Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Анасонът - билка и подправка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който не може да се сбърка. Познат е основно като подправка, но и здравословните му ползи не са никак малко. - много успешно култивиран в нашата страна, а иначе широко разпространен из почти цяла Европа и Азия, основно в Индия, Япония, Чили.

Анасонът (англ. Anise, лат. Pimpinella anisum) е едногодишно тревисто растение с изправено цилиндрично стъбло, високо 30-60см. Цъфти през юни–юли. Цветовете му са малки и бели, разположени в интересни „сенници“. Плодчетата са с яйцевидна форма и са покрити с власинки. Събират се още „зелени“ и след това се оставят да узреят. Листата му се използват основно за подправяне на салати, а семената - в сладкарството. Семената съдържат етерично масло и белтъци и затова нямат аромат. Етеричното масло се използва главно за приготвяне на напитки, най-вече различни видове ликьори. Има два основни вида анасон - обикновен (Pimpinella anisum L.) и звездовиден (Illicium verum).



Историята му тръгва още от 1500 г.пр. Хр., когато са го използвали в Египет. В Библията пък се казва, че се е плащал десятък с анасон. Римляните подправяли с него сладкишите си, след хапването на по-тежки ястия, поради облекчаващото му действие.

Към днешна дата сякаш малко сме го позабравили, а анасонът може да бъде както перфектна подправка, така и отлично средство за лечение на някои заболявания.


В състава на плодовете пък влизат: полизахариди, мазнини, протеини, белтъчини, захари, минерални соли, витамините С и Р. Семената на това растение са особено богати на етерични масла и мазнини.

Чаят от семена на резене (анасон) е известен с ползите против колики на бебетата заради газогонното му, но и меко действие. Винаги след консултация с педиатър!



Още здравословни ползи

Анасонът има болкоуспокояващ ефект

Успокоява нервите и помага при безсъние

Притежава очистително и пикочогонно действие

Подобрява апетита и храносмилането

Премахва спазмите на червата и е перфектен лек при коремни болки

Намалява газовете

Спомага за разрушаването на камъните в бъбреците и пикочния мехур

Помага при запушен нос

Действа добре при бронхити, бронхиална астма и упорита кашлица - за по-лесно изхвърляне на храчките

Много бързо се справя с пресипналия глас- наскоро лично изпитах това му действие- буквално за няколко часа ми върна гласа

Грижи се за здравето на устната кухина- често е добавян в пасти за зъби и води за уста

Използва се при артритни болки

Препоръчва се и при нередовна менструация

Увеличава количеството на кърмата при кърмещите жени

Засилва кръвооросяването на кожата


Анасон в кухнята. Съхранение

Поради уникалния си аромат и вкус, листата на това растение може да се добавят в салати, а семената към хляб, питки, сладкиши, сосове и ястия с месо. Плодовете му ароматизират чудесно чая. Те служат и за подправка при приготвянето на стерилизирани краставички.

Помнете, че анасонът е доста силна подправка - дозата е 1-2 гр плодове за 10 порции.

Важно е още да знаете, че семената трябва да се съхраняват в херметически затворени съдове в тъмни помещения и шкафове. Характерно за тях е, че твърде бързо губят аромата си, затова е добре да ги купувате цели, а не смелени.

Маслото от анасоновите плодчета също трябва да държите на тъмно и хладно място в добре затворени съдове. Трайността му е максимум две години. При нагряване и пряка слънчева светлина, маслото бързо добива тъмен цвят и доста неприятен вкус.

Полезно свойство на това масло е способността му да прогонва насекомите- поставете няколко капки върху хартия и ще видите колко бързо ще избягат дори упоритите комари.

Не забравяйте, че за да прибегнете до системна употреба на анасон с цел лечение, е препоръчително първо да се консултирате със специалист. Много внимателни с анасона трябва да са хората с установена алергия към билката или към етеричното и масло.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
Четвъртък
23
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Защо трябва да махнем телефона си от спалнята вечер?
За много хора вече целият им живот е съсредоточен в телефона. Оправданията, че ни помага за работа и...
Касисът събира най-много витамини на едно място
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори....
С любов към родените през декември
Понякога ми е малко мъчно за родените през декември. Не че един Стрелец или Козирог ще позволи да бъде...
Сложната простота на майчиното мляко
Майчиното мляко е уникална смес, която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити...
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Тъмните кръгове под очите – как да се избавим от тези „украшения”?
Тъмните кръгове под очите могат да състарят лицето ви с няколко години. Не стига това, ами изпод тях...
Калолечение за здраве и дълголетие - II
Какво трябва да знаем още за калолечението: То се назначава по лекарска преценка. Предписаният курс...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
Предновогодишната депресия не е отделно психологическо заболяване, а само следствие от други ментални...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
Хората, които в средна възраст консумират повече храни с омега-3 мастни киселини - като сьомга, сардини...
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
Как да победим страха от раждането?
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от самата природа. За съжаление подобен...
С какво да заменим чашата кафе
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават...
Топла зима с мурсалски чай
Зимата несъмнено е времето за чай. Вече сме споменавали колко ползи имаме от него. Сега обаче ще обърнем...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи
Започна учебната година, а и много от нас вече се завърнаха в офисите на пълна пара. Като родители, загрижени...
Кокосово олио вместо паста за зъби
Последно проучване на Техническия институт в Ирландия показва, че кокосовото олио може да почисти зъбите...
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Гастроенеролог: Дънките с висока талия може да ви доведат до проблеми
Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с висока талия или прилепнали дрехи....
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
Как биоритмите влияят на нашия живот?
Още древните лечители им се доверявали напълно. Точно затова и в наши дни те са достатъчно изследван...
Как да предпазим децата да не се превърнат в консуматори
Едва ли има родител, който не познава досадата от непрекъснатите детски искания за нови покупки - играчки,...
Благодарността – начин да бъдеш щастлив
Може би едно от първите неща, на които учим едва проговорилите си деца, е да казват “благодаря”. И колко...
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Семената от чиа - суперхрана без глутен
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно...
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
Опасните бенки
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях са вродени, а друга се появяват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook