Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Така изглежда захарната тръстика, от която се произвежда кафявата захар
Така изглежда захарната тръстика, от която се произвежда кафявата захар

Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I


От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали. И когато започваме диета първото, което изритваме от менюто си, са именно сладките неща.

Това е съвсем правилно, но само ако говорим за бяла рафинирана захар. За нас този продукт е традиционен, но в много страни по света е обратното – ще ви изгледат с учудване, ако прибавите лъжичка бяла захар към кафето си. Там на почит е нерафинираната тръстикова захар. И има защо. Едрите тъмни кристали имат прекрасен карамелен аромат и свойства, близки до тези на меда.

В нашите магазини кафявата захар също не е екзотика. Въпреки това, за повечето хора тя е само ненужно скъп заместител на белите бучки. Този начин на мислене се дължи на едно погрещно схващане – че тръстиковата захар, която се предлага, е суровина за бялата. Истината е, че двете се различават не само по начина на обработка, но и по произхода си.

Рафинираната захар, с която сме свикнали, се извлича по промишлен начин от захарно цвекло. За разлика от тръстиковата тя задължително трябва да претърпи преработка, защото в натурален вид има неприятен вкус. На различните етапи като пречистващи агенти се използват химични вещества като серен диоксид, варено мляко и мравчена киселина. Последният етап на преработката е избелването на кристалите, най-често с костно брашно. На финала от захарта са извлечени всички витамини, минерали, влакна и ензими, тоест всички хранителни вещества освен захарозата. Ето защо съставът на този продукт е 99,9 % прости въглехидрати.

При тръстиковата захар нещата стоят по-иначе. Тя може да бъде напълно натурална, частично преработена и рафинирана, която по същество не се различава от цвекловата.

Как да ги разпознаете?

Цветът може да бъде измамна характеристика, защото белите кристали могат да бъдат оцветени с меласа. Това съвсем не е фалшив продукт, а т.н кафява деликатесна захар. Той е предпочитан в някои страни, но за да не попаднете и вие на него, трябва да си отваряте очите.

Нерафинираната захар е на големи кехлибарени кристали или направо бучки. Тя се получава при първата кристализация на пресния тръстиков сироп. Захарозата в нея е с цели 10% по-малко, в сравнение с бялата захар и както в природата е съчетана с калций, магнезий, калий, желязо, фосфор и други минерали, които подпомагат по-доброто й усвояване.

Плюс е и, че не съдържа никакви химически добавки. Нерафинираната захар не само е здравословна, но и прави на пух и прах тезата, че полезните храни са си направо гадни на вкус. Естественият й ромово-карамелен аромат я прави чудесна добавка към чай, кафе или различни коктейли. Няма да сбъркате и ако замените бялата захар с нерафинирана, когато приготвяте сладкиши. Благодарение на нея лакомствата придобиват хрупкава текстура, неповторим вкус и съблазнителен цвят.
Коментари
2016-04-07 #4
Лилия сурлекова
Може ли,някой да ми каже,откъде може да се купи нерафинирана захар?
2010-10-28 #3
Iskra
Didatzeni, макар и богата на минерали, тръстиковата захар също е основно захароза, тоест не е подходяща за диабетици. Но в тази статия накратко са описани естествените заместители на захарта: http://www.hera.bg/s.php?n=745
2010-10-28 #2
didatzeni
Искам да попитам става ли тръстиковата захар за диабетици?
2010-03-25 #1
viki12341
за тръстиковата захар!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· Копривата - някои добре опазени тайни
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
Понеделник
22
Април 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Лятото – най-добрият сезон да се сбогуваме с цигарите
Не можете да издържите повече от час без да запалите цигара и с това си навличате куп неприятности –...
Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Кои билки да избягваме през бременността
Колкото и да сме нехайни към собственото си здраве, когато се зароди нов живот в нас рязко променяме...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Да отслабнем или да не отслабнем?
Всички ние прекрасно знаем как се отразяват излишните килограми на здравето ни, външния вид, самочувствието...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Гастроенеролог: Дънките с висока талия може да ви доведат до проблеми
Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с висока талия или прилепнали дрехи....
Тревожността
Тревоженето може да е от полза, когато ни подтиква към реакция и навременни действия при решаването на...
Сауната през времето
Днес повечето от нас свързват сауната с козметични салони, СПА комплекси и лъскаво удоволствие. Много...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook