Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Анасонът - билка и подправка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който не може да се сбърка. Познат е основно като подправка, но и здравословните му ползи не са никак малко. - много успешно култивиран в нашата страна, а иначе широко разпространен из почти цяла Европа и Азия, основно в Индия, Япония, Чили.

Анасонът (англ. Anise, лат. Pimpinella anisum) е едногодишно тревисто растение с изправено цилиндрично стъбло, високо 30-60см. Цъфти през юни–юли. Цветовете му са малки и бели, разположени в интересни „сенници“. Плодчетата са с яйцевидна форма и са покрити с власинки. Събират се още „зелени“ и след това се оставят да узреят. Листата му се използват основно за подправяне на салати, а семената - в сладкарството. Семената съдържат етерично масло и белтъци и затова нямат аромат. Етеричното масло се използва главно за приготвяне на напитки, най-вече различни видове ликьори. Има два основни вида анасон - обикновен (Pimpinella anisum L.) и звездовиден (Illicium verum).



Историята му тръгва още от 1500 г.пр. Хр., когато са го използвали в Египет. В Библията пък се казва, че се е плащал десятък с анасон. Римляните подправяли с него сладкишите си, след хапването на по-тежки ястия, поради облекчаващото му действие.

Към днешна дата сякаш малко сме го позабравили, а анасонът може да бъде както перфектна подправка, така и отлично средство за лечение на някои заболявания.


В състава на плодовете пък влизат: полизахариди, мазнини, протеини, белтъчини, захари, минерални соли, витамините С и Р. Семената на това растение са особено богати на етерични масла и мазнини.

Чаят от семена на резене (анасон) е известен с ползите против колики на бебетата заради газогонното му, но и меко действие. Винаги след консултация с педиатър!



Още здравословни ползи

Анасонът има болкоуспокояващ ефект

Успокоява нервите и помага при безсъние

Притежава очистително и пикочогонно действие

Подобрява апетита и храносмилането

Премахва спазмите на червата и е перфектен лек при коремни болки

Намалява газовете

Спомага за разрушаването на камъните в бъбреците и пикочния мехур

Помага при запушен нос

Действа добре при бронхити, бронхиална астма и упорита кашлица - за по-лесно изхвърляне на храчките

Много бързо се справя с пресипналия глас- наскоро лично изпитах това му действие- буквално за няколко часа ми върна гласа

Грижи се за здравето на устната кухина- често е добавян в пасти за зъби и води за уста

Използва се при артритни болки

Препоръчва се и при нередовна менструация

Увеличава количеството на кърмата при кърмещите жени

Засилва кръвооросяването на кожата


Анасон в кухнята. Съхранение

Поради уникалния си аромат и вкус, листата на това растение може да се добавят в салати, а семената към хляб, питки, сладкиши, сосове и ястия с месо. Плодовете му ароматизират чудесно чая. Те служат и за подправка при приготвянето на стерилизирани краставички.

Помнете, че анасонът е доста силна подправка - дозата е 1-2 гр плодове за 10 порции.

Важно е още да знаете, че семената трябва да се съхраняват в херметически затворени съдове в тъмни помещения и шкафове. Характерно за тях е, че твърде бързо губят аромата си, затова е добре да ги купувате цели, а не смелени.

Маслото от анасоновите плодчета също трябва да държите на тъмно и хладно място в добре затворени съдове. Трайността му е максимум две години. При нагряване и пряка слънчева светлина, маслото бързо добива тъмен цвят и доста неприятен вкус.

Полезно свойство на това масло е способността му да прогонва насекомите- поставете няколко капки върху хартия и ще видите колко бързо ще избягат дори упоритите комари.

Не забравяйте, че за да прибегнете до системна употреба на анасон с цел лечение, е препоръчително първо да се консултирате със специалист. Много внимателни с анасона трябва да са хората с установена алергия към билката или към етеричното и масло.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Хемороиди – от какво се получават?
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Сряда
10
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Любов или самоунищожение
Има хора, които изкарват най- доброто от теб. В тяхната компания се чувстваш умен, духовит, силен. Те...
Една дъвка, моля!
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали...
Вътрешният покой, а не материалните придобивки, е истинският критерий за успех
До неотдавна мерило за успеха на хората бяха материалните им придобивки. Учиш, за да да учиш повече....
Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
„Нунчи“ (Nunchi, среща се и като noonchi) е традиционна корейска концепция за осъзнатост. В буквален...
Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
Третият понеделник от януари е считан за най-потискащия ден в годината. Британски изследователи дори...
Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Зеленчуковите сокове
Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Сълзите, които проливаме...
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Леонардо да Винчи: "Умереността е надеждна защита от пороците."
"Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добър...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Магнезият - баланс за женската психика и здраве
Раздразнителност, честа смяна на настроенията, изтощение и необяснима депресия. Обикновено приписваме...
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Още за подсладителите - II
Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от...
Да се насладим на живота по график
Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
Как се променят жените, когато не са обичани?
Любовта може да се ражда за няколко минути, да се гради бавно, но да умира до края на дните ни. Няма...
Съзидателната сила на несигурността и как да я открием
Има едно нещо в този живот, което ни е сигурно и то се нарича несигурност. Тя е във всяка секунда с нас...
Безопасни ли са оралните контрацептиви
Въпреки новопоявяващите се форми на контрацепция, противозачатъчните таблетки продължават да бъдат най-ефикасния...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - II
Финансова нестабилност Дори и днес, когато двата пола са равноправни, мъжът обикновено е този, който...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 9
Ето ни и и в ден 9 на Коледните пости. Снощната вечеря и днешният обяд за офиса на моето момче са едни...
Как изживяваме смяната на времето?
Пролет е. Предполага се, че светлината и топлото време трябва да ни вдъхнат нови свежи сили, настроение...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook