Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Класически горещи напитки за студените зимни дни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е така осезаемо, че понякога ти се иска никога да не свършва. По този начин се почувствах последния път, когато споделих ирландското си кафе с приятелка. Нима се сещате за нещо по-приятно от топло палто, съчетано с красив, още по-топъл шал, самотна пейка в парка, добър приятел, коледни светлини навсякъде и нещо ароматно и наистина сгряващо за пиене?

Има няколко алкохолни топли напитки, които ако не обожаваме през зимата, наистина няма кога. Нека си „поговорим“ малко повече за тях- за историята им и начина на приготвяне. Със сигурност след това, дори да не ви се харчат излишни пари за горещ алкохолен коктейл, приготвен от някой барман-виртуоз, ще си го направите сами у дома и ще го изпиете с удоволствие на мекия диван до елхата. Приготвянето им не е трудно и гарантирано, поне в едно от предложенията ни, ще се влюбите.


Ирландско кафе


Историята на тази напитка тръгва от навечерието на Втората световна война. В един студен и мрачен ден е отменен полет на ирландското летище Шанън. Част от пътниците отиват в близкия ресторант, за да се стоплят и изпият по чаша кафе. Докато приготвя напитките, готвачът Джоузеф Шеридан решава да ободри премръзналите пътници, като добави малко ирландско уиски. Оригиналната рецепта е създадена по-късно- през ноември 1952 г. в кръчмата Buena Vista в Сан Франциско. Собственикът Джак Кьоплер и Щантон Делаплейн, журналист пътешественик, решили да пресъздадат питието, което пътниците, кацащи на летище Foynes в Ирландия, получавали, за да се сгреят. Двамата експериментирали, но в началото сметаната все потъвала. Месеци по-късно открили, че ако е престояла повече от 48 часа, не потъва. Така се родило ирландското кафе, което е особено обичано не само от ирландците и американците, а и почти по целия свят. Пробвайте, ако не сте. Ще му станете почитатели и вие!

Приготвянето: За целта ви трябват 40 мл ирландско уиски, 1 ч.ч. горещо шварц кафе, 1 - 2 ч.л. кафява захар и разбита сметана. Затопляте леко чаша със столче, смесвате уискито, кафето и захарта и го сипвате в чашата. Отгоре добавяте разбитата сметана. Ако искате вкусът да стане още по-богат и различен, добавете шоколадов сироп или канела.
Ако пък искате повече сладост в напитката си, изберете съвършеното бейлис кафе.

Няма как да отрека, че бейлисът ми е любима напитка, а в съчетание с кафе, е неустоим. За да си приготвите наистина незабравимо бейлис капучино са ви необходими:
25 мл кафе (препоръчително да е еспресо)
25 мл ликьор “Бейлис”
100 мл мляко
настърган шоколад
В метална кана затопляте добре млякото и правите пяна с машината за еспресо. Оставяте млякото настрана за една минута. Правите хубаво еспресо и към него добавете ликьора и млякото. След това поръсвате с настърган шоколад- добре е да изберете хубав черен шоколад. Ароматът и вкусът са зашеметяващи. Ако искате да е по-силно, може да изберете варианта без мляко, да е просто бейлис кафе- с по-наситен вкус.


Грог


Създателят на този алкохолен коктейл се казвал Едуард Върнън – адмирал от военноморските сили на Англия, по прякор Старият Грог. По негово време на моряците им се полагал около 285 мл ром дневно, който обаче почти винаги водел до пиянски свади. Върнър решил да промени положението, но не като намали дажбата, а като започне да разрежда рома с топла вода. Първоначално този „коктейл“ предизвикал голямо недоволство, а напитката подигравателно била именувана „Грог”- по прякора на адмирала. След време обаче грогът се превърнал в любимо питие по цял свят. Към него започнало да се добавят лимонов сок, захар, индийско орехче, канела и джинджифил, а вместо с топла вода се приготвял със силен черен чай.

Приготвянето:Към днешна дата съществуват доста варианти на напитката. Дори ромът може да се замести с коняк или уиски. Класическата рецепта обаче си остава следната- в 200 мл. горещ черен чай се разтварят 2 бучки тръстикова захар, добавя се около 50 мл. тъмен ром и накрая се слага резен лимон. Ако искате да е по-слаб, си го пригответе с чай по ваш избор- с наситен плодов аромат също добре се съчетава и сгрява както никоя друга напитка. Съществува вариант и за т.нар. млечен грог- при него 100 мл силен черен чай се разрежда със 100 мл мляко, добавят се 40 мл. ром и няколко бучки захар- по желание. Вкусът е малко по-блудкав и не би допаднал на всеки, но ако обичате да експериментирате, защо да не опитате и тази напитка!


Греяно вино

Рецепти за тази напитка са намерени още от времето на Римската империя. В Средновековието пък това е бил популярен начин за привършване на останалите запаси от вино, което вече не е било особено вкусно за пиене. Добавянето на мед и различни подправки е правело виното далеч по-хубаво. Греяното вино е било наричано ypocras или hipocris (кръстено на великия Хипократ) защото са му предписвани много лечебни свойства. Лекувало е главоболие, настинка, коремни болки. Още през 1500 г. във Франция е намерена рецепта в готварска книга за греяно вино, което е подправено с мед, канела, кардамон и галангал. По-късна английска рецепта пък съдържа червено вино, канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, черен пипер, захар и сметана. Шведският вариант се приготвя със стафиди и белени бадеми, а чешкият се подсилва с ром и ликьор.

За да си направите вие обаче перфектното греяно вино за студените зимни дни, е необходимо да спазвате едно основно правило- не бива да оставяте виното с подправките да заври. Щом чуете шума от загряващата се ценна течност, разбъркайте и не й позволявайте да заври. При температура от 78,4˚ С алкохолът се изпарява. Това ще направи напитката безвкусна и ще я лиши от силния сгряващ ефект.
Относно съставките:
Виното - препоръчително е да изберете мерло, плодово каберне или гъмза
Подправките - добре е да не прекалявате с тях. Можете да ползвате канела на пръчки, карамфил, кардамон, звезден анасон, индийско орехче, ванилови шушулки, черен пипер, джинджифил.
Плодовете и ядките – кора от лимон или портокал, ябълки, круши, дюли, стафиди, сушени смокини, белени бадеми
Подсладител – мед, бяла или кафява захар, карамелизирана захар

Приготвянето:Приготвянето е елементарно - смесвате всички съставки (без допълнителния алкохол, ако сте решили да добавите и такъв) и загрявате бавно, докато течността „зашуми”. Оставяте да постои похлупена, поне за един час. Преди да поднесете, загрявате, без да завира и добавяте друг алкохол (по избор). Ако все пак решите да добавите ром или водка, помнете, че много бързо може да се „опияните“- алкохолните пари влизат директно през носоглътката и дори няма да усетите кога се е случило. А вкусът е доста примамлив и няма да се разколебаете да си сипете още.
За някои добавянето на още алкохол е немислимо, защото самият вкус на греяно вино с подправки е доста силен и не на всички се харесва. В Чехия и Полша пък се приготвя и греяна бира, затова, ако сте сред почитателите на бирата, може да пробвате и тази интересна напитка. За целта кипвате бира (само тъмната е подходяща), добавяте захар и подправки на вкус и просто се наслаждавате. Рецепти в нета ще откриете най-различни, а по коледните базари по това време на годината е почти необичайно да не я срещнете и у нас!


Яйчен пунш (егног, англ: eggnog)

Яйченият пунш е американско питие и неговото приготвяне за коледната трапеза е отколешна традиция. Истинската му история започва на една Коледа през 1826 година във Военната академия на САЩ в Уест Пойнт. Около 70 кадети превръщат празника в погром с побоищата си, тъй като се напиват много сериозно с тази „сладост“. 19 от тях впоследствие са изгонени от академията. Яйченият пунш е популярна напитка в Северна и Южна Америка- силно се свързва с коледните и новогодишните празници. В България тази напитка все още е слабо позната. Смесването на уиски с яйца, мляко и подправки на пръв поглед не звучи и не изглежда кой знае колко добре, но получили ли ви се веднъж, няма да съжалявате, че сте опитали.

Приготвянето:: За около 6 чаши с пунш ви трябват:
прясно мляко - 1 л
яйца - 5
кафява захар - 50 г (или мед)
ванилия или индийско орехче - 1 бр.
бренди - 200 мл
канела - на вкус

Слагате млякото, добре разбитите жълтъци, захарта и ванилията в тенджера. Разбърквате и ги оставете на бавен огън без да завират, докато не се сгъсти достатъчно, за да може да покрие гърба на лъжицата. Сипвате брендито в чаша, а върху него изливате готовия пунш и поръсвате с канела. Яйченият пунш може да се сервира охладен или топъл в зависимост от собствения ви вкус. Ако го предпочитате студен, приготвянето трябва да протече по малко по различен начин- тук може да използвате и белтъците:
Отделяте жълтъците от белтъците. Разбивате до бяло жълтъците със захарта. При непрекъснато бъркане добавете уискито. След това оставяте сместа в хладилника. Продължавате с разбиването на белтъците на сняг, като постепенно към тях добавяте млякото (може и сметана да добавите към него). Смесвате със сместа от хладилника и при поднасяне посипвате с настъргано индийско орехче, канела или ванилия.

Празниците са време за добре познатите ни стари традиции, но защо да не „въведем“ и нови такива. Приготвянето на някоя толкова ароматна и сгряваща напитка си е цяло удоволствие. А след това ….просто се насладете!
Виж още статии за:   Зимата · Напитките · Коктейлите · Алкохола ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
· Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
· Как алкохолът влияе върху килограмите?
· Свежи летни коктейли с розе
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Дълги или къси якета ще са на мода тази зима?
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
Виж още статии за:   Зимата · Напитките · Коктейлите · Алкохола ·
Вторник
17
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Идейка за нещо много бързо, полезно и вкусно, приготвено за по-малко от 25 минути в нашия хоум офис днес. Спанак...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Мароканската кухня – пиршество за душата - II
Присъстващ на всяко ястие е мароканският хляб (хобз) - кръгъл и плосък, тип пита, с дебела кора. Приготвя...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Как да направим плато сирена?
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook