Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Дъвченето на храната



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори да си наясно с правилата за полезно-вредно, темпото на живот не ти предоставя особен избор. Колко от нас имат възможност да ядат поне три пъти на ден? Всеки път да са седнали на маса, да отделят гарантирано поне половин час за това? Пропуснато хранене, хапване на крак, преглъщаш полу на бегом или вършейки и нещо друго в същото време – звучи толкова познато…

Продължителното сдъвкване на храната до превръщането й в еднородна смес е основание и за добър статус на храносмилателната система, и изпитване на много по-голямо удоволствие от храната. За някои изненадващо – то е и гаранция за ненатрупването на излишни килограми. Колко пъти да се сдъвче една хапка – отговорът на специалистите е в широки граници, често се посочват 40 пъти, но нека бъдем реалисти – около 25 сдъвквания са достатъчни да я превърнат в полутечна. Важно е храната да се прехвърля от двете страни на устната кухина, за да се омеси в максимална степен със слюнката. Това пък ни припомня, че трябва да поддържаме здрави зъбите си и от двете страни. Ензимите на слюнката разграждат скорбялата, а муцинът – слизестото вещество на слюнката, прави храната по-вкусна. Ако слюнката е малко, това може да означава, че човек или не е гладен, или вече се е наял, или храната е с лошо качество – прекалено тръпчива, безвкусна, суха.

Старателното сдъвкване ни дава възможност да изпитаме в пълнота вкуса на това, което ядем, тъй като тогава рецепторите участват в максимална степен. При бързото гълтане храната не се усвоява в пълнота от организма. Появява се възможност за гнилостно ферментиране, което е основание за натрупване на токсини. Гълтането на едро е най-неудържимо, когато сме свирепо гладни. Така че да не допускаме да изпадаме в подобни състояние чрез междинно хапване на плод или бисквита е уместно решение. Не добре сдъвканото ядене причинява оригване, подуване на корема, киселини и газове.

При щателното сдъвкване човек може да се задоволи с по-малко количество храна. Причината е, че се храним не с изяденото, а с усвоеното от организма. Така вместо да гладуваме с мъчителни диети, достатъчно е просто да дъвчем и пак да дъвчем – резултат ще е по-малко килограми. Логиката е следната – продължителното дъвчене дава повече време на мозъка да приеме сигналите от стомаха, че е пълен. А това става след около 20 минути хранене. Ако ядем бързо и на едри несдъвкани хапки, сами можем да си представим какво огромно количество храна може да бъде погълнато за това време. Освен това при дългото дъвчене се намалява хормонът на глада грелин, който циркулира в храносмилателната ни система. С две думи – с по-малко храна се постига същото усещане за ситост.

А чисто здравословният смисъл на това просто действие дъвченето е, че когато храната е в състояние на каша, храносмилателните органи работят без напрежение, което предотвратява или облекчава, ако вече сме ги допуснали, болести като гастрит, язва, колит. Йогите имат пословица: „Твърдата храна трябва да се пие, а течната – да се яде!“

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
· Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
· Преработеното месо и връзката му с рака на дебелото черво: какво трябва да знаем
· Лапад – пролетният еликсир за здраве и енергия
· Всичко за глюкагона
· Вашата бутилка с вода е развъдник на бактерии – миете ли я достатъчно често?
Петък
25
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Мислите, от които не бива да се боим
Имате ли от онези дни, в които си мислите, че полудявате или че вече сте полудели? В които времето не...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
Грешките, които ни пречат да постигнем целите си
Когато поставяме цели в живота си, е добре да предвидим и малките стъпки, чрез които да стигнем до тях,...
Орлови нокти
Познато и използвано e още преди повече от 2000 години в Китай, растението орлови нокти се е славело...
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
В плен на емоциите
Докато покупката на нова дреха е в състояние да ни изстреля за минути в небесата и да се сбогуваме с...
Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
Негативното въздействие на облъчването от мобилните телефони върху организма и най-вече върху мозъка...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Бавно научавам...
Бавно научавам, че не трябва да реагирам на всичко, което ме дразни. Бавно научавам, че не трябва...
10 начина да бъдем по-добри към себе си
Да практикуваш "любов към себе си" не значи да се държиш себично или да даваш пари за литература за самопомощ,...
Подходящи ли са фет бърнърите за жени
Освен мъжете, много жени днес имат желанието да изгорят излишните мазнини, без това да засегне мускулатурата,...
Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook