Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II


Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието на захароза е идентично с това на бялата захар. Кристалите й напомнят тези на бялата захар, но са по-едри и цветът им варира от мед до кафяво. Колкото са по-тъмни те, толкова по-силен е ароматът на меласа. Все пак нерафинираната захар е за предпочитане, но и този вид има едно предимство – разтваря се много по-бързо.

Оцветената рафинирана захар е ситна като пясък. Най-често е на бучки, а на опаковката е изписано „деликатесна”.

Не винаги обаче можете да се ориентирате за качествата на продукта единствено по външния вид. Затова сред морето от различни по големина, цвят и аромат кристали, се открояват няколко вида тръстикова захар, които обикновено са изписани на опаковката.

Демерара е може би най-разпространеният сорт кафява захар. Тя има светъл златист цвят, а кристалите й са малко по-едри от тези на бялата захар. Най-често е частично рафинирана, но при обработката й не са използвани химически вещества, а само естествени методи. Затова захарта пази неповторимия аромат на меласа и много ценни минерали. Името й идва от долината Демерара в Южна Америка – мястото, от където първоначално е внесена в Европа. Днес обаче този сорт се отглежда предимно в тръстиковите плантации на о. Мавриций.

Видът Мусквадо (черна барбадоска захар) предизвиква най-силен шок сред тези, които са закърмени с бялата рафинирана захар. Цветът й е тъмнокафяв, а ароматът на меласа – изключително наситен. Това само по себе си е необичайно, но най-силна изненада предизвиква консистенцията й – без видими кристали, лепкава и подобна на халва.

В миналото Мусквадо било синоним на нискокачествена захар от колониите, която допълнително се обработвала в Европа, тоест използвала се единствено за заготовка. И наистина това е най-суровия вид захар. Получава се след първата кристализация на сиропа от захарна тръстика – неугледна на вид и с прекалено екзотичен вкус. Но това, което през XIX век се смятало за недостатък – липсата на каквато и да е преработка, днес се оказва несравнимо преимущество.

В интерес на истината видът Мусквадо продължава да се използва за заготовка. Вече не за получаване на бяла захар, а за направата на вкусни сладкиши, маринати и сосове. Резултатите са зашеметяващи, особено ако я добавите към лакомства с много шоколад, сушени плодове и ядки. Приложението й обаче е изцяло в кулинарията и не ви съветваме да я добавяте към сутрешното си кафе или чай.

Турбинадо е частично рафинирана захар. С помощта на пара от нея е извлечена голяма част от меласата. В резултат на това ароматът й е значително по-слаб от този на Демерарата, цветът й също е по-светъл. Турбинадо е добър компромис за тези, които искат да се хранят здравословно, но не харесват ромово-карамеления вкус на нерафинираната захар. Произвежда се в Хавай.

Да ви е сладко!

Коментари
2010-07-30 #2
Iskra
Най-силен вкус на меласа и със запазени полезни вещества е Мусквадото. Тя е много тъмна, но няма изобщо кристали - представлява някаква лепкава маса. Страхотно мохито става с нея . тази с едрите кристали (направо бучки) е хубава за кафенце .
2010-07-30 #1
Анелия
Ако вземеш най-едрата и най-тъмната захар, която е на щанда, това означава ли, че ще вземеш най-доброто в сравнение с останалото? (това е моята логика, но не знам дали е правилна)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
Сряда
12
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Чувствате се потиснати? Идеи за 10 минути за справяне с лошото настроение
Чувството за потиснатост, за липса на смисъл, самосъжалението, липсата на вдъхновение понякога ни връхлетява...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Невъзможното щастие в обещанието за още нещо
Изкуството е това - то съдържа ключета. Малки и тайни, големи и категорични, обемни и грапави или изплъзващи...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Ако искате щастливи старини, инвестирайте в приятелствата си, сочи проучване
Общоприето е схващането, че човек остарява щастливо, ако има щастливо семеен живот. Но две скорошни изследвания...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
Бахова терапия - от растенията с любов
Терапията на д-р Едуард Бах е една от алтернативните методи на лечение, които добиват все по- голяма...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook