Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мариновано червено цвекло


Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега просто не си представям да не го хапвам в сезона му.
Тази година за първи път открих сорт, който е издължен. За разлика от кръглият, който и най-често срещан, дългият сорт сякаш има по-мек вкус - а може и да си внушавам :)

Маринованото цвекло може да си се хапва така или прибавя към различни салати и ястия - в руската кухня е много уважавано.
1 - 1,200 кг червено цвекло
200 мл ябълков оцет
100 грама захар
100 грама сол


Цвеклото почистваме добре от "мустачета" и стебла. С четка изтъркваме добре зеленчука под течаща вода. Варим докато започне леко да омеква. Аз използвах тенджерата под налягане и го варих около 20 минути след като заври. За кръглия сорт има нужда от около 40 минути в такава тенджера.

Обелването на цвеклото става изключително лесно след това. Тъй като цвеклото боядисва ръцете, аз лично докато белех от време на време ги измивах под течащата вода. После останаха леко розови, но до другия ден нямаше никаква следа.
Цвеклото нарязваме на кръгчета или на кубчета, както преценим. Аз използвах къдрав нож.
От оцета, солта и захарта правим марина в която слагаме цвеклото. Доливаме с малко водичка. Препоръчвам ви, да си намалите/увеличите съставките за марината по вашия вкус.
След 2-3 часа можем да го консумираме, но по добре изчакайте едно денонощие.
Този зеленчук можем да закупим почти през цялата зима, но ако решите може да го затворите в буркани, които леко да заварите за да се съхрани за дълго.

Коментари
2017-07-16 #14
баце Янко
Към нарязано на кубчета ( зар за табла) мариновано червено цвекло добавям ябълка, сладка царевица, скилидка чесън, сол и зехтин....Наздраве!
2010-11-21 #13
VI_LI
В тенджера под налягане цвеклото се вари не повече от 5-7 мин,иначе се разварява.А към маринатата бих добавила копър ,магданоз и по желание чесън.
2010-11-17 #12
YULIA
Със закъснение отварям.
До иННа - да точно както киселите краставички го консервирам.
До Galina Georgieva - точно, точно така го предпочитаме и ние у дома . С ябълка задължително в салатката и оцет балсамико.
Това е прясната салата, която дълго зимата консумираме.
Хубав ден, момичета
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Подарете си здраве с червено цвекло
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Салата с червено цвекло и черен кимион
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Боб чорба по манастирски
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
Понеделник
14
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook