Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на мен ми каза: „ Даже ти, Цвети, ще се справиш”. Не можех да не оправдая такова доверие и се захванах. Хубавото на рецептата е, че е наистина лесна, може много да се експериментира и е диетична, здравословна – изобщо точно като за дамите тук.
Важно е да спазва последователността на смесване на продуктите и хартията за печене е задължителна. Приготвянето е лесно, зарибително, ако имаш да уплътняваш някой следобед с малък немирник, който скучае. Такъв точно мой помощник е тригодишната ми дъщеря, която е помагала при всяка манипулация, оформяла е сама бисквитите и много от тях унищожи ( а тя е изключително злояда ! ) с чаша топло мляко за следобедна закуска. Да се върнем на въпроса.
125 гр. масло
1 в.ч. захар
3 яйца
1 в.ч. брашно, пресято
300 гр. овесени ядки (фини или едри)
Хартия за печене,
Фурната на 220°
Ако сте с малък помощник – кухненска хартия, почистващи препарати, търпение
Още за продуктите :
Захарта – може да е бяла ( 1 водна чаша ), кафява или тръстикова ( 1 водна чаша и половина ) или да се добави и мед към захарта ( стават меки - тип по-скоро сладки, отколкото бисквити );
Брашното- може да бяло и пълнозърнесто ( но бъдете готови за характерния вкус );
Овесените ядки – може да са фини ( по-еднородна консистенция), едри ( отделните ядки ще се виждат ), с всякакви добавки в тях ( освен с корнфлейкс ) – стафиди, други ядки, може да са пшенични;
Може да се добавят най-различни ядки, шоколад , какао.
Канела, ванилия – но пестеливо със смесването на вкусовете, все пак !
Изобщо може много да се експериментира. Моят съвет е да пробвате основната рецепта и добивайки увереност да променяте съставките. Моята мярка е 1 водна чаша и честно казано малко на око готвя винаги.
Маслото оставяме да се разтопи на стайна температура. Добавя се захарта. Бъркаме докато сместа побелее и захарта започне да се разтапя.
Добавяме предварително добре разбитите яйца и бъркаме до смесване. Добавяме брашното и накрая овесените ядки. Консистенцията трябва да е лепкава, мека каша.
Оставяме сместа за 5 минути в хладилника да се стегне малко.
Поставяме в удобна за нас тава хартията за печене и пльокваме на малки части с лъжица например. Имаме предвид, че при печенето малко увеличават повърхнината си, да не се обединят нашите бисквити в една обща ( случвало ми се е :) )
Печем на 220° с повишено внимание, крайният резултат е тъмно кафяв загар. Оставяме добре да изстинат, за да останат коравички. Това е ! Резултатът е просто зашеметителен – вкусни, трайни, диетични. Не на последно място, поне за мен – те са нещо, което можеш да сътвориш с детето си.
яйца бр 4
сол ч.л. 1
джинджифил к.л. 1
индийско орехче к.л. 1
кисело мляко 2% к.ч. 1
сода к.л. 1
олио к.ч. 1
овесени трици ч.ч. 1,5
ленено брашно с.л. 2
нахутено брашно с.л. 3
сирене гр 0,300
Средно за 18 порции /колкото кутия цигара парчето/ 145 Ккал.
Идея: Сиренето може да се замени с извара (кашкавалена -143; обезмаслена-111; пълномаслена-176). Тогава съответно калориите са 118; 114; 124 ККал.
Приготвят се по еднакъв начин. Първо се разбиват яйцата със захарта хубаво на пяна. Добавят се подпрвките ; олиото ; млякото със содата - разбиват се хубаво и накрая сухите съставки. При соления кекс сместа трябва да е по-гъста от кексова смес. Сиреното се добавя последно. Всички мерки и калории са ориентировъчни. Пече се на 200 градуса около 40 минути. Да ви е сладко скъпи дами уважаващи добрия вкус и елегантната визия.
Много се радвам, Тодоре, ти явни си от готЕните вуйчовци, щом си се навил да шеташ с малката хехехе. Забавно е с малките, защото в тях творческото е още много ясно изразено и много се забавляват, когато творят с "големите".
Явно тези бисквитки се получават само с малък помощник .
2010-08-19#14
Todor
Страхотни са.... Правих ги с племенницата и голямо ядене падна после... с добавени орехи и стафиди, а също и с шоколад са много много хубави. мерси на авторката
Биксвитките са чудесни ! Малко се наложи да добавя мляко - може би моите яйца са били по-малки.
Направих и варианти с шоколад, със сусам, със стафиди. Всякак е добре! Ванилия и малко канела сложих. Мерси Цвети и на малката дама също
Ако с тези бисквитки стана слабичка и мъничка като Дарето-веднага ги започвам!
А и научих правоописа на думата,,бЕсквитка"!
Колко сме неграмотни ние мамитата!
"Мамо, бЕсквитка, нали със БЕ ?" ( учим буквите ),
" Не, бИсквитка, със БИ"
" Еми не си го разбрала правилно, така е: Дара обича б-е-с-к-в-и-т-к-а. Така е правилно, нищо, ще се научиш, имаш време" - с тон на начална учителка с 25 години трудов стаж и същите очи, все едно поглежда над очила с рогови рамки
Мм, много обичам овесени бисквити, но досега не съм си правила сама. Цвети, рецептата ти е добър повод да се заема. Като каза трайни, прави ми впечетление, че домашно приготвените бисквити издържат с месеци и не мухлясват. Бях си правила едни пармезанови крекери преди 3 месеца, които все още имат чудесен вкус и ни следа от мухъл. Странно . А промишлените тогава защо ги бухат с консерванти? Вероятно защото са пълни с бoклуци. От приятелка, която си прави домашен хляб знам, че и той не мухлясва, а само изсъхва.
Принцесата трябва да е много доволна от тази рецепта - мен вече ме нахока, че съм разваляла дисциплината за фини талии. Макар, че за мен и шоколада си е здравословен - за настроението ми