Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II


Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието на захароза е идентично с това на бялата захар. Кристалите й напомнят тези на бялата захар, но са по-едри и цветът им варира от мед до кафяво. Колкото са по-тъмни те, толкова по-силен е ароматът на меласа. Все пак нерафинираната захар е за предпочитане, но и този вид има едно предимство – разтваря се много по-бързо.

Оцветената рафинирана захар е ситна като пясък. Най-често е на бучки, а на опаковката е изписано „деликатесна”.

Не винаги обаче можете да се ориентирате за качествата на продукта единствено по външния вид. Затова сред морето от различни по големина, цвят и аромат кристали, се открояват няколко вида тръстикова захар, които обикновено са изписани на опаковката.

Демерара е може би най-разпространеният сорт кафява захар. Тя има светъл златист цвят, а кристалите й са малко по-едри от тези на бялата захар. Най-често е частично рафинирана, но при обработката й не са използвани химически вещества, а само естествени методи. Затова захарта пази неповторимия аромат на меласа и много ценни минерали. Името й идва от долината Демерара в Южна Америка – мястото, от където първоначално е внесена в Европа. Днес обаче този сорт се отглежда предимно в тръстиковите плантации на о. Мавриций.

Видът Мусквадо (черна барбадоска захар) предизвиква най-силен шок сред тези, които са закърмени с бялата рафинирана захар. Цветът й е тъмнокафяв, а ароматът на меласа – изключително наситен. Това само по себе си е необичайно, но най-силна изненада предизвиква консистенцията й – без видими кристали, лепкава и подобна на халва.

В миналото Мусквадо било синоним на нискокачествена захар от колониите, която допълнително се обработвала в Европа, тоест използвала се единствено за заготовка. И наистина това е най-суровия вид захар. Получава се след първата кристализация на сиропа от захарна тръстика – неугледна на вид и с прекалено екзотичен вкус. Но това, което през XIX век се смятало за недостатък – липсата на каквато и да е преработка, днес се оказва несравнимо преимущество.

В интерес на истината видът Мусквадо продължава да се използва за заготовка. Вече не за получаване на бяла захар, а за направата на вкусни сладкиши, маринати и сосове. Резултатите са зашеметяващи, особено ако я добавите към лакомства с много шоколад, сушени плодове и ядки. Приложението й обаче е изцяло в кулинарията и не ви съветваме да я добавяте към сутрешното си кафе или чай.

Турбинадо е частично рафинирана захар. С помощта на пара от нея е извлечена голяма част от меласата. В резултат на това ароматът й е значително по-слаб от този на Демерарата, цветът й също е по-светъл. Турбинадо е добър компромис за тези, които искат да се хранят здравословно, но не харесват ромово-карамеления вкус на нерафинираната захар. Произвежда се в Хавай.

Да ви е сладко!

Коментари
2010-07-30 #2
Iskra
Най-силен вкус на меласа и със запазени полезни вещества е Мусквадото. Тя е много тъмна, но няма изобщо кристали - представлява някаква лепкава маса. Страхотно мохито става с нея . тази с едрите кристали (направо бучки) е хубава за кафенце .
2010-07-30 #1
Анелия
Ако вземеш най-едрата и най-тъмната захар, която е на щанда, това означава ли, че ще вземеш най-доброто в сравнение с останалото? (това е моята логика, но не знам дали е правилна)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
Четвъртък
10
Октомври 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Богинята в нас
В митологията на повечето древни народи от Азия, Африка, Америка и Европа се среща образа на Жената Богиня....
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
Куклата Барби посреща промени в имиджа си и стъпва здраво на земята
Куклата Барби вече десетилетия е в дома на почти всяко момиче. Тя изразява съвършената жена, която всяко...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19...
Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
Детето има сополи. Звучи прозаично. Но, когато малкото бебе се дави в собствените си секрети, а кашлицата...
Световен ден на редките болести
От 2008 г. в последния ден на февруари в България отбелязваме Международния ден на редките болести. По...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook