Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво знаем реално за тях? Можем ли да прекалим и да постигнем обратен ефект?

Оказва се, че тези влакънца играят доста по-голяма роля за здравето ни, отколкото можем да си представим. Изследване показва, че хората, които консумират от препоръчителното количество фибри на ден, се чувстват много по-сити, като същевременно с това и губят повече тегло в сравнение с останалите, които не обръщат внимание на фибрите в менюто си.

Нека започнем от тук - какво представляват?

Фибрите са „влакнини", неразтворими въглехидрати", които присъстват в определени количества в ежедневния ни хранителен режим под формата на различни растителни продукти. Те се намират в обвивките, корите и ципите на плодовете, зеленчуците, зърнените и бобовите култури. Фибри не може да откриете в продуктите от животински произход като месо, мляко, яйца, риба, в които има мазнини.

Съществуват два вида фибри - разтворими (предимно пектин) и неразтворими (целулоза, лигнин), но на практика те са неразделни и имат сходна функция. Разтворимите обаче подлежат на ферментация, което помага за поддържане на чревната флора, а неразтворимите остават непроменени в храносмилателния процес в стомаха. Интересно става в червата. Там едните ферментират, другите набъбват. При храносмилането на червата с тях си отиват токсини и остатъци от храносмилането, мастни отлагания. Една от водещите тенденции днес е, че именно от здравето на дебелото черво зависи общото здраве на човека. Така че фибрите са особено важни



Кога, защо, колко често и какво количество да консумираме?

Важно е да знаем, че трябва и двата вида фибри да присъстват в менюто ни и е най-подходящо да започнем още от закуската, когато стомахът е празен. Няма смисъл да знаем съотношението. В един плод или зеленчук с кората и цялото месо, вместо обелен или само на сок, в пълнозърнестите от всякакъв вид, в бобовите с люспите се намира идеалният баланс.

Средното количество фибри за жени е 25 гр. на ден, за мъже - 30-25 гр. Децата ще получат своята дажба дори от филия пълнозърнест, вместо бял, хляб, от цяла ябълка, вместо обелена, от цял портокал, вместо на фреш. И това е един от най-хубавите здравословни навици за тях.


За какво ще ни помогнат фибрите?

Предотвратяват преяждането, защото създават усещане за ситост. Задължителни при диетични режими
Помагат при метаболитен синдром.
Намаляват риска от стомашно-чревни заболявания, паразити и хемороиди
Помагат при запек, при неередовен стомах, подуване
Регулират нивата на кръвната захар, което ги прави много полезни за хора с диабет
Явяват се като профилактика на сърдечно-съдовите заболявания заради понижаването на холестерола

Как да си ги набавим?

Отговорът е лесен - като наблегнем на плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобовите растения и ядките. Абсолютно нищо повече от това. Количествата, необходими за деня, идват с пълноценната и разнообразна храна, не с някакви добавки и специални храни. Втренчването във фибрите като панацея е толкова вредно, колкото ограничаването им. Ако решим, че минаваме на храни, богати на фибри, защото необяснимо защо, не сме досега консумирали такива, е добре това да става постепенно.

Повишеният прием на фибри води до обратен ефект - подуване, гниене в червата на храна, запек, затруднено храносмилане. Задължително е да приемаме винаги и повече течности. Ако закусваме, например, овесени ядки с кисело мляко, ядки/сушени плодове и/или пресен плод - осигуряваме си достатъчно количество вода.


И най-накрая - ето го и списъкът на храните, богати на фибри:

Пълнозърнести храни: най-добрият източник на неразтворими фибри. Това са всякакви пълнозърнести брашна. респ хляб и печива от тях, пълнозърнеста паста, оризови вафли. Филия ръжен хляб съдържа около 7 гр. фибри. Подчертано внимание заслужава пълнозърнестият ориз, който е единственият полезен ориз. Интересно допълнение са домашните пуканки.

Боб, грах и леща и други варива/бобови с ципата (предварително накиснати) - чаша готвен боб ще ви достави около 2 гр. фибри, докато при граха за същото количество фибрите са над 5 гр.

Ядки - ако накисваме, което е полезното решение, е добре да запазим и ципата после.

От зеленчуците броколито и карфиолът са първенци, но и пресните картофи с ципата също са много полезни. Още домати, краставици, моркови, тиквички. Кореноплодни като сладкия картоф и цвеклото.

Изненадващо - листните салати, всякакъв сорт

Смяташе се, че от плодовете ябълката има най-много фибри (4 гр.), авокадото има 7 гр., крушата - 6 гр., боровинки (5 гр.), киви- 5 гр. за средно голям плод, боровинки имат на 100 гр. 5 гр.

Сушени сливи, кайсии и смокини. При смокините цифрата е доста впечатляваща - за 100 гр. влакнините са около 12 гр..
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Всичко за глюкагона
· Митове и факти относно сексуалната издръжливост на мъжа
· Имаме по една лъжица пластмаса в мозъка. Колко опасни са микрочастиците за здравето ни?
· Вашата бутилка с вода е развъдник на бактерии – миете ли я достатъчно често?
· Разликата между самокритика и саморазрушителност – как да бъдем по-добри към себе си
· Три прости невербални навика, които ще подобрят живота ви
Вторник
25
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
Лято е, температурите не спират да се покачват, слънцето ни дарява с изобилие от светлина, предразполагайки...
Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
Очакваните снеговалежи в планинските ни курорти подканват скиорите да се отправят към ски пистите. Но...
Една дъвка, моля!
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали...
7 въпроса, които помагат, когато търсим призванието си
Те няма да ви помогнат да го намерите, те може да ви подскажат как да го търсите. Много хора чувстват...
Абитуриентски бал - няколко незаменими съвета към абитуриентите
Помните ли го, сякаш беше в друг живот, но все още пазите една дълга рокля в гардероба? Или тепърва ви...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Сега е моментът да се погрижим за здравето на кожата си след летните почивки
Лятото отмина и еуфорията от почивките отстъпва място на ежедневните задачи. Сега е моментът да проверим...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Подари си тези мигове
Един живот не стига. За толкова много емоции, които трябва да усетим, за да не съжаляваме един ден за...
Полезните продукти, които могат да ни навредят
Засиленото внимание към това, което слагаме в чиниите си през последните години доведе до анатемосването...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Сезонът на... черниците
Да, лятото е. Помните, нали? Зреят от средата на юни до началото на юли. Вероятно като деца сте брали...
Сутрешни ритуали за обич
Сутрините са начало на деня. Те са подарък от живота. Твърде голяма част от нас обаче сякаш не го осъзнават....
Храненето и детето - I
Едва ли има родители, които при захранването да не са сблъскали с нежеланието на своето мъниче да яде...
Законът за компенсацията - как действа и за какво ни помага?
Законът за компенсацията е един от 12-те Универсални закона, който гласи, че сме компенсирани...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
СПИН - страшната истина - I
До болка позната тема. И наистина много болезнена. Но няма как на този ден да я пропуснем. Или да затворим...
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Видовете шарки при децата - да ги разпознаваме и да реагираме адекватно
Зимата традиционно е сезонът, в който избухват епидемиите от шарка. Особено разпространени са те в детските...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Как се променят жените, когато не са обичани?
Любовта може да се ражда за няколко минути, да се гради бавно, но да умира до края на дните ни. Няма...
Топ 5 ползи за здравето от елдата
Технически елдата не е вид зърно. Това е семе от цъфтящо растение, свързано със семейството на ревен,...
Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Всички знаем, че времето минава относително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи,...
Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Върбинка против умора, изтощение и стрес
В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната...
В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
Мислите, че сте в доста добра форма, но не използвате разни приложения или други интелигентни устройства,...
Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
Какво да правим, ако сме бременни и мислим, че имаме коронавирус? Как трябва да родя? На кого да се...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
Нещастието, което сами си навличаме
Мислите ли за щастието? Дали го познавате, дали някога изобщо сте го срещали? Казват, че ако си задавате...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Джинджифилът е цъфтящо, многогодишно растение от семейство Zingiberaceae, има тесни, зелени листа и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook