Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Класически горещи напитки за студените зимни дни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е така осезаемо, че понякога ти се иска никога да не свършва. По този начин се почувствах последния път, когато споделих ирландското си кафе с приятелка. Нима се сещате за нещо по-приятно от топло палто, съчетано с красив, още по-топъл шал, самотна пейка в парка, добър приятел, коледни светлини навсякъде и нещо ароматно и наистина сгряващо за пиене?

Има няколко алкохолни топли напитки, които ако не обожаваме през зимата, наистина няма кога. Нека си „поговорим“ малко повече за тях- за историята им и начина на приготвяне. Със сигурност след това, дори да не ви се харчат излишни пари за горещ алкохолен коктейл, приготвен от някой барман-виртуоз, ще си го направите сами у дома и ще го изпиете с удоволствие на мекия диван до елхата. Приготвянето им не е трудно и гарантирано, поне в едно от предложенията ни, ще се влюбите.


Ирландско кафе


Историята на тази напитка тръгва от навечерието на Втората световна война. В един студен и мрачен ден е отменен полет на ирландското летище Шанън. Част от пътниците отиват в близкия ресторант, за да се стоплят и изпият по чаша кафе. Докато приготвя напитките, готвачът Джоузеф Шеридан решава да ободри премръзналите пътници, като добави малко ирландско уиски. Оригиналната рецепта е създадена по-късно- през ноември 1952 г. в кръчмата Buena Vista в Сан Франциско. Собственикът Джак Кьоплер и Щантон Делаплейн, журналист пътешественик, решили да пресъздадат питието, което пътниците, кацащи на летище Foynes в Ирландия, получавали, за да се сгреят. Двамата експериментирали, но в началото сметаната все потъвала. Месеци по-късно открили, че ако е престояла повече от 48 часа, не потъва. Така се родило ирландското кафе, което е особено обичано не само от ирландците и американците, а и почти по целия свят. Пробвайте, ако не сте. Ще му станете почитатели и вие!

Приготвянето: За целта ви трябват 40 мл ирландско уиски, 1 ч.ч. горещо шварц кафе, 1 - 2 ч.л. кафява захар и разбита сметана. Затопляте леко чаша със столче, смесвате уискито, кафето и захарта и го сипвате в чашата. Отгоре добавяте разбитата сметана. Ако искате вкусът да стане още по-богат и различен, добавете шоколадов сироп или канела.
Ако пък искате повече сладост в напитката си, изберете съвършеното бейлис кафе.

Няма как да отрека, че бейлисът ми е любима напитка, а в съчетание с кафе, е неустоим. За да си приготвите наистина незабравимо бейлис капучино са ви необходими:
25 мл кафе (препоръчително да е еспресо)
25 мл ликьор “Бейлис”
100 мл мляко
настърган шоколад
В метална кана затопляте добре млякото и правите пяна с машината за еспресо. Оставяте млякото настрана за една минута. Правите хубаво еспресо и към него добавете ликьора и млякото. След това поръсвате с настърган шоколад- добре е да изберете хубав черен шоколад. Ароматът и вкусът са зашеметяващи. Ако искате да е по-силно, може да изберете варианта без мляко, да е просто бейлис кафе- с по-наситен вкус.


Грог


Създателят на този алкохолен коктейл се казвал Едуард Върнън – адмирал от военноморските сили на Англия, по прякор Старият Грог. По негово време на моряците им се полагал около 285 мл ром дневно, който обаче почти винаги водел до пиянски свади. Върнър решил да промени положението, но не като намали дажбата, а като започне да разрежда рома с топла вода. Първоначално този „коктейл“ предизвикал голямо недоволство, а напитката подигравателно била именувана „Грог”- по прякора на адмирала. След време обаче грогът се превърнал в любимо питие по цял свят. Към него започнало да се добавят лимонов сок, захар, индийско орехче, канела и джинджифил, а вместо с топла вода се приготвял със силен черен чай.

Приготвянето:Към днешна дата съществуват доста варианти на напитката. Дори ромът може да се замести с коняк или уиски. Класическата рецепта обаче си остава следната- в 200 мл. горещ черен чай се разтварят 2 бучки тръстикова захар, добавя се около 50 мл. тъмен ром и накрая се слага резен лимон. Ако искате да е по-слаб, си го пригответе с чай по ваш избор- с наситен плодов аромат също добре се съчетава и сгрява както никоя друга напитка. Съществува вариант и за т.нар. млечен грог- при него 100 мл силен черен чай се разрежда със 100 мл мляко, добавят се 40 мл. ром и няколко бучки захар- по желание. Вкусът е малко по-блудкав и не би допаднал на всеки, но ако обичате да експериментирате, защо да не опитате и тази напитка!


Греяно вино

Рецепти за тази напитка са намерени още от времето на Римската империя. В Средновековието пък това е бил популярен начин за привършване на останалите запаси от вино, което вече не е било особено вкусно за пиене. Добавянето на мед и различни подправки е правело виното далеч по-хубаво. Греяното вино е било наричано ypocras или hipocris (кръстено на великия Хипократ) защото са му предписвани много лечебни свойства. Лекувало е главоболие, настинка, коремни болки. Още през 1500 г. във Франция е намерена рецепта в готварска книга за греяно вино, което е подправено с мед, канела, кардамон и галангал. По-късна английска рецепта пък съдържа червено вино, канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, черен пипер, захар и сметана. Шведският вариант се приготвя със стафиди и белени бадеми, а чешкият се подсилва с ром и ликьор.

За да си направите вие обаче перфектното греяно вино за студените зимни дни, е необходимо да спазвате едно основно правило- не бива да оставяте виното с подправките да заври. Щом чуете шума от загряващата се ценна течност, разбъркайте и не й позволявайте да заври. При температура от 78,4˚ С алкохолът се изпарява. Това ще направи напитката безвкусна и ще я лиши от силния сгряващ ефект.
Относно съставките:
Виното - препоръчително е да изберете мерло, плодово каберне или гъмза
Подправките - добре е да не прекалявате с тях. Можете да ползвате канела на пръчки, карамфил, кардамон, звезден анасон, индийско орехче, ванилови шушулки, черен пипер, джинджифил.
Плодовете и ядките – кора от лимон или портокал, ябълки, круши, дюли, стафиди, сушени смокини, белени бадеми
Подсладител – мед, бяла или кафява захар, карамелизирана захар

Приготвянето:Приготвянето е елементарно - смесвате всички съставки (без допълнителния алкохол, ако сте решили да добавите и такъв) и загрявате бавно, докато течността „зашуми”. Оставяте да постои похлупена, поне за един час. Преди да поднесете, загрявате, без да завира и добавяте друг алкохол (по избор). Ако все пак решите да добавите ром или водка, помнете, че много бързо може да се „опияните“- алкохолните пари влизат директно през носоглътката и дори няма да усетите кога се е случило. А вкусът е доста примамлив и няма да се разколебаете да си сипете още.
За някои добавянето на още алкохол е немислимо, защото самият вкус на греяно вино с подправки е доста силен и не на всички се харесва. В Чехия и Полша пък се приготвя и греяна бира, затова, ако сте сред почитателите на бирата, може да пробвате и тази интересна напитка. За целта кипвате бира (само тъмната е подходяща), добавяте захар и подправки на вкус и просто се наслаждавате. Рецепти в нета ще откриете най-различни, а по коледните базари по това време на годината е почти необичайно да не я срещнете и у нас!


Яйчен пунш (егног, англ: eggnog)

Яйченият пунш е американско питие и неговото приготвяне за коледната трапеза е отколешна традиция. Истинската му история започва на една Коледа през 1826 година във Военната академия на САЩ в Уест Пойнт. Около 70 кадети превръщат празника в погром с побоищата си, тъй като се напиват много сериозно с тази „сладост“. 19 от тях впоследствие са изгонени от академията. Яйченият пунш е популярна напитка в Северна и Южна Америка- силно се свързва с коледните и новогодишните празници. В България тази напитка все още е слабо позната. Смесването на уиски с яйца, мляко и подправки на пръв поглед не звучи и не изглежда кой знае колко добре, но получили ли ви се веднъж, няма да съжалявате, че сте опитали.

Приготвянето:: За около 6 чаши с пунш ви трябват:
прясно мляко - 1 л
яйца - 5
кафява захар - 50 г (или мед)
ванилия или индийско орехче - 1 бр.
бренди - 200 мл
канела - на вкус

Слагате млякото, добре разбитите жълтъци, захарта и ванилията в тенджера. Разбърквате и ги оставете на бавен огън без да завират, докато не се сгъсти достатъчно, за да може да покрие гърба на лъжицата. Сипвате брендито в чаша, а върху него изливате готовия пунш и поръсвате с канела. Яйченият пунш може да се сервира охладен или топъл в зависимост от собствения ви вкус. Ако го предпочитате студен, приготвянето трябва да протече по малко по различен начин- тук може да използвате и белтъците:
Отделяте жълтъците от белтъците. Разбивате до бяло жълтъците със захарта. При непрекъснато бъркане добавете уискито. След това оставяте сместа в хладилника. Продължавате с разбиването на белтъците на сняг, като постепенно към тях добавяте млякото (може и сметана да добавите към него). Смесвате със сместа от хладилника и при поднасяне посипвате с настъргано индийско орехче, канела или ванилия.

Празниците са време за добре познатите ни стари традиции, но защо да не „въведем“ и нови такива. Приготвянето на някоя толкова ароматна и сгряваща напитка си е цяло удоволствие. А след това ….просто се насладете!
Виж още статии за:   Зимата · Напитките · Коктейлите · Алкохола ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какъв риск крие пиенето на алкохол между възраст 20 и 40 години
· Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
· Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Свежи летни коктейли с розе
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Дълги или къси якета ще са на мода тази зима?
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
Виж още статии за:   Зимата · Напитките · Коктейлите · Алкохола ·
Неделя
24
Септември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Боб чорба по манастирски
В котешката кухня във Вършец съм. Днес съм приготвила Боб чорба по манастирски и ще ви споделя рецептата,...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook