Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лошият дъх – една неудобна тема


Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без потърпевшия изобщо да предполага, какъв е първоизточника на проблема. Обикновено околните само извръщат глава и никой не подхваща тази неудобна тема. А в повечето случаи това е напълно разрешим проблем.

Най-често за неприятната миризма са виновни бактериите в устната кухина. Те разграждат остатъците от храна и изпускат газове с миризма на сяра. За съжаление стандартното измиване на зъбите не е достатъчно, за да отстраним плаката напълно. По трудно достъпните с четка места остава изобилие от храна, а езикът е така да се каже истинска резиденция на микроскопичните обитатели на устната ни кухина.

Затова понятието добра устна хигиена днес неимоверно се е разширило и изисква също почистване на междузъбните пространства с конец и остъргване на езика. Ако след тези процедури неприятният дъх все още не е изчезнал, значи проблемът не е хигиенен.

Дори и да нямате оплаквания, отидете на стоматологичен преглед. Причината за неприятната миризма може да бъде кариес, абцес или парадонтоза. Първите два проблема са лесно лечими, но за съжаление парадонтозата е заболяване, с което трябва са се борите цял живот.

За лошия дъх често са обвинявани някои храни – например чесъна и лука, и то с пълно право. Хапнем ли по-голямо количество от тях миризмата им се усеща от всяка пора на нашето тяло, а какво да говорим за устата. Колкото и щателно да мием зъбите си, миризмата не може да се премахне, тъй като идва от стомаха, а не от устната ни кухина Това се дължи на сяросъдържащи вещества, които не само не изчезват дълго време, но и миризмата им става все по-неприятна. Затова дъхът ви сутринта няма нищо общо с ароматното ястие, което сте хапнали на вечеря. Но и за това може да се намери лек, дори не е необходимо да се отказвате от чесъна напълно. Просто го слагайте в умерени количества и го подлагайте на дълга кулинарна обработка – така се неутрализират голяма част от неприятните серни съединения.

Друг източник на зловоние са цигарите и алкохола. В първия случай са виновни никотинът и катраните, които полепват по зъбите и тъканите, а във втория алкохолните изпарения. Те не само миришат отблъскващо сами по себе си, но и водят до пресъхване на устата, а това е райска среда за развитие на бактериите.

Ако всичко изброено до тук не важи за вас и въпреки всичко не може да се отървете от прокобата на лошия дъх, най-вероятната причина е някакво заболяване – на горните дихателни пътища, стомашно-чревния тракт, бъбреците или диабет. В тези случаи най-често дъхът мирише на ацетон – това е сериозен повод да си направите пълни изследвания.

Разбира се, причината за ацетоновия дъх може да бъде и далеч по-прозаична – гладът. Затова не се подлагайте на строги диети и не пренебрегвайте закуската и обяда през дългия работен ден.
Коментари
2013-10-31 #6
violeta
Колко струва пастата?
2013-01-22 #5
Десислава Ив. Симеонова
Понякога лошият дъх се дължи на проблем със стомаха/заболяване. Странно е, но повечето хора, страдащи от запек имат лош дъх. Устата ни мирише лошо и ако гърлото ни е болно. Няколко пъти на ден може да се "плакнем"/гъргарим с някоя от по-качествените вода за уста ("Елудрил", примерно). И, разбира се, да се запасим с дъвки и ментови бонбони (от дребничките) - особено ако ежедневно общуваме с хора и/ли ни предстои важна среща/интервю. Предполагам, ще се съгласите: ако сте пушач/ка, имайте едно на ум, целувайки любимото същество/децата си.
2010-02-03 #4
Инна Георгиева
Цвети не знам! Свекър ми така ми е казвал " На любовта устата не мирише "
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Безопасни ли са дамските тампони
· Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
· Целулитът и храненето - II
· Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
· Хемороиди – от какво се получават?
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Жените след 40-те. Да поговорим за Пременопауза, перименопауза и менопауза
Четвъртък
30
Ноември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мащабно проучване: Изкуствените подсладители увеличават риска от рак с 13%
Огромно по мащабите си проучване сочи тревожни данни за връзката между консумацията на изкуствени подсладители,...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
Печурките са много полезни, защото имат положителен ефект върху здравето поради хранителната си стойност. „Те...
Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
Грейпфрутът е тропически цитрусов плод, богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и Витамин...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
"Здравословен обяд за ученика" - хапки-сърца, овесени бисквити и кисело мляко с касис
Това е ден четвърти от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика"....
Как да постигнем смирение?
“Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат”(Лука 18:14)...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook