Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Овесените трици


Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на Супермаркета сред другите диетични храни. Към тях посягат предимно слабовати момичета, докато силните им половинки пълнят пазарската количка с обилни количества пържоли, шишчета и четвърт от наличното месо в магазина. Овесените трици. Пакетчето им струва около лев и никой още не се е постарал да им добави цветна опаковка, дори нямат вкус. Защо тогава да поспрем пред щанда и да посегнем към тях?

Първо нека сме скромни в очакванията си за тези наскоро преоткрити хранителни вещества, които дори нямат класическия смисъл на думата храна. За едни хора те може да са истински лечебни, на други може изобщо да не помогнат. Няма да навредят обаче. Нека все пак да си кажем, че няма храна панацея. Или ако има, то тя е различна за всеки човек.
Оставете настрана предразсъдъците, че това е само храна за животни. Съвсем до скоро се смяташе, че овесените трици са бедни на хранителни съставки отпадъци от производството на овес за конете. Житното растение овес (на латински Avena) е култивирано в Азия още преди новата ера. До преди няколко години овесените трици трудно можеха да се намерят в магазинната ни мрежа.

Какъв е механизмът на действие на овесените трици?

Минават през целия храносмилатлен тракт, изиграват си полезната функция и излизат, без да се наслояват. В устата се напояват със слюнка, устояват на стомашните сокове без да се разградят и когато стигнат до тънките черва, те вече са набъбнали от вода. Извличат от храната хранителните вещества и калориите, задържат ги и ги залепват за себе. Така преминават през целия организъм и се изхвърлят. Полезни са за червата, както и за всички части на тялото. Имат малко калории, а са богати на протеини и фибри. Притежават всички качества на ядките, но са слабо калорични и бързо усвоими, помагат за бързото усвояване на витамин С. Освен това те забавят проникването на захарта в организма. Т.е. са полезни за диабетиците. Коя друга храна може да се похвали с всичко това? Хранителната стойност на 100 г овесени трици са: белтъчини – 17 г., въглехидрати - 66 г. и хранителни влакнини – 25 г. Енергийната им стойност е246 ккал.

Едно уточнение – не бъркайте овесените с пшеничените трици! Докато първите са напълно безвредни за всички хора, защото са водо-разтворими, то вторите(водо-неразтворими) могат да усложнят положението на хора със стомашни проблеми. Нагледно: ако поставите лъжица овесени трици в чаша вода, те ще станат на каша, попивайки водата и раздувайки се 30 пъти повече отколкото е обема им. Същото количество пшеничени трици ще се утаи на дъното на чашата и няма да се слее с водата.

Защо са полезни?
Онколозите са на мнение, че влакнините в тях предпазват от рак. Гастроентеролозите са категорични, че подобряват перисталтиката на червата и до голяма степен са основен борец с бича на новия век – запека. Кардиолозите официално се съгласиха с твърдението, че овесените трици са храна за сърцето и кръвоносната система и действат като метла, намалявайки лошия холестерол от животински произход. Той е вещество, което задръства артериите и води до инфаркт.
Фибрите в тях пък забавят усвояването на захарите – качество, заради което диетолозите ги препоръчват в най-добрите хранителни режими за отслабване.
Чудодейните овесени трици отнемат малко количество калории и с това намаляват калорийното съдържание на общата поета храна, карат ни да се чувстваме сити, лесно се обработват и са подходящи за всякакви десерти и кулинарни вкусотии.

Има много подгодящи рецепти, в които може да се включи препоръчителната дневна доза овесени трици: разбъркайте 3 супени лъжици от тях в чаена чаша кисело мляко и подсладете с малко мед. Освен иеизменната пълноценна храна, с овесените трици може да предпазите организма си от сърдечно-съдови заболявания, от диабет и рак на дебелото черво и да намалите драстично апетита си. Използват се отдавна и в козметичната индустрия за почистване на тяло и лице.
Коментари
2023-02-15 #22
Снежи
Здравейте, трябва ли триците да бъдат накиснати предварително?
2020-04-30 #21
Галина Ганева
Супер са правя си брат за пица с тях и е вкусно...
2015-09-08 #20
никол
Овесените трици- една лъжица трици,2 лъжици кисело мляко с 0,1% масленост,половин лъжичка мед и щипка канела-това е моята рецепта,3 пъти на ден преди ядене.Резултатът е минус 1 кг за първата седмица и толкова за втората.Продължавам,защото целта ми е да. сваля холестерола,което ше се разбере след месец
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със сини сливи
· Овес за здраве и красота
· Овесени бисквити с Дарето
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
Петък
21
Юни 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
За какво помага мечото грозде?
То е вечнозелен храст с малки червени плодчета, които няма как да не сте виждали. Ако пък имате проблеми...
Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
Анемията – скритите симптоми
Анемията обикновено се промъква в живота ни незабелязано. Слабост, лесна умора, депресия, задух и учестено...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Сладки сънища, върнете се!
За поредна нощ се опитваш да заспиш. С часове се въртиш в леглото, но безуспешно. Най – после се унасяш,...
Минералната вода - употреба в определени граници
Много добре ни е известно, че човешкото тяло е около 70% вода, няма нужда да коментираме защо тази напитка...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Ранната менопауза
Обичайно, когато мислим за менопаузата си представяме картини от третата възраст – спокойна пенсия, внуци,...
Заситете глада с нещо полезно
Похапвате ли през нощта? А да са ви познати внезапните пристъпи на глад в офиса, които залъгвате с мисълта:...
26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
На 26 март отбелязваме "Лилав ден" (Purple day), като знак на съпричастност и толерантност към хората,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook