Овесените трици
Изпрати
Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на Супермаркета сред другите диетични храни. Към тях посягат предимно слабовати момичета, докато силните им половинки пълнят пазарската количка с обилни количества пържоли, шишчета и четвърт от наличното месо в магазина. Овесените трици. Пакетчето им струва около лев и никой още не се е постарал да им добави цветна опаковка, дори нямат вкус. Защо тогава да поспрем пред щанда и да посегнем към тях?
Първо нека сме скромни в очакванията си за тези наскоро преоткрити хранителни вещества, които дори нямат класическия смисъл на думата храна. За едни хора те може да са истински лечебни, на други може изобщо да не помогнат. Няма да навредят обаче. Нека все пак да си кажем, че няма храна панацея. Или ако има, то тя е различна за всеки човек.
Оставете настрана предразсъдъците, че това е само храна за животни. Съвсем до скоро се смяташе, че овесените трици са бедни на хранителни съставки отпадъци от производството на овес за конете. Житното растение овес (на латински Avena) е култивирано в Азия още преди новата ера. До преди няколко години овесените трици трудно можеха да се намерят в магазинната ни мрежа.
Какъв е механизмът на действие на овесените трици?
Минават през целия храносмилатлен тракт, изиграват си полезната функция и излизат, без да се наслояват. В устата се напояват със слюнка, устояват на стомашните сокове без да се разградят и когато стигнат до тънките черва, те вече са набъбнали от вода. Извличат от храната хранителните вещества и калориите, задържат ги и ги залепват за себе. Така преминават през целия организъм и се изхвърлят. Полезни са за червата, както и за всички части на тялото. Имат малко калории, а са богати на протеини и фибри. Притежават всички качества на ядките, но са слабо калорични и бързо усвоими, помагат за бързото усвояване на витамин С. Освен това те забавят проникването на захарта в организма. Т.е. са полезни за диабетиците. Коя друга храна може да се похвали с всичко това? Хранителната стойност на 100 г овесени трици са: белтъчини – 17 г., въглехидрати - 66 г. и хранителни влакнини – 25 г. Енергийната им стойност е246 ккал.
Едно уточнение – не бъркайте овесените с пшеничените трици! Докато първите са напълно безвредни за всички хора, защото са водо-разтворими, то вторите(водо-неразтворими) могат да усложнят положението на хора със стомашни проблеми. Нагледно: ако поставите лъжица овесени трици в чаша вода, те ще станат на каша, попивайки водата и раздувайки се 30 пъти повече отколкото е обема им. Същото количество пшеничени трици ще се утаи на дъното на чашата и няма да се слее с водата.
Защо са полезни?
Онколозите са на мнение, че влакнините в тях предпазват от рак. Гастроентеролозите са категорични, че подобряват перисталтиката на червата и до голяма степен са основен борец с бича на новия век – запека. Кардиолозите официално се съгласиха с твърдението, че овесените трици са храна за сърцето и кръвоносната система и действат като метла, намалявайки лошия холестерол от животински произход. Той е вещество, което задръства артериите и води до инфаркт.
Фибрите в тях пък забавят усвояването на захарите – качество, заради което диетолозите ги препоръчват в най-добрите хранителни режими за отслабване.
Чудодейните овесени трици отнемат малко количество калории и с това намаляват калорийното съдържание на общата поета храна, карат ни да се чувстваме сити, лесно се обработват и са подходящи за всякакви десерти и кулинарни вкусотии.
Има много подгодящи рецепти, в които може да се включи препоръчителната дневна доза овесени трици: разбъркайте 3 супени лъжици от тях в чаена чаша кисело мляко и подсладете с малко мед. Освен иеизменната пълноценна храна, с овесените трици може да предпазите организма си от сърдечно-съдови заболявания, от диабет и рак на дебелото черво и да намалите драстично апетита си. Използват се отдавна и в козметичната индустрия за почистване на тяло и лице.
|
Коментари
2023-02-15 #22 Снежи Здравейте, трябва ли триците да бъдат накиснати предварително?
2020-04-30 #21 Галина Ганева Супер са правя си брат за пица с тях и е вкусно...
2015-09-08 #20 никол Овесените трици- една лъжица трици,2 лъжици кисело мляко с 0,1% масленост,половин лъжичка мед и щипка канела-това е моята рецепта,3 пъти на ден преди ядене.Резултатът е минус 1 кг за първата седмица и толкова за втората.Продължавам,защото целта ми е да. сваля холестерола,което ше се разбере след месец
2014-02-21 #19 Беки Аз мога да кажа,че един месец бях на диетата на Дюкан и свалих 5 килца. Сега си ям всичко, с тая разлика, че днес обезателно изяждам една супена лъжица овесени трици в малко кисело мляко.Чувствам се прекрасно.
2013-08-09 #18 Стефанов А дали някой, зняе какво става ако човек прекалява с овесените трици,примерно ако си прави хляб и го яде всеки ден?
2013-06-04 #17 сутринн Здравейте аз също ползвам и гледам да е редовно.
За закуска правя:
кис. мляко половин кофичка, добавям малко вода, за да могат да се абсорбират
канела половин чаена л.
мед
ленено семе 1 ч.л
2013-03-09 #16 стеф Моля ви, пишетедали се пълнее от овесените трици с мляко
2013-03-05 #15 Ели
2013-03-05 #14 иванова овесените трици са прекрасна храна за здравето,повече от осем години ги ползвам по съвета на д-р Дюкан 3 супени лъжици на ден,прекрасни за холестерола ми от 6.1 днес е вече 5
2013-03-05 #13 диабетични храни Благодаря за полезната статия от нея научих интересни и важни неща, като това, че според онколозите,влакнините в тях предпазват от рак. Гастроентеролозите са категорични, че подобряват перисталтиката на червата и до голяма степен са основен борец с бича на новия век – запека.Със сигурност можем да си извадим изводи, че са полезни и здравословни в тези ситуации/. Кардиолозите официално са се били съгласили с твърдението, че овесените трици са храна за сърцето и кръвоносната система и действат като метла, намалявайки лошия холестерол от животински произход. Все пак на никой няма да му стане ако поне веднъж в седмицата си хапне, а толкова много ще си помогне.
2012-12-26 #12 Десислава Ив. Симеонова Овесените трици са част от Нещата, за които отворих очи благодарение на "ХЕРА". По няколко пъти седмично ги хапвам на работа - забъркани с кисело мляко, действат добре на стомаха ми и засищат.
2012-12-26 #11 ели една рецепта за овесени сандвичи-100гр. извара,1яйце, 6 супени л. овесени трици(препълнени(.омесва се,разстила се в тавичка на тънко 6-7мм. и се запича (по-добре на грил на фурна, но може и на фурна(вади се с шпатола предварително нарязано на 4 парчета-4 филийки, и се обръща с непрепечената страна.Поръсва се с настърган кашкавали се запича на грил.Поднася се като сандвич с кръгчета домат и шарена сол.Много е полезно ако сте на диета без въглехидрати и ви се похапват сандвичи.Има вкус на пълнозърнест хляб.
2012-12-26 #10 ели една рецепта за овесени сандвичи-100гр. извара,1яйце, 6 супени л. овесени трици(препълнени(.омесва се,разстила се в тавичка на тънко 6-7мм. и се запича (по-добре на грил на фурна, но може и на фурна(вади се с шпатола предварително нарязано на 4 парчета-4 филийки, и се обръща с непрепечената страна.Поръсва се с настърган кашкавали се запича на грил.Поднася се като сандвич с кръгчета домат и шарена сол.Много е полезно ако сте на диета без въглехидрати и ви се похапват сандвичи.Има вкус на пълнозърнест хляб.
2012-07-15 #9 стефан не е особено вкусно но мисля 4е може да се добави мед нали тои не е вреден и не е направен от захар нали Ако някои знае да каже
2012-04-18 #8 Полина Лили киснеш ли ги вечер преди да ги консумираш сутрин. Може това да е причината, че не ги оставяш да омекнат Успех
2011-11-16 #7 lili_vanili От около 2 месеца закусвам само микс от ядки (овесени, ръжени, пшеничени и ечемичени) с кисело мляко и мед, някой път добавям и сурови орехи или бадеми, сушени плодове, че омръзва.
Преди няколко дни се присетих за триците - 3 дена добавях към закуската и получих страхотни болки в стомаха, дори и само от една супена лъжица... Явно имам непоносимост... А иначе в домашния хляб слагам, няма проблем... навява ме на мисълта че има ралзика дали са минали топлинна обработка
2011-04-15 #6 Изолда 8 кг. за 2 седмици!!! Това само от триците или...?
2011-04-15 #5 rosi аз ги приготвям с кусело мляко и ги ям сутрин и вечер и за 2 седмици свалих 8кг.
2010-11-10 #4 tin4itsa Аз ги приготвям с кисело мляко и през лятото слагам много плодове- праскови, ягоди,смокини,ябълки и една лъжичка мед. Опитайте много е вкусно и не омръзва.
2010-04-07 #3 Ели Не съм чувала да пречи термична обработка. Триците така или иначе са баластното вещество, което залепя не-полезнотиите и ги извлича от организма. Ври ги, печи ги, все това си вършат. Лично при мен свършиха чудодейна работа. А за да не омръзва киселото мляко, сменям овкусителя - ту мед, ту различни мармалади - каквито ми хрумнат. Самите трици нямат вкус на нищо, млякото е ясно, сладката и конфитюрите придават на практика вкуса на нещото, което хапваме за здраве.
2010-04-04 #2 Инна Георгиева Според мен триците имат едно основно действие..свързано с перисталтиката така, че си мисля, че термичната обработка може и да не им пречи
2010-04-03 #1 lili_vanili А дали са полезни и след термична обработка? Моя позната отслабна много с популярната диета на Дюкан. В нея триците са застъпени доста и трябва да се приемат всеки ден. Тъй като трици с кисело мляко омръзва бързо - тя си правеше канелени бисквитки - 100 гр. трици, 2 яйца, захар или подсладител, 1 ч.л. канела и кората от един лимон, настъргана. Всичко това се омесва, оставя се да престои малко, оформят се топчета - притискаш да стане като бисквтка, пече се върху хартия за печене (за да няма мазнина). Става много бързо, че са и вкусни Посъщия начин - със сол и сирене или извара могат да се получат соленки! Успех! И все пак остава въпроса полезни ли са след термична обработка...
|
|
Сряда 18 Септември 2024 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
Хранителните навици се формират много рано и могат да траят цял живот. Мислим си, че когато сме гладни,...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
Леонардо да Винчи: "Умереността е надеждна защита от пороците."
"Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добър...
Маслата, които са най-близки до човешката кожа
Нима има нещо по-хубаво от това да се чувстваме здрави, красиви, работоспособни и същевременно заредени...
Грипът – как да разпознаем усложненията
Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове, грипът ни посещава всяка зима. Но да му...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
Бременност и зъболечение
„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен.
Постите започват седем седмици...
|