Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Преработеното месо и връзката му с рака на дебелото черво: какво трябва да знаем



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В България процентът на скрининг за рак на дебелото черво сред населението на възраст 50-74 години е вторият най-нисък в ЕС – 3,6%, в сравнение със средния за ЕС от 33,4%.

Въпреки че по-възрастните хора са по-склонни да бъдат диагностицирани с рак на дебелото черво (колоректален рак), има тревожно нарастване на диагнозите сред по-младите възрастни.
Това прави жизненоважно информирането на всички възрастови групи за рисковите фактори, свързани с начина на живот.

Много хора са наясно с рисковете, свързани със затлъстяването, тютюнопушенето и алкохола, но значението на преработеното месо – основен елемент от западната диета – често остава подценявано.

Но данните са ясни: преработеното месо , дефинирано като месо, което е било променено чрез методи като осоляване, консервиране, ферментация или опушване, за да се подобри вкусът или консервирането, е свързано с повишен риск от колоректален рак.


Международната агенция за изследване на рака, част от Световната здравна организация, анализира над 800 глобални изследвания и класифицира преработените меса като канцерогенни за хората, докато червеното месо е определено като „вероятно“ канцерогенно. Техните открития бяха публикувани по-късно в The Lancet Oncology, като потвърдиха, че най-силните епидемиологични доказателства свързват консумацията на преработено месо с колоректалният карцином (КРР).

Прекомерният риск от КРР на грам прием е по-висок за преработеното месо, отколкото за червеното месо. Въпреки това, праговете за вредна консумация варират в различните изследвания, като много от тях групират червеното и преработеното месо заедно в своите анализи.

Например, проспективен анализ от 2020 г. на данни от UK Biobank съобщава, че приемът на 70 г/ден червено и преработено месо е свързан със с 32% по-висок риск от КРР и с 40% по-висок риск от рак на дебелото черво. По-скорошно проучване от 2025 г. изследва връзките между рак на дебелото черво и 97 хранителни фактора при 542 778 жени. Изследователите установиха, че освен алкохола, червеното и преработеното месо са единствените други хранителни фактори, положително свързани с КРР, като приемът на 30 г/ден увеличава риска от КРР с 8%.

Въпреки че Световният фонд за изследване на рака (WCRF) и Американският институт за изследване на рака (AICR) препоръчват ограничаване на консумацията на червено месо до не повече от три порции седмично, техните насоки за преработеното месо са по-прости и по-ограничителни: консумирайте много малко или изобщо не консумирайте.

Рискът от КРР, свързан с преработените меса, вероятно се дължи както на естествено съдържащи се в месото елементи, така и на канцерогенни съединения, които се добавят или създават по време на неговата обработка.

Колоректален рак или рак на дебелото черво е злокачествено заболяване, което засяга дебелото черво (колон) и правото черво (ректум). Това е един от най-често срещаните видове рак, като се развива от полипи или анормални образувания в лигавицата на червата, които с времето могат да станат ракови.


Опасни съединения в преработеното месо
Голям брой доказателства потвърждават връзката между определени съединения в преработеното месо и рака, добави Улрике Питърс, доктор по философия и обществено здраве, професор и асоцииран директор в отдела по обществено здраве в Онкологичния център Фред Хътчинсън в Сиатъл.

Тези съединения включват:

Хетероциклични амини – срещат се в силно запечено и добре приготвено месо, създадени при реакция на висока температура между креатин/креатинин, аминокиселини и захари.

Нитрати/нитрити – широко използвани при обработката на месо (напр. колбаси, шунка, бекон), свързват се с амини и образуват N-нитрозамини – едни от най-мощните генотоксични канцерогени.

Полициклични ароматни въглеводороди – генерирани по време на високотемпературно готвене и пушене, могат да предизвикат ДНК увреждане в дебелото черво.

Хемово желязо – този вид желязо, изобилстващ в червеното и преработеното месо, стимулира образуването на канцерогенни N-нитрозо съединения и оксидативни увреждания на чревната тъкан.


Средната глобална консумация на всички видове месо на глава от населението се е увеличила значително през последните 50 години. Очаква се тази тенденция да продължи, като глобалният пазар на преработено месо се прогнозира да нарасне от 318 милиарда долара през 2023 г. до 429 милиарда долара през 2029 г.


Ранното откриване значително повишава шансовете за успешно лечение.


Как да намалим риска?

  • Увеличете физическата си активност и избягвайте наднормено тегло или затлъстяване
  • Намалете консумацията на преработено месо – колкото по-малко, толкова по-добре.

  • Заменете червеното месо с риба, птиче месо или растителни протеини.

  • Избягвайте прегорена и силно препечена храна.

  • Увеличете приема на плодове, зеленчуци и фибри, които имат защитен ефект.

  • Редовни медицински прегледи, особено ако имате фамилна обремененост.
  • Вашият коментар
    * Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
    Име:
    e-mail:
     код:
    информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
    · 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
    · Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
    · 5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
    · Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
    · Хемороиди – от какво се получават?
    · Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
    · Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
    · Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
    · Всичко за глюкагона
    · Слушането като суперсила: Как да изградим по-дълбоки връзки чрез истинско присъствие
    · Лапад – пролетният еликсир за здраве и енергия
    · Вашата бутилка с вода е развъдник на бактерии – миете ли я достатъчно често?
    Понеделник
    28
    Април 2025
    П
    В
    С
    Ч
    П
    С
    Н
    1
    2
    3
    4
    5
    6

    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13

    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20

    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27

    28
    29
    30
    Абонирай се за новости
    Така няма да пропускаш новите и интересни неща
    Как да се самомотивираме?
    Мотивацията е много силен инструмент, който играе важна роля в живота. Може да се каже, че това е моторчето,...
    Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
    Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
    Не изхвърляйте семките на гроздето
    Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
    Депресията - спиралата на безнадежността
    Често чуваме от околните или самите ние го повтаряме: „Нещо съм депресиран тези дни” Неприятно събитие...
    Силата на слънцето
    Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
    Чакрите - колелата на живота - II
    Четвърта чакра Нарича се още сърдечната чакра или чакрата на любовта. Пулсира в областта на сърцето...
    Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
    Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са...
    Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
    Интересът към гуараната като стимулант за мозъчната и физическата дейност се увеличава все повече и то...
    Пътища към интровертите
    Днес сме убеждавани, че светът принадлежи на активните, пръскащи жизнерадост екстроверти. В тези интензивни...
    Имате ли чувството за хумор?
    Не го виждаш, не го чуваш, а може да ти потекат сълзи заради него. Що е то? Не, не е Батман с шапка невидимка....
    Полезно от природата
    Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
    Масаж за извайване на тялото - II
    Лимфодренаж Този вид масаж може както да се редува с антицелулитния при портокалова кожа, така и да...
    Защо да ставаме рано сутрин?
    Какво мразите рано сутрин? Часовника? А може би всичко и всички? Колко познато! На не малка част от нас...
    "Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
    Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
    Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
    С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
    Кошмарният образ на победителя
    Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
    Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
    Детоксикиращата плодова вода е един от най-популярните инструменти за загуба на тегло, премахване на...
    Липсващото парченце от пъзела
    Ако внезапно ни поканят да изредим от какво се оплакваме в живота си, вероятно няма да се затрудним да...
    Нещастието, което сами си навличаме
    Мислите ли за щастието? Дали го познавате, дали някога изобщо сте го срещали? Казват, че ако си задавате...
    Порасни косице!
    Косата често става жертва на внезапно обладалото ни желание за кардинална промяна. Защото какво по-бързо...
    Стрес? Защо не?!
    Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
    Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
    Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
    Вместо равносметки и обещания - списък с планове
    Доскоро не вярвах в равносметките и обещанията на Нова година. Запъването в определена дата, за да „оправиш”...
    Как да развием емоционалната си интелигентност
    Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
    Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
    Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход Южна Европа, тя участва в медицината...
    Клечки за зъби и още нещо
    Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
    Как да приготвим слънчев чай?
    Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
    Децата и слънцето
    Децата обичат да тичат и играят на слънце. Ако сте се опитвали да ги задържите за по-дълго на сянка или...
    Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
    Намалява се дневният прием на калории на децата от детските заведения, забранява се консумирането на...
    Орехите – за здраво сърце и добро настроение
    Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
    Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
    Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
    Необикновената обикновена леска
    Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни видове в България. Освен че плодовете и са...
    Фобиите – тези страшни думички
    Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
    Ароматерапията – баланс и хармония за тялото и духа
    Уникалните свойства на етеричните масла познавали още египтяните - 4500 г. пр. н.е,. Те използвали уханието...
    Витамини за бъдещи майки - част I
    На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
    Грешки по пътя към красотата - I част
    Посветили сте целия си живот на борбата да станете стройни, а желаните мерки си остават само мечта. Какво...
    Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
    Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
    Влиянието на Луната върху женското здраве
    Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена...
    Всичко за халвата
    Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
    Възможен ли е животът без боклук?
    Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
    Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
    Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
    Hera.bg в Facebook