Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Салата Фризе


+ рецепта: със сирене, орехи и червени боровинки


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я консумирам. Бях я забелязала в гурме салати и листенцата й, подобни на корал, ми се сториха интересни.

Странният й вид ме държеше в готовност и за различно пътешествие на сетивата. Все пак, очаквах нещо сходно със зелената салатка. Вкусът бе леко горчив. Не ме стресна никак, първо защото обичам рукола и второ, защото в моето детство зелени салатки не помня да сме хапвали. Налични бяха само марули, а те също имат лек горчив вкус.

Рецептата:
Реших да импровизирам и запекох с малко зехтин плочка сирене и няколко орехчета, леко охладеното сирене сервирах върху накъсаната салата, овкусена с оцет балсамико (който има сладникав вкус), малко прясна краставичка за свежест, зехтин, сол и добавих няколко сушени червени боровинки (за кисело сладък вкус). (Добавих и няколко капки редуциран оцет балсамико, но не е задължителен) Получи се чудесно за моите възприятия.

Със сигурност препечен бекон, морски дарове, парченца портокал или грейпфрут, цвекло, ядки, чесън, ябълка, круша също ще се допълнят прекрасно към тази салата. Разбира се и в комбинация с друг вид листни зеленчуци със сладък вкус, ще неутрализира леко нейния горчив. Да поговорим малко за него.


Леката горчивина, освен гурме преимущества, има и такива здравословни. Тя се дължи на наличието на интибин и инулин в салатата Фризе.

Те от своя страна спомагат за добра обмяна на веществата, нормализират холестерола, подобряват кръвообращението. Инулинът намалява нивото на захарта при диабетици и ускорява пречистването на организма от натрупали се шлаки и соли на тежки метали.

Чудесно е тази салата да се комбинира с храни съдържащи калций, желязо, фосфор, цинк, магнезии, мед, защото именно инулинът спомага за усвояването на тези минерали. Салатата Фризе е и чудесен източник на фолиева киселина, витамин A, C, K. Растението е от рода на цикорията и семейството на глухарчетата и артишока, които също имат леко горчив вкус. Както всички листни зеленчуци, тя е ниско калорична.

В моето предложение за салата Фризе със сирене, орехи и червени боровинки, макар несъзнателно, съм приготвила здравословна комбинация за организма. Опитайте, за да разберете, че е и вкусна.

Червена боровинка - източник на желязо
Сирене - калции
Орехи - магнезий, фосфор, мед, цинк
Краставица - калций, магнезий, фосфор



Когато си закупуваме салата Фризе е добре да огледаме да няма загниващи листенца. Отвън салатата има зелен цвят, а в сърцeвината й листенцата стават все по- светли до жълти. Има и сортове, които са червеникави. Съхранява се добре в отделението за зеленчуци на хладилника (до седмица). Сложете салатата в найлонова торбичка, на която сте направили няколко дупчици.
Коментари
2019-10-27 #2
Виктория
Салатата фризе в добрите ресторанти се предлага по друг начин. Яде се само бялата част на стъблото, което е сладникаво. Отстранява се пънчето и листата се изхвърлят. Не, че не са ядливи, но нагарчат.
2011-11-05 #1
Gerity Borisova
Мила,БРАВОО.Салатата ти е от здравословна по-здравословна,много добри комбинации на зелен4ук,и плодове.Има много варианти,тази салата върви перфектно и със заливка на основата на обезмаслено кисело мляко,няколко капки зехтин,скилидка 4есан,малко хималайска сол,4.л.лимонов сок,развъркай и полей салатката и друго не ти трябва.Има и друг вариант,същата салатка в компанията на 100гр обезмаслена извара,20-30гр стафиди,30-40-гр сурови орехи или лешници нарязани по на едри4ко,една сладка ябалка,това вси4ко се смесва много добре и отсрани за гарнитура се слага великолепната зелена салатка.Пробваите и ще останете много приятно изненадани!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадови бисквити с червени боровинки
· Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Тархана чорба
Четвъртък
23
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Живот с дете в неравностойно положение
В последните години все по-често започнахме да говорим и да забелязваме хората в неравностойно положение....
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Изгони "идеалната майка" от живота си и приеми себе си изцяло
Няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш просто добра майка. – Джил Чърчил Когато...
Пришки и мазоли
Какво е общото между пришките и мазолите? И двете са много разпространени неприятни изменения на кожата...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Когато се страхуваш се запитай...
Страхът не е нищо повече от състояние на ума. Моментът, в който започнем да се страхуваме от нещо, нека...
Морковите и доматите са по-полезни сготвени
Маргарита Королева, професор от Руската федерална медико-биологична агенция, доктор на медицинските науки,...
Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
Хората, които в средна възраст консумират повече храни с омега-3 мастни киселини - като сьомга, сардини...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Предизвикайте себе си, почувствайте се живи отново
Приличат ли си твърде много дните ви? Изпадате ли в униние, че нищо интересно не се случва и животът...
Тайната на нормалния живот
Попитали веднъж Мъдреца: - Каква е твоята тайна? Той отговорил: - Аз живея нормален живот – това...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Хипохондрията - или когато грижата за здравето е прекалена
Хипохондрията е заболяване, при което човек вярва, че е болен или по-точно, въобразява си, че има симптомите...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Kонопеното семе е ценна за здравето храна
Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много бързо. Притежава изключително здрави...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook