Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Всичко за халвата



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради „хамкането” на Сирни Заговени. Много от нас са расли с този вкус и добре помнят халвата от едно време – с нишки в нея, които ставаха на меки дъвки и залепваха по зъбите. После ще стане ясно, защо вече не се прави такава халва.

Оригиналният произход на халвата е Индия и Централна Азия, от където през вековете започва инвазия на Запад – към Арабския свят и Ориента, с които сякаш повече я свързваме. Модерна Турция е прегърнала халвата и по-голямата част от Запада я възприема като турски десерт. Което не е съвсем вярно.

Халвата има твърде много разновидности в различните краища на света. Някъде слагат повече плодове, другаде повече ядки. Но сякаш не е това основното – добавките. По-интересно е, как можем да разделим халвата на две основни групи, които нямат почти нищо общо помежду си, но и за двете казваме, че са халва.

Едната голяма група халви е тази, приготвена от различното съчетание на захар, брашно, яйца, глюкоза и брашно (пшенично или грис). Тук причисляваме бялата халва (тази за Сирни Заговезни) и нуга халвата, както и добре познатата ни грис халва, която си е традиционен десерт за бърза консумация.

Като гледате съставките, можете да се досетите, че този вид халва няма много полезни качества. Но така или иначе си е по-евтина и по-лесно се приготвя в домашни условия.

Бялата халва за Сирни Заговезни се приготвя с течна глюкоза, която я втвърдява по начин, който може да ни лиши от някоя пломба или да счупи зъб. При нея също, както при нугата, се добавят ядки.

Нуга халвата също е бяла (вече може да бъде и кафява обаче), но е рохкава. Тя се приготвя с белтъци, захар и брашно. Сместа се разстила обикновено между две вафлени кори, за да й придадат форма и да можем да я съхраняваме, защото е много ронлива.

Другата голяма група халви са на основата на семена и те са далеч по-здравословни от белите си съименници. Основна суровина за тях е таханът, който е всеизвестен с полезните си качества за храносмилателната система и с високото си съдържание на калций, което го прави предпочитан, дори задължителен, в менюто на вегетарианци и вегани. У нас тахан халва е започнала да се произвежда под влияние на Османската империя. По време на Възраждането из по-големите градски чаршии е имало халваджийници. Смятана е за деликатес, защото тогава се е приготвяла много трудно. Днес с халвата си е известен гр. Ябланица и гр. Хасково.

В основата си таханът представлява смлени семена с по-висока масленост – сусам, слънчоглед. От смлените семена се отделя твърда маса и на повърхността изплува растителното масло. После от него се прави сусамово, слънчогледово и други видове растително масло. А твърдият остатък се използва за фураж на домашните животни и е голямо тяхно лакомство. Поне така помня аз от своето детство. Ние обаче можем да консумираме тахана и в този си вид – полутечен. Необходимо е да разбъркаме, за да се смесят отново мазнината и твърдата маса, и за по-добър вкус – да добавим лъжица мед.


В Турция халвата се смята за национален десерт и се предлага в много разновидности

Заради различните видове тахан, различаваме сусамова тахан халва, слънчогледова тахан халва. Втората е по-популярна у нас, заради слънчогледа, който е по-често срещан из нашите географски ширини и следователно има по-ниска цена. И двата вида са много полезни, превес обаче има сусамовата тахан халва от небелен сусам. Към тахан халвите, макар и по-рядко от белите халви, също могат да се добавят ядки – орехи, фъстъци, шам фъстък, сушени плодове.

За да се доближи тази халва да оригиналната рецепта, обаче, се добавя екстракт от билката чувен. Нещо, което вече почти не се прави, защото изисква още една трудоемка за приготвяне суровина и има допълнително оскъпяване, което не може да се изплати.

Чувенът е билка, често срещана из Европа и Азия на определена надморска височина. Наричат го още див лапад, див спанак, заради приликата си с тях. Като билка той има много полезни свойства – най-вече разхлабително и кръвоочистващо от шлаки и други натрупвания по кръвоносните съдове. Съдоукрепващ е и помага при разширени вени, освен това премахва пясък в жлъчката. Ползва се корена на чувена и за двете цели - и като цяр, и като суровина за халва. Специални съединения в екстракта от корена - гликозиди правят халвата да се втвърдява и да се отделя на нишки, а на места дори да се стопява – ако помните от детството, тогава халвата имаше тънки бели нишки. Сега химическата промишленост ползва готова глюкоза или фруктоза, ползва консерванти, за да имитира ефекта на гликозидите от чувена.

Халвата е неизменна част от Сирни Заговезни и от нашата трапеза. Но ако искате да е здравословна и полезна, консумирайте тахан халва или дори само тахан. А най-добре - опитайте да си я приготвите сами.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Сряда
14
Май 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В плен на емоциите - II
Техники за справяне с емоциите (за самопомощ) Медитация - йогите отдавна я практикуват като средство...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Предизвикайте себе си, почувствайте се живи отново
Приличат ли си твърде много дните ви? Изпадате ли в униние, че нищо интересно не се случва и животът...
Филтрирате ли питейната вода?
Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
Забелязвате ли непрекъснатото желание на голяма част от хората около вас да се показват, да изявяват...
Целулитът и храненето - I
Темата целулит е неизчерпаема и се актуализира всяка година с настъпването на първите топли дни. Мненията...
Екхарт Толе целите в живота
Aко грижата за децата дава смисъл на живота ви, какво ще стане с този смисъл, когато те вече не се нуждаят...
Предменструален синдром - трябва ли да се тревожим?
Изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко. Някои сутрини се чувствате като пребити, без мотивация...
Малките хора
Днешното време ни зареди с очакването за необикновеност, ефекти, крайности и станали възможни чудеса....
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Луната
Поредната безсънна нощ отново ме подканя да се замисля: дали проблемът е в мен или някъде горе? Вдигам...
Спрете киселините без лекарства
Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
Учени откриха нов начин за лечение на алергии
Германски учени предлагат нов начин за лечение на алергии - терапия, базирана на хибриден протеин, съобщават...
Това така срамно изпускане на урина
Случвало ли ви се е да изпуснете малко урина, когато се засмеете рязко или кихнете? Положителният отговор...
Скритите болки на емпатичните хора
Звучи чудесно човек да има силна емпатия, нали? Той разбира чувствата на останалите, преживява ги и открива...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Удоволствието е мит: Връзката между емоционалния дискомфорт и вредното хранене е по-силна, отколкото мислим
Емоционалният стрес и хранителната зависимост, а не удоволствието от храната, са водещите причини хората...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Трябва ли да се тревожим от прекалено ниската телесна температура?
На всеки се е случвало да се почувства внезапно отпаднал, изнемощял, дискомфортно по отношение на телесната...
Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
Всички сме чували за йоните, и че те са положителни и отрицателни – това е техният електрически заряд....
Да преодолеем стреса с творчество
Думичката "стрес" е навсякъде. В наши дни всеки втори обяснява колко е напрегнат и стресиран. Все по-често...
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж,...
Музиката в ежедневието – оръжие на оптимизма?
„Музиката пряко имитира страстите и състоянията на душата. Слушаме ли музика, която изразява една определена...
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
Сауната през времето
Днес повечето от нас свързват сауната с козметични салони, СПА комплекси и лъскаво удоволствие. Много...
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook