Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Овесените трици


Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на Супермаркета сред другите диетични храни. Към тях посягат предимно слабовати момичета, докато силните им половинки пълнят пазарската количка с обилни количества пържоли, шишчета и четвърт от наличното месо в магазина. Овесените трици. Пакетчето им струва около лев и никой още не се е постарал да им добави цветна опаковка, дори нямат вкус. Защо тогава да поспрем пред щанда и да посегнем към тях?

Първо нека сме скромни в очакванията си за тези наскоро преоткрити хранителни вещества, които дори нямат класическия смисъл на думата храна. За едни хора те може да са истински лечебни, на други може изобщо да не помогнат. Няма да навредят обаче. Нека все пак да си кажем, че няма храна панацея. Или ако има, то тя е различна за всеки човек.
Оставете настрана предразсъдъците, че това е само храна за животни. Съвсем до скоро се смяташе, че овесените трици са бедни на хранителни съставки отпадъци от производството на овес за конете. Житното растение овес (на латински Avena) е култивирано в Азия още преди новата ера. До преди няколко години овесените трици трудно можеха да се намерят в магазинната ни мрежа.

Какъв е механизмът на действие на овесените трици?

Минават през целия храносмилатлен тракт, изиграват си полезната функция и излизат, без да се наслояват. В устата се напояват със слюнка, устояват на стомашните сокове без да се разградят и когато стигнат до тънките черва, те вече са набъбнали от вода. Извличат от храната хранителните вещества и калориите, задържат ги и ги залепват за себе. Така преминават през целия организъм и се изхвърлят. Полезни са за червата, както и за всички части на тялото. Имат малко калории, а са богати на протеини и фибри. Притежават всички качества на ядките, но са слабо калорични и бързо усвоими, помагат за бързото усвояване на витамин С. Освен това те забавят проникването на захарта в организма. Т.е. са полезни за диабетиците. Коя друга храна може да се похвали с всичко това? Хранителната стойност на 100 г овесени трици са: белтъчини – 17 г., въглехидрати - 66 г. и хранителни влакнини – 25 г. Енергийната им стойност е246 ккал.

Едно уточнение – не бъркайте овесените с пшеничените трици! Докато първите са напълно безвредни за всички хора, защото са водо-разтворими, то вторите(водо-неразтворими) могат да усложнят положението на хора със стомашни проблеми. Нагледно: ако поставите лъжица овесени трици в чаша вода, те ще станат на каша, попивайки водата и раздувайки се 30 пъти повече отколкото е обема им. Същото количество пшеничени трици ще се утаи на дъното на чашата и няма да се слее с водата.

Защо са полезни?
Онколозите са на мнение, че влакнините в тях предпазват от рак. Гастроентеролозите са категорични, че подобряват перисталтиката на червата и до голяма степен са основен борец с бича на новия век – запека. Кардиолозите официално се съгласиха с твърдението, че овесените трици са храна за сърцето и кръвоносната система и действат като метла, намалявайки лошия холестерол от животински произход. Той е вещество, което задръства артериите и води до инфаркт.
Фибрите в тях пък забавят усвояването на захарите – качество, заради което диетолозите ги препоръчват в най-добрите хранителни режими за отслабване.
Чудодейните овесени трици отнемат малко количество калории и с това намаляват калорийното съдържание на общата поета храна, карат ни да се чувстваме сити, лесно се обработват и са подходящи за всякакви десерти и кулинарни вкусотии.

Има много подгодящи рецепти, в които може да се включи препоръчителната дневна доза овесени трици: разбъркайте 3 супени лъжици от тях в чаена чаша кисело мляко и подсладете с малко мед. Освен иеизменната пълноценна храна, с овесените трици може да предпазите организма си от сърдечно-съдови заболявания, от диабет и рак на дебелото черво и да намалите драстично апетита си. Използват се отдавна и в козметичната индустрия за почистване на тяло и лице.
Коментари
2023-02-15 #22
Снежи
Здравейте, трябва ли триците да бъдат накиснати предварително?
2020-04-30 #21
Галина Ганева
Супер са правя си брат за пица с тях и е вкусно...
2015-09-08 #20
никол
Овесените трици- една лъжица трици,2 лъжици кисело мляко с 0,1% масленост,половин лъжичка мед и щипка канела-това е моята рецепта,3 пъти на ден преди ядене.Резултатът е минус 1 кг за първата седмица и толкова за втората.Продължавам,защото целта ми е да. сваля холестерола,което ше се разбере след месец
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със сини сливи
· Овес за здраве и красота
· Овесени бисквити с Дарето
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Един прост кръвен тест може да предскаже риска от сърдечно заболяване, установи ново проучване
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
Сряда
18
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
Хранителните навици се формират много рано и могат да траят цял живот. Мислим си, че когато сме гладни,...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
Леонардо да Винчи: "Умереността е надеждна защита от пороците."
"Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добър...
Маслата, които са най-близки до човешката кожа
Нима има нещо по-хубаво от това да се чувстваме здрави, красиви, работоспособни и същевременно заредени...
Грипът – как да разпознаем усложненията
Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове, грипът ни посещава всяка зима. Но да му...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
Бременност и зъболечение
„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да...
Майката - пръв помощник на педиатъра
Да, ние не сме дипломирани доктори, но сме единствените, които могат така да помогнат на педиатъра за...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook