Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Салата Фризе


+ рецепта: със сирене, орехи и червени боровинки

Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я консумирам. Бях я забелязала в гурме салати и листенцата й, подобни на корал, ми се сториха интересни.

Странният й вид ме държеше в готовност и за различно пътешествие на сетивата. Все пак, очаквах нещо сходно със зелената салатка. Вкусът бе леко горчив. Не ме стресна никак, първо защото обичам рукола и второ, защото в моето детство зелени салатки не помня да сме хапвали. Налични бяха само марули, а те също имат лек горчив вкус.

Рецептата:
Реших да импровизирам и запекох с малко зехтин плочка сирене и няколко орехчета, леко охладеното сирене сервирах върху накъсаната салата, овкусена с оцет балсамико (който има сладникав вкус), малко прясна краставичка за свежест, зехтин, сол и добавих няколко сушени червени боровинки (за кисело сладък вкус). (Добавих и няколко капки редуциран оцет балсамико, но не е задължителен) Получи се чудесно за моите възприятия.

Със сигурност препечен бекон, морски дарове, парченца портокал или грейпфрут, цвекло, ядки, чесън, ябълка, круша също ще се допълнят прекрасно към тази салата. Разбира се и в комбинация с друг вид листни зеленчуци със сладък вкус, ще неутрализира леко нейния горчив. Да поговорим малко за него.


Леката горчивина, освен гурме преимущества, има и такива здравословни. Тя се дължи на наличието на интибин и инулин в салатата Фризе.

Те от своя страна спомагат за добра обмяна на веществата, нормализират холестерола, подобряват кръвообращението. Инулинът намалява нивото на захарта при диабетици и ускорява пречистването на организма от натрупали се шлаки и соли на тежки метали.

Чудесно е тази салата да се комбинира с храни съдържащи калций, желязо, фосфор, цинк, магнезии, мед, защото именно инулинът спомага за усвояването на тези минерали. Салатата Фризе е и чудесен източник на фолиева киселина, витамин A, C, K. Растението е от рода на цикорията и семейството на глухарчетата и артишока, които също имат леко горчив вкус. Както всички листни зеленчуци, тя е ниско калорична.

В моето предложение за салата Фризе със сирене, орехи и червени боровинки, макар несъзнателно, съм приготвила здравословна комбинация за организма. Опитайте, за да разберете, че е и вкусна.

Червена боровинка - източник на желязо
Сирене - калции
Орехи - магнезий, фосфор, мед, цинк
Краставица - калций, магнезий, фосфор



Когато си закупуваме салата Фризе е добре да огледаме да няма загниващи листенца. Отвън салатата има зелен цвят, а в сърцeвината й листенцата стават все по- светли до жълти. Има и сортове, които са червеникави. Съхранява се добре в отделението за зеленчуци на хладилника (до седмица). Сложете салатата в найлонова торбичка, на която сте направили няколко дупчици.
Коментари
2019-10-27 #2
Виктория
Салатата фризе в добрите ресторанти се предлага по друг начин. Яде се само бялата част на стъблото, което е сладникаво. Отстранява се пънчето и листата се изхвърлят. Не, че не са ядливи, но нагарчат.
2011-11-05 #1
Gerity Borisova
Мила,БРАВОО.Салатата ти е от здравословна по-здравословна,много добри комбинации на зелен4ук,и плодове.Има много варианти,тази салата върви перфектно и със заливка на основата на обезмаслено кисело мляко,няколко капки зехтин,скилидка 4есан,малко хималайска сол,4.л.лимонов сок,развъркай и полей салатката и друго не ти трябва.Има и друг вариант,същата салатка в компанията на 100гр обезмаслена извара,20-30гр стафиди,30-40-гр сурови орехи или лешници нарязани по на едри4ко,една сладка ябалка,това вси4ко се смесва много добре и отсрани за гарнитура се слага великолепната зелена салатка.Пробваите и ще останете много приятно изненадани!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадови бисквити с червени боровинки
· Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Торта със стар козунак без печене
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Долма по иракска рецепта
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Неделя
4
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пробиотиците - защо не можем без тях - I
Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми,...
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Микроелементът йод – защо ни е необходим?
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Синдромът на нощното хранене
В съвременния забързан ритъм на живот правилното хранене е трудно постижима цел. Голяма част от хората...
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
Куклата Барби посреща промени в имиджа си и стъпва здраво на земята
Куклата Барби вече десетилетия е в дома на почти всяко момиче. Тя изразява съвършената жена, която всяко...
Творчеството – това, което ни прави щастливи
Щастието - цял живот го преследваме. И много по-често се самонараняваме, отколкото да го хванем в шепи...
Вместо равносметки и обещания - списък с планове
Доскоро не вярвах в равносметките и обещанията на Нова година. Запъването в определена дата, за да „оправиш”...
Ох, схванах се!
Колко пъти сте го казвали след уморителен ден в офиса? Колко пъти сте се събудили схванати, без да може...
Да спрем да храним страховете си с някои лесни техники
Според някои теории, човек се ражда само със страх от силен шум и от падане. Всички останали страхове...
Тренировки по време на месечния цикъл?
Мисълта за тренировка по време на месечния цикъл може би изглежда като мисията невъзможна за много...
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Порасни косице!
Косата често става жертва на внезапно обладалото ни желание за кардинална промяна. Защото какво по-бързо...
Защо арогантността е опасно заразна?
В края на 80-те години на миналия век, психологът с Джеймс Рийзън искал да разбере какво се крие в погрешното...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
Детето - левичар - I
Имате си сладко и умно дете. То расте и се променя с всеки изминал ден. По някое време обаче разбирате,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook