Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мариновано червено цвекло


Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега просто не си представям да не го хапвам в сезона му.
Тази година за първи път открих сорт, който е издължен. За разлика от кръглият, който и най-често срещан, дългият сорт сякаш има по-мек вкус - а може и да си внушавам :)

Маринованото цвекло може да си се хапва така или прибавя към различни салати и ястия - в руската кухня е много уважавано.
1 - 1,200 кг червено цвекло
200 мл ябълков оцет
100 грама захар
100 грама сол


Цвеклото почистваме добре от "мустачета" и стебла. С четка изтъркваме добре зеленчука под течаща вода. Варим докато започне леко да омеква. Аз използвах тенджерата под налягане и го варих около 20 минути след като заври. За кръглия сорт има нужда от около 40 минути в такава тенджера.

Обелването на цвеклото става изключително лесно след това. Тъй като цвеклото боядисва ръцете, аз лично докато белех от време на време ги измивах под течащата вода. После останаха леко розови, но до другия ден нямаше никаква следа.
Цвеклото нарязваме на кръгчета или на кубчета, както преценим. Аз използвах къдрав нож.
От оцета, солта и захарта правим марина в която слагаме цвеклото. Доливаме с малко водичка. Препоръчвам ви, да си намалите/увеличите съставките за марината по вашия вкус.
След 2-3 часа можем да го консумираме, но по добре изчакайте едно денонощие.
Този зеленчук можем да закупим почти през цялата зима, но ако решите може да го затворите в буркани, които леко да заварите за да се съхрани за дълго.

Коментари
2017-07-16 #14
баце Янко
Към нарязано на кубчета ( зар за табла) мариновано червено цвекло добавям ябълка, сладка царевица, скилидка чесън, сол и зехтин....Наздраве!
2010-11-21 #13
VI_LI
В тенджера под налягане цвеклото се вари не повече от 5-7 мин,иначе се разварява.А към маринатата бих добавила копър ,магданоз и по желание чесън.
2010-11-17 #12
YULIA
Със закъснение отварям.
До иННа - да точно както киселите краставички го консервирам.
До Galina Georgieva - точно, точно така го предпочитаме и ние у дома . С ябълка задължително в салатката и оцет балсамико.
Това е прясната салата, която дълго зимата консумираме.
Хубав ден, момичета
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Подарете си здраве с червено цвекло
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Салата с червено цвекло и черен кимион
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Боб чорба по манастирски
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
Четвъртък
16
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Как да направим плато сирена? (видео)
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook