Мащабно проучване: Изкуствените подсладители увеличават риска от рак с 13%
 Огромно по мащабите си проучване сочи тревожни данни за връзката между консумацията на изкуствени подсладители, особено аспартам и ацесулфам-К, и рак.
Проучването установи 13% по-висок риск от рак като цяло, с най-висока вероятност от развитие на рак на гърдата и стомашни видове рак при хора, консумиращи големи количества изкуствени подсладители.
Световният пазар на изкуствени подсладители се оценява на 22,2 милиарда долара ежегодно, и нараства, което е увеличение с почти три милиарда долара само за последните 2 години. Проучване от 2017 г. установи, че 41,4% от възрастните в САЩ и 25,1% от децата консумират изкуствени подсладители, вложени в широк спектър търговски продукти.
Наричайки ги като „подсладители с висок интензитет“, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри шест такива вещества като безопасни за консумация от човека при ограничени нива на дневен прием.
Много уважавани медицински власти и организации днес смятат изкуствените подсладители за безопасни след задълбочени епидемиологични изследвания с човешки популации.
Д-р Филип Ландриган, директор на Глобалната програма за обществено здраве и Глобалната обсерватория за замърсяване и професор по биология в Института за интегрирана наука и общество Шилер на Бостънския колеж, признава, че е шокиран от изследването: „Има силни доказателства за канцерогенност на аспартама от проучвания върху животни, но досега няма солидно епидемиологично потвърждение. Поради тази причина това проучване е много важно и има голямо значение за общественото здраве. Данните от изследването са особено тревожни за мен като педиатър“, отбеляза той. При проучвания върху животни дори много ниски дози аспартам в диетата на бременни женски плъхове са силно канцерогенни за нейното потомство.“
В проучването хората, които консумират по-високи дози изкуствени подсладители - над средния прием от 18 mg/ден и за които средният прием е 79,43 mg/ден, са имали значително повишен риск от рак в сравнение с хората, които не консумират подсладители изобщо. |
Виж още статии за: Здравето ·
Виж още статии за: Здравето ·
|
|
Четвъртък 1 Юни 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
 Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
  Хормоните на доброто настроение
Когато стане дума за хормони, мнозина мислят, че това е сила, която по никакъв начин не можем да управляваме....
 Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж,...
 Грешките, които ни пречат да постигнем целите си
Когато поставяме цели в живота си, е добре да предвидим и малките стъпки, чрез които да стигнем до тях,...
 Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
 Да се справим с телефонните вампири
Ежедневието ни често е натоварено и когато ни липсва реалното време, прекарано с приятели, опитваме се...
  "Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
 Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
Разтягaнето по време на тренировка е необходимо, макар на пръв поглед то да я прекъсва. Това са малки...
  Прилошаване по време на път
Ето, че идва сезонът на отпуските, почивките и на всякакви пътешествия до близо и далеч. За мнозина от...
  Обувки и здраве
От какво се ръководим при покупката на нови обувки? Най-често от модните тенденции, личния си стил, качеството...
 Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
 Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
|