркет, ми казва неговата рецепта:

300 мл мляко
1/2 кубче мая
2 големи яйца или 3 по-малки
Масло за изпичане/олио
1 препълнена с. л. захар
щипка сол в брашното
Брашно - колкото поеме за рядко тесто


Затопляме млякото лeко, колкото да е приятно да топнеш пръста си. Натрошаваме маята предварително и я слагаме в млякото, добавяме захарта и разбъркваме, докато сме сигурни, че маята се е разтворила. Захлупваме с кърпа и оставяме настрани.



През това време разбъркваме яйцата много добре и ги слагаме (или ги разбиваме директно) в купата за сместа. На мен ми е удобно да правя сместа в кана с оформено чучурче - така не се олива и не ползвам лъжица или черпак. Вярно, стават различни на големина, защото се изсипва на око, а не с мярка, но така си ги харесваме - във всякакви форми.
Малък трик е да сложим купата с маята в друга, в която има топла вода. Това ще ускори малко процеса на втасване.

И така, маята за около 15 мин е образувала буйни балончета в млякото. Изсипваме го при яйцата и разбъркваме добре. Добавяме брашно, докато стане консистенция на рядко тесто (но по-гъсто от това за палачинки) или по-гъста, като едновремешната, боза. Оставяме малко сместа. "За поне 30 минути", каза той.

Направих сместа, а през това време децата се събуждат, расънват се, слагам кафето. Сместа трябва да започне да се навдига и да има изразени балончета, преди да започнем. Може би 30-35 минути минаха при мен.

Намазняваме тигана и котлонът да не е на най-силната степен, защото им трябва време да се изпекат хубаво, а не да покафенеят бързо-бързо, а вътре - сурови.



И започваме по стандартния начин. За разлика от обикновените палачинки с прясно мляко, тези едва ли ще може да се мятат във въздуха, така че за по-сигурно - с шпатулка действаме. Може пък на сух тиган да се пекат, а след изпичането да се намажат с масло. Според мен, всеки сам би намерил удачната форма, то и според тигана малко - по-малки и между тях да наредите разни неща като сиренце, плодове, сладко и да чупите с вилица и/или с нож, или по-големи, с една от които си сит поне до обяд.

Както и да решите да подходите, това не променя основното - тези катми са невероятно вкусни! Просто имат вкусен вкус, а не плънката да го задушава, както е при стандартните палачинки. Тези тук са пухкави, плътни и много, много меки.



Виж също една много здравословна рецепта за закуска:
Ябълкови тиганички с мусковадо

И палачинки с праскови и канела
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· "Здравословен обяд за ученика" - палачинки с лапад и домашни сусамки
· Палачинки от червено цвекло
· Pancakes (палачинки)
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Сряда
19
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
„Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
След феноменалния успех на „Вкусът на България“ любимият кулинар на България Иван Звездев отново събира...
Тархана чорба
Когато някъде около 2-3. клас една съседка- туркиня ни даде пакетче с домашна тархана, помня така си...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook