Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието, с което разполагаме, той е загубил от популярността си. Даже много хора го свързват с безвкусни ястия и остарели разбирания за храненето, но той трябва да бъде реабилитиран, защото е полезен, традиционен и достъпен.

Известно е, че зеленият фасул е едногодишно влаголюбиво и топлолюбиво растение, което може да се консумира и в пресен, и в консервиран вид. Той е готов за беритба в ранното лято, когато зрънцата наедреят, а шушулките са свежи и наситено зелени. Нискокалоричен е и не съдържа наситени мазнини, въпреки че по хранителност се доближава до месото заради растителните белтъчини, на които са богати всички бобови. Зеленият боб е сред задължителните храни за вегетарианци и вегани.


Богат е на хранителни вещества:

Витамини – А, Ц, Б – комплекс, Е, К;

Минерали - желязо, калций, калий, манган, магнезий, манган и калий;

Аминокиселини – лизин, аргинин, тирозин, метионин, триптофан;

Антиоксиданти - лутеин, зеаксантин и бета-каротин;

Фибри, влакна, целулоза и скорбяла;


При редовна консумация зеленият боб:

Балансира функциите на имунната система заради аглунтина;

Регулира нивото на кръвната захар (смъква я с до 40%) и предпазва от диабет;

Много полезен е при нарушена функция на задстомашната жлеза и хроничен панкреатит, както и при хора, страдащи от диабет;

Регулира сърдечно-съдовата система – понижава нивото на лошия холестерол, регулира симптомите на хипертония и сваля кръвното налягане;

Намалява задържането на урина и отоците в и по тялото;

Предпазва от пикочокаменна болест, бъбречни проблеми и възпаления на пикочния мехур, цистит и др.;

Стимулира половата функция;

Действа благоприятно на стомашно-чревния тракт – има пречистващ за организма ефект, антиоксидантно действие и стимулира метаболизма;

Предпазва от ставни и ревматоидни заболявания, облекчава симптомите на подагра;

Участва активно в профилактиката на рак на дебелото черво и стомаха;

Много полезен е за бременни жени, заради богатия си състав на фолиева киселина;

Не си личи по цвета, както е при доматите и морковите, но той е изключително богат на каротеноиди - важни за зрението антиоксиданти.



Други ползи и противопоказания на зеления боб

Зеленият боб е полезен и не само под формата на храна. От него се правят отвари и сокове, които се консумират като напитки, както и брашно/пудра (посипва се при рани, язви, екземи и изгаряния), каша (налага се при ставно-костни травми и проблеми) и питки в смес с мед (при отоци, циреи и гнойни рани).

Много важно е да се знае, че макар да е полезен в толкова отношения, включително и за стомашно-чревния тракт, при състояния на гастрит, язва, дисбактериоза, ентерити на дебелото черво и други сериозни разстройства и нарушения на храносмилателната система, е категорично забранена консумацията на зелен боб. Той не трябва да се яде суров, особено от добитък, защото съдържа белтъка фазин, който да увреди храносмилателната система. За хората не е толкова опасен, но все пак зеленият боб е зеленчук, който трябва да се сготви.

Как да: Замразим зелен боб

Когато решите да съхраните пресни шушулки зелен боб, нека това не е за повече от два дни в хладилник или на прохладно място, след това започват да потъмняват и да губят ценните си свойства. Ако искате да ги запазите за по-дълго време, бланширайте ги и ги оставете във фризер/камера или консервирайте в буркани. При консервиране се запазват до 70-80% от полезните му витамини и минерали. Като подправки му отиват копър и чесън, а традиционна добавка е цеденото кисело мляко, което се поднася в самото ястие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Боб чорба по манастирски
· Пикантни чили догс
· Вегетариански (постен) бъргър
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
Сряда
1
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Йога и за деца
Според някои изследвания и теории ние се раждаме с много умения и способности, които с времето закърняват...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Вместо паста за зъби
Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
Под хипноза
Хипноза е древно понятие. Както много други състояние от парапсихологията, и нейните корени са още в...
Нос Страх
Понякога толкова ни е страх, че не виждаме по-далеч от носа си. Застиваме в отбранителна позиция физически...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Копривата - някои добре опазени тайни
Като чуем "коприва" всички се сещаме за шоковия ефект от допира с иначе нежните й, мъхести листенца....
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
Желанието да бъдем харесвани - как ни влияе и до какво може да доведе?
Дори и да не го признаваме, на всеки от нас е приятно да се чувства харесван, независимо дали ще е от...
Спирулина - срещу пролетна умора и не само
Пролетта е в разгара си. Но понякога телата ни отказват да се пренастроят - по-високата и най-вече, твърде...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
Грешки по пътя към красотата - I част
Посветили сте целия си живот на борбата да станете стройни, а желаните мерки си остават само мечта. Какво...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Децата, израснали в "стерилни" условия в градовете, по-специално в мегаполисите, имат слаба имунна система,...
Семейно по Коледа или не съвсем
Омръзнало ли ви е "у дома за Коледа"? Цялото това шетане, готвене, подготовка, пък после чистене и оправяне?...
Криза на идентичността - кога се случва и кой е заплашен?
Може би сте чували и преди термина "криза на идентичността" и вероятно имате някаква представа какво...
Лутеинът – мощен антиоксидант-съюзник за добро зрение
Очите са един от най-важните ни органи. В съвременния ритъм на живот, често ги претоварваме с дълго стоене...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook