Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печена тиква с ябълки, круши и дюли


а също ром и кайсии


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива мигове харесвам да е тихо, да чета книга или да потъвам в безвремие, докато карамелените нотки не започнат да побутват нослето ми.

Тук няма да описвам пропорции, защото всичко е въпрос на вкус. Подразбира се, че тиквата и плодовете са измити, почистени от семки. В случая тя е тип цигулка, отрязала съм по-тънката й част и нарязала на едри парчета (без да я беля) а долната, от която се получи купичка , напълних с резени круша, дюля и ябълка, добавих 2-3 нарязани сушени кайсии, 1 с.л ром, 2-3 с.л кафява захар. Останалата тиква и парчета плодове пръснах около купичката, някой поръсих с кафява захар. След това пекох за около 2 часа във фурната на 160 градуса, като последните 10-20 минути я усилих за да хване коричка.

Коментари
2012-10-28 #5
lili_vanili
Мдаммм сезонът на тиквите. Лошото е, че трябва да си я ям сама, затова и рядко правя. Цигулката е любимия ми сорт, т.к. е сладка дори без захар или мед. Миналата година захраних бебето ми с тиква, беше му фаворит!
2012-10-28 #4
lili_vanili
Мдаммм сезонът на тиквите. Лошото е, че трябва да си я ям сама, затова и рядко правя. Цигулката е любимия ми сорт, т.к. е сладка дори без захар или мед. Миналата година захраних бебето ми с тиква, беше му фаворит!
2011-11-06 #3
Nevena
превъзходна рецепта и много полезна
аз бих прибавила малко канела и някое орехче
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво и как да приготвим с дюли?
· Дюлята - с поздрав от есента
· Кръстова гора и силата на вярата
· Баница с праз (зелник)
· Обреден хляб за Кръстовден
· Баница с готови кори
· Pancakes (палачинки)
· Палачинки
· Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
· Леща с тиква и индийски подправки
· Нахут с тиква и къри Мадрас
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Галет със смокини
· Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
· Любими есенни супи с тиква
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Петък
21
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook