Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега просто не си представям да не го хапвам в сезона му.
Тази година за първи път открих сорт, който е издължен. За разлика от кръглият, който и най-често срещан, дългият сорт сякаш има по-мек вкус - а може и да си внушавам :)
Маринованото цвекло може да си се хапва така или прибавя към различни салати и ястия - в руската кухня е много уважавано.
1 - 1,200 кг червено цвекло
200 мл ябълков оцет
100 грама захар
100 грама сол
Цвеклото почистваме добре от "мустачета" и стебла. С четка изтъркваме добре зеленчука под течаща вода. Варим докато започне леко да омеква. Аз използвах тенджерата под налягане и го варих около 20 минути след като заври. За кръглия сорт има нужда от около 40 минути в такава тенджера.
Обелването на цвеклото става изключително лесно след това. Тъй като цвеклото боядисва ръцете, аз лично докато белех от време на време ги измивах под течащата вода. После останаха леко розови, но до другия ден нямаше никаква следа.
Цвеклото нарязваме на кръгчета или на кубчета, както преценим. Аз използвах къдрав нож.
От оцета, солта и захарта правим марина в която слагаме цвеклото. Доливаме с малко водичка. Препоръчвам ви, да си намалите/увеличите съставките за марината по вашия вкус.
След 2-3 часа можем да го консумираме, но по добре изчакайте едно денонощие.
Този зеленчук можем да закупим почти през цялата зима, но ако решите може да го затворите в буркани, които леко да заварите за да се съхрани за дълго.
В тенджера под налягане цвеклото се вари не повече от 5-7 мин,иначе се разварява.А към маринатата бих добавила копър ,магданоз и по желание чесън.
2010-11-17#12
YULIA
Със закъснение отварям.
До иННа - да точно както киселите краставички го консервирам.
До Galina Georgieva - точно, точно така го предпочитаме и ние у дома . С ябълка задължително в салатката и оцет балсамико.
Това е прясната салата, която дълго зимата консумираме.
Хубав ден, момичета
Отглеждаме на "ранчото" червено цвекло , защото е "бомба с витамини" . Децата се мръщеха на странният му вкус и затова се погрижих да не го усещат особенно в салатата . Настъргвам моркови, ряпа, кисела ябълка и червено цвекло. Добавям целина ( от тази която наричат "селъри" ) с по месести стъбла , подправям с оцет,сол, олио и сервирам . Добавяла съм и зеле нарязано на лентички , но в по-малко количество . Получава се разкошна многоцветна салатка . Децата я наричат " Весела салатка "
Yulia, имаш предвид че му слагаш лук, копър и синап?
2010-09-15#7
YULIA
Да и ние у дома го предпочитаме прясно настъргано с моркови и зеле . За зимата го приготвям прясно на кубчета по рецептата за кисели краставички и бурканите заварявам 5 - 10 минути. Става много хрубкаво.
И аз съм от хората,които обичат много червено цвекло.Правя подобна салата-свареното,обелено и изстудено цвекло нарязвам на филийки,подправям а оцет(много),олио или зехтин,сол,няколко скилидки чесън,нарязан на ситно или пресован и копър.Другата ми любима салата с цвекло "Винегрет"-сварено цвекло,нарязано на кубчета,сварени картофи,на кубчета,кисели краставички,червен лук,магданоз.Понякога,ако имам,добавям и малки перлени лукчета,мариновани.Подправките са същите.Салатата е особено подходяща за зимата!