Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Така изглежда захарната тръстика, от която се произвежда кафявата захар
Така изглежда захарната тръстика, от която се произвежда кафявата захар

Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I


От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали. И когато започваме диета първото, което изритваме от менюто си, са именно сладките неща.

Това е съвсем правилно, но само ако говорим за бяла рафинирана захар. За нас този продукт е традиционен, но в много страни по света е обратното – ще ви изгледат с учудване, ако прибавите лъжичка бяла захар към кафето си. Там на почит е нерафинираната тръстикова захар. И има защо. Едрите тъмни кристали имат прекрасен карамелен аромат и свойства, близки до тези на меда.

В нашите магазини кафявата захар също не е екзотика. Въпреки това, за повечето хора тя е само ненужно скъп заместител на белите бучки. Този начин на мислене се дължи на едно погрещно схващане – че тръстиковата захар, която се предлага, е суровина за бялата. Истината е, че двете се различават не само по начина на обработка, но и по произхода си.

Рафинираната захар, с която сме свикнали, се извлича по промишлен начин от захарно цвекло. За разлика от тръстиковата тя задължително трябва да претърпи преработка, защото в натурален вид има неприятен вкус. На различните етапи като пречистващи агенти се използват химични вещества като серен диоксид, варено мляко и мравчена киселина. Последният етап на преработката е избелването на кристалите, най-често с костно брашно. На финала от захарта са извлечени всички витамини, минерали, влакна и ензими, тоест всички хранителни вещества освен захарозата. Ето защо съставът на този продукт е 99,9 % прости въглехидрати.

При тръстиковата захар нещата стоят по-иначе. Тя може да бъде напълно натурална, частично преработена и рафинирана, която по същество не се различава от цвекловата.

Как да ги разпознаете?

Цветът може да бъде измамна характеристика, защото белите кристали могат да бъдат оцветени с меласа. Това съвсем не е фалшив продукт, а т.н кафява деликатесна захар. Той е предпочитан в някои страни, но за да не попаднете и вие на него, трябва да си отваряте очите.

Нерафинираната захар е на големи кехлибарени кристали или направо бучки. Тя се получава при първата кристализация на пресния тръстиков сироп. Захарозата в нея е с цели 10% по-малко, в сравнение с бялата захар и както в природата е съчетана с калций, магнезий, калий, желязо, фосфор и други минерали, които подпомагат по-доброто й усвояване.

Плюс е и, че не съдържа никакви химически добавки. Нерафинираната захар не само е здравословна, но и прави на пух и прах тезата, че полезните храни са си направо гадни на вкус. Естественият й ромово-карамелен аромат я прави чудесна добавка към чай, кафе или различни коктейли. Няма да сбъркате и ако замените бялата захар с нерафинирана, когато приготвяте сладкиши. Благодарение на нея лакомствата придобиват хрупкава текстура, неповторим вкус и съблазнителен цвят.
Коментари
2016-04-07 #4
Лилия сурлекова
Може ли,някой да ми каже,откъде може да се купи нерафинирана захар?
2010-10-28 #3
Iskra
Didatzeni, макар и богата на минерали, тръстиковата захар също е основно захароза, тоест не е подходяща за диабетици. Но в тази статия накратко са описани естествените заместители на захарта: http://www.hera.bg/s.php?n=745
2010-10-28 #2
didatzeni
Искам да попитам става ли тръстиковата захар за диабетици?
2010-03-25 #1
viki12341
за тръстиковата захар!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
Понеделник
17
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Да придадем на зимата душа и топлина
Зимата е всяка година по едно и също време, но някак винаги успява хем да ни изненада, хем очаквано -...
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
На 26 март отбелязваме "Лилав ден" (Purple day), като знак на съпричастност и толерантност към хората,...
Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Детокс режимите - къде е истината за вредите и ползите?
Храните ли се здравословно? Знаете ли какво е детокс? Доста модерни въпроси напоследък. Дали, обаче знаем,...
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook