Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen


И две авторски веган рецепти, специално за читателите на Hera.bg

"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче, а страстта ми е свързана със здравословното хранене и вегетарианската храна, поднесена в елегантен гурме стил. Иначе казано - това са ежедневни, семпли и вкусни ястия на основата на традиционната българска и италианска кухня и са любими на семейството ми и всички мои приятели."

Така ни се представи Тони, но на нас това не ни е достатъчно да се запознаем с нея, затова решихме да я попитаме някои неща и да разберем от нея:

Що е то веган хранене на практика, вкусно ли е и дали то е възможно в едно обикновено семейство.


- От известно време следя твоя блог Щастливата кухня на Тони (Tony's Happy Kitchen), защото ми прави много приятно впечатление и сега имам възможността да те попитам: Кое те провокира да го създадеш?

Създадох блога с много желание, подтикната от интереса към моите веган здравословни ястия в социалните мрежи. Аз самата разчитам на опита на експерти по храненето и изтъкнати нутриционисти, който съчетах с моя личен и така създавам леки рецепти, които по нищо не отстъпват на най-добрите ресторанти.


- По думите ти и рецептите ти става ясно, че си веган. Какво повлия на това решение? Изведнъж или постепенно промени начина си на хранене?

Да, аз съм вегетарианец от 15 г. и веган от 2г., като решението ми бе продиктувано от комплекс от фактори - етични и здравословни. Години наред бях истински ценител на качествените сирена и хубавото вино, угаждах си на воля, подценявайки ефекта, който храната, вегетарианска или не, има върху нашето тяло. Оказа се, че в следствие на небалансираното си хранене съм се сдобила с куп проблеми, които успях да изчистя за 2 години, чрез вече по-балансирана и разнообразна храна, съчетана с разходки и бягане в гората.

Балансът в храненето, води и до баланс в мислите и действията, затова включих в това начинание и цялото ми семейство.


С моят начин на приготвяне и поднасяне на ястията, бих искала да покажа, че има вариант, в който храната освен здравословна, би могла да бъде изключително питателна, апетитна и естетски издържана.



- Днес повечето майки се оплакват, че времето все не им стига да приготвят здравословна храна Имаш 4 деца и си активен блогър и се чудя, кога ти остава време да готвиш толкова вкусно? Можеш ли да ни посъветваш нещо?

Тайната на успеха е в добрата организация и малко упоритост. Аз не купувам нищо пакетирано, обогатено с консерванти и оцветители, приготвям почти всичко у дома, от хляба до сладките, включвайки в процеса и децата, които искрено се забавляват, и така някак естествено научават принципите на здравословното хранене. Опитвам се да им давам алтернативи, а не да налагам забрани.


- Веган храненето има верни почитатели и доста противници. Според теб има ли нещо, което трябва да се знае за пълноценното веган хранене, нещо, което повечето хора изпускат?

Освен веган, аз бих го нарекла натурално и традиционно хранене, защото

само до преди 50 години, бабите ми спазваха всички тези принципи по някакво вътрешно усещане, приготвяха си всичко у дома и хапваха месо само няколко пъти в годината и по празници.


Веган е гаранция за здраве, ако се спазват няколко основни принципа:


Да се употребяват разнообразни пресни и сухи плодове, натурални сладка само от плодове, много бобови растения и зеленчуци, сурови ядки, пълнозърнести био брашна, екстра върджин зехтин в малки количества, винаги в съчетание с маслини и само за сурова употреба.

Доколкото е възможно, без използването на сол и промишлено преработени суровини, бяло брашно, бял ориз, захар, маргарин, никакво пържене, щадяща топлинна обработка и минимално използване на екстрахирани мазнини.

Ако се налага да се готви с олио е по-добре да го заменим с кокосово масло, което е устойчиво на топлината, без да се променя структурата си.

Захарта заменям със стафиди, фурми и кленов сироп, а течния шоколад - с крем от лешници и сурово какао.


- Цялото ти семейство ли сте вегани и как възприемат децата този начин на хранене? Можеш ли да ни дадеш пример за рецепта, която е веган, пълноценна е и им харесва?

У дома приготвям основно веган и рядко вегетариански ястия, но всички са доволни и щастливи, поради голямото разнообразие на рецепти с много зеленолистни, зеленчуци, бобови, зърнени и плодове. На децата си обяснявам подробно, кое ме е подтикнало да не ям месо, както и пагубните ефекти от ГМО, оцветителите, подобрителите и консервантите. Така те имат посоката, имат отговорите и сами избират пътя. Обичат всичко, което им готвя, особено сладките неща и сами отказват червените близалки и сините торти. В училище съм избрала менюто им, като на всички останали, като първото винаги е вегетарианско, а второто е по избор. Така растат със своя осъзнат, а не наложен избор.

И двете рецепти, които за пръв път ще предложа, и то на читателите на Hera.bg, са подходящи за деца, дори и по-малки, и са напълно в духа на това, което смятам за здравословно, вкусно и естетично готвене.

Леща с тиквички и кус кус
(подходяща и за захранване на бебе)




Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
(идея за полезна и вкусна торта за детски рожден ден)

Коментари
2015-06-27 #6
Антония
Благодаря Ви
2015-06-23 #5
Ники
Пожелавам с цялото си сърце Антсния да сте много щастливи всички.....
2015-06-23 #4
Георги
Браво на това майче!!! Пожелавам им много здраве и усмивки!
А рецептите ще се пробват!! Не съм вегетарианец, но изглеждат интересни!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· Цвят и свежа провокация в градската среда - Виктория Георгиева-Mouse
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
· Уморена ли е душата ви?
· Лято е, но да не се отпускаме
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
Събота
10
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Полезните морски дарове
Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на...
Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Активното раждане е право и избор за всяка жена
Първата мисъл, която думата „раждане“ предизвиква у повечето млади жени, на които предстои да имат дете,...
"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Над десет пъти повече хора загиват в резултат от замърсяване на въздуха, отколкото при пътнотранспортни...
Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Всеки минава през тежки моменти в живота си. Някои от тях обаче, са далеч по-тежки от други и не се преживяват...
За изкуството на медицината
"Животът е кратък, пътят към изкуството - дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът - недостатъчен, а...
Междинната закуска - закуска за шампиони
Често чувам от приятелки, че ако започнат деня си с обилна закуска, то апетитът им се покачва неконтролируемо....
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Водна медитация
Възприятията за "хубави и лоши неща" в живота ни са субективни и най-често базирани на миналото или...
Филтрирате ли питейната вода?
Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния...
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Аромат на крака
Прибирате се след края на работния ден и събувате обувките си. В този момент из дома ви се разнася всепроникваща...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Работилница за реалност
“Твоят фокус определя реалността ти” казва Куай-Гон Джин, учителят на Оби Уан Каноби в “Епизод І - Невидима...
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Какво се промени за жените и момичетата за последните 25 години?
Преди 25 години лидерите от цял свят поеха ангажимента за предоставяне на повече права и власт на жените...
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook